Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Η Αλεξανδρούπολη και ο ρόλος της στον διάδρομο Σιτηρών που δεν προχωράει λόγω κόντρας Ρωσίας και ΗΠΑ

Το ΤΑΙΠΕΔ έλαβε απόφαση το πρωί της Πέμπτης η υποβολή των δεσμευτικών προσφορών που είχε προγραμματιστεί να γίνει την Παρασκευή 29 Ιουλίου για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, τελικά να πραγματοποιηθεί και ότι μετατίθεται για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και πιθανώς μετά την ΔΕΘ.

Είναι σαφές πως το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εστιάζεται στον ΟΛΑ, καθώς το λιμάνι έχει διευρύνει -εκτός από τον πυθμένα του, έτσι ώστε να μπορούν να ελλιμενίζονται μεγαλύτερα πλοία- και τον γεωστρατηγικό του ρόλο. 

Οι Τούρκοι θεωρούν ότι με τη συμφωνία του διαδρόμου του σιταριού που υπογράφηκε στην Κωνσταντινούπολη, το σχέδιο των ΗΠΑ να διεισδύσουν στα Στενά παρακάμπτοντας την συνθήκη του Montreux, για να φέρουν πολεμικά πλοία στον Εύξεινο Πόντο ως αποτέλεσμα της συνεργασίας Ρωσίας και Τουρκίας.

Τουρκικοί κύκλοι εκτιμούν ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν τώρα να ενεργοποιήσουν το δεύτερο σχέδιο τους, για τα Στενά του Βοσπόρου.

Οι Η.Π.Α. υποστήριζαν μέχρι τώρα ότι η Ρωσία εμπόδιζε τη μεταφορά ουκρανικού σίτου από την Οδησσό με ουκρανικά πλοία, και ως εκ τούτου ο κόσμος κινδύνευε να πεθάνει από την πείνα, για αυτό και  υποστήριζαν την ασφαλή μεταφορά σιταριού στη Δύση από το ΝΑΤΟ.

Ο κύριος σκοπός των ΗΠΑ και της Αγγλίας ήταν να ακυρώσουν στην πράξη την συνθήκη του Μοντρέ και να φέρουν τα πολεμικά τους πλοία στον Εύξεινο Πόντο.

Η συμφωνία του «Διάδρομου Σιτηρών» που υπογράφηκε στην Κωνσταντινούπολη διέκοψε τα σχέδια της Δύσης στον Εύξεινο Πόντο”, αναφέρει ο αρθρογράφος της εφημερίδας Cumhuriyet, Mehmet Ali Güller.

Ο ίδιος τονίζει ότι η συμφωνία “Grain Corridor” που υπογράφηκε στην Κωνσταντινούπολη είναι στην πραγματικότητα το παιχνίδι με την συνθήκη του Μοντρέ.

«Ως εκ τούτου, μπορούμε να μιλήσουμε για δύο βασικά χαρακτηριστικά των μνημονίων που υπογράφηκαν μεταξύ του ΟΗΕ, της Τουρκίας, της Ρωσίας και της Ουκρανίας στην Κωνσταντινούπολη.

Η βάση για την υπογραφή των μνημονίων είναι η Σύμβαση του Μοντρέ, όπως φαίνεται στη «διπλωματική σύγκρουση» μεταξύ Λαβρόφ και Τζόνσον ( Βρετανός Πρωθυπουργός).

Η συμφωνία δεν θα μπορούσε να έχει μείνει μεταξύ αυτών των στενών μερών. Επομένως, μπορούμε να πούμε ότι ο διάδρομος σιτηρών με επίκεντρο τον Βόσπορο είναι επίσης ο διάδρομος του Μοντρέ στην πράξη.

Η συνεργασία Τουρκίας και Ρωσίας εμπόδισε την είσοδο πολεμικών πλοίων των Η.Π.Α. ΗΒ-ΝΑΤΟ στην περιοχή αυτή.

Το Σχέδιο Β των ΗΠΑ, το οποίο υπάρχει αφορά μια νέα μέθοδος που αφορά το σαμποτάζ στον διάδρομο σιτηρών, ο οποίος δεν κατάφερε να πετύχει τον σκοπό του με τη συμφωνία που υπεγράφη στην Κωνσταντινούπολη.

Αντί να μεταφέρονται τα σιτηρά της Ουκρανίας δια θαλάσσης δια μέσου του Εύξεινου Πόντου, οι Αμερικανοί στοχεύουν να μετακινηθούν όλα αυτά στην Ευρώπη οδικώς. Ωστόσο, όσον αφορά το κόστος, είναι πιο λογικό για τα ουκρανικά σιτηρά να φτάνουν στην παγκόσμια αγορά δια θαλάσσης”, τονίζει ο ίδιος.

Ο ρόλος της Ελλάδος στο ζήτημα των Σιτηρών από την Ουκρανία

Η Ελλάδα  μπορεί να βοηθήσει αποφασιστικά στην μεταφορά σιτηρών από την Ουκρανία μέσω των λιμένων Θεσσαλονίκης και Αλεξανδρούπολης.

Σε αυτό το πλαίσιο, υπάρχουν αποθήκες αποθήκευσης 20.000 τόνων στο λιμένα Θεσσαλονίκης με προοπτική πολλαπλασιασμού τους σε 38.000 σε αποθήκες του σιδηροδρομικού δικτύου μεταφοράς.

Ενώ υπάρχουν δυνατότητες αποθήκευσης και μεταφόρτωσης έως 200.000 τόνων σιτηρών το μήνα από τον λιμένα Αλεξανδρούπολης.

Ήδη η ΤΡΑΙΝΟΣΕ ετοιμάζει σχέδιο ευρωπαϊκών μεταφορών από το 2023, για την αποφόρτιση των διόδων για την αποκλιμάκωση της επισιτιστικής κρίσης λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Η ανάπτυξη του σιδηροδρομικού διαδρόμου από την Αλεξανδρούπολη στο Ορμένιο στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα και από εκεί στην Κεντρική και την Ανατολική Ευρώπη έχει καταστήσει την ελληνική λιμενική υποδομή κομβική για σημαντικότατες δραστηριότητες των ΗΠΑ. Άρματα μάχης, ΤΟΜΑ, οπλισμός, εφόδια και προσωπικό κινούνται κανονικά από τον διάδρομο θαλάσσιων – χερσαίων μεταφορών στην Ελλάδα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...