Ελληνοτουρκικά

Ενώ οι Τούρκοι κατασκευάζουν πυρετωδώς στόλο UCAV εμείς δεν σχεδιάζουμε να εξοπλίσουμε με πυραύλους το UAV ΑΡΧΥΤΑ

Σε πλήρη οργασμό είναι όπως όλα δείχνουν, ο υπό κατασκευή στόλος των επιθετικών μη επανδρωμένων εναερίων οχημάτων της Τουρκίας, μετά και την πρόσφατη πολεμική επιχείρηση ενός AKINCI, κατά συριακών μονάδων και συστημάτων αεράμυνας, παρά τις διαβεβαιώσεις των Τούρκων για το αντίθετο.

Όπως προέκυψε από συριακές πηγές, το τουρκικό UCAV δεν πραγματοποίησε αναγνωριστική αποστολή, αλλά πραγματοποίησε πυραυλικά πλήγματα, όχι μόνο κατά μελών των κουρδικών ένοπλων ομάδων, αλλά και εναντίον θέσεων του συριακού στρατού, τα οποία διέθεταν και αντιαεροπορικά συστήματα.

Αμερικανικές πηγές αναφέρουν, ότι η Τουρκία ετοιμάζει πυρετωδώς νέα ναυτική τακτική κατά μονάδων επιφανείας και υποβρυχίων, με την μαζική χρήση UCAV, με τις ανάλογες δυνατότητες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η πρόοδος στην εγχώρια παραγωγή UAV βοηθά τις προσπάθειες του τουρκικού ναυτικού να αναπτύξει CONOPS με UCAV. Το τουρκικό ναυτικό εφάρμοσε για πρώτη φορά “επίθεση” κατά στόχου επιφανείας με μη επανδρωμένο εναέριο όχημα τον Μάρτιο, κατά τη διάρκεια της άσκησης “Γαλάζιας Πατρίδας”, όταν ένα Bayraktar TB2 UCAV πέτυχε στόχο με έξυπνο πυρομαχικό MAM-L από μεγάλη απόσταση.

Οι ίδιες πληροφορίες φέρουν την τουρκική αμυντική βιομηχανία να ετοιμάζει UCAV, τα οποία θα έχουν ως αποκλειστική αποστολή εχθρικές.... μονάδες επιφανείας και υποβρύχια.

Ότι κάνουν δηλαδή τα Bayraktar TB2 στην ξηρά τώρα αυτά και κάποια άλλα drone, θα το υλοποιούν και στην θάλασσα, με την βοήθεια ειδικών συστημάτων.

Οργασμός όμως και στην Ελλάδα με τα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα ΑΡΧΥΤΑΣ ΚΑΙ ΣΑΡΙΣΣΑ

Την ίδια περίοδο στην χώρα μας έχει ξεκινήσει ένα νέο κεφάλαιο, πραγματικά σημαντικό με την κατασκευή ελληνικής κατασκευής μη επανδρωμένων εναερίων οχημάτων, με δυνατότητες κάθετης απογείωσης VTOL.

Ένα από τα επιτεύγματα που είναι σε πειραματικό στάδιο είναι το UAV ΑΡΧΥΤΑΣ, το οποίο “ έχει σχεδιαστεί να επιχειρεί χωρίς οπλισμό, ωστόσο θα μπορούσε να γίνει τροποποίηση και να τοποθετεί οπλισμός μικρού βάρους, αν και δεν είναι αυτός ο προγραμματισμός”, αναφέρει ο υπεύθυνος του προγράμματος σύμφωνα με  δημοσίευμα του ελληνικού τύπου για την έκθεση DESPEA-2022.

Σύμφωνα με έτερο άρθρο στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, “Η Ελλάδα εργάζεται για την αναβάθμιση της εγχώριας βιομηχανίας μη επανδρωμένων αεροσκαφών, η οποία έχει μείνει πίσω σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με την ανάπτυξη του τοπικά κατασκευασμένου αεροσκάφους "Αρχύτας", αναφέρει σε εκτενές άρθρο της η γνωστή δημοσιογράφος επί αμυντικών και εξοπλιστικών θεμάτων Elisabeth Gosselin-Malo για το defensenews.com.

