Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Αμερικανός υπ. Άμυνας σε Παναγιωτόπουλο: Η Αλεξανδρούπολη μας εξυπηρετεί σε Ουκρανία, Βαλκάνια, ανατολική Μεσόγειο και Μαύρη Θάλασσα

Όπως γράψαμε και σε προηγούμενο άρθρο τα μηνύματα από την συνάντηση Παναγιωτόπουλου-Όστιν στο Πεντάγωνο ήταν κάτι παραπάνω από σαφή. 

Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκε αναπόφευκτα και η τουρκική προκλητικότητα και η ανάγκη μείωσης της έντασης στο Αιγαίο μέσω εποικοδομητικού διαλόγου. Ο Έλληνας υπουργός παρουσίασε στοιχεία παραβιάσεων και προκλητικών δηλώσεων από Τούρκους αξιωματούχους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Λόιντ Όστιν μάλιστα προανήγγειλε πως θα μιλήσει τηλεφωνικά με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ τις επόμενες ημέρες και προέτρεψε τις δύο πλευρές «να διερευνήσουν πραγματιστικές λύσεις σε μακροχρόνιες διαφορές».

Ο κ. Παναγιωτόπουλος στο αμερικανικό πεντάγωνο είχε επίσης συνομιλίες με τον αντιπτέραρχο Σμιτ υπεύθυνο του προγράμματος των F35. Οι δύο άνδρες συζήτησαν εκτενώς λεπτομέρειες για το ελληνικό αίτημα απόκτησης των αεροσκαφών 5ης γενιάς.

Η Victoria Coates, πρώην αναπληρώτρια σύμβουλος εθνικής ασφάλειας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, δήλωσε στο Foxnews σχετικά με τη συνάντηση: "Η Ελλάδα είναι ένας κρίσιμος εταίρος στην ανατολική Μεσόγειο, ο οποίος έχει διαδραματίσει θεμελιώδη ρόλο στην καθιέρωση του συντονισμού της ενέργειας και της ασφάλειας στην περιοχή. Καθώς η Τουρκία παίρνει όλο και πιο εχθρική στάση, θα χρειαστούμε περισσότερη συνεργασία με την Ελλάδα και όχι λιγότερη".

"Ο Έλληνας υπουργός Άμυνας πιθανότατα θα αναζητήσει διαβεβαιώσεις από την αμερικανική κυβέρνηση ότι δεν θα προβεί σε αυτές τις πωλήσεις F-16 στην Τουρκία χωρίς ισχυρότερες εγγυήσεις από την Τουρκία - μεταξύ άλλων ότι δεν θα συνεχιστούν οι παραβιάσεις του εναέριου χώρου από τουρκικά αεροσκάφη", δήλωσε από την πλευρά του ο Σινάν Τσιντντί, μη μόνιμος ανώτερος συνεργάτης με έμφαση στην τουρκική εσωτερική και εξωτερική πολιτική στο Ίδρυμα για την Υπεράσπιση των Δημοκρατιών. "Χωρίς αυτό, η Ελλάδα είναι πιθανό να επιχειρήσει να πιέσει την κυβέρνηση Μπάιντεν να μην υποστηρίξει τις πωλήσεις F-16 στην Τουρκία". 

https://youtu.be/wt5UM1un9ug

Επί τάπητος η Αλεξανδρούπολη 

Η κατά προτεραιότητα πρόσβαση στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης στη βορειοανατολική Ελλάδα επέτρεψε στον αμερικανικό στρατό να συνεχίσει να υποστηρίζει την Ουκρανία, καθώς το έθνος αυτό αγωνίζεται να διατηρήσει την κυριαρχία του μετά την απρόκλητη εισβολή της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ στον Έλληνα ομόλογό του.  


"Η αμυντική σχέση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας δεν ήταν ποτέ ισχυρότερη", δήλωσε ο Όστιν.
Δύο παραδείγματα αυτής της εταιρικής σχέσης, είπε ο Austin, περιλαμβάνουν τη συνεχή φιλοξενία των ναυτικών δυνάμεων των ΗΠΑ στον κόλπο της Σούδας και την κατά προτεραιότητα πρόσβαση που παρέχεται στις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης στη βορειοανατολική Ελλάδα, μόλις 60 μίλια βόρεια του στενού των Δαρδανελίων στην Τουρκία. Η πρόσβαση στο λιμάνι επιτρέπει τη γρήγορη είσοδο στη Θάλασσα του Μαρμαρά και στη συνέχεια μέσω του Βοσπόρου στη Μαύρη Θάλασσα. 
"Αυτή η πρόσβαση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να παρέχουμε στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία και να αντιμετωπίζουμε κακόβουλους δρώντες και να κάνουμε ασκήσεις και επιχειρήσεις στα Βαλκάνια και την ανατολική Μεσόγειο και την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας", δήλωσε ο Όστιν. 

Ο Παναγιωτόπουλος ευχαρίστησε τον Όστιν για την ηγεσία του στην Ομάδα Επαφής για την Άμυνα της Ουκρανίας, η οποία συστάθηκε τον Απρίλιο, και δήλωσε ότι η Ελλάδα παραμένει δεσμευμένη να παρέχει συνεχή υποστήριξη στην Ουκρανία. "Η αντίδραση της Ελλάδας στην απρόκλητη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ήταν πράγματι γρήγορη και αποφασιστική", δήλωσε ο Παναγιωτόπουλος. "Προσφέραμε όλη τη βοήθεια που μπορούσαμε να παράσχουμε στην Ουκρανία, μια χώρα που δέχεται επίθεση κατά παράβαση κάθε κανόνα του διεθνούς δικαίου. Εφαρμόζουμε εκείνες τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στον επιτιθέμενο. Παρά το κόστος τους για εμάς, είμαστε πρόθυμοι να εξετάσουμε οποιαδήποτε άλλη ενέργεια, οποιοδήποτε άλλο είδος βοήθειας που θα [βοηθήσει]". 

Ακολουθούν οι εναρκτήριες ομιλίες που απηύθυναν ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης και ο Αμερικανός ομόλογός του στο Πεντάγωνο:

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: «Κύριε Υπουργέ, αγαπητέ Λόιντ, είναι ιδιαίτερη η χαρά μου να σε συναντώ σήμερα εδώ στην Ουάσιγκτον. Αποτελεί πραγματική τιμή να επισκέπτομαι το Πεντάγωνο. Οπότε επίτρεψέ μου κατ’ αρχάς να τονίσω με τη σειρά μου τη σημασία μιας ισχυρής, σε βάθος και διαρκώς διευρυνόμενης στρατηγικής αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας, μιας συνεργασίας που έχει φτάσει στο υψηλότερο σημείο της ιστορίας της τα τελευταία χρόνια μετά τις δύο επικαιροποιήσεις της συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας το 2019 και πέρυσι. Το εξαιρετικό επίπεδο της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ, σε συνδυασμό