Αντώνης Κλαψης
Ελληνοτουρκικά

Αντώνης Κλάψης: Διπλά επικίνδυνο το παιχνίδι της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο

Δεν είναι το θέμα μόνο ο σχεδιασμός της Τουρκίας, που μπορεί ή όχι να σχεδιάζει κάποιο επεισόδιο στο Αιγαίο ή σε άλλο μέρος της Ελληνικής επικράτειας αλλά και η περίπτωση ενός ατυχήματος που θα οδηγήσει τις δύο χώρες σε σύγκρουση με απρόβλεπτες συνέπειες δηλώνει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Αντώνης Κλάψης στον Γιώργο Ντουδεσκέα και τον 989 Alpha radio.

Τι μπορούμε να περιμένουμε στο κακό σενάριο από Γαλλία και Ηνωμένες πολιτείες και γιατί η φιλική σχέση με τις ΗΠΑ δεν συνεπάγεται ότι αυτές θα παρέμβουν υπέρ της χώρας μας αναλύει επίσης ο καθηγητής.

Μεταξύ άλλων ο καθηγητής τονίζει

Μπορεί να το πάει μέχρι ενός σημείου που θα μας φέρει σε τρομερή δύσκολη θέση, όχι απαραίτητα γιατί αυτό θα είναι σχεδιασμένο, αλλά γιατί ένα θερμό επεισόδιο για παράδειγμα στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις μπορεί να προκύψει από λάθος από ατύχημα από σύμπτωση από ένα κακό χειρισμό. Όταν έχουμε παραβιάσεις τη μία μετά την άλλη, αερομαχίες στο Αιγαίο, όταν έχουμε σκάφη τα οποία βρίσκονται το ένα κοντά στο άλλο, και ούτω καθεξής όπως καταλαβαίνετε μπορεί οτιδήποτε να συμβεί ανά πάσα στιγμή, που θα ξεφύγει από τα χέρια ακόμα και εκείνων που έχουν σχεδιάσει οτιδήποτε έχουν σχεδιάσει Για αυτό και το παιχνίδι της Τουρκίας είναι δίπλα επικίνδυνο. Δεν είναι μόνο επικίνδυνο δηλαδή μόνο λόγω των κακών τουρκικών προκλήσεων, της επιθετικότητας, τον αναθεωρητισμό αλλά είναι επικίνδυνο διότι είναι ένα κουτί της Πανδώρας που κανείς δεν ξέρει πότε και αν θα ανοίξει.

(,,,( εγώ ποτέ δεν πιστεύω ότι ο πραγματικός λόγος και η πραγματική δύναμη πίσω από αυτή την τουρκική εξωτερική πολιτική είναι τόσο η εσωτερική πολιτική κατάσταση παίζει και αυτό κάποιο ρόλο αλλά δεν νομίζω ότι είναι αυτό είναι το κύριο και απόδειξη είναι ότι προβλήματα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις έχουμε ότι σε περιόδους που δεν έχουμε εκλογές. Πχ το 2020 όταν το καλοκαίρι, εντάξει ακροβατήσαμε πριν από ένα θερμό επεισόδιο.

 

(...) πρέπει να δούμε ποια είναι η αντιπολίτευση, που βρίσκεται στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και ότι η αντιπολίτευση κατηγορεί και έχει ακραία ρητορική απέναντι στην Ελλάδα. Κατηγορούν δηλαδή των Πρόεδρος Ερντογάν, ότι δηλαδή είναι υποχωρητικός ότι δεν υλοποιεί τις απειλές που εκτοξεύει και ούτω καθεξής. Άρα δεν έχουμε κανένα λόγο να αισιοδοξούμε ότι οι εκλογές στην Τουρκία θα μας λύσουν το πρόβλημα.

(...) η εμπειρία από τις ελληνοτουρκικές σχέσεις των πολλών δεκαετιών μετά τον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο μετά το 1955 που άρχισαν να επιδεινώνονται, δείχνει ότι σε περιόδους κρίσεων οι Ηνωμένες Πολιτείες με κάποιον τρόπο παρεμβαίνουν. Απλώς αυτή η παρέμβαση του μην έχουμε την αυταπάτη ότι θα γίνει προς την πλευρά του δικαίου με δίκαιο όπως το αντιλαμβανόμαστε εμείς. Οι Ηνωμένες Πολιτείες όταν παρεμβαίνουν έχουν ένα μόνο σκοπό να αποτρέψουν ένα επεισόδιο που οδηγήσει σε κατάρρευση του Ανατολική Πτέρυγα του ΝΑΤΟ. Άρα η οποία τους παρέμβαση δεν είναι βέβαιο ότι θα είναι προς όφελός μας θα είναι πυροσβεστική μεν αλλά μπορεί να οδηγήσει σε ευνοϊκή συγκυρία για την Τουρκία.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