"Η Τουρκία «επιλέγει» μαχητικά Rafale για την Πολεμική της Αεροπορία καθώς το Κογκρέσο των ΗΠΑ είναι απίθανο να εγκρίνει τις πωλήσεις των F-16 - λέει Ανώτατος Διοικητής", είναι ο τίτλος άρθρου του Tanmay Kadam, Ινδού μηχανικού και γεωπολιτικού ερευνητή, ο οποίος επικαλείται απόψεις-ιδέες που εξέφερε ο απόστρατος Τούρκος Αντιπτέραρχος Καρακούς σε τουρκική τηλεοπτική εκπομπή.
Το εν λόγω άρθρο φιλοξενείται στο EURASIANTIMES, με κυριότερα σημεία του να είναι τα εξής:
"Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φέρεται να εξέφρασε ενδιαφέρον για την αγορά μαχητικών αεροσκαφών Rafale από τη Γαλλία σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.
Στις 16 Ιουλίου, η Τουρκική Διεύθυνση Επικοινωνιών ανέφερε σε δελτίο τύπου ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν μίλησε με τον Πρόεδρο Μακρόν για διάφορα θέματα, συμπεριλαμβανομένης της εξαγωγής σιτηρών από την Ουκρανία και του κοινού αμυντικού προγράμματος με τη Γαλλία και την Ιταλία που βασίζεται στο πυραυλικό σύστημα αεράμυνας SAMP/T από την Eurosam.
Ωστόσο, το δελτίο τύπου δεν ανέφερε τα μαχητικά αεροσκάφη Rafale.
Λίγο μετά την είδηση της συνομιλίας μεταξύ των δύο Προέδρων, ένας εξέχων Τούρκος στρατιωτικός σχολιαστής, ο απόστρατος Αντιπτέραρχος Δρ. Ερντογάν Καρακούς, εμφανίστηκε σε μια συζήτηση που φιλοξενήθηκε από το «A Haber», ένα τηλεοπτικό κανάλι εθνικής εμβέλειας στην Τουρκία, όπου πρότεινε στον Πρόεδρο Ερντογάν να συζητήσει για το Rafales με τον Γάλλο ομόλογό του.
Σύμφωνα με τον Karakuş, εν μέσω πιθανοτήτων να απορρίψουν οι ΗΠΑ το αίτημα της Τουρκίας για 40 αμερικανικά αεροσκάφη F-16 Viper και αναβάθμιση 80 παλιάς γενιάς F-16C/D, η Τουρκία εξετάζει το ενδεχόμενο απόκτησης των γαλλικών Rafales.
Ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν τάσσεται υπέρ της πώλησης των μαχητικών αεροσκαφών, οι Αμερικανοί γερουσιαστές βρίσκονται σε αντίθεση με αυτήν την πώληση.
Οι ΗΠΑ ενδέχεται να απορρίψουν το αίτημα της Τουρκίας για F-16
Δύο ημέρες πριν από την τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Τούρκου και Γάλλου Προέδρου, η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ενέκρινε νομοθεσία που απαγορεύει στην αμερικανική κυβέρνηση να πουλήσει ή να μεταφέρει F-16 στην Τουρκία, εκτός εάν η κυβέρνηση πιστοποιήσει ότι κάτι τέτοιο είναι κρίσιμο για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ και λάβει αυστηρά μέτρα για να διασφαλιστεί ότι τα μαχητικά αεροσκάφη δεν χρησιμοποιούνται για «μη εξουσιοδοτημένες υπερπτήσεις» κατά της Ελλάδας.
Σύμφωνα με τον Karakuş, ο Μπάιντεν δεν μπορεί να εγκρίνει την πώληση υπό την πίεση του Κογκρέσου και από φόβο μήπως χάσει τις ψήφους του ελληνικού και του αρμενικού λόμπι. «Θέλει πραγματικά ο Πρόεδρος Μπάιντεν να δώσει F-16 στην Τουρκία; Δεν το θέλει», είπε ο Karakuş.
«Το Κογκρέσο δεν ενέκρινε», σημείωσε ο Karakuş, ενώ εξήγησε περαιτέρω ότι έβγαλε «ένα τέτοιο συμπέρασμα από τη συνάντηση του Ερντογάν με τον Μακρόν. Νομίζω ότι η Τουρκία έχει αρχίσει να ερευνά και αεροπλάνα Rafale».
Μπορεί η Γαλλία να πουλήσει Rafales τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Τουρκία;
Οι εντάσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας έχουν οδηγήσει και τις δύο χώρες να αναζητήσουν βοήθεια από ξένες χώρες για να ενισχύσουν την αντίστοιχη στρατιωτική τους ισχύ.
Αν υπάρχει αλήθεια στους ισχυρισμούς του Karakuş, φαίνεται ότι η Γαλλία θέλει να επωφεληθεί και από τις δύο πλευρές.
Η Γαλλία έχει ήδη υπογράψει συμφωνία με την Ελλάδα για την προμήθεια 24 μαχητικών αεροσκαφών Rafale, έξι από τα οποία παραδόθηκαν τον Ιανουάριο του 2022.
Για να αντιμετωπίσει την απειλή από τον στόλο Rafales της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, η Τουρκία φέρεται να αποφάσισε να εκπαιδεύσει τους πιλότους μαχητικών της σε μαχητικά αεροσκάφη Rafale της Πολεμικής Αεροπορίας του Κατάρ Emiri (QeAF) έτσι ώστε οι Τούρκοι πιλότοι μαχητικών να είναι εξοικειωμένοι με την πλατφόρμα και τις δυνατότητές της, σύμφωνα με προηγούμενο ρεπορτάζ των EurAsian Times.
