Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Ο Λίβανος "νέα Λιβύη"! Πώς εμπλέκεται ο Ερντογάν στα κοιτάσματα της χώρας- Πιέσεις για οριοθέτηση ΑΟΖ

Τρομερά σημαντικές εξελίξεις φαίνεται ότι έχουμε μετά την συμφωνία του Λιβάνου και του Ισραήλ με θέμα την ΑΟΖ, αφού οι πολύ θερμές σχέσεις Τουρκίας -Λιβάνου, θα φέρουν πιθανότατα την Turkish Petroleum σε διαγωνισμό αδειοδότησης που θα διεξαχθεί τον Δεκέμβριο στην ΑΟΖ της χώρας, μαζί με έτερα ενεργειακά σχέδια, όπως η  μεταφορά λιβανέζικου φυσικού αερίου δια μέσω της Τουρκίας στο ενεργειακό κέντρο στην Ανατολική Θράκησε συνεργασία με την Ρωσία και από εκεί στην Ευρώπη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Τουρκία, σύμφωνα με άρθρο μας, έχει διεισδύσει πολύ “βαθιά” στο Λίβανο, και είναι πιθανό να προσβλέπει ο Ερντογάν σε συμφωνία με τον Λίβανο για την ΑΟΖ στα πρότυπα του τουρκολιβυκού συμφώνου, προκειμένου να εξυπηρετήσει τα σχέδια του στην Α. Μεσόγειο.

Η επιβεβαίωση αυτής της εκτίμησης ξεδιπλώθηκε με όλες τις τιμές σήμερα, όταν ο ηγέτης του κόμματος του Προέδρου του Λιβάνου Μπασίρ Χαντάντ δήλωσε επίσημα: “Η Τουρκία είναι πιθανός στρατηγικός εταίρος στην συνεργασία μας για το φυσικό αέριο”.

Στις ερωτήσεις της τουρκικής εφημερίδας, απάντησε ο διευθυντής κόμματος του Λιβανέζου προέδρου Μισέλ Αούν, ο οποίος ήταν επικεφαλής των διαπραγματεύσεων για την θαλάσσια συμφωνία με το Ισραήλ.

Ο ίδιος ανέφερε ότι “ Ο πρόεδρος Χαντάντ είπε ότι θέλουν να δουν την Τουρκία ως «δυνητικό στρατηγικό εταίρο» για συνεργασία στο κοίτασμα φυσικού αερίου. Δήλωσε επίσης ότι θα χαρούν να δουν τη συμμετοχή της Turkish Petroleum στον διαγωνισμό αδειοδότησης που θα διεξαχθεί τον Δεκέμβριο”.

Τι περιείχε η συμφωνία με το Ισραήλ και τι κέρδισε ο Λίβανος

Ο Λιβανέζος αξιωματούχος ανέφερε για την συμφωνία με το Ισραήλ ότι “πρώτα από όλα, καταφέραμε να "προστατέψουμε” όλα τα θαλάσσια οικόπεδα που μας ανήκαν. Μια περιοχή 5 χιλιόμετρα από τα καθορισμένα σύνορα αφέθηκε να λυθεί αργότερα για λόγους ασφαλείας. Ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα του Λιβάνου ήταν η παροχή όλων των απαραίτητων εγγυήσεων για τη χρήση του αμφισβητούμενου πεδίου Kana από τον Λίβανο.

Με την άνοδο των τιμών του πετρελαίου λόγω του πολέμου της Ουκρανίας, το άνοιγμα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου στην περιοχή στην παγκόσμια αγορά έχει γίνει επίσης προτεραιότητα για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Εν ολίγοις, δηλώσεις τόσο από Λιβανέζους αξιωματούχους, το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες, επιβεβαιώνουν την ερμηνεία ότι «το Ισραήλ έκανε σοβαρές παραχωρήσεις από φόβο σύγκρουσης με τη Χεζμπολάχ».

