Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Τι ετοιμάζουν οι Τούρκοι;-Άσκηση ηλεκτρονικού πολέμου στον Κόλπο της Αττάλειας ως πρόβα τζενεράλε σε Ανατολική Μεσόγειο

Τι μπορεί να ετοιμάζουν πάλι οι “ γείτονες” με ειδική άσκηση ηλεκτρονικού πολέμου από το τουρκικό πολεμικό ναυτικό, η οποία σύμφωνα με μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες ήταν μια μορφής πρόβας τζενεράλε για την Ανατολική Μεσόγειο;  

Ο τουρκικός τύπος ανέφερε ότι με ενδιαφέρον παρακολουθήθηκε η άσκηση ηλεκτρονικού πολέμου “Electronic Warfare Trials 2022” που διοργάνωσε το τουρκικό πολεμικό ναυτικό στα ανοιχτά του Κόλπου της Αττάλειας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι στην άσκηση συμμετείχαν πολεμικά πλοία που υπάγονται στην τουρκική Διοίκηση  Ναυτικών Δυνάμεων, η οποία ξεκίνησε το πρωί ανοιχτά του λιμανιού της Αττάλειας.

Οι πληροφορίες για την εν λόγω τουρκική άσκηση και ειδικά τα σενάρια που δοκιμάστηκαν είναι ελάχιστες, αλλά το τι μπορεί να ετοιμάζουν οι Τούρκοι είναι πασιφανές, αφού η χρήση αυτών των ειδικών “ όπλων”, περί τέτοιων πρόκειται είναι ξεκάθαρη και αφορά πρόβα τζενεράλε για δράση στην Ανατολική Μεσόγειο, πιθανόν όμως και στο Αιγαίο.

Δεν υπάρχει τίποτα το συνομοσιολογικό στην όλη εκτίμηση από στρατιωτικής πλευράς αυτής ειδικά της τουρκικής ασκήσεως, αφού ότι κάνουν οι Τούρκοι έχει σκοπό να εφαρμοστεί κατά του ελληνισμού, λόγω της έντονης εθνικής ρητορικής ολόκληρης της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας, με επικεφαλής τον Τούρκο πρόεδρο Ρ.Ν.Ερντογάν.

Πλεονεκτήματα της χρήσης αυτών των ειδικών όπλων από την Τουρκία σε Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο

Η χρήση όπλων ηλεκτρονικού πολέμου, είναι μια αναίμακτη στρατιωτική δράση κατά ενός αντιπάλου, η οποία δεν μπορεί να προκαλέσει επίσημα την πρόκληση κανενός είδους πολεμικού επεισοδίου.

Δίνει το δικαίωμα στον “επιτιθέμενο” να προσβάλει τα “εχθρικά”πολεμικά πλοία και να κάνει προβολή ισχύος, με στόχο την κάμψη του ηθικού των στελεχών του, ενώ πιστοποιεί την βούληση για επιβολή των τουρκικών συμφερόντων σε μια τεράστια περιοχή.

Πως μπορεί να γίνει μια τέτοια πιθανή “επίθεση” κατά μονάδων επιφανείας του ελληνικού πολεμικού ναυτικού

Οι Τούρκοι, για την διεξαγωγή επιχειρήσεων ηλεκτρονικού πολέμου διαθέτουν το πολεμικό πλοίο ηλεκτρονικού πολέμου TCG UFUK.

Το πρώτο πλοίο πληροφοριών της Τουρκίας που εντάχθηκε στην δύναμη του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, θα έχει ως κύρια αποστολή την παρακολούθηση των ελληνικών πολεμικών πλοίων, των επικοινωνιών ελληνικών μονάδων στα νησιά, ενώ η παρουσία του στο μέλλον, θα είναι προπομπός τουρκικών επιχειρησιακών σχεδίων σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο.

