Πυρ και μανία είναι κυρίως κατά της Τουρκίας, ο γνωστός Αμερικανός πρώην αξιωματούχος του Πενταγώνου, και ειδικός για την περιοχής μας Μ. Ρούμπιν, ο οποίος μαζί με τον Αμερικανό Γερουσιαστή Κρις βαν Χόλεν, συμφωνούν σε νέους ακόμα πιο δυσβάστακτους όρους για την αγορά από την Τουρκία μαχητικών αεροσκαφών F-16V.
Αν και η αλήθεια είναι ότι οι ΗΠΑ οφείλουν να αποζημιώσουν την Άγκυρα για τα δις δολάρια που έχει καταβάλει η τουρκική πλευρά στο πρόγραμμα των F-35, ( εξού και η πρεμούρα της Ουάσιγκτον να δώσει τελικά τα F-16V στην Άγκυρα) αυτό δεν σημαίνει ότι οι Τούρκοι θα απειλούν χωρίς κυρώσεις, χώρα του ΝΑΤΟ, ή θα κάνουν ότι θέλουν.
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μ Τσαβούσογλου δήλωσε πριν λίγο: «Δεν υπάρχουν προβλήματα με τα F-16 σε πολιτικό και τεχνικό επίπεδο. Τονίζεται και υπογραμμίζεται ότι τα F-16 που θα δοθούν στην Τουρκία είναι σημαντικά και για τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ ».
Ο Ρούμπιν αναφέρει ότι : "μετά τη στροφή του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς τη Ρωσία, η Τουρκία έχασε την πρόσβαση στο αεροσκάφος F-35 Joint Strike Fighter.
Η χώρα αυτή έκτοτε, έχει διπλασιάσει την αντιαμερικανική στάση της.
Την 1η Σεπτεμβρίου για παράδειγμα, ο ηγέτης του εθνικιστικού κόμματος Devlet Bahceli, ο κύριος εταίρος του Ερντογάν στον τουρκικό συνασπισμό, αποκάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες, και όχι τη Ρωσία, ως την κύρια στρατηγική απειλή της χώρας του.
Λίγες μέρες αργότερα, ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού δήλωσε: «Θέλουμε να διαλύσουμε την Αμερική».
Ο Ερντογάν φαίνεται την ίδια περίοδο να αναζητά ρωσικά μετρητά για να χρηματοδοτήσει την εκστρατεία επανεκλογής του.
Ενώ λαμβάνουν χώρα όλα αυτά, παρουσιάστηκε στο τουρκικό κοινό ένα μυθιστόρημα με επτά συνέχειες, που αναφέρει έναν πόλεμο μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ, ο οποίος υποτίθεται ότι κορυφώνεται με την έκρηξη μιας πυρηνικής βόμβας στην Ουάσιγκτον. Για ποιόν όμως λόγο άραγε;
Όλα αυτά είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Η ιδέα ότι η πώληση από τις ΗΠΑ μαχητικών F-16 στην Τουρκία, θα πείσει τον Ερντογάν να γίνει υπεύθυνος παίκτης στην παγκόσμια σκηνή είναι στην καλύτερη περίπτωση αφελής.
Ωστόσο, αυτή είναι τώρα η παράλογη θέση που παίρνει ο πρόεδρος Τ. Μπάιντεν, και δυστυχώς, αυτό έχει γίνει η εξαίρεση παρά ο κανόνας.
Επίσης το 2018, η κυβέρνηση Τραμπ ανέστειλε τη στρατιωτική βοήθεια προς το Πακιστάν λόγω της διπρόσωπης συμπεριφοράς του Ισλαμαμπάντ στον αγώνα κατά της διεθνούς τρομοκρατίας.
Το Πακιστάν παρείχε σανίδα σωτηρίας όχι μόνο στην Αλ Κάιντα και σε ορισμένες τρομοκρατικές ομάδες κατά της Ινδίας, αλλά “ανέθρεψε” τους Ταλιμπάν μέχρι της πορείας αυτού του κινήματος ξανά εντός του Αφγανιστάν.
Στον απόηχο της πτώσης του Αφγανιστάν, το Πακιστάν εμφανίζει και πάλι τα πιο αντιφιλελεύθερα στοιχεία της εξωτερικής του πολιτικής.
Παραμένει μια σατραπεία της Κίνας και ψηφίζει σταθερά κατά των συμφερόντων των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη.Το Πακιστάν αναδεικνύεται σταθερά στις δημοσκοπήσεις ως μία από τις πιο αντιαμερικανικές χώρες στον κόσμο.
Σε αυτό το πλαίσιο, η ανακοίνωση της κυβέρνησης Μπάιντεν την περασμένη εβδομάδα ότι ενέκρινε την αναβάθμιση αξίας σχεδόν μισού δισεκατομμυρίου δολαρίων για τον στόλο των F-16 του Πακιστάν είναι περίεργη.
Αυτό όχι μόνο θα ανταμείψει το Πακιστάν για δεκαετίες συνωμοσιών κατά Αμερικανών στρατιωτικών στο Αφγανιστάν, αλλά αγνοεί επίσης τη γεωπολιτική πραγματικότητα.