Σύμφωνα με τη συμφωνία μεταξύ του Κατάρ και της Τουρκίας, 36 αεροσκάφη του Κατάρ και 250 στρατιωτικοί θα αναπτυχθούν στην Τουρκία για εκπαίδευση για πέντε χρόνια με δυνατότητα παράτασης ενός έτους.
Η Άγκυρα θα ήταν προτιμότερο να αποκτήσει τα μαχητικά αεροσκάφη Rafale 4,5 γενιάς, σε σύγκριση με τα F-16 που είναι μαχητικά 3,5 γενιάς με δυνατότητες 4ης γενιάς.
Επίσης, τα Rafales είναι μαχητικά δυνατότητας μεταφοράς πυρηνικών, με τεχνολογία semi-stealth, μια ικανότητα που λείπει από τον υφιστάμενο στόλο F-16 της Τουρκίας, είπε ένας ειδικός μιλώντας στους EurAsian Times.
Ως εκ τούτου, το Rafales θα μπορούσε να είναι προτιμότερο για την Τουρκία, ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι η Ελλάδα έχει ήδη ζητήσει μια μοίρα μαχητικών αεροσκαφών 5ης γενιάς F-35 stealth από τις ΗΠΑ.
Η Τουρκία ήταν επίσης μέλος του Προγράμματος F-35, αλλά αργότερα ανεστάλη η ιδιότητά της επειδή η Άγκυρα αποφάσισε να αγοράσει το ρωσικό σύστημα αεράμυνας S-400.
Εν τω μεταξύ, ακόμη και το Ιράκ φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο αγοράς 14 γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών Rafale για να αντιμετωπίσει τα τουρκικά F-16 που συμμετέχουν τακτικά σε τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις που στοχεύουν κουρδικές μαχητικές ομάδες που κρύβονται στο βόρειο Ιράκ.
Η Γαλλία πιθανότατα θα είναι έτοιμη να πουλήσει Rafales στο Ιράκ, οπότε τα γαλλικής κατασκευής πολεμικά αεροσκάφη θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως αναχαιτιστές για την ιρακινή Πολεμική Αεροπορία για την αντιμετώπιση τουρκικών αεροσκαφών, ενδεχομένως παρεμβαίνοντας στις τουρκικές επιχειρήσεις κατά της εξέγερσης, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση των EurAsian Times.
Εκτός από το Rafale, η Τουρκία ενδιαφέρεται και για το Eurofighter Typhoon, ένα μαχητικό αεροσκάφος 4++ γενιάς.
Τον Μάιο, ο Αρχηγός του Επιτελείου της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας, Hasan Küçükakyüz, επισκέφθηκε το Ηνωμένο Βασίλειο, κατά τη διάρκεια της οποίας επιθεώρησε τον μηχανισμό άμεσης Αντίδρασης του Ηνωμένου Βασιλείου που χρησιμοποιεί τα αεροσκάφη Typhoon."
Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα
Από τα παραπάνω διαφαίνονται τα εξής:
1.Οι Τούρκοι αντιλαμβάνονται ότι από τις ΗΠΑ δεν έχουν λαβείν F-16
2. Ο Ερντογάν γνωρίζει ότι πάρα πολύ καλός και αξιόπιστος σύμμαχος της Ελλάδας και της Κύπρου είναι η Γαλλία, η οποία συνδέεται με την Ελλάδα με ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής σε περίπτωση απειλής της Εθνικής κυριαρχίας μιας εκ των δύο χωρών
Αυτό έχει ως συνέπεια η Γαλλία σε περίπτωση τουρκικής επίθεσης για κατάληψη των νησιών μας στο Αιγαίο, να συνδράμει στρατιωτικά την Ελλάδα, κάτι που δεν επιθυμεί σε καμία των περιπτώσεων η Τουρκία
3. Η Ελλάδα προμηθεύθηκε μαχητικά αεροσκάφη RAFALE 4+ και φρεγάτες BELHARA από τη Γαλλία, ενισχύοντας σημαντικότατα την αεροναυτική ισχύ και αποτρεπτική της ικανότητα
Αυτά σε συνδιασμό με την μη παραλλαβή των F-16 από τις ΗΠΑ, φέρνουν την Τουρκία σε μειονεκτική θέση έναντι της Ελλάδας κυρίως στον αέρα, με αποτέλεσμα ο Ερντογάν να καίγεται για την απόκτηση μαχητικών αεροσκαφών, με επικρατέστερα τα EUROFIGHTER από την Μ. Βρετανία
4 Αναφορικά με τα RAFALE και τις "τηλεοπτικές προτάσεις" του απόστρατου Τούρκου Αντιπτέραρχου Καρακούς προς τον Ερντογάν για απόκτησή τους, διαφαίνεται η προσπάθεια να δημιουργηθεί κλίμα δισπιστίας από την Αθήνα προς το Παρίσι, αφού είναι κάτι περισσότερο από βέβαιο ότι ο Μακρόν δεν πρόκειται να συνηγορήσει στην αγορά γαλλικών RAFALE προς την Τουρκία
ΤΕΛΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΥΛΑ
Όλα τα άλλα τουρκικά τερτύπια είναι εκ του πονηρού