Το τουρκικό πλοίο ηλεκτρονικού πολέμου TCG UFUK έχει μήκος 99,5 μέτρα, διαθέτει τέσσερις ηλεκτρικές γεννήτριες 750 kVA, ενώ έχει πλήρες εκτόπισμα 2.400 τόνων.

Το πλοίο, το οποίο μπορεί να εκτελέσει αποστολές SIGINT και  ELINT και μπορεί να φτάσει σε μέγιστη ταχύτητα 18 κόμβων την ώρα. Επίσης διαθέτει εξοπλισμό κεραίας και ραντάρ παρόμοιο με το σύστημα ραντάρ ÇAFRAD, μαζί με ελικοδρόμιο  κατάλληλο για την απονείωση και προσνείωση ελικοπτέρων κλάσης 10 τόνων.

Αυτό το πλοίο είναι η “ναυαρχίδα” τους η οποία μπορεί να υλοποιήσει μια διττή δράση:

Να συλλέγει πληροφορίες με χρήση ηλεκτρονικών συστημάτων SIGINT-ELINT και να διεξάγει επιχειρήσεις παρεμβολών κατά των εχθρικών πλοίων.  

Επίσης οι Τούρκοι διαθέτουν πλέον και μη επανδρωμένα σκάφη με δυνατότητες ηλεκτρονικού πολέμου και αυτό αποτελεί κίνδυνο για την ελληνική πλευρά.

Ελληνική αντίδραση στα τουρκικά σχέδια

Είναι μονόδρομος πλέον ότι χωρίς σύστημα ECM στα πολεμικά μας πλοία, δεν θα είναι καθόλου εύκολο να αποκρύψουμε τις φρεγάτες μας σε μεγάλη απόσταση από τα τουρκικά ραντάρ,  ενώ η Άγκυρα αναμένεται να μεταμορφώσει και 4 αεροσκάφη Bombardier Global 6000.

Έτσι, πιθανότατα σύμφωνα με μια μερίδα ειδικών, οι φρεγάτες μας, θεωρητικά, θα είναι στόχοι εντοπίσιμοι σε μακρινές αιφνιδιαστικές επιθέσεις από τους Τούρκους, κάτω όμως από ορισμένες συνθήκες και προϋποθέσεις που  θα αφορούν όμως, ένα σενάριο ολικής ελληνοτουρκικής σύγκρουσης.

Το σύστημα ECM έχει μεγάλη σημασία σε περίπτωση που κατασκευαστούν οι τουρκικές TF-2000, και τοποθετηθούν σε αυτές πύραυλοι επιφανείας-επιφανείας ( ATMACA ή GEZKIN), οι οποίοι θα έχουν μεγαλύτερη εμβέλεια των ελληνικών πυραύλων EXOCET.

Χωρίς το εν λόγω γαλλικό σύστημα παρεμβολών, όχι μόνο οι ελληνικές Belharra αλλά και οι MEKO, θα εντοπίζονται πιθανότατα με πιο εφικτό τρόπο από τα τουρκικά συστήματα, και αυτό είναι σίγουρα κάτι που δεν επιθυμεί το ελληνικό πολεμικό ναυτικό μας.

Τι είναι ο ηλεκτρονικός πόλεμος και γιατί δεν μπορούμε να τον αγνοήσουμε  

Ο ηλεκτρονικός πόλεμος (EW) είναι μια πολεμική ενέργεια σχετίζεται με τη χρήση του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος με  σκοπός την άρνηση στον αντίπαλο του πλεονεκτήματος της πρόσβασης στο ΗΜ φάσμα ή η εξασφάλιση απρόσκοπτης πρόσβασης στο ΗΜ φάσμα.

Ο ηλεκτρονικός πόλεμος μπορεί να διεξαχθεί μπορεί να εφαρμοστεί από τον αέρα, την θάλασσα, και την στεριά, από επανδρωμένα και μη επανδρωμένα συστήματα και μπορεί να στοχεύσει ανθρώπους, επικοινωνίες, ραντάρ, συστήματα μάχης ή άλλους στόχους.

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