Καθώς η Τουρκία τώρα αλλάζει συμμάχους, είναι πολύ πιο πιθανό να χρησιμοποιήσει τα όποια μαχητικά F-16V της δοθούν από τις ΗΠΑ, για να απειλήσει την Ελλάδα ή την Αρμενία παρά να υπερασπιστεί το ΝΑΤΟ ενάντια στους Ρώσους οικονομικούς εταίρους της.
Ομοίως, ο μόνος λόγος που το Πακιστάν θέλει τα F-16 είναι να τα χρησιμοποιήσει για να απειλήσει την Ινδία.
Ενώ τα F-16 δεν είναι πλέον το κορυφαίο μαχητικό της Αμερικής, είναι ο κρυφός άσσος της αμερικανικής αμυντικής βιομηχανίας, λόγω των κιτ αναβάθμισης του.
Δεδομένου του προσανατολισμού της Τουρκίας και του Πακιστάν, το να δοθεί πρόσβαση σε αυτήν την τεχνολογία σε Άγκυρα ή Ισλαμαμπάντ, σημαίνει την έμμεση παροχή αυτής της κορυφαίας αμυντικής τεχνολογίας των ΗΠΑ σε Μόσχα και Πεκίνο.
Η γραφειοκρατία στην Αμερική είναι μονόχνοτη. Αν αφεθεί ανεξέλεγκτη, μπορεί να υπονομεύσει την εθνική ασφάλεια της χώρας μας για κοντόφθαλμους λόγους.
Σε αυτό το σκηνικό, είναι καιρός ο πρόεδρος Μπάιντεν να ανακτήσει τον έλεγχο ενός Στέιτ Ντιπάρτμεντ που θα γίνει πραγματικά ανεξάρτητο.
Σε αντίθετη περίπτωση, είναι καιρός οι Γερουσιαστές μας να εκφράσουν ένα διακομματικό δόγμα εθνικής ασφάλειας που θα λέει: “Οι ΗΠΑ δεν θα εξοπλίζουν τους εχθρούς τους”, καταλήγει ο ίδιος, λέγοντας με αυτόν τον τρόπο τα πράγματα με το όνομα τους .
Αμερικανός Γερουσιαστής προκαλεί οργή στην Άγκυρα από την Αλεξανδρούπολη
Ο τουρκικός τύπος στηλίτευσε τις δηλώσεις Αμερικανού Γερουσιαστή από την Αλεξανδρούπολη, σχετικά με την επιβολή νέων όρων για την προμήθεια F-16V στην Τουρκία, και τις απειλές κατά της Ελλάδος.
Το άρθρο τονίζει ότι “ ο Αμερικανός γερουσιαστής τόνισε ότι πρέπει να διασφαλιστεί ότι τα F-16V δεν θα χρησιμοποιηθούν στη Συρία, αλλά και στο Αιγαίο κατά της Ελλάδος.
Οι ΗΠΑ, που παρείχαν εκπαίδευση στην οργάνωση YPG / PKK στη Συρία, έδωσαν συλλυπητήρια για τους νεκρούς Κούρδους μαχητές και μετέτρεψαν το ελληνικό λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, 45 χιλιόμετρα από τα τουρκικά σύνορα, σε βάση τους, προκαλούν την Άγκυρα.
Μιλώντας στα ελληνικά ΜΜΕ, ο Αμερικανός γερουσιαστής Κρις βαν Χόλεν, έκανε σκανδαλώδεις δηλώσεις για την Τουρκία, δηλώνοντας ότι πρέπει να τεθούν νέοι όροι για την παράδοση των F-16V στην Τουρκία.
Ο Χόλεν είπε ότι η Τουρκία είναι ένας ασυνεπής σύμμαχος εντός του ΝΑΤΟ, υπογραμμίζοντας ότι η περιοχή της Αλεξανδρούπολης είναι σημαντική λόγω του πολέμου της Ουκρανίας.
Ο ίδιος τόνισε ότι πρέπει να τεθούν νέοι όροι για την παράδοση των F-16v στην Τουρκία, είπε, «θα πρέπει να περιλαμβάνουν τον όρο ότι η Τουρκία δεν θα χρησιμοποιήσει τα αεροσκάφη αυτά για να εισβάλει στον εναέριο χώρο χωρών του ΝΑΤΟ όπως η Ελλάδα», τόνισε το τουρκικό άρθρο.
Η Τουρκία και το σύνολο του πολιτικού κόσμου της χώρας, διεκδικούν εδώ και Τρία χρόνια πραγματικά απίστευτα πράγματα από την Ελλάδα, παραβιάζοντας ουσιαστικά την συνθήκη της Λωζάνης, την οποία ξεχνούν ότι την έχουν υπογράψει, μιλώντας στο τουρκικό ακροατήριο "για τα 100 χρόνια από την υπογραφή της", δηλώνοντας έτσι με έμμεσο τρόπο την..…”λήξη” της, κάτι που φυσικά δεν ισχύει σε διεθνές επίπεδο.
Μόνο μια πραγματική πίεση από την δύση και ειδικά τις ΗΠΑ, θα διέλυε κάθε παράλογη απαίτηση των Τούρκων αυτό το διάστημα, καθώς ο πόλεμος της Ουκρανίας κινδυνεύει με διάχυση πλέον σε Βαλκάνια και Αιγαίο.