Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Στόχος η Αλεξανδρούπολη-Η Άγκυρα θέλει να υποσκελίσει την Ελλάδα και να γίνει ενεργειακός και επισιτιστικός κόμβος

Πίσω από αποκαλυφθέντα τουρκικό σχέδιο για δημιουργία της γειτονικής χώρας σε παγκόσμιο κέντρο ενέργειας και σίτισης, είναι η Μόσχα που έχει συμφέρον η Τουρκία να γίνει ενεργειακός και επισιτιστικός κόμβος.  

Η Τουρκία ετοιμάζει την πρόταση δημιουργίας ενός «ενεργειακού διαδρόμου» για την τροφοδοσία της ΕΕ, με στόχο την καταπολέμηση της ευρωπαϊκής ενεργειακής κρίσης. Συγκεκριμένα, οι Τούρκοι θέλουν να πάρουν τα ηνία στον τομέα της διαμετακόμισης του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) προς την Ευρώπη.

Ρωσικές δημοσιογραφικές πηγές αποκαλύπτουν αυτό το σενάριο δια χειρός Τούρκου προέδρου, που έχει στόχο να κάνει την χώρα του κόμβο ενέργειας, υποσκελίζοντας την Αλεξανδρούπολη και την χώρα μας γενικότερα.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι ετοιμάζεται αυτό το σχέδιο των Τούρκων, να είναι το επόμενο βήμα μετά το άνοιγμα του «διαδρόμου σιτηρών» από την Ουκρανία.

Αυτή η πρωτοβουλία σχεδιάζεται να ανακοινωθεί στη σύνοδο κορυφής της SCO στο Ουζμπεκιστάν.

Η εκδήλωση είναι προγραμματισμένη για τις 16-17 Σεπτεμβρίου. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κάλεσε προηγουμένως τον Ερντογάν σε μια σύνοδο κορυφής στο Ουζμπεκιστάν.

Ο Τούρκος ηγέτης απάντησε λέγοντας ότι σκοπεύει να είναι μαζί με όσους προσχωρούν στους Πέντε της Σαγκάης ως μέλη, παρατηρητές ή εταίροι διαλόγου.

Εμπόδιο στα τουρκικά σχέδια ο άξονας  Ισραήλ-Ελλάδα-Κύπρος

Σύμφωνα με τουρκικό ινστιτούτο και τον Τούρκο αναλυτή Gursel Tokmakoglu, το Ισραήλ έχει το δικό του γεωπολιτικό κέντρο στην περιοχή της Α.Μεσογείου, και έρχεται σε αντίθεση με τα σχέδια της Άγκυρας.

ΗΠΑ και Ισραήλ παρατάσσουν το δικό τους τείχος προς τα σχέδια της Τουρκίας.


"Μερικές φορές οι εικόνες σημαίνουν περισσότερα από τις λέξεις. Κοίταξα την εικόνα που ετοίμασα για το άρθρο με τίτλο “Γεωπολιτική πολιτική Τουρκίας και Ισραήλ” τον Μάιο του 2021 και είπα πόσο καλά εξηγεί αυτό που λαμβάνει χώρα σήμερα από εκείνη την εποχή.

Η εικόνα στον χάρτη μας δείχνει τα εμπόδια της Τουρκίας  από το Ισραήλ.

Το Ισραήλ βρίσκεται στο κέντρο αυτού του σχεδίου, δημιουργώντας ένα φράγμα ενάντια στους περιφερειακούς αντιπάλους του, την Τουρκία και το Ιράν.

Ορισμένες κατευθύνσεις εμφανίζονται προς τα έξω από το κέντρο του Ισραήλ.

Η μία από αυτές τις κατευθύνσεις φτάνει στην Κύπρο, την Ελλάδα, την Ιταλία και από εκεί προς την Ευρώπη, η άλλη αφορά την Συρία, το Ιράκ, το Ιράν, η Κεντρική Ασία και φτάνει έως την Κίνα.

Υπάρχουν τέσσερις ακόμη κατευθύνσεις, η Μεσόγειος, η Αφρική, ο Ινδο-Ειρηνικός, και η Ευρώπη προς τον Ατλαντικό και μετά προς τις ΗΠΑ.

Μερικές χώρες με την βοήθεια του Ισραήλ έχουν δημιουργήσει ένα μεγάλο φράγμα στα τουρκικά σχέδια.

Πρόκειται για την «συμφωνία για την Ενέργεια και την Ασφάλεια της Ανατολικής Μεσογείου» εντός του πεδίου εφαρμογής των ΗΠΑ, του Ισραήλ, της Κύπρου και της Ελλάδας, που ολοκληρώθηκε το 2019.

Αυτή η κατάσταση καθορίζει τη γραμμή που εκτείνεται από την Ανατολική Μεσόγειο μέχρι τα Βαλκάνια και την Ευρώπη παρακάμπτοντας την Τουρκία.