Η Τουρκία θα συμμετάσχει στο διαγωνισμό αδειοδότησης του Λιβάνου το Δεκέμβριο

Τουρκικές πηγές ανέφεραν ότι ή Άγκυρα έχει διαμηνύσει στις αρχές του Λιβάνου ότι η Τουρκία έχει δημιουργήσει έναν από τους μεγαλύτερους και πιο σύγχρονους στόλους πλωτών γεωτρύπανων και σεισμικών ερευνών στον κόσμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε ερώτηση Τούρκων δημοσιογράφων για τις δυνατότητες συνεργασίας του Λιβάνου με την Τουρκία στην εξόρυξη ν υδρογονανθράκων, ο Λιβανέζος αξιωματούχος ανέφερε ότι : “ο Λίβανος είναι ανοιχτός σε εταιρείες από όλο τον κόσμο, ενώ ξέρω ότι η Turkish Petroleum πέρασε το προκαταρκτικό στάδιο στον προηγούμενο διαγωνισμό αδειοδότησης για τα λιβανέζικα κοιτάσματα υδρογονανθράκων, αλλά έκτοτε δεν έχει υποβάλει προσφορά".

Σημειώνει επίσης ότι "αυτό οφείλεται στο ότι η πιθανή συνεργασία με την ινδική εταιρεία ONGC κατέρρευσε. Σύμφωνα με τους κανόνες αδειοδότησης, 3 εταιρείες υποχρεούνται να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό με τη σύσταση κοινοπραξίας”.

Ο Haddad δήλωσε ότι “η Τουρκία μπορεί να αξιολογήσει τις υπάρχουσες ευκαιρίες αφού ένας δεύτερος γύρος αδειοδότησης θα πραγματοποιηθεί τον Δεκέμβριο. Εάν η Τουρκία υποβάλει προσφορά και συμμετάσχει, ο Λίβανος θα είναι πολύ ευχαριστημένος».

Η Τουρκία είναι στρατηγικός εταίρος του Λιβάνου

Ο Χαντάντ, ως διευθυντής του κόμματος του προέδρου Μισέλ Αούν, δηλώνει ότι βλέπουν την Τουρκία ως πιθανό στρατηγικό εταίρο.

«Προβλέπουμε ότι η Τουρκία θα είναι ένας πιθανός στρατηγικός εταίρος για την ανάπτυξη, την παραγωγή και την εξαγωγή των κοιτασμάτων φυσικού αερίου μας. Πιστεύουμε ότι αυτό μπορεί να γίνει ειδικά μέσω του δικτύου αγωγών της Τουρκίας και της τουρκικής αγοράς ή του καναλιού εξαγωγών», τόνισε ο ίδιος.

Η συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ με την Κύπρο στο επίκεντρο των εξελίξεων

Επίσης όπως τονίζει η τουρκική εφημερίδα, επανέρχεται  το θέμα της συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ που υπεγράφη με την Λευκωσία το 2007, αφού αυτή δεν επικυρώθηκε από το κοινοβούλιο του Λιβάνου.

Επιπλέον, η ίδια τονίζει ότι επιδιώκεται η συμφωνία του Λιβάνου με την Τουρκία αντί της Κύπρου, προτάσσοντας την δικαιολογία του επιπλέον κέρδους στην χώρα αυτή, θαλάσσιας έκτασης 3.957 km².

Σε ερώτηση Τούρκων δημοσιογράφων για συμφωνία ΑΟΖ με την Τουρκία, ο Χαντάντ απάντησε διπλωματικά:

«Δεν υπάρχει νόμος που ψηφίστηκε από το κοινοβούλιο για την Κύπρο, αλλά υπάρχει απόφαση του υπουργικού συμβουλίου».

Συνεπώς, είναι πολύ πιθανό για όλα αυτά να προσβλέπει η Άγκυρα σε συμφωνία με τον Λίβανο για την ΑΟΖ στα πρότυπα του τουρκολιβυκού συμφώνου, προκειμένου να εξυπηρετήσει τα σχέδια του στην Α. Μεσόγειο.

Για όλα τα παραπάνω η Τουρκία προσφέρει χείρα βοηθείας στο Λίβανο αναμένοντας φυσικά πολλαπλάσια ανταλλάγματα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

syria
Μέση Ανατολή 0

Σκληρές Εικόνες! Ξεκίνησε γενοκτονία των Αλαουιτών και των Χριστιανών από τους τζιχαντιστές στη Συρία-Τους αποκεφαλίζουν δημόσια στην Ταρτούς

Χαοτική η κατάσταση στην Συρία, όπου οι τζιχαντιστές της HTS ξεκίνησαν να κυνηγούν και να σκοτώνουν έναν-έναν τους...