Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Μας το λένε οι Τούρκοι! Υποβρύχιο σκάφος που θα “ελέγχει” υπόγειες καλωδιώσεις και αγωγούς στην Αν. Μεσόγειο

Η Τουρκία διατυμπανίζει προς πάσα κατεύθυνση ότι ετοιμάζει τον “ ισχυρότερο στόλο” πολεμικών πλοίων και υποβρυχίων στην Μεσόγειο για να ελέγξει ολόκληρη την περιοχή.

Στο πλαίσιο αυτό, λανσάρει υποβρύχιο όχημα, το οποίο επίσημα θα αφορά διασώσεις προσωπικού υποβρυχίων, αλλά θα υλοποιεί και άλλες αποστολές, όπως την έλεγχο υποβρυχίων καλωδιώσεων και αγωγών στην Ανατολική Μεσόγειο.

Για αυτό αναφέραμε ότι η επικείμενη συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού East Med, θα έχει ως άμεσο επακόλουθο την δημιουργίας κοινής αεροναυτικής δυνάμεως των χωρών μελών του αγωγού αυτού.

Τι αναφέρει ο τουρκικός τύπος για το νέο τουρκικό μίνι υποβρύχιο         

Σύμφωνα με το TRT Haber, “η Τουρκία, η οποία έχει ήδη το μεγαλύτερο ναυτικό στην Ανατολική Μεσόγειο, σχεδιάζει  πολλά χρόνια μπροστά και αναλαμβάνει δράση με τα έργα του Εθνικού Πλοίου (MIL-GEM) και του Εθνικού Υποβρυχίου (MIL-DEN), τα οποία παρακολουθεί προσωπικά ο Πρόεδρος Ερντογάν.

Αφενός οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, οι οποίες σταδιακά αυξάνουν τις δυνατότητες ισχύος πυρός τους, αφετέρου συνεχίζουν τις προσπάθειές τους για ταχεία διάσωση του προσωπικού σε περίπτωση πιθανού ατυχήματος.
Το  ζήτημα ενός μη επανδρωμένου μίνι υποβρυχίου (SRV) για το προσωπικό των υποβρυχίων είναι εξαιρετικά κρίσιμο.

Τούρκοι ειδικοί θεωρούν ότι το δικό τους SRV μπορεί να εμπλακεί όχι μόνο σε υποθαλάσσια ατυχήματα, αλλά και στον έλεγχο υποβρύχιων αγωγών και καλωδίων στον πυθμένα της θάλασσας”, αναφέρει το άρθρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 12 υποβρύχια τριών διαφορετικών κλάσεων στην δύναμη της Διοίκησης του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, ενώ το 2023 θα ξεκινήσουν οι παραδόσεις υποβρυχίων κλάσης REIS.

Με την προσθήκη νέων υποβρυχίων κλάσης MILDEN τα επόμενα χρόνια, η Τουρκία αναμένεται να διαθέτει περισσότερα από 20 υποβρύχια.

Ο Τούρκος αμυντικός ερευνητής Kozan Selçuk Erkan προειδοποιεί ότι τα παραπάνω στοιχεία πρέπει να εξεταστούν προσεκτικά για να κατανοήσουμε τη σημασία του SRV".

Επισημαίνοντας ότι υπάρχει ένας διαρκώς διευρυνόμενος στόλος υποβρυχίων, ο Ερκάν είπε, "ο υποβρύχιος στόλος της Διοίκησης Ναυτικών Δυνάμεων της Τουρκίας θα αναπτυχθεί πολύ γρήγορα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Επομένως, με αυτήν την ανάπτυξη, είναι απαραίτητο να σημειωθεί πρόοδος με τον ίδιο ρυθμό στην «ανάκτηση προσωπικού από το υποβρύχιο».

Στόχος των Τούρκων είναι αυτό που θα λέγαμε ως “ειδικό υποβρύχιο πόλεμο” που αφορά υποβρύχια καλώδια και αγωγούς

Ο Γάλλος Ναύαρχος Pierre Vandier, αρχηγός του Γαλλικού Ναυτικού, είχε δώσει πέρυσι μια βαρυσήμαντη συνέντευξη σε γαλλικό αμυντικό πρακτορείο ειδήσεων, αποκαλύπτοντας πολλά και άκρως σημαντικά, μεταξύ των οποίων σχετικά με την δράση του τουρκικού πολεμικού ναυτικού στην Μεσόγειο.

Ο Γάλλος Α/ΓΕΝ είχε αναφέρει χαρακτηριστικά στην συνέντευξη του για την γεωπολιτική κατάσταση στην περιοχή: “Για να χρησιμοποιήσω την έκφρασή σας, θα έλεγα ότι υπάρχει πολεμικός κίνδυνος παντού... στην Μεσόγειο. Eπιστρέψαμε σε ένα αρκετά επικίνδυνο επίπεδο, με την επιστροφή ενός αντιπάλου πάνω και κάτω από την επιφάνεια του νερού (Τουρκία).

Επίσης ετοιμαζόμαστε να αντιμετωπίσουμε νέους τομείς, όπως τον κυβερνοχώρο αλλά και αυτό που ονομάζεται «πόλεμος του βυθού», ο οποίος είναι ένας νέος πόλεμος και αφορά το πρόβλημα της ασφάλειας των υποβρυχίων καλωδίων, μέσω των οποίων διέρχονται οι επικοινωνίες.

Υπάρχουν επίσης και οι αγωγοί τροφοδοσίας για την μεταφορά ενέργειας. Πρέπει επομένως να είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε την ανάπτυξη ενός υβριδικού υποβρυχίου πολέμου, ο οποίος δεν θα περιλαμβάνει πλέον μόνο υποβρύχια, αλλά και πιθανές ενέργειες σαμποτάζ με ειδικές συσκευές  εγκατεστημένες στον βυθό της θάλασσας.

Εργαζόμαστε σε αυτό, ιδίως σε μετά την ανάπτυξη νέων δυνατοτήτων drone, όπως το SLAM-F και το CHOF”, είχε καταλήξει ο ίδιος.

Η είδηση εδώ είναι ότι σύντομα και μετά την κατασκευή αγωγών φυσικού όπως αυτού του East Med, καθώς και της μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας από το Ισραήλ σε Κύπρο-Ελλάδα και Αίγυπτο μέσω ειδικού καλωδίου, θα έχουμε ένα νέο είδος πολέμου που θα αφορά την ασφάλεια όλων αυτών των σχεδίων, με την Τουρκία να είναι η μεγαλύτερη απειλή.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