Αίσθηση αλλά και απορίες, προκαλεί στην Τουρκία η είδηση πως το Ισραήλ δέχθηκε να πουλήσει στην Κύπρο, το σύστημα αντιαεροπορικής προστασίας Iron Dome.
Ενδεικτικό, είναι το άρθρο γνώμης ενός ανθρώπου που υπογράφει ως Fatih Yurtsever στο «Turkish Minute», που όπως αναφέρει το τουρκικό ειδησεογραφικό site είναι «πρώην αξιωματικός του ναυτικού στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, που χρησιμοποιεί ψευδώνυμο για λόγους ασφαλείας».
Κύρια σημεία του άρθρου του είναι τα ακόλουθα:
Η Τουρκία και το Ισραήλ, ανακοίνωσαν ότι αποφάσισαν να επαναλάβουν τις διπλωματικές σχέσεις στις 17 Αυγούστου 2022. Δύο ημέρες μετά τη δήλωση αυτή, αναφέρθηκε ότι η Κύπρος θα προμηθευτεί το Ισραηλινό σύστημα αεράμυνας και πυραυλικής άμυνας Iron Dome. Η Τουρκία αντέδρασε αρνητικά το 1997 στην ανακοίνωση της Κύπρου ότι θα αγοράσει το σύστημα αεράμυνας S-300 από τη Ρωσία. Γιατί η Τουρκία σιωπά για την είδηση ότι, η Κύπρος θα αγοράσει το Iron Dome διακινδυνεύοντας τον πόλεμο για να αποτρέψει την ανάπτυξη του συστήματος S-300 στη Νότια Κύπρο;
Σε μια τριμερή σύνοδο κορυφής που πραγματοποιήθηκε στις 12 Νοεμβρίου 2020 Ισραήλ, Ελλάδα και Κύπρος αποφάσισαν να αναπτύξουν τις σχέσεις τους στην αμυντική βιομηχανία.
Δύο ημέρες μετά την ανακοίνωση της διπλωματικής ομαλοποίησης της Τουρκίας και του Ισραήλ, το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας του Ισραήλ Iron Dome ,επρόκειτο να αγοραστεί για την κυπριακή Εθνική Φρουρά μετά από έγκριση του υπουργείου Άμυνας. Όπως αναφέρουν οι Times of Israel, μετά την υπογραφή συμβάσεων από τις αρχές του 2021, το Κυπριακό Υπουργείο Άμυνας έχει αρχίσει να «εφαρμόζει την απόφαση της κυβέρνησης να αγοράσει» τεχνολογία Iron Dome.
Το Iron Dome, θα μπορούσε να ενισχύσει σημαντικά την κυπριακή αεράμυνα, η οποία αποτελείται από τα ρωσικά πυραυλικά συστήματα αεράμυνας 9K330 Tor και 9K37 Buk και τους γαλλικούς πυραύλους Mistral.
Η Κύπρος επέλεξε το Iron Dome για να αμυνθεί έναντι πιθανών τουρκικών απειλών, από το μη επανδρωμένο αεροσκάφος μάχης (UCAV) TB-2. Η Τουρκία δεν έχει εκφράσει άμεση αντίρρηση για την πώληση του Iron Dome για την Κύπρο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι, το Ισραήλ επέμεινε ότι η επέκταση των σχέσεων με την Τουρκία δεν θα θέσει σε κίνδυνο τις περιφερειακές του σχέσεις, ειδικά αυτές με την Κύπρο και την Ελλάδα.
Όσον αφορά τις διμερείς σχέσεις, η Τουρκία εξαρτάται πλέον περισσότερο από το Ισραήλ, παρά το Ισραήλ από την Τουρκία. Το Ισραήλ, δεν είναι πλέον ένα απομονωμένο κράτος στη Μέση Ανατολή και δεν εξαρτάται τόσο από την Τουρκία όσο τη δεκαετία του 1990. Ως εκ τούτου, η Τουρκία δεν μπορεί να αντιδράσει στην πώληση του Iron Dome από το Ισραήλ στην Κύπρο και προτιμά να παραμείνει σιωπηλή.
Το Ισραήλ και η Κύπρος είναι περιφερειακοί σύμμαχοι
Στις αρχές Αυγούστου, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Μπένι Γκαντζ φιλοξένησε τον Κύπριο ομόλογό του στο Τελ Αβίβ. Ο Gantz και ο υπουργός Άμυνας Χαράλαμπος Πετρίδης, συζήτησαν μια σειρά από στόχους συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένης της συνεχιζόμενης συνεργασίας στον τομέα των εξοπλισμών και των τριμερών σχέσεων μεταξύ Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου.
Κατά τη συνάντηση, ο Gantz είπε ότι «είναι ευχαριστημένος που συνεργάζονται στενά οι 2 χώρες και ότι η βιομηχανική μας συνεργασία έχει γίνει πυλώνας όχι μόνο των διμερών μας σχέσεων, αλλά και της περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας».
Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας πρόσθεσε: «Επίσης εκτιμούμε το τριμερές πλαίσιο με την Ελλάδα. Είναι ένα πλεονέκτημα για τη συσσώρευση δυνάμεων των επιμέρους χωρών, καθώς και για την ευρύτερη περιφερειακή ασφάλεια».
Η Άγκυρα προβάλλει τις προηγμένες δυνατότητές της με drone πάνω από την Κύπρο.
Ενώ η Τουρκία ισχυρίζεται ότι, η παρουσία μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην αεροπορική βάση της στο αποσχισμένο βόρειο τμήμα της Κύπρου, έχει σκοπό να διευκολύνει την ικανότητα του να «επιθεωρεί την περιοχή», η Λευκωσία ισχυρίζεται ότι η προσθήκη αυτών των όπλων αποτελεί απειλή για την κυριαρχία της χώρας και αποσταθεροποιεί την περιοχή περαιτέρω.
Η προθυμία του Ερντογάν να αναπτύξει μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV) για να απειλήσει την Κύπρο , δεν αποτελεί καλό οιωνό για τις ολοένα και πιο ασταθείς σχέσεις των χωρών.
Η πιθανή προμήθεια από τη Λευκωσία του συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας του Ισραήλ Iron Dome εξυπηρετεί δύο σκοπούς.
Η τεχνολογία αιχμής θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως αποτρεπτικός παράγοντας στις απειλές της Άγκυρας και θα λειτουργούσε τελικά ως βασικό συστατικό του κυπριακού στρατού σε μια σύγκρουση.
Επιπλέον, η συμφωνία θα ενισχύσει τη συνεργασία και τους στρατιωτικούς δεσμούς μεταξύ του εβραϊκού κράτους και της Κύπρου.