Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Τουρκικό UCAV Kızılelma: Θα δοκιμαστεί σε πραγματικό πεδίο μάχης

Από το δοκιμασμένο στη μάχη Bayraktar TB2 που άλλαξε την πορεία πολλών πρόσφατων συγκρούσεων στο Akinci και το TB3, οι αδερφοί Bayraktar έχουν θέσει την γηγενή τεχνολογία της Τουρκίας  στον τομέα των μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων μάχης (UCAV).

Στη συνέχεια ήρθε το επιθετικό drone Akinci, γρήγορο με ύψος πτήσης ρεκόρ που κατακτά σταδιακά ξένες αγορές. Τώρα είναι η σειρά του Kızılelma, του υπερηχητικού δικινητήριου μη επανδρωμένου μαχητικού αεροσκάφους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το Kızılelma είναι πλέον στην «πίστα». Ένα βίντεο που κοινοποιήθηκε σε λογαριασμό Twitter των τουρκικών στρατιωτικών μέσων, δείχνει το drone να περνά τις δοκιμές του λεγόμενου «αυτόματου ταξί» και να κινείται στον διάδρομο. Δηλαδή, το drone μεταφέρεται με ρυμουλκούμενο στο σημείο απογείωσης. Οι δοκιμές πέρασαν με επιτυχία. «Τα αεροηλεκτρονικά και τα συστήματα του Kızılelma δοκιμάστηκαν στο έδαφος. Δοκιμάστηκαν τα συστήματα ασφαλείας τόσο του αεροσκάφους όσο και των επιχειρησιακών ομάδων, που έφεραν το Kızılelma στον διάδρομο. Δηλαδή, δοκιμάστηκε η διαδικασία πριν από την απογείωση», αναφέρει μέσο ενημέρωσης.

Στο Πενταπόσταγμα σε άρθρο μας: Με UCAV Kızılelma και TB2 οι Τούρκοι "φορτώνουν" το TCG Anadolou- Πότε θα είναι έτοιμα, το επίπεδο απειλής τους για το Αιγαίο και η αντίδραση της Ελλάδας, αναφέραμε ότι η Τουρκία επιχειρεί σχεδόν καθημερινά να αναδείξει και ένα νέο επίτευγμα της αμυντικής της βιομηχανίας, η οποία δεν είναι τόσο ισχυρή όσο κομπάζει, αλλά ούτε και τόσο αδύναμη όσο θα θέλαμε.

Το τουρκικό μέσο ενημέρωσης sammunasanayist.com, ανακοίνωσε ότι μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας, ή στις αρχές Δεκεμβρίου, η πρώτη πτήση του μη επανδρωμένου μαχητικού θα είναι γεγονός.

Η εταιρεία Baykar είναι παραγωγός του Kızılelma. Στις αρχές του έτους, η εταιρεία ανακοίνωσε την ύπαρξή του, παρουσιάζοντας το πρώτο πρωτότυπο. Λίγους μήνες αργότερα, ο Baykar παρουσίασε ένα δεύτερο πρωτότυπο. Εάν οι δοκιμές περάσουν επιτυχώς τους επόμενους μήνες, η Baykar αναμένεται να ξεκινήσει τη μαζική παραγωγή στα μέσα του 2023.

Προσδοκίες

Αν και υπάρχουν κατασκευαστές όπως η TUSAŞ και η Lentatek της Zorlu Holding, που μπορούν να παράγουν UAV στην Τουρκία εκτός από την Baykar, η χρήση των UAV της Baykar σε ρόλους που άλλαξαν  την πορεία των συγκρούσεων στη Συρία, τη Λιβύη, το Καραμπάχ και πιο πρόσφατα στην Ουκρανία,  προκάλεσε μεγάλη ζήτηση από τον Baykar και εξασφάλισε την ταχεία αύξηση των εξαγωγικών εσόδων.

Τούρκοι ειδικοί και θαυμαστές του τουρκικού drone προτείνουν ότι, «μία από τις δοκιμές θα μπορούσε να γίνει στην Ουκρανία, τη Συρία ή το Ιράκ». Η Τουρκία δεν πολεμά στην Ουκρανία, αλλά πολεμά στη Συρία και το Ιράκ, και είναι πολύ πιθανό, ακόμη και λογικό, το Kızılelma να δοκιμαστεί σε πραγματικές συνθήκες μάχης.

Το Kızılelma, έχει σχεδιαστεί για να είναι μια πλατφόρμα μάχης που μπορεί να προσγειωθεί και να απογειωθεί από μικρούς διαδρόμους. Αυτό, το καθιστά εξαιρετικά κατάλληλο όχι μόνο για την τουρκική αεροπορία αλλά και για το τουρκικό ναυτικό. Στο μέλλον, ίσως το πρώτο αεροπλανοφόρο του Kızılelma να είναι το αεροπλανοφόρο TCG Anadolu, το οποίο επίσης, αυτή τη στιγμή υποβάλλεται σε δοκιμές.

Επιθετικό

Ο Baykar λέει ότι το Kızılelma θα είναι επιθετικό. Θα είναι δηλαδή ικανό να φέρει μαχητικά όπλα πυραύλων αέρος-αέρος και θα διεξάγει αερομαχίες με μεγάλη ευελιξία.

