Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Πονηρή τουρκική εξίσωση Αιγαίου -θάλασσας της Νότιας Κίνας στο θέμα της ΑΟΖ με κατηγορίες κατά ΗΠΑ-Γαλλίας

"Παιγνίδι των νησιών από ΗΠΑ-Γαλλία-Άμυνα με την θέση της Τουρκίας", είναι ο τίτλος άρθρου τουρκικού ΜΜΕ του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα ακόλουθα:

"Ενώ οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τις αντιτουρκικές πολιτικές της Ελλάδας στο Αιγαίο και την Α. Μεσόγειο, αντιτίθενται στον ισχυρισμό της διοίκησης του Πεκίνου ότι νησιά, βραχονησίδες και βράχοι έχουν αποκλειστική οικονομική ζώνη στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Η Γαλλία υπογραμμίζει επίσης τη θέση του «δίκαιου μοιράσματος» που υποστηρίζει η Τουρκία για τα νησιά της Μάγχης. Οι θέσεις του Παρισιού και οι αρχές λύσης της Τουρκίας στο Αιγαίο ταιριάζουν ακριβώς.

Σύμφωνα με τα νέα της Yeni Şafak, ενώ οι ΗΠΑ και η Γαλλία υποστηρίζουν τις μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις της Ελλάδας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, οι οποίες είναι αντίθετες με το διεθνές δίκαιο, φαίνεται ότι παίρνουν θέση κοντά στις θέσεις που έχει η Τουρκία, όταν το παρόμοιο ζήτημα βασίζεται στα δικά τους συμφέροντα.

Η αυξανόμενη ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας έφερε για άλλη μια φορά το θέμα στην ημερήσια διάταξη. Η κυβέρνηση της Ουάσιγκτον αντιτίθεται στον ισχυρισμό της κυβέρνησης του Πεκίνου ότι τα νησιά, οι βραχονησίδες και οι βράχοι έχουν αποκλειστική οικονομική ζώνη στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, η οποία υπήρξε σκηνή εντάσεων πρόσφατα, και το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ διεξάγει επιχειρήσεις για την προστασία της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας στην περιοχή.

Και πάλι, η Γαλλία αντιτάχθηκε στο δικαίωμα της ΑΟΖ στα βρετανικά νησιά στη Μάγχη και μεταξύ Παρισιού και Λονδίνου,

Χάρτης Διεκδικήσεων

Η Κίνα διεκδικεί περίπου το 80 τοις εκατό της Θάλασσας της Νότιας Κίνας, με τους «9 τρέχοντες  χάρτες» που υποβλήθηκαν στα Ηνωμένα Έθνη (ΟΗΕ) το 2009. Ωστόσο, οι χώρες της περιοχής, ιδιαίτερα οι ΗΠΑ, αντιτίθενται στον ισχυρισμό της κυβέρνησης του Πεκίνου για επεκτατική δικαιώματα επί της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης μήκους 200 μιλίων.

Παρόχθιες χώρες της Νότιας Σινικής Θάλασσας όπως οι Φιλιππίνες, το Βιετνάμ, η Μαλαισία, το Μπρουνέι και η Ινδονησία απορρίπτουν την έξοδο του Πεκίνου από τα νησιά για να διεκδικήσουν ολόκληρη τη θάλασσα.

Απάντηση στη στρατικοποίηση

Και πάλι, ο οπλισμός από την Κίνα νησιών, νησίδων και υφάλων στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας είναι ένας από τους παράγοντες που αυξάνουν την ένταση στην περιοχή. Εκτός από τη συσσώρευση άμμου στους υπάρχοντες υφάλους, το Πεκίνο έχει κατασκευάσει λιμάνια, στρατιωτικές εγκαταστάσεις και αεροδρόμια, ιδιαίτερα στα νησιά Paracel και Spratly.

Η Κίνα έχει επίσης στρατιωτικοποιήσει το νησί Woody αναπτύσσοντας πολεμικά αεροπλάνα, πυραύλους κρουζ και ένα σύστημα ραντάρ. Η απάντηση της Ουάσιγκτον σε αυτή την κίνηση της Κίνας ήταν να αυξήσει τη στρατιωτική της παρουσία και να πραγματοποιήσει κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με τις χώρες της περιοχής.

