Ελληνοτουρκικά

Πώς μπορεί να αντιδράσει το ΝΑΤΟ στα νταηλίκια της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας. Αλλά το θέλει;

Με την αντιπαράθεση Τουρκίας-Ελλάδας να βρίσκεται στα ύψη, άρθρο έγκριτου Διεθνούς ΜΜΕ, αναφέρεται στο ότι η χώρα μας , απευθυνόμενη σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, ζητάει να βάλουν φρένο στην Τουρκία, αλλιώς ρισκάρουν μια νέα Ουκρανία, αναφέροντας τα εξής:

"Η ελληνική κυβέρνηση έστειλε επιστολές στο ΝΑΤΟ, τα Ηνωμένα Έθνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση νωρίτερα αυτή την εβδομάδα διαμαρτυρόμενη για επιθετικά σχόλια του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν,λέγοντας ότι ήταν «απρόκλητα, απαράδεκτα και συνιστούν προσβολή κατά της Ελλάδας και του ελληνικού λαού».

Οι Οργανισμοί θα πρέπει να καταδικάσουν τη συμπεριφορά της Τουρκίας, ανέφερε, σύμφωνα με αντίγραφα των επιστολών που έλαβαν τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης.

«Με το να μην το κάνουμε έγκαιρα ή υποτιμώντας τη σοβαρότητα του θέματος, κινδυνεύουμε να γίνουμε ξανά μάρτυρες μιας κατάστασης παρόμοιας με αυτή που εκτυλίσσεται αυτή τη στιγμή σε κάποιο άλλο μέρος της ηπείρου μας», ανέφερε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στις επιστολές του 

«Η τουρκική στάση είναι ένας αποσταθεροποιητικός παράγοντας για την ενότητα και τη συνοχή του ΝΑΤΟ, αποδυναμώνοντας τη νότια πλευρά της Συμμαχίας σε μια στιγμή κρίσης», ανέφερε σε επιστολή του προς τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ο Ερντογάν, ο οποίος προετοιμάζεται για εκλογές που πρέπει να διεξαχθούν τον Ιούνιο του επόμενου έτους, έχει εντείνει τη ρητορική του κατά της Ελλάδας την περασμένη εβδομάδα κατηγορώντας τον γείτονά του για στρατιωτική συσσώρευση δυνάμεων σε ελληνικά νησιά κοντά στην τουρκική ακτογραμμή 

 «Μπορούμε να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ», είπε το Σάββατο. Την Τρίτη είπε ότι «η υπομονή μας έχει ένα όριο» και αναφέρθηκε στις «άνομες απειλές» που προέρχονται από βάσεις σε νησιά που η Ελλάδα έχει «στην κατοχή της».

Ο Ερντογάν έχει απογοητεύσει τους συναδέλφους του μέλη του ΝΑΤΟ με το να συμφιλιωθεί με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, αφού οι δύο ηγέτες συνεχίζουν τις στενές τους σχέσεις και η Τουρκία αρνήθηκε να εφαρμόσει κυρώσεις στη Μόσχα, επιβραδύνοντας την ένταξη στη συμμαχία Σουηδίας και Φινλανδίας.

Ο Δένδιας είπε ότι τα λόγια του Ερντογάν προς την Ελλάδα είχαν «ανοιχτά απειλητικό χαρακτήρα και τόνο» και ξεπέρασαν τη ρητορική που θα μπορούσε να θεωρηθεί προεκλογική.

Η Ελλάδα και η Τουρκία, και οι δύο μέλη του ΝΑΤΟ, έχουν εμπλακεί σε διαμάχες για το έδαφος και τον εναέριο χώρο στο Αιγαίο, καθώς και τα δικαιώματα εξερεύνησης υδρογονανθράκων στη Μεσόγειο, που το 2020 οδήγησαν σε αντιπαράθεση μεταξύ των πλοίων των ναυτικών των δύο χωρών.

Ένα διπλωματικό αδιέξοδο για το μέλλον της εθνικά διχασμένης Κύπρου , όπου ο Ερντογάν αποκλείει τώρα μια λύση που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ βασισμένη στην ένωση του νησιού ,έχει αυξήσει τις εντάσεις.

Ο Ερντογάν, ο οποίος ελέγχει τον δεύτερο μεγαλύτερο  στρατό στο ΝΑΤΟ, εξοργίστηκε τον Μάιο όταν ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προέτρεψε τους αμερικανούς νομοθέτες να απορρίψουν αίτημα της Τουρκίας να εκσυγχρονίσει τον στόλο των μαχητικών αεροσκαφών F-16.

Ο Ερντογάν διέκοψε τις διμερείς συνομιλίες και κήρυξε τον Μητσοτάκη persona non grata. Οι στρατιωτικές εντάσεις, συμπεριλαμβανομένων των κατηγοριών για παραβιάσεις του εναέριου χώρου, σύντομα εντάθηκαν.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ένας εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι η ελληνική κυριαρχία των νησιών στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο δεν αμφισβητείται.

Η ΕΕ είπε ότι τα σχόλια του Ερντογάν δεν ήταν χρήσιμα και ήταν επιθετικά.

«Οι απειλές και η επιθετική ρητορική πρέπει να σταματήσουν», δήλωσε σε γραπτή δήλωση τη Δευτέρα ο Πίτερ Στανό, εκπρόσωπος του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική Τζόζεπ Μπορέλ.

Η Τουρκία είπε αυτή την εβδομάδα ότι έστειλε επιστολές στην ΕΕ, το ΝΑΤΟ και τα Ηνωμένα Έθνη την 1η Σεπτεμβρίου κατηγορώντας την Ελλάδα ότι εμπλέκεται σε «παράνομες ενέργειες» και ότι έχει «μαξιμαλιστικά αιτήματα».

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Η άμεση αντίδραση της Ελληνικής κυβέρνησης στα όσα προκλητικά και άκρως επιθετικά αλλά και υποτιμητικά για την Ελλάδα και τον Ελληνικό λαό είπε πρόσφατα ο Ερντογάν, είναι στη σωστή κατεύθυνση.

Το θέμα είναι αν και κατά πόσο θέλει το ΝΑΤΟ να προχωρήσει στη λήψη μέτρων κατά της Τουρκίας, σπάζοντας την εδώ και δεκαετίες στάση , του Πόντιου Πιλάτου στα Ελληνοτουρκικά, εξισώνοντας θύμα (Ελλάδα) και θύτη(Τουρκία).

Με αυτήν την εξίσωση δε τηρεί κατά τη γνώμη μας στάση αυστηρής ουδετερότητας όπως διατείνεται αφού δεν τιμωρεί τον παραβάτη(Τουρκία).

Τι μέτρα θα μπορούσε να λάβει το ΝΑΤΟ;

Γνωρίζουμε ότι το καταστατικό του ΝΑΤΟ δεν προβλέπει την αποπομπή κράτους μέλους από τη Συμμαχία και συνεπώς η Τουρκία  δεν μπορεί να διωχθεί από αυτήν. 

Ο καιρός άλλωστε και αυτό ακόμη να ίσχυε, δεν είναι κατάλληλος λόγω του πολέμου Ουκρανίας-Ρωσίας.

Ο μόνος τρόπος είναι η ίδια να το ζητήσει, πράγμα απίθανο, αφού θέλει την εξασφάλιση που της παρέχει η Συμμαχία περί κοινής αντιμετώπισης των κρατών μελών της σε περίπτωση εξωτερικής απειλής από κράτος μη μέλος, όπως πχ η Ρωσία.

Ωστόσο υπάρχει η δυνατότητα από τη Συμμαχία να επιβάλλει εμμέσως κυρώσεις στην Τουρκία, επαναφέροντας την στο σωστό δρόμο, έτσι ώστε να σταματήσει να απειλεί ευθέως την Ελλάδα με πόλεμο και να είναι παράγοντας αποσταθεροποίησης στη ΝΑ πτέρυγα του ΝΑΤΟ.

Ως μέτρα προτείνονται τα εξής:

1.Nαι μεν η Τουρκία να συνεχίσει να ανήκει στο ΝΑΤΟ, αλλά αρχικά να αποκλειστεί από συσκέψεις-ενημερώσεις για θέματα Ρωσοουκρανικού πολέμου και Κίνας.

2.Ακολούθως γενικός αποκλεισμός από συσκέψεις και ταυτόχρονη διακοπή ανταλλαγής πληροφοριών πάσης φύσεως με τη Συμμαχία.

3. Τέλος, πάγωμα στη συμμετοχή της  Τουρκίας σε ασκήσεις -στρατιωτικές δραστηριότητες της Συμμαχίας.

Κοινώς το ΝΑΤΟ  να βάλλει  η Τουρκία  "στο ψυγείο" 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Σκηνικό έντασης στην Κάσο από τις προκλήσεις των Τούρκων - Πέντε τουρκικά πολεμικά στην περιοχή - Διπλωματικός "πυρετός" για να πέσουν οι τόνοι

Στην περιοχή βρίσκονται η κανονιοφόρος «Αήττητος», η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς», περιπολικό ανοικτής θαλάσσης...