Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Επιχειρηματικός "πόλεμος" Ελλήνων και Τούρκων-Ο όμιλος ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ κατασκευάζει εργοστάσιο ηλεκτρικού ρεύματος στο Τομπρούκ που ελέγχει ο Χαφτάρ

Ο όμιλος ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ ανακοίνωσε το πρώτο στάδιο κατασκευής του εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Τομπρούκ ( περιοχή ελέγχου του Στρατάρχη Χαφτάρ), δυναμικού 185MW, για την ενίσχυση του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας αυτής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι σχέσεις της Ελλάδος και της πλευράς του Στρατάρχη Χαφτάρ είναι άριστες εδώ και μερικά χρόνια, και μετά την ανάληψη από τον όμιλο Κοπελούζου την κατασκευής υποβρύχιου καλωδίου μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδος, σειρά παίρνει η Λιβύη με τον όμιλο ΜΥΤΙΛΙΝΑΙΟΥ, σε μια δυναμική επανεμφάνιση Ελλήνων επιχειρηματιών εκτός ελληνικών συνόρων, κάτι που έχει τρομερά ανάγκη η ελληνική οικονομία ( αναμένουμε ανάλογες κινήσεις σε ΗΑΕ-Σ.Αραβία) .

 

Η ελληνική εταιρεία έχει ολοκληρώσει την πρώτη φάση του έργου στην περιοχή του Τομπρούκ, δίνοντας μια σημαντική ανακούφιση στους Λίβυους πολίτες και την περιοχή, η οποία διέρχεται μια δύσκολη περίοδο τα τελευταία χρόνια λόγω ενεργειακής αστάθειας και πολλών ωρών διακοπών ρεύματος.

Μάλιστα, η Εταιρεία κατάφερε να πραγματοποιήσει το έργο, βάσει του αρχικού χρονοδιαγράμματος που είχε τεθεί, κάτω από τις δύσκολες συνθήκες που είχε επιβάλλει διεθνώς η πανδημία του Covid-19.

Σχολιάζοντας την ολοκλήρωση του πρώτου σταδίου κατασκευής του εργοστασίου, ο Κώστας Χωρινός, Διευθυντής Power, LNG/GAS, Industrial, T&D της Επιχειρηματικής Μονάδας SES της MYTILINEOS τόνισε: «Η εταιρεία μας πιδιώκει να αποτελέσει μέρος της λύσης για τη διασφάλιση της σταθερότητας στον τομέα παροχής ηλεκτρικής ενέργειας της Λιβύης.

Δεσμευόμαστε να μείνουμε στη Λιβύη για να αναβαθμίσουμε την καθημερινή ζωή των πολιτών, προσφέροντας ενεργειακή ασφάλεια και σταθερότητα».

Σε συνεργασία με τη Γενική Εταιρεία Ηλεκτρισμού της Λιβύης (GECOL), η Εταιρεία αναλαμβάνει και την υλοποίηση των υπόλοιπων σταδίων κατασκευής, ώστε συνολικά η μονάδα να έχει ισχύ άνω των 650 MW με δυνατότητα διπλού καυσίμου (αέριο ή υγρό καύσιμο).

Με την ολοκλήρωση του έργου, η Λιβύη θα έχει μια σύγχρονη και αποδοτική μονάδα ικανή να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Δεν είναι τυχαία η περιοχή αφού αφορά την Ανατολική πλευρά της Λιβύης, την οποία ελέγχει ο Χαφτάρ και οι γιοί του, και η οποία έχει μεγαλύτερα αποθέματα υδρογονανθράκων στην χώρα, με τους τερματικούς σταθμούς να βρίσκονται στον κόλπο της Σύρτης.       

Επιχειρηματικός "πόλεμος"! Έλληνες και Τούρκοι κονταροκτυπιούνται και στην Λιβύη

Δεν σταματούν εκεί οι ελληνικές επιχειρηματικές επιτυχίες. Σύμφωνα με το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, Ελληνική εταιρεία μέσω ΗΠΑ κατασκευάζει ήδη ένα τεράστιο λιμάνι για λογαριασμό του Χαφτάρ στην αρχαία Σούσα ενώ οι Τούρκοι ενεργοποιούν την Μισράτα.

Τούρκοι και Έλληνες δεν “κονταροχτυπιούνται” μόνο εντός  του Αιγαίου και της Α.Μεσογείου, αλλά και στο λιβυκό έδαφος πλέον, για την δημιουργία υποδομών, με την χώρα μας να έχει αναλάβει εδώ και ένα χρόνο την κατασκευή ενός λιμένα στην αρχαία Σούσα, που κάποτε υποδέχονταν τις ελληνικές Τριήρεις, ενώ οι Τούρκοι μεταφέρουν εμπορεύματα στην “τουρκογενή” Μισράτα.

Πρόκειται για μια εξέλιξη που μας δείχνει την τεράστια κόντρα μεταξύ ελληνικών και τουρκικών εταιρειών σε μια χώρα που και οι δύο χώρες είχαν ισχυρή παρουσία στο παρελθόν.

Το Susah Port, σχεδιάστηκε ως λιμάνι πολλαπλών χρήσεων, και θα είναι το λιμάνι με το μεγαλύτερο βάθος στη Λιβύη, καθώς και το πρώτο έργο ΣΔΙΤ που θα πραγματοποιηθεί στη Λιβύη.

Επίσης θα είναι το πρώτο λιμάνι που θα κατασκευαστεί σε παγκόσμιο επίπεδο με πρότυπο τρόπο.

Το ασφαλές λιμάνι της Σούσας, βρίσκεται στην ανατολική Λιβύη στον ιστορικό χώρο του αρχαίου λιμανιού που βρίσκεται περίπου 240 χιλιόμετρα ανατολικά της Βεγγάζης.

Κινέζοι και Τούρκοι από την μία πλευρά, ΗΠΑ και Ελλάδα από την άλλη, με Γάλλους και Ρώσους στην μέση, μας δείχνει μια εικόνα για το χοντρό παιχνίδι που διαδραματίζεται στην Λιβύη, μια τεράστια χώρα με μεγάλες δυνατότητες.

Η ειρήνη αργεί, αλλά όπως όλα δείχνουν, εφόσον “κλειδώσουν” τα σημεία φιλέτα εντός χώρας, όλα θα πάρουν πιθανόν τον δρόμο τους.

Η Ελλάδα μόνο να κερδίσει έχει με την Λιβύη, μια χώρα με την οποία παραδοσιακά ενεργοποιούνταν δεκάδες ελληνικές εταιρείες σε πολλούς τομείς, κυρίως όμως στο κατασκευαστικό κλάδο.   

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