«Η εταιρεία έχει αναπτύξει ένα drone με χαμηλή ορατότητα ραντάρ. Το μη επανδρωμένο μαχητικό αεροσκάφος, το οποίο θα χρησιμοποιεί όλα τα εγχώρια ανεπτυγμένα πυρομαχικά, θα είναι ένας μεγάλος πολλαπλασιαστής ισχύος με προγραμματισμένη χωρητικότητα ωφέλιμου φορτίου 1.500 κιλών. Το μη επανδρωμένο μαχητικό θα έχει επίσης υψηλή επίγνωση της κατάστασης με το ραντάρ AESA που θα ενσωματωθεί», αναφέρει το μέσο ενημέρωσης.

Kizilelma-Τεχνικά χαρακτηριστικά

Το Kizilelma  θα φτάνει σε ταχύτητα τα 900 χιλιόμετρα την ώρα, θα έχει επιχειρησιακό υψόμετρο 35.000 πόδια (10.000 m), με μέγιστο βάρος απογείωσης (MTOW) 6.000 kg, με 1.500 kg του εν λόγω βάρους διαθέσιμα για το ωφέλιμο φορτίο και είναι σχεδιασμένο με τεχνολογία stealth.

Μπορεί να προσγειωθεί και να απογειωθεί από μόνο του εκτελώντας τέτοιες ενέργειες σε σύντομες διαδρομές. Το Kizilelma προσφέρει υπερηχητική άτρακτο χαμηλού RCS και είναι εξοπλισμένο με ραντάρ AESA για συστήματα ανίχνευσης και καθοδήγησης.

Το αεροσκάφος τροφοδοτείται από έναν κινητήρα turbofan, που τροφοδοτείται από δύο εισόδους αέρα. Ο έλεγχος εκτροπής επιτυγχάνεται με δύο κάθετους σταθεροποιητές, ενώ διαθέτει χειριστήρια ζευγών καναντέρ για αυξημένη ευελιξία ή για καλύτερο έλεγχο της ροής αέρα της κύριας πτέρυγας.

Τα εσωτερικά διαμερίσματα θα επιτρέψουν στο αεροσκάφος να λειτουργεί σε αμφισβητούμενα περιβάλλοντα διατηρώντας παράλληλα χαμηλή παρατηρητικότητα.

Η Ελληνική αντίδραση

Σε άρθρο μας επισημαίναμε ότι, συνέπεια αυτού θα είναι τα μέσα του πολεμικού ναυτικού μας θα πρέπει να λειτουργούν ως δύναμη άμεσης επέμβασης για το Anadolu.

Εκτός όμως από τη δυνατότητα ενέργειας τους από το μίνι τουρκικό αεροπλανοφόρο, τα νέα τουρκικά UAV θα δύναται να επιχειρούν από τα μικρασιατικά παράλια κατά των νησιών μας, γεγονός που σε συνδυασμό με το φορτίο πυρομαχικών που θα φέρει, τα χαρακτηριστικά του και την μικρή απόσταση των νησιών μας από την Τουρκία, το καθιστούν ιδιαίτερα επικίνδυνο.

Τέλος, το νέο σύστημα antidrone που προμηθεύτηκε η χώρα μας, θα πρέπει αν δούμε εάν και κατά πόσο είναι ικανό να αντιμετωπίσει τη νέα απειλή που ακούει στο όνομα Kızılelma (κόκκινη μηλιά), ενώ θα πρέπει να εξεταστεί η τοποθέτησή του σε πλοία του πολεμικού ναυτικού μας κατόπιν κατάλληλης διαμόρφωσης για την αντιμετώπιση των τουρκικών drones.

Ειδικά, το τελευταίο κρίνεται επιτακτικό, αφού είναι δεδομένο ότι η Τουρκία θα απειλήσει με drones τα πλοία του πολεμικού ναυτικού μας, οπότε και η τοποθέτηση του antidrone συστήματος σε αυτά, θα αποτελέσει μια ακόμη ασπίδα προστασίας τους πέραν των υπαρχόντων αντιαεροπορικών συστημάτων σε αυτά.

Κλείνουμε επισημαίνοντας ότι, η ύπαρξη antidrone συστήματος σε πλοία του πολεμικού ναυτικού μας που θα επιτηρούν το TCG Anadolu  είναι υψίστης σημασίας, αφού λόγω εγγύτητας θα μπορούν να παρεμβάλλουν-αδρανοποιούν τα τουρκικά UCAV TB2  και Kızılelma πριν καν απογειωθούν.

Με τον τρόπο αυτό, ο κίνδυνος από το TCG Anadolu για τα νησιά μας θα μειωνόταν σημαντικότατα.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει ο ρωσικός πυραύλος Oreshnik! Η Ουκρανία παρουσίασε τα συντρίμμια του-"Πρώτη φορά ανακαλύπτεται κάτι τέτοιο"-(βίντεο-εικόνες)

Ο πύραυλος είχε έξι πολεμικές κεφαλές, καθεμία από τις οποίες έφερε έξι υποπυρομαχικά, και πετούσε με μέγιστη ταχύτητα...