Χθές βράδυ ως γνωστόν απηύθηνε ομιλία ο Έλληνας Πρωθυπουργός από το βήμα του ΟΗΕ, στην οποία αναφερθήκαμε εκτενώς σε προγενέστερο άρθρο μας .
Αναλύοντας τα λεγόμενα του τα οποία άμεσα ή έμμεσα σχετίζονται με την Τουρκία επισημαίνουμε τα εξής:
1.Όχι στα αυταρχικά καθεστώτα- ένοπλες συγκρούσεις και στην αλλαγή συνόρων-Ναι στη διπλωματία και το Διεθνές Δίκαιο.
Ορμώμενος από τον πόλεμο στην Ουκρανία, επεσήμανε ότι θα πρέπει τα κράτη μέλη του ΟΗΕ να είναι ενωμένα για την αντιμετώπιση του αυταρχισμού και την υπεράσπιση των ανθρώπινων αξιών, στεκόμενα στο πλευρό της Ουκρανίας, επισημαίνοντας, ότι δεν θέλουμε ένα κόσμο που να υπερισχύει ο ισχυρός και οι διαφορές να επιλύονται με συγκρούσεις και όχι με τη διπλωματία.
Γιαυτό το λόγο η εισβολή της Ρωσίας δεν πρέπει να επιτύχει, στέλνοντας έτσι μήνυμα και σε άλλα αυταρχικά καθεστώτα.
Εδώ αντιλαμβανόμαστε ότι φωτογραφίζει εμμέσως μεταξύ άλλων αυταρχικών καθεστώτων Παγκοσμίως και το αναθεωρητικό-επιθετικό καθεστώς Ερντογάν, το οποίο ως γνωστόν σε Συρία-Β. Ιράκ-Λιβύη παρεμβαίνει στρατιωτικά και όχι με διπλωματικά, πράγμα που επιθυμεί να κάνει και κατά της Ελλάδας.
2.Παραλληλισμός Ουκρανίας-Κύπρου
Εξομειώνοντας την Ουκρανία και την Κύπρο ως αποδέκτες της Ρωσικής και τουρκικής επιθετικότητας αντίστοιχα, καυτηρίασε την απαράδεκτη λύση των 2 κρατών που προωθεί η Άγκυρα για την επίλυση του Κυπριακού, επισημαίνοντας παράλληλα το γεγονός ότι η Τουρκία συνεχίζει τις παραβιάσεις τις θαλάσσιας ζώνης της Κύπρου.
3.Ελληνοτουρκικά- Διαφοροποίηση Καθεστώτος Ερντογάν από τον τουρκικό λαό
Αναφερόμενος στα Ελληνοτουρκικά επεσήμανε ότι ο Ερντογάν έχει αναθεωρητική-επιθετική ατζέντα σε βάρος της Ελλάδας, με τη χώρα μας να είναι υπέρ του διαλόγου και της επίλυσης των διαφορών με βάση το Διεθνές Δίκαιο, επιθυμώντας να είναι σύμμαχος με την Τουρκία.
4.Ο επιθετικός κατά της Ελλάδας Ερντογάν
Χαρακτηρίζοντας τον Τούρκο Πρόεδρο εμμονικό και φιλοπόλεμο με την Ελλάδα, απειλώντας την κυριαρχία μας στο Αιγαίο, αποσαφήνισε ότι αυτό αποτελεί κόκκινη γραμμή, μη αποδεκτή από τη χώρα μας.
5.Η φιλία των λαών Ελλάδας-Τουρκίας
Αντίθετα επεσήμανε την μακρά περίοδο ειρηνικής συνύπαρξης των λαών Ελλάδας και Τουρκίας στέλνοντας μήνυμα στον τουρκικό λαό ότι η Ελλάδα δεν απειλεί την Τουρκία, δεν είμαστε εχθροί, είμαστε γείτονες και πωςη συντριπτική πλειονότητα στις δύο χώρες δεν θέλουν σύγκρουση, προτρέποντας να προχωρήσουν οι δύο λαοί σε ένα πνεύμα φιλίας και αμοιβαίου σεβασμού.
6. Η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από την Τουρκία
Πρότεινε συνεργασία των δύο χωρών στο θέμα της μετανάστευσης και όχι εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από την Τουρκία από τον Μάρτιο 2020 έως και σήμερα, η οποία καθοδηγεί και βοηθάει τις βάρκες γεμάτες με μετανάστες να αποπλέουν από τις τουρκικές ακτές με προορισμό τα νησιά μας στο Αιγαίο.
Η συνέντευξη Καλίν λίγο πριν την ομιλία Μητσοτάκη
Σε προγενέστερο άρθρο μας αναφερθήκαμε στην συνέντευξη του Καλίν , δεξί χέρι του Ερντογάν, ο οποίος δήλωσε: αισιόδοξος για το θέμα των F-16 αφήνοντας ωστόσο ανοικτό το ενδεχόμενο ενναλακτικής λύσης αν τα πράγματα δεν πάνε καλά, δυσφορία για την άρση του εμπάργκο όπων από τις ΗΠΑ στην Κύπρο, αλλά και ανοικτός σε ενδεχόμενη συνάντηση Ερντογάν-Μητσοτάκη, πετώντας ως ημερομηνίες τις 6-7 Οκτωβρίου στην Πράγα, εξαρτώμενη από τα βήματα της Ελληνικής πλευράς.
Εκτιμούμε ότι τα παραπάνω λεγόμενα του Καλίν, λίγη ώρα μάλιστα πριν την ομιλία Μητσοτάκη στον ΟΗΕ έγιναν, για να δείξουν ότι ο Ερντογάν είναι διαλακτικός και όχι επιθετικός με τη χώρα μας, κυρίως απέναντι στις ΗΠΑ, ως απόροια της ψυχρότητας Μπάϊντεν απέναντι στον Τούρκο Πρόεδρο και τον Τούρκο ΥΠΕΞ.
Στα λεγόμενα του που αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο συνάντησης του Ερντογάν με τον ΄Ελληνα Πρωθυπουργό, κρατάμε μικρό καλάθι πάντως τόσο αν θα γίνει, όσο και αν θα αλλάξει κάτι μετά από αυτή, αφού όπως αναφέραμε σε πρόσφατο άρθρο μας ο προκλητικός Ακάρ πρίν λίγο δήλωσε ότι έχουμε δικαίωμα αυτοάμυνας- και με αυτή τη νοοτροπία οι Έλληνες, το να ξέρουν κολύμπι θα τους βοηθήσει πολύ!
Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα
Από τα παραπάνω διαπιστώνεται ότι η ομιλία του Έλληνα Πρωθυπουργού ήταν εύστοχη, θίγοντας σημαντικά σημεία των ελληνοτουρκικών διαφορών, επιχειρώντας αποδόμηση των επιχειρημάτων του Τούρκου Προέδρου στην πρόσφατη ομιλία του στον ΟΗΕ.
Ωστόσο εκείνο που κρατάμε είναι η συνέχιση της περιθωριοποίησης των ΗΠΑ προς τον Τούρκο Πρόεδρο και το "άνοιγμα" του Μητσοτάκη με την ομιλία του προς τον φίλο τουρκικό λαό τον οποίο δεν απειλεί η Ελλάδα, διαχωρίζοντας τον από το εμμονικά επιθετικό σε βάρος της Ελλάδας, καθεστώς Ερνογάν.
Εκτίμησή μας είναι ότι καλά τα επιχειρήματα και η ομιλία του Έλληνα Πρωθυπουργού στον ΟΗΕ, αλλά το θέμα είναι κατά πόσο θα επιδράσουν στην αλλαγή των στόχων και των επιδιώξεων Ερντογάν σε βάρος της Ελλάδας, για το οποίο κρατάμε πολύ μικρό καλάθι, αφού ο Τούρκος Πρόεδρος πιστεύει πως μόνο η αλλαγή ατζέντας στο εσωτερικό της χώρας του, από την κακή οικονομία σε μία γρήγορη και ένδοξη νίκη σε βάρος μας είναι εκείνη που μπορεί να του εξασφαλίσει την επανεκλογή και την βιολογική του ύπαρξη.
Είναι γνωστό ότι τον πόλεμο τον αποφασίζουν οι κυβερνήσεις των λαών και όχι οι λαοί.
Στην Τουρκία δυστυχώς τόσο η κυβέρνηση Ερντογάν, όσο και η αντιπολίτευση συναγωνίζονται ποιός από τους δύο θα έχει την περισσότερο ακραία ανθελληνική θέση και άποψη.
Ματαιοπονούν όσοι πιστεύουν στην Ελλάδα ότι αυτό θα αλλάξει για παράδειγμα, εφόσον η αντιπολίτευση γίνει κυβέρνηση στην Τουρκία, αφού το Εθνικιστικό κόμμα IYI PARTY της λύκαινας Ασκενέρ θα αποτελεί μέρος αυτής, όπως ακριβώς τώρα που μετέχει ως κυβερνητικός εταίρος στην κυβέρνηση του Ερντογάν, ο γκρίζος λύκος Μπαχτσελί του MHP
Κοινώς σε όποια των περιπτώσεων θα υπάρχει στην τουρκική κυβέρνηση μετά τις εκλογές του 2023, ένα εκ των δύο Εθνικιστικών κομμάτων, είτε το MHP είτε το IYI PARTY, τα οποία δημοσκοπικά αθροιστικά συγκεντρώνουν ποσοστό μεταξύ 16%-19%.
Κλείνοντας επισημαίνουμε ότι οι επόμενοι μήνες είναι πάρα πολύ κρίσιμοι στα ελληνοτουρκικά μηδέ αποκλειομένης ελληνοτουρκικής στρατιωτικής σύρραξης