Η υπόθεση με τα F-16 στην Τουρκία έχει γίνει εμμονή και αυτό διαφαίνεται σε κάθε περίσταση.
Καταρχάς αξίζει να αναφερθεί πως τέθηκε εκ νέου επί τάπητος στην χθεσινή συνομιλία των υπουργών Άμυνας Τουρκίας και ΗΠΑ. Ο Ακάρ μιλώντας με τον Όστιν τηλεφωνικά σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ συζήτησαν θέματα άμυνας και ασφάλειας, ιδίως για τις σιτηρών από την Ουκρανία, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, τις σχέσεις Τουρκίας-Ελλάδας και την προμήθεια F -16.
Επίσης ο ίδιος ο Ερντογάν για να απολογηθεί στο εσωτερικό κοινό διατείνεται πως οι αμερικανικοί όροι δεν έχουν καμία αξία για την Τουρκία.
Στην χθεσινοβραδινή συνέντευξή του ο "σουλτάνος" είπε σχετικά:
*Βλέπουμε την προσπάθεια της Ελλάδας να μπλοκάρει το αίτημά μας για F-16, αλλά πιστεύουμε ότι η διαδικασία θα έχει θετική έκβαση. Είχαμε κάποιες πρωτοβουλίες σε αυτό το θέμα και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε.
Εφευρετικοί μαθητές λυκείου
Για να γίνει αντιληπτό πόση πρεμούρα υπάρχει στην χώρα με το θέμα των F-16 αξίζει να αναφέρουμε πως μεγάλη έκταση έχει λάβει στα τουρκικά ΜΜΕ το θέμα με μαθητές Λυκείου, που έκαναν ένα σημαντικό βήμα στην παραγωγή SİHA προσθέτοντας ικανότητα αυτόνομης πτήσης και μηχανισμό πυροδότησης σε UAV εγχώριας παραγωγής, ενώ ξεκίνησαν επίσης την παραγωγή αυτόνομων εκτινασσόμενων καθισμάτων νέας γενιάς σχεδιασμένων για αεροσκάφη F16 με πρωτότυπα.
Στα εργαστήρια που ιδρύθηκαν στο Γυμνάσιο Αεροπορίας Yesevi, οι μαθητές παράγουν αεροσκάφη διαφόρων μεγεθών και χαρακτηριστικών. Οι μαθητές γυμνασίου έκαναν ένα σημαντικό βήμα προς την παραγωγή SİHA προσθέτοντας ικανότητα αυτόνομης πτήσης και μηχανισμό πυροδότησης στα εγχώρια UAV. Το σχολείο ξεκίνησε επίσης την παραγωγή μιας νέας γενιάς αυτόνομων εκτινασσόμενων καθισμάτων σχεδιασμένων για αεροσκάφη F-16. Σήμερα, τα UAV, που παίζουν σημαντικό ρόλο στην αλλαγή της πορείας των πολέμων, μπορούν να μετατραπούν σε UAV εξοπλισμένα με διάφορα όπλα και χρήσιμα φορτία.
Ο Ali Kodalak, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Γυμνασίου Αεροπορίας Yesevi, ο οποίος είπε ότι στοχεύουν να φέρουν τις πιο σύγχρονες τεχνολογίες στην αεροπορική βιομηχανία κοντά στους νέους και να τους εξοπλίσουν με προηγμένες γνώσεις σε νεαρή ηλικία, είπε: «Όταν οι δεξιότητες των μαθητών μας στο τμήμα τεχνικών αεροσκαφών συνδυάζονται με μηχανήματα και εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας, οι 100% εγχώριες δραστηριότητες παραγωγής UAV συνεχίζονται αποφασιστικά. Ακόμη και σε ηλικία 15-16 ετών, οι νέοι μας μπορούν να παράγουν αεροσκάφη όπως UAV, SİHA και drones. Δεν υπάρχει όριο στο τι μπορούν να κάνουν οι Τούρκοι νέοι όταν τους δίνεται η ευκαιρία, είμαστε περήφανοι για αυτούς».
«Έφτιαξαν ακόμη και ένα πρωτότυπο F-16 με αυτόνομο εκτινασσόμενο κάθισμα»
Συνεχίζοντας τις εξηγήσεις του, ο Kodalak είπε: «Το εκπαιδευτικό μας ίδρυμα, το οποίο κέρδισε την πρώτη θέση στο Teknofest Turkey με το έργο του anti-hydroplaning (αύξηση της αποτελεσματικότητας πέδησης των αεροσκαφών στον βρεγμένο διάδρομο), έχει τώρα αρχίσει να κατοχυρώνει με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας το «Auto Eject» (εκτίναξη). κάθισμα με τεχνητή νοημοσύνη που σώζει τον πιλότο του μαχητικού σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης), το οποίο είναι μοναδικό στον κόσμο.
Η ομάδα Tübitak του σχολείου μας, που μετέτρεψε τις ιδέες της σε ένα πρωτότυπο 1:6 στο RC F-16, διαγωνίζεται στον τελικό στην κατηγορία «Free Duty» του Διεθνούς διαγωνισμού UAV. Η σχολή μας, η οποία είναι η νικήτρια του Teknofest Τουρκίας στον τομέα των έξυπνων μεταφορών, αναγνωρίζεται από τις σπουδές Tübitak UAV, την εκπαίδευση εμπορικών πιλότων UAV-1 και το SHGM (Training Qualified Personnel for A1 Jet-Turbine Engine Airplanes and SHY-66 Authorized Exam Center). ), θα είναι η διεύθυνση όσων θέλουν να κάνουν το πιο cool επάγγελμα», είπε.