Στην κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων αναφέρθηκε ο Iπποκράτης Δασκαλάκης, αντιστράτηγος εν αποστρατεία, τονίζοντας ότι «οι στρατηγικοί στόχοι της Τουρκίας δεν έχουν αλλάξει. Θέλουν να αλλάξει το καθεστώς που υπάρχει στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο». Μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Από τις Έξι» ο διδάκτωρ Διεθνών Σχέσεων και Διευθυντής Μελετών ΕΛΙΣΜΕ τόνισε ότι οι τουρκικές προκλήσεις εδώ και τρεις δεκαετίες συνοδεύονται από διεκδικήσεις.
«Τέτοιες στιγμές έντασης ζούμε τώρα και δυστυχώς δεν πρόκειται να αλλάξει στο μέλλον» πρόσθεσε ο κ. Δασκαλάκης προσθέτοντας ότι «η Τουρκία μας έχει συνηθίσει να μας προειδοποιεί για τις επόμενες ενέργειές της».
Απαντώντας στη δημοσιογράφο Νίνα Κασσιμάτη για τις δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων ο αντιστράτηγος εν αποστρατεία εξήγησε ότι η ρητορική της Τουρκίας εντάσσεται στο σχέδιο «να έχει παντα στα χέρια της 100 προφάσεις ώστε να δημιουργήσει ένα στρατηγικό επεισόδιο, προβάλλοντας τους ισχυρισμούς της».
Πώς αντιδρά η Τουρκία στο νέο κοίτασμα της Κύπρου
Αναφερόμενος στην εύρεση σημαντικής ποσότητας φυσικού αερίου στο οικόπεδο 6 της Κυπριακής ΑΟΖ και στις ενδεχόμενες αντιδράσεις από τον Τούρκο πρόεδρο διευκρίνισε ότι αναμένει μια έξαρση των προκλήσεων, όπως έγινε και στο παρελθόν.
«Είναι σίγουρο ότι θα δούμε κάτι τέτοιο» είπε και πρόσθεσε ότι «οι Τούρκοι δεν βιάζονται γιατί έχουν και αυτοί σημαντικές εισπράξεις από τον τουρισμό». Σύμφωνα με τον διεθνολόγο ένας παράγοντας που κάνει την Τουρκία να είναι πιο συγκρατημένη στις αντιδράσεις της είναι ο διεθνής παράγοντας που την πιέζει.
«Η Τουρκία συχνά προβαίνει σε εξαγγελίες, οι οποίες έχουν και μια ελαστικότητα. Μπορεί να μην τις πραγματοποιήσει με τον πλέον σκληρό τρόπο, αλλά να διαλέξει έναν πιο ήπιο. Η Τουρκία μας έχει συνηθίσει να μας προειδοποιεί για τις επόμενες ενέργειές της».
Σύμφωνα με τον κ. Δασκαλάκη «η Τουρκία προβάλλει πλέον τις διεκδικήσεις της ως περιφερειακή δύναμη».
Μιλώντας για το μεταναστατευτικό ζήτημα αλλά και το πρόβλημα με τους πρόσφυγες στο εσωτερικό της ο κ. Δασκαλάκης τόνισε ότι ο κόσμος αντιδρά στην ύπαρξη 3,5 εκατ. μεταναστών