Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του ΓΕΕΘΑ /ΓΔΠΕΑΔΣ , ( Γενικής Διεύθυνσης Πολιτικής Εθνικής Άμυνας & Διεθνών Σχέσεων), με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε η 2η Τετραμερής Συνάντηση Διευθυντών Αμυντικής Πολιτικής της Ελλάδας, Κύπρου, Ιταλίας, Γαλλίας όπου διεξήχθη στις 24 -25 Οκτωβρίου 2022 στην Αθήνα, υπό τον συντονισμό της Γενικής Διεύθυνσης Πολιτικής Εθνικής Άμυνας & Διεθνών Σχέσεων (ΓΔΠΕΑΔΣ) του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ), στο πλαίσιο της Τετραμερούς Πρωτοβουλίας – QUAD και μετά την ολοκλήρωση της τετραμερούς άσκησης “EUNOMIA-3-2022”, που διεξήχθη στην Ανατολική Μεσόγειο, από τις 3 έως 6 Οκτωβρίου 2022.
Σκοπός των δραστηριοτήτων της Τετραμερούς Πρωτοβουλίας είναι η διατήρηση και βελτίωση της διαλειτουργικότητας και συνεργασίας των Ενόπλων Δυνάμεων των τεσσάρων ευρωπαϊκών χωρών, καθώς και η ενίσχυση της κοινής τους ναυτικής και αεροπορικής παρουσίας στο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου.
H εν λόγω πρωτοβουλία καταδεικνύει επίσης, τη συλλογική και πλήρη δέσμευση των τεσσάρων χωρών για την εφαρμογή του Δικαίου της Θάλασσας (UNCLOS), του Εθιμικού Διεθνούς Δικαίου και του σεβασμού στους Κανόνες Δικαίου και της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας στην Ανατολική Μεσόγειο και τέλος, τη διατήρηση της περιφερειακής σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.
Την πρώτη μέρα των εργασιών, πραγματοποιήθηκαν διμερείς συναντήσεις ομάδων εργασίας Ελλάδας – Κύπρου και Ελλάδας Ιταλίας, όπου στο πλαίσιό τους, οι Διευθυντές Αμυντικής Πολιτικής αντάλλαξαν απόψεις επί θεμάτων αμυντικής συνεργασίας τόσο σε διμερές όσο και ευρωπαϊκό επίπεδο.
Η πρώτη ημέρα της Τετραμερούς Συνάντησης, ολοκληρώθηκε με δείπνο εργασίας που παρέθεσε ο Γενικός Διευθυντής ΓΔΠΕΑΔΣ Δρ. Κωνσταντίνος Π. Μπαλωμένος στις αποστολές των συμμετεχουσών χωρών, όπου συζητήθηκαν θέματα αμυντικής πολιτικής και ασφάλειας.
Την Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2022, έλαβαν χώρα στο ΥΠΕΘΑ οι εργασίες της Τετραμερούς Συνάντησης της Πρωτοβουλίας (Quadripartite Cooperation) στην οποία συμμετείχαν, εκτός από τον Γενικό Διευθυντή ΓΔΠΕΑΔΣ Δρ. Κωνσταντίνο Π. Μπαλωμένο, ο Κύπριος ομόλογός του Αντισυνταγματάρχης Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου, ο Γάλλος αξιωματούχος κ. Guillame Ollagnier και ο Ιταλός Διευθυντής Αμυντικής Πολιτικής Υποναύαρχος κ. Gianfranco Annunziata.
Κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων, διαπιστώθηκε η κοινή αποφασιστικότητα για περαιτέρω ενίσχυση της αμυντικής και στρατιωτικής συνεργασίας με σκοπό τη προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας και ευημερίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Έγινε ανασκόπηση των τελευταίων εξελίξεων στην Ουκρανία και των συνεπειών τους στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ συζητήθηκαν οι τρέχουσες προκλήσεις και απειλές στο ταραγμένο περιβάλλον ασφαλείας της τελευταίας συμπεριλαμβανομένης της παράνομης μετανάστευσης, καθώς και ευρωπαϊκά ζητήματα, όπως η ενίσχυση της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας, οι αμυντικές πρωτοβουλίες της ΕΕ, η εφαρμογή της Στρατηγικής Πυξίδας κ.λπ..
Τέλος, διατυπώθηκαν απόψεις – προτάσεις για τη διαμόρφωση ενός κοινού πλαισίου δράσεων για τη διασφάλιση της ελεύθερης ναυσιπλοΐας, της ειρήνης και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και εξετάστηκε η προοπτική περαιτέρω εξέλιξης της άσκησης EUNOMIA σε στρατηγικό πυλώνα της Ευρωπαϊκής Ασφάλειας.
Η Τετραμερής Αεροναυτική Άσκηση «EUNOMIA 3-22»
Υπενθυμίζουμε ότι εν λόγω τετραμερής άσκηση με την επωνυμία «EUNOMIA 3-22» ολοκληρώθηκε την Πέμπτη 06 Οκτωβρίου 2022, πραγματοποιήθηκε στην Ανατολική Μεσόγειο, στο πλαίσιο της Συντονισμένης Τετραμερούς Πρωτοβουλίας QUAD Ελλάδος, Γαλλίας, Ιταλίας και Κύπρου .
Η «EUNOMIA 3-22» διεξήχθη για πρώτη φορά το 2020 και ο συντονισμός της για το 2022 είχε αναληφθεί από την Ιταλία.