Τα ερωτήματα όμως εδώ είναι πολλά και κυρίως αμείλικτα.

Ως γνωστόν το συγκεκριμένο ελληνικό UAV είναι σε τελικό στάδιο σχεδιασμού και προγραμματισμού, χωρίς όμως να υπάρχει κάτι που να αφορά ….εξοπλισμό, με μικρούς πυραύλους, ραντάρ, πολυβόλο, την στιγμή που οι Τούρκοι κατασκευάζουν UCAV που υποτίθεται ότι θα εκτοξεύουν πυραύλους Κρουζ από ύψος 37.000 ποδών.

Επίσης οι γείτονες κατασκευάζουν μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα τα οποία θα έχουν καθοδήγηση μέσω SATCOM, ( δορυφορική), αλλάζοντας πλήρως τα δεδομένα, για συστήματα αντι-drone, και μόνο με ελληνικά UCAV θα μπορούμε να απαντήσουμε. 

Ο ελληνικός στρατός έχει ανάγκη από UCAV όλων των τύπων και των κατηγοριών, για να αντιμετωπίσει τα τουρκικά σχέδια, τα οποία μεταλλάσσονται δυστυχώς σιγά-σιγά σε ανοικτή πρόκληση.  

Το ελληνικό Πεντάγωνο εδώ και αρκετό καιρό έχει βάλει στο μικροσκόπιο του αυτή τη νέα μορφή «πολέμου» στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Αναλύει τις δυνατότητες των Τούρκων και εξετάζει πάντα τρόπους αντιμετώπισής τους, και αυτό έχει τεράστια σημασία για το επόμενο διάστημα στο οποίο θα "τρέξουμε κατοστάρι" έτσι και αλλιώς.

Οι ελληνικές εταιρείες που εμπλέκονται σε όλα αυτά τα προγράμματα, πρέπει,  σιωπηλά και χωρίς τυμπανοκρουσίες, σε συνεργασία με το ΓΕΕΘΑ, και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα,  να “τρέξουν” πρόγραμμα, εξοπλισμού κάθε μη επανδρωμένου εναερίου οχήματος κατασκευαστεί και εγκριθεί ως κατάλληλο για τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας για μια πολυεπίπεδη δυνατότητα στο σύγχρονο πεδίο της μάχης.

Ο πόλεμος αλλάζει μορφή ραγδαία, χωρίς να χάνει βέβαια τους σταθερούς κανόνες του, ( με UCAV και UAV δεν κερδίζεται ολοκληρωτικά κανένας πόλεμος), αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αδιαφορούμε για τις νέες τεχνολογίες και τακτικές στο νέο πολύπλοκο και “μολυσμένο” από παρεμβολές περιβάλλον μιας πολεμικής αναμέτρησης.

Όσοι αγνόησαν τις τεχνολογικές εξελίξεις ιστορικά, υπέστησαν μεγάλες ήττες, και αυτό είναι μάθημα στο διηνεκές για τον τομέα των ενόπλων δυνάμεων σε κάθε χώρα του πλανήτη.

Τα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα εξοπλισμένα με ειδικό οπλισμό, βοηθούν τα μέγιστα σε κάθε στρατιωτική επιχείρηση , όπως είδαμε να λαμβάνει χώρα στο Ναγκόρνο, στην Λιβύη, στην Συρία, και τώρα στην Ουκρανία.

Μυαλά και ιδέες υπάρχουν χιλιάδες στην ελληνική επικράτεια αλλά και έξω από αυτήν, από λαμπρούς Έλληνες επιστήμονες, τους οποίους πρέπει να ενεργοποιήσουμε για να δημιουργήσουμε το όπλο που θα μας δώσει με πολύ μικρό σχετικά κόστος τεράστια αποτελέσματα σε στεριά και θάλασσα, όποιος και να είναι ο εχθρός μας.             

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