Σε νέες προκλητικές δηλώσεις κατά της Ελλάδας προχώρησε ο Προεδρικός Εκπρόσωπος Ιμπραήμ Καλίν (İbrahim Kalın) απαντώντας σε ερωτήσεις του A Haber, λέγοντας πως, «η Ελλάδα παλεύει με τη δύναμη που λαμβάνει από άλλη χώρα. Αυτό είναι στρατηγικό λάθος. Η αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού στα νησιά είναι αντίθετη με τις συνθήκες. Προειδοποιούμε την Ελλάδα, εάν το κάνετε αυτό, θα υπάρξουν συνέπειες».
Την ίδια στιγμή, Τούρκος αναλυτής προκρίνει επέμβαση στη Χίο και σε άλλα ελληνικά νησιά, στο πλαίσιο του δικαιώματος νόμιμης αυτοάμυνας, όπως αόριστα το ορίζει η Άγκυρα.
Οι δηλώσεις του Καλίν έχουν ως εξής:
«Είμαστε υπέρ των καλών σχέσεων και του διαλόγου από την αρχή. Υπήρχαν 70 και περισσότερες διερευνητικές συνομιλίες και ήταν η ελληνική πλευρά που τις τερμάτισε. Η Ελλάδα προσπαθεί να τοποθετηθεί παίρνοντας πίσω της μεγάλες δυνάμεις και συμμαχίες. Η Ελλάδα προσπάθησε να χαράξει μια ενεργειακή γραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο χωρίς την Τουρκία. Όταν ξεκινήσαμε να εξομαλύνουμε τις σχέσεις μας με τη Σαουδική Αραβία, την Αίγυπτο, το Ισραήλ και ακόμη και την Αρμενία από τις αρχές του 2022, οι ΗΠΑ αποχώρησαν από το έργο εκεί.
Η Ελλάδα δεν μπορεί να παράγει δύναμη από μόνη της. Αυτό το κάνει με βάση είτε την ΕΕ είτε τις ΗΠΑ. Είπαμε ότι μοιραζόμαστε την ίδια γεωγραφία. Η Ελλάδα παλεύει με τη δύναμη που λαμβάνει από άλλη χώρα. Αυτό είναι στρατηγικό λάθος. Η αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού στα νησιά είναι αντίθετη με τις συνθήκες. Προειδοποιούμε την Ελλάδα, εάν το κάνετε αυτό, θα υπάρξουν συνέπειες.
Οι σχέσεις δεν πρέπει να διακυβεύονται για βραχυπρόθεσμα κέρδη. Η ελληνική πλευρά είναι αυτή που αυξάνει την ένταση εδώ. Είναι επίσης η Ελλάδα που πρέπει να λάβει μέτρα για τη μείωση των εντάσεων. Ακόμη και στα αρχεία της Frontex, βλέπουμε εικόνες κατά της ανθρώπινης αξιοπρέπειας σε απωθήσεις. Δεν τους σπρώχνουμε σε εσάς, όπως μας κατηγορείτε. Είμαστε μια χώρα που φιλοξενεί 5 εκατομμύρια πρόσφυγες.
Κόμβος αερίου για την Ευρώπη η Τουρκία
Η Τουρκία έχει ήδη γίνει ένα πολύ σοβαρό κέντρο διανομής με τις επενδύσεις της. Οι υποδομές είναι έτοιμες. Εάν η Ευρώπη αναζητά κάτι άλλο εκτός από το ρωσικό αέριο, το TANAP είναι ένα από τα μέρη που θα πάει. Εάν αυξηθεί η χωρητικότητα του TANAP, θα γίνει πολύ σημαντικός για την Ευρώπη. Αγωγός φυσικού αερίου στη Μεσόγειο. Και εδώ μπορεί να γίνει μέσω Τουρκίας ή με LNG. Δεν αρκεί να καλύψει την ανάγκη με αυτό. Σκεφτείτε μακροπρόθεσμα, ο πόλεμος στην Ουκρανία θα τελειώσει τελικά. Εάν γίνει ένα τέτοιο βήμα για την Τουρκία, και η οδηγία έχει δοθεί. Αυτό θα είναι ένα τεράστιο στρατηγικό κέρδος για την Τουρκία. Αν συνεχίσουμε να βρίσκουμε το δικό μας φυσικό αέριο, θα πάμε σε ένα τελείως διαφορετικό πρωτάθλημα στην ενέργεια.
Θέματα F-16 με ΗΠΑ
Φτάσαμε σε καλύτερο σημείο με τα F-16. Προς τα τέλη Νοεμβρίου, η διαδικασία αυτή επιταχύνεται. Η κατάργηση των υπό όρους δηλώσεων των δύο γερουσιαστών είναι ένα καλό βήμα. Η τάση μέχρι στιγμής είναι καλή. Ανταποκρίνεται στις προσδοκίες μας. Ας ακολουθήσουμε τη διαδικασία. Μετά την ολοκλήρωση των ενδιάμεσων εκλογών, δεν απομένουν πολλά. Θα συνεχίσουμε να σας υπενθυμίζουμε το άδικο της απομάκρυνσης της Τουρκίας από τα F-35. Θα συνεχίσουμε να επεξεργαζόμαστε ότι αυτή η απόφαση είναι εντελώς παράνομη. Είναι πιθανό ότι τα F-16 θα γίνουν απτά πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους».
Τούρκος αναλυτής προκρίνει "επέμβαση" στην Χίο και σε άλλα νησιά
Ο δημοσιογράφος Οζάι Σεντίρ συνομιλώντας με την παρουσιάστρια μιλά για τις επιλογές της Τουρκίας και λέει τα εξής:
Σεντίρ: Αν κλείσουν οι δίαυλοι του διαλόγου τότε η επέμβαση σας εκεί θα θεωρηθεί ως δικαίωμα νόμιμης αυτοάμυνας. Άρα η Τουρκία έχει “χαρτιά” στο χέρι της για την μηχανοκίνητη ταξιαρχία που βρίσκεται στη Χίο όπως και για τα άλλα αποστρατιωτικοποιημένα νησιά.
Παρουσιάστρια Γκιοξούν Οζγκιούρ: "Δηλαδή εσείς λέτε το εξής, κάτι που σε γενικές γραμμές το λένε οι καλεσμένοι μας που έχουν προέλευση το στρατό. Δηλαδή τι θα κάνουμε, θα επέμβουμε στρατιωτικά στη Χίο;"
Σεντίρ: "Μα όταν κάνετε μπρα ντε φερ έτσι είναι. Άλλωστε το σύνθημα “θα έρθουμε ξαφνικά μία νύχτα” σημαίνει πως “εγώ θα έρθω νύχτα στα νησιά σου τα οποία παραβιάζουν τις συνθήκες και θα τα κάνω να συμβαδίζουν με τις συνθήκες”.