Από αυτή την ημερομηνία, η Κύπρος και η Ελλάδα άρχισαν να λαμβάνουν σαφή υποστήριξη όσον αφορά τον επανεξοπλισμό τους ενώ αύξησαν τις σχέσεις τους με το Ισραήλ στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το έτερο είναι οι διαδικασίες «Συμφωνίας του Αβραάμ» και «Ομαλοποίησης» του Ισραήλ, που καλύπτουν τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

Ο λόγος που γράφω αυτό το άρθρο σχετίζεται επίσης με αυτό το αντι-τουρκικό τείχος.

Κάθε κομμάτι αυτού του τείχους τοποθετείται στη θέση του σκόπιμα και εγκαίρως για να αποκόψει την Τουρκία.

Το Ισραήλ έχει καθορίσει τους αντιπάλους του και τους  εταίρους του εναντίον μας με ειδικές πολιτικές «αποκλεισμού».

Στην γεωγραφική απόσταση μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ, θα έχουμε την υλοποίηση ενός «κράτους φρουρού» ( Κουρδιστάν), το οποίο θα ξεκινά από τα ιρανικά σύνορα προς την Ανατολική Μεσόγειο, υλοποιώντας πολύχρονο σχέδιο ς ΗΠΑ και Ισραήλ.

Ως αποτέλεσμα όλων αυτών, το Ισραήλ θέλει να κυριαρχήσει στην Ανατολική Μεσόγειο (από την Αίγυπτο μέχρι την Τουρκία, στις ΑΟΖ   Παλαιστίνης-Γάζας, Λιβάνου, Συρίας), με άλλα λόγια, στην ακτή του Λεβάντε και να διαχειριστεί μόνο του τους υδρογονάνθρακες και το εμπόριο.

Έτσι, το Ισραήλ θέλει να ενισχύσει το καθεστώς του ως παράκτιας χώρας στη Μεσόγειο με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ εργάζονται ήδη σε ένα «ομαλοποιημένο» μοντέλο του Κόλπου και του Αραβικού κόσμου ενάντια στο Ιράν και την Τουρκία και  σε μεγάλο βαθμό για το Παλαιστινιακό.

Ισραήλ-ΗΠΑ με κάθε είδους (εσωτερικά-εξωτερικά) πολιτικά επιχειρήματα, εμποδίζουν την Τουρκία να δράσει ελεύθερα και κυρίαρχα στην περιοχή, ενώ ο δυτικός κόσμος έχει ήδη βάλει στο στόχαστρο το Ιράν.

Κάποιες εξελίξεις συμβαίνουν σε κοινή θέα, έτσι δεν είναι;

Κάποια προβλήματα γίνονται χρόνια ή μπορεί να υπάρχουν οφέλη από το να είναι χρόνια;

Για παράδειγμα γιατί δεν λύνονται τα προβλήματα Ελλάδας και Κύπρου;

Αν όχι, ποιες είναι οι δυνάμεις που υποστηρίζουν τις δύο χώρες;

Στην πραγματικότητα, δεδομένης της στάσης των ΗΠΑ, της ΕΕ και του Ισραήλ, διεξάγουμε ένα αγώνα κατά της τρομοκρατίας ή έναν υβριδικό πόλεμο εναντίον των δυνάμεων που ελέγχουν τρομοκράτες;

Επιπλέον, η Τουρκία δεν θα έπρεπε να έχει αξίωση για θαλάσσια δικαιοδοσία, με στόχο  να διεξάγει ενεργειακές έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο;

Γιατί να έχουν θαλάσσια δικαιοδοσία Ισραηλινοί, Έλληνες και Ελληνοκύπριοι;

Θα πρέπει επίσης οι χώρες της περιοχής, όπως το Ιράκ, η Συρία και η Λιβύη να διχοτομηθούν και να κατακερματιστούν; Ποιος το θέλει αυτό και γιατί;

Πρέπει η Τουρκία να αποποιηθεί την ταυτότητά της ως ισλαμικού κέντρου για τεχνητούς λόγους παρά τη γεωπολιτική της δύναμη στην περιοχή της;

Αν και αυτό υποστηρίζεται πολιτικά, η γεωπολιτική πραγματικότητα της χώρας μας δεν το επιτρέπει”, καταλήγει ο ίδιος μεταξύ άλλων.

Οι Τούρκοι θέλουν και εύχονται να υλοποιήσουν τα δικά τους νεο-Οθωμανικά σχέδια για την Ανατολική Μεσόγειο τα οποία θέλουν να αποδεχθούν όλες οι χώρες της περιοχής, κάτι που φυσικά είναι αδύνατο, και αυτό το επεσήμανε το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, με άρθρο και δηλώσεις Ισραηλινού ειδικού, ο οποίος αναφέρει ότι θα έρθει πιθανόν πολυεθνικού τύπου μετωπική σύγκρουση, στην περιοχή λόγω των προθέσεων της Άγκυρας.                                                                                                                                

 

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Με ανησυχία παρακολουθούν οι Τούρκοι το σενάριο παραχώρησης των ελληνικών S-300 στην Αρμενία για την απόκτηση πυραύλων BARAK-MX ή Patriot PAC-3

Η ελληνική ηγεσία στοχεύει να είναι εντελώς απαλλαγμένη από όπλα ρωσικής προέλευσης-Η Τουρκική πλευρά ούτε να ακούσει...