Επιταχύνουν οι “γείτονες” με τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών κλάσης Barbaros και των υποβρυχίων κλάσης Preveze , που συγκαταλέγονται στα στοιχεία «κύριων επιθετικών» μονάδων του τουρκικού πολεμικού Ναυτικού, όχι μόνο λόγω των ελληνικών Φρεγατών “Belhara”( τις οποίες τρέμουν λόγω των τρομερών δυνατοτήτων τους), αλλά και με γνώμονα τα σχέδια του προέδρου Ερντογάν που φτάνουν σε πιθανό “επεισόδιο” ή σοβαρή κρίση” σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο.
Ο Τούρκος δημοσιογράφος και ειδικός Adem Kılıç αναφέρει ότι “είναι χρήσιμο να υπενθυμίσουμε την ακόλουθη αλήθεια στους Έλληνες πολίτες που υποστηρίζουν την χώρα τους και τις λανθασμένες πολιτικές της ελληνικής κυβέρνησης, που εκπορεύονται από τη Δύση!
Σε έναν πιθανό ελληνοτουρκικό πόλεμο, κανένας Αμερικανός, Βρετανός, Γάλλος, Γερμανός ή άλλος πολίτης Δυτικής χώρας δεν θα διακινδυνεύσει την ζωή του για να σώσει την Ελλάδα, και ότι η Δύση δεν θα παρέχει καμία βοήθεια στην Ελλάδα πέρα από την πώληση όπλων και στην λεκτική στήριξη της Ελλάδας!
Θα ήθελα να ολοκληρώσω την ανάλυσή μου με τα ακόλουθα λόγια του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Η Ελλάδα δεν είναι ισότιμος συνομιλητής μας, ούτε πολιτικά, ούτε οικονομικά, ούτε στρατιωτικά.
Όπως ακριβώς πριν από έναν αιώνα, γνωρίζουμε τις πραγματικές προθέσεις όσων προσπαθούν να σπαταλήσουν τον χρόνο και την ενέργεια της χώρας μας χρησιμοποιώντας την Ελλάδα σήμερα».
Ναι προσθέτω και εγώ, γνωρίζουμε τα σχέδια και τους στόχους τους. Θα πρέπει επίσης να γνωρίζουν και αυτοί ( δύση) ότι δεν υπάρχει πια η “παλαιά” Τουρκία που τους υποτάσσονταν και υπηρετούσε τα συμφέροντα της Δύσης”, κατέληξε ο ίδιος μεταξύ πολλών άλλων.
Με αυτά τα δεδομένα, που προσδιορίζουν το Αιγαίο ως το πεδίο σύγκρουσης των τουρκικών συμφερόντων με τα ελληνικά και τα αμερικανικά συμφέροντα, οι κινήσεις των Τούρκων έχουν πλέον άλλη διάσταση.
Οι Τούρκοι αξιωματικοί του πολεμικού ναυτικού επιδιώκουν να βελτιωθούν οι επιχειρησιακές δυνατότητες και να αυξηθούν οι μαχητικές ικανότητες, των Φρεγατών κλάσης Barbaros και των υποβρυχίων κλάσης Preveze, που αποτελούν τη «δύναμη κρούσης» του τουρκικού ναυτικού.
Πρόκειται για μια δύναμη ταχείας επεμβάσεως, η οποία θα κληθεί να αντιμετωπίσει όχι μόνο το ελληνικό πολεμικό ναυτικό, αλλά και μονάδες επιφανείας και υποβρύχια, των ΗΠΑ, της Γαλλίας κά.
"Ο εκσυγχρονισμός μέσης ζωής της Φρεγάτας κλάσης Barbaros ξεκίνησε με την είσοδο του σκάφους TCG Oruçreis στα Ναυπηγεία Gölcük στις 26 Ιανουαρίου 2022.
Σύμφωνα με το σχέδιο, συστήματα όπως τα ραντάρ ελέγχου πυρός, το σύστημα μάχης, το οποίο θεωρείται ως ο «εγκέφαλος» του πλοίου, και το σύστημα διανομής δεδομένων πλοίου, το οποίο περιγράφεται ως η «καρδιά» του, θα ανανεωθούν σε μεγάλο βαθμό με τουρκικής κατασκευής συστήματα.
Ανάδοχοι του έργου είναι η ASELSAN και η HAVELSAN, καθώς οι εργασίες εκσυγχρονισμού στην Φρεγάτα TCG Oruçreis προγραμματίζεται να ολοκληρωθούν στις 26 Μαΐου 2023.