Απορρίπτοντας τη θέση

Από την άλλη, φαίνεται ότι η Γαλλία αντικρούει ανοιχτά τις δικές της θέσεις για να στηρίξει την Αθήνα. Τέλος, η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών, Κατρίν Κολόνα, έφτασε στο σημείο να διαψεύσει τις θέσεις της ίδιας της χώρας, δηλώνοντας ότι θα «ταχθεί με την Ελλάδα εναντίον της Τουρκίας».

Ωστόσο, δεν έχει οριστεί αποκλειστική οικονομική ζώνη για τα βρετανικά νησιά Guernsey και Jersey, τα οποία βρίσκονται πιο κοντά στην ηπειρωτική Γαλλία, και φαίνεται ότι τα δύο αυτά νησιά έχουν μερικά δικαιώματα χωρικών υδάτων. Είναι γνωστό ότι η Γαλλία πρόβαλε «νομιμότητα» και «αρχές νομιμότητας» κατά της Αγγλίας. Αυτό είναι ακριβώς σύμφωνο με τις αρχές λύσης που υπερασπίστηκε η Τουρκία στο Αιγαίο από την πρώτη στιγμή."

https://www.youtube.com/watch?v=ktVjiEzBBWA

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι το τουρκικό ΜΜΕ επιχειρεί να εξισώσει τα θέματα ΑΟΖ στο Αιγαίο με εκείνα στη θάλασσα της Νότιας Κίνας, προσπαθώντας να καταδείξει ότι ΗΠΑ-Γαλλία εφαρμόζουν δύο μέτρα και δύο σταθμά, προτάσσοντας ότι στον Ειρηνικό οι δύο χώρες  υποτίθεται  ότι προτάσσουν ως επιχείρημα  για τις θέσεις τους αυτές που οι Τούρκοι προτάσσουν στο Αιγαίο. 

Αυτό είναι παντελώς ανυπόστατο και ψευδές αφού δεν έχει καμία σχέση το Αιγαίο με τη θάλασσα της Νότιας Κίνας και εξηγούμε.

1.Η Τουρκία κατέχει παρανόμως νησιά-νησίδες-βραχονησίδες στο Αιγαίο, αφού βάσει τη Συνθήκη της Λωζάνης ότι από αυτά βρίσκεται σε απόσταση μέχρι 3 νμ από τα μικρασιατικά παράλια της ανήκουν. Όσα βρίσκονται σε απόσταση πέραν των 3νμ  από τα μικρασιατικά παράλια ανήκει στην Ελλάδα.

 

 

 

Συνεπώς θα πρέπει πρώτα από όλα τα παραπάνω νησιά-νησίδες-βραχονησίδες να περιέλθουν στην Ελλάδα, για να γίνει δίκαια στη συνέχεια  όπως ισχυρίζονται οι Τούρκοι ότι επιθυμούν ο καθορισμός  των ΑΟΖ Ελλάδας-Τουρκίας στο Αιγαίο.

2. Γνωρίζουμε βάσει του άρθρου 121 του τμήματος VIII της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982, αποσαφηνίζεται πως ότι ισχύει για ξηρά, ισχύει και για νήσους και βραχονησίδες, με εξαίρεση τις βραχονησίδες οι οποίες δεν έχουν τη δυνατότητα να συντηρήσουν ανθρώπινη διαβίωση ή οικονομική ζωή από μόνες τους, και οι οποίες δε δικαιούνται υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, παρότι δικαιούνται αιγιαλίτιδας και συνορεύουσας ζώνης. 

Εδώ έγκειται και η μεγάλη διαφορά μεταξύ Αιγαίου και θάλασσας της Νότιας Κίνας την οποία σκοπιμότατα δεν αναφέρει το τουρκικό άρθρο.

Δηλαδή στο Αιγαίο τα νησιά-νησίδες- βραχονησίδες είναι φυσικά και προϋπάρχουν εδώ και αμνημονεύτων ετών, ενώ η Κίνα κατασκευάζει τεχνητές νησίδες, προβαίνοντας σε κατασκευές γύρω από μεμονωμένους βράχους. 

Οι μεμονωμένοι βράχοι στη θάλασσα της Νότιας Κίνας  δεν έχουν τη δυνατότητα να συντηρήσουν ανθρώπινη διαβίωση ή οικονομική ζωή από μόνοι τους και άρα δεν δικαιούνται υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, βάσει του άρθρου 121 του τμήματος VIII της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982 που προαναφέραμε.

Συνεπώς η Κίνα κατασκευάζοντας τεχνητά έργα επέκτασής τους με "συσσώρευση άμμου στους υπάρχοντες υφάλους, και κατασκευή λιμανιών και στρατιωτικών εγκαταστάσεων" ,  όπως το ίδιο το τουρκικό άρθρο αναφέρει, παρεμβαίνει δημιουργώντας τεχνητά συνθήκες ανθρώπινης διαβίωσης και οικονομικής ζωής, στους βράχους αυτούς, αξιώνοντας στη συνέχεια ότι αυτοί δικαιούνται ΑΟΖ.

Φυσικά, αυτό είναι παράνομο και γιαυτό ΗΠΑ-Γαλλία αντιτίθενται. 

Συνεπώς, οι δύο χώρες δεν τηρούν δύο μέτρα και δύο σταθμά στο Αιγαίο και στη θάλασσα της Νότιας Κίνας, αφού είναι δύο διαφορετικές περιπτώσεις αναφορικά με την ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδα

Ας αφήσουν οι Τούρκοι τις εκ του σκοπίμου κουτοπονηριές λοιπόν και ας μας απαντήσουν για το καθεστώς των Ιμίων στα παρακάτω.

Τα Ίμια βρίσκονται σε απόσταση πέραν των 3νμ από τις τουρκικές ακτές και συνεπώς δεν είναι τουρκικά , αλλά Ελληνικά. Επιπλέον στα 'Ιμια έβοσκε τα αιγοπρόβατά του 'Έλληνας βοσκός από την Κάλυμνο και συνεπώς οι εν λόγω βραχονησίδες είχαν τη δυνατότητα να συντηρήσουν οικονομική ζωή, άρα έχουν και ΑΟΖ σύμφωνα με τη Σύμβαση του Δίκαιου της θάλασσας.

3.Τέλος, επισημαίνουμε ότι η Τουρκία εφόσον επικαλείται το  Δίκαιο της θάλασσας για την οριοθέτηση των ΑΟΖ μας, θα πρέπει πρώτα να το υπογράψει , στη συνέχεια να άρει το casus belli προς την Ελλάδα και η χώρα μας να επεκτείνει τα ΧΥ-ΕΕΧ στα 12 νμ.

Μετά ας προβούμε στην οριοθέτηση των ΑΟΖ μας, αφού δεν μπορεί η Τουρκία να επικαλείται ως αφετηρία εφαρμογής χάραξης των ΑΟΖ μας, τη σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982, την οποία δεν έχει υπογράψει η ίδια.

Η Τουρκία πρέπει να αποφασίσει ή  την αποδέχεται ή την απορρίπτει εξ ολοκλήρου.

Επιλεκτικά όπου τη συμφέρει τη δέχεται και όπου δεν τη συμφέρει την απορρίπτει, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό ως θέση.

 

https://www.youtube.com/watch?v=nPx-DHm7X9c

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

syria
Μέση Ανατολή 0

Σκληρές Εικόνες! Ξεκίνησε γενοκτονία των Αλαουιτών και των Χριστιανών από τους τζιχαντιστές στη Συρία-Τους αποκεφαλίζουν δημόσια στην Ταρτούς

Χαοτική η κατάσταση στην Συρία, όπου οι τζιχαντιστές της HTS ξεκίνησαν να κυνηγούν και να σκοτώνουν έναν-έναν τους...
SDF
Μέση Ανατολή 0

Βίντεο υπερπαραγωγή! Κούρδοι «φαντομάδες» μπούκαραν σε φυλάκιο και απελευθέρωσαν Κούρδισσες από τα χέρια των τζιχαντιστών-Σοκ στην Τουρκία

Χολιγουντιανή παραγωγή και εξοπλισμός και δεξιότητες που δεν περίμενε κανείς πως θα διέθεταν οι κουρδικές SDF