Όπου σταθεί κι όπου βρεθεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν χάνει την ευκαιρία να επιτίθεται στην Ελλάδα, αυτή τη φορά απαντώντας στις δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, και του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, για την ελληνική μειονότητα της Κωνσταντινούπολης.
“Οφείλει να απαντήσει για την ελληνική μειονότητα της Κωνσταντινούπολης που κάποτε ήταν ακμάζουσα και αριθμούσε πάνω από 100.000 ανθρώπους και σήμερα είναι μόλις 5.000 άνθρωποι”, είπε νωρίτερα σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, με τον Τούρκο πρόεδρο να… σηκώνει το γάντι.
Σε συνάντηση του με δημοσιογράφους, στο περιθώριο της 77ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε χαρακτηριστικά:
«Σε απάντηση για την ομιλία σας στα Ηνωμένα Έθνη, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας έκανε μια δήλωση. Κατηγόρησε ότι «πώς μπορεί η ελληνική κοινότητα, της οποίας ο αριθμός ξεπέρασε τις 100 χιλιάδες στην Κωνσταντινούπολη για ένα χρονικό διάστημα, ότι έπεσε κάτω από 5 χιλιάδες σήμερα.»
«Κάνοντας δηλώσεις που δημιουργούν ένταση, λέει επίσης ότι είναι πάντα έτοιμος να συναντηθεί μαζί σας.
Θα συνεχιστεί η στάση σας για μη συνάντηση; Ποιες είναι οι απόψεις σας για τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών;».
Φυσικά, δεν μπορώ να πω πολλά για τον Έλληνα ΥΠΕΞ, δεν είναι συνομιλητής μου. Αν πρόκειται να μιλήσει, ας δει τον Μεβλούτ Μπέη μας και ας μιλήσει μαζί του. Όμως ο κ. Πρωθυπουργός, δυστυχώς, δεν γνωρίζει τη δική του κατάσταση με την Τουρκία.
Δεν υπήρξαμε κυβέρνηση που να ευνοεί τη μείωση του ελληνικού πληθυσμού στην Τουρκία. Αντίθετα, όταν επισκεπτόμουν, για παράδειγμα, τη Bozcaada, την Gökçeada, πάντα ρωτούσα τους ελάχιστους Έλληνες πολίτες που ζούσαν εκεί. 'Που είναι τα παιδιά σου;' «Στην Αμερική», μου έλεγαν. Τους παρότρυνα λέγοντας τους «Φέρτε τους να ζήσουν εδώ». «Δεν μπορώ να φέρω το παιδί μου από την Αμερική», είπε. Τι δείχνει αυτό;
Σημαίνει ότι δεν έχει καμία επιθυμία ή κόπο να ζήσει στην Τουρκία. Αν μη τι άλλο, η πόρτα μας είναι ανοιχτή. Θα δίναμε υπηκοότητα σε αυτό το παιδί αν δεν είχε υπηκοότητα. Είχε μάλιστα πολύ νόημα κάποτε.
Η οικογένειά του δεν επέτρεψε σε κάποιον να παντρευτεί μια Τουρκάλα. Είπα, «Αν μου ζητήσετε βοήθεια, θα προσπαθήσω».
Η Συνοδική Βουλή πρέπει να έχει ορισμένο αριθμό συμβούλων. Η Συνέλευση σας είχε πέσει σε 7. Επειδή δεν είχε συγκεκριμένο αριθμό, είπα στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο: «Φέρτε τους ιερείς απ' έξω, θα τους δώσω την υπηκοότητα, γιατί πρέπει να είναι πολίτες της Δημοκρατίας της Τουρκίας και έτσι ολοκληρώσατε τη Συνέλευση. ' Έτσι το ολοκλήρωσαν.
Αλλά φυσικά ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών δεν γνωρίζει τίποτα από όλα αυτά. Ζουν στον κόσμο τους. Η πόρτα μας είναι πάντα ανοιχτή, δίνουμε και υπηκοότητα. Δεν διώξαμε κανέναν Έλληνα από τη χώρα μας στην εποχή μας.. Όμως οι διώξεις τους κατά των πολιτών και των συμπατριωτών μας στη Δυτική Θράκη είναι ανυπολόγιστες. Πρόσφατα μάλιστα θέλουν να διορίσουν οι ίδιοι τους κληρικούς μας εκεί. Τι καταλαβαίνετε από την κατάσταση και τη δομή του κλήρου μας; Έχουμε κάνει τέτοια προσπάθεια; Σηκωθήκαμε και ορίσαμε τους παπάδες εδώ και τα λοιπά; Οχι.
ΕΡΩΤΗΣΗ: (Alican Değer) Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ για την αγορά του F-16. Βουλευτές συναντώνται με βουλευτές, στρατιώτες συναντώνται με στρατιώτες. Τι νεότερο υπάρχει στο F-16; Οι διαπραγματεύσεις για το F-16 θα ανοίξουν τον δρόμο και για το F-35;
Αυτήν τη στιγμή ενδιαφερόμαστε για την αγορά του F-16. Είχαμε θετικές συζητήσεις με τον κ. Μπάιντεν για αυτό το θέμα. Είχα επίσης κάποιες συναντήσεις με Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές εδώ. Ο Υπουργός μας Χουλουσί Ακάρ έχει επίσης συνομιλίες με τον συνομιλητή του. Σε θετική κατεύθυνση εξελίσσεται ο καιρός. Ελπίζουμε ότι αυτή η θετική ατμόσφαιρα θα συνεχιστεί. Πιστεύω ότι θα έχουμε αποτέλεσμα από αυτή τη δουλειά το συντομότερο δυνατό. Φυσικά, δεν είχαμε την ευκαιρία να συναντηθούμε με τον κ. Μπάιντεν στη δεξίωση. Αργότερα, μπορεί να έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε αυτά τα θέματα με την τηλεφωνική διπλωματία. Θα παρακολουθήσουμε όμως τη διαδικασία με τις συναντήσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας και του Υπουργού Εξωτερικών μας. Οι εξελίξεις κινούνται προς θετική κατεύθυνση από τώρα.