Κατά την διάρκεια της Άσκησης εκτελέστηκαν αντικείμενα Έρευνας & Διάσωσης, προστασίας εξέδρας εξόρυξης υδρογονανθράκων, καθώς και αντικείμενα ανθυποβρυχιακού πολέμου, πολέμου επιφανείας και αντιμετώπισης αεροπορικής απειλής.
Σκοπός της Άσκησης ήταν η ενδυνάμωση της συνεργασίας στο πεδίο των αεροναυτικών επιχειρήσεων, η διασφάλιση της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας στην περιοχή, καθώς και η ενίσχυση της διαλειτουργικότητας και της μαχητικής ικανότητας των συμμετεχουσών μονάδων.
Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις συμμετείχαν με την Φρεγάτα (Φ/Γ) ΣΑΛΑΜΙΣ, το Υποβρύχιο (Υ/Β) ΚΑΤΣΩΝΗΣ, 6 Μαχητικά Αεροσκάφη (Α/Φ) F-16, Α/Φ ΑΣΕΠΕ EMB-145Η και Ομάδα της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ).
Η Γαλλία συμμετείχε με 2 Μαχητικά Α/Φ RAFALE, η Ιταλία με την Φ/Γ ITS LIBECCIO και η Κύπρος με το Περιπολικό Ανοιχτής Θαλάσσης (ΠΑΘ) ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ, Ελικόπτερο AW-139, Σύστημα Μη Επανδρωμένου Αεροσκάφους (ΣΜΗΕΑ) και Ομάδα Ειδικών Επιχειρήσεων.
Την Πέμπτη 06 Οκτωβρίου 2022 και κατά την ολοκλήρωση της Άσκησης, πραγματοποιήθηκε η Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών (Distinguished Visitors Day – DV Day), τις δραστηριότητες της οποίας παρακολούθησαν εκπρόσωποι και των 4 Χωρών της QUAD, μεταξύ των οποίων ο Υπαρχηγός Στόλου Υποναύαρχος Πολυχρόνης Κουλούρης ΠΝ ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, ο Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης, ο Διοικητής των Γαλλικών Ναυτικών Δυνάμεων Μεσογείου και Μαύρης Θάλασσας Αντιναύαρχος Gilles Boidevezi και ο Διοικητής της 1ης Ναυτικής Διοίκησης του Ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού Υποναύαρχος Lorenzano Di Renzo.
Κατά την DV Day, η οποία πραγματοποιήθηκε εν πλω υπό τον συντονισμό της Ιταλίας και της Κύπρου στην θαλάσσια περιοχή Ανατολικά Λεμεσού, εκτελέστηκαν αντικείμενα Έρευνας & Διάσωσης, καταρριχήσεις με την μέθοδο Fast Rope και πτήσεις Ελληνικών Α/Φ.
Η «EUNOMIA 3-22», η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο των διεθνών συνεργασιών των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σύμφωνα με τον σχεδιασμό του ΓΕΕΘΑ, καταδεικνύει την συλλογική πρόθεση και δέσμευση των Ενόπλων Δυνάμεων των 4 Χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προς την εφαρμογή και το σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας (UNCLOS), με σκοπό την ανάδειξη του ρόλου που διαδραματίζουν η Ελλάδα, η Κύπρος, η Γαλλία και η Ιταλία ως πυλώνες για την προώθηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα
Από τα παραπάνω συνάγεται ότι η τετραμερής (QUAD) Ελλάδας-Κύπρου-Ιταλίας-Γαλλίας είναι ζώσα και ενεργή.
Σε εκείνον τον τομέα που κατά την εκτίμησης μας θα έπρεπε να κινηθούμε ως Ελλάδα και μάλιστα άμεσα είναι στη σύσταση μιας ΜΟΝΙΜΗΣ ΑΕΡΟΝΑΥΤΙΚΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ, διευρυμένης και με δυνάμεις και μέσα από ΗΠΑ-ΙΣΡΑΗΛ-ΑΙΓΥΠΤΟ, με έδρα την Κρήτη, για τον έλεγχο και την ασφάλεια της ΝΑ Μεσογείου, κάτι ανάλογο δηλαδή με τις δυνάμεις αμέσου επέμβασης του ΝΑΤΟ.
Καλές είναι οι ασκήσεις όπως η «EUNOMIA 3-22»,αλλά δεν έχουν τον χαρακτήρα της μόνιμης παρουσίας στην περιοχή, κάτι που φαίνεται ότι γίνεται ολοένα και περισσότερο αναγκαίο, μιας και η Τουρκία δεν σταματάει τις επιθετικές κινήσεις της στην περιοχή.
Υπενθυμίζουμε ότι η ποιό πρόσφατη επιθετική κίνηση της Τουρκίας στη ΝΑ Μεσόγειο, είναι η συμφωνία μεταξύ Ντμπέϊμπα και Τσαβούσογλου για την από κοινού εξόρυξη-εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στις ΑΟΖ των δύο χωρών, οι οποίες ορίστηκαν αυθαίρετα και κατά παράβαση της UNCLOS, από το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο Ερντογάν -Σάρατζ, με το οποίο υποκλέπτεται μεγάλο μέρος της ΑΟΖ μας νοτίως της Κρήτης.
Τέλος όπως επισημάναμε σε προγενέστερο άρθρο μας, , έρχεται στρατιωτική κρίση της Τουρκίας με Ιταλία-Ελλάδα-Αίγυπτο μετά την υπογραφή του παράνομου μνημονίου Ντμπέϊμπα και Τσαβούσογλου, κάτι που μένει να δούμε πως θα το χειριστούν οι 2 σύμμαχες χώρες, μιας και η χώρα μας έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα ανεχθεί κάτι τέτοιο και θα απαντήσει δυναμικά.