Αργότερα, ο εκσυγχρονισμός θα συνεχιστεί με τις Φρεγάτες TCG Salihreis, TCG Kemalreis και TCG Barbaros.
Οι εργασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν έως το 2026. Αυτή η κατηγορία πλοίων, θα μπορεί να επικοινωνεί άμεσα με άλλα πολεμικά πλοία με μεγαλύτερη χωρητικότητα, ταχύτερα και πιο ασφαλή, να αμύνεται καλύτερα σε απειλές και να επιτίθεται πιο αποτελεσματικά από μεγαλύτερες αποστάσεις.
Στο πλαίσιο του «Έργου Εκσυγχρονισμού Υποβρυχίων κλάσης Preveze», οι εργασίες για την αντικατάσταση της πλατφόρμας και των συστημάτων πολέμου με τουρκικά συστήματα συνεχίζονται στο Ναυπηγείο Gölcük.
Τα νέα συστήματα θα τοποθετηθούν στα υποβρύχια, τα οποία θα μπορούν να ανταποκρίνονται καλύτερα σε κάθε κατάσταση στην περιοχή επιχείρησης και να επικοινωνούν με άλλες μονάδες επιφανείας και παράκτια στοιχεία πιο γρήγορα, και με μεγαλύτερη ασφάλεια.
Ο Αρχιμηχανικός Διοίκησης Συστημάτων Μάχης του Ναυπηγείου Gölcük, Αντιπλοίαρχος Gürcan Özsatır δήλωσε ότι "είμαστε από τις λίγες χώρες στον κόσμο που μπορούμε να πραγματοποιήσουμε έναν τόσο ολοκληρωμένο εκσυγχρονισμό. Στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού, θα τοποθετηθούν συνολικά 72 χιλιόμετρα καλωδίου στην Φρεγάτα TCG Oruçreis.
Επίσης θα αυξηθεί η ικανότητα επιβίωσης και η ισχύς των υποβρυχίων μας.
Το υποβρύχιο TCG Preveze, το πρώτο πλοίο της κατηγορίας του, εκσυγχρονίστηκε εν μέρει στο ναυπηγείο Gölcük στις 2 Ιουνίου 2020. Επί του παρόντος, ο εκσυγχρονισμός μας συνεχίζεται με το δεύτερο υποβρύχιο TCG Sakarya”, αναφέρει το τουρκικό άρθρο.
Η Τουρκία επιδιώκει τα εξής:
α. Να μετατρέψει το τουρκικό πολεμικό ναυτικό σε περιφερειακή ναυτική δύναμη.
β. Να υποστηρίξει με ισχύ της θαλάσσιες αξιώσεις της.
γ. Να εμποδίσει όλες τις δυτικές προσπάθειες να μπλοκάρουν την τουρκική αυτονομία.
Η βασική αρχή της προηγμένης άμυνας επικεντρώνεται στη στρατιωτικοποίηση της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, στην υπεράσπιση της τουρκικής κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας όσο το δυνατόν περισσότερο από τα χερσαία σύνορά της.
Ο κύριος στόχος του τουρκικού δόγματος είναι να καταστήσει την Τουρκία μια περιφερειακή ναυτική δύναμη, η οποία εξοπλιζόμενη με σύγχρονα ναυτικά μέσα (Κορβέτες/Φρεγάτες Milgem, υποβρύχια Type 214, και ελικοπτεροφόρο/αποβατικόAnadolu), θα αποκτήσει τις απαραίτητες δεξιότητες για την προστασία των εθνικών της συμφερόντων στις γειτονικές θάλασσες (Εύξεινος Πόντος, Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο) και, εάν χρειαστεί, και πιο μακριά.
Οι συμφωνίες της Ελλάδος για την ενίσχυση του πολεμικού ναυτικού της είναι γνωστές και δεν σταματούν.
Είναι γνωστό όμως ότι και οι Τούρκοι δεν πρόκειται να σταματήσουν να προκαλούν στο Αιγαίο και την Α.Μεσόγειο, είτε είναι το σημερινό καθεστώς στην εξουσία, είτε όχι, και θα επιδιώκουν πάντα να επεκταθούν όσο μπορούν.
Στο χέρι μας είναι να προετοιμαστούμε να τους βάλουμε φρένο μία και καλή στα όποια επεκτατικά τους σχέδια με δικά μας μέσα και αμυντικά επιτεύγματα, που θα ήταν και το πιο σημαντικό αυτήν την περίοδο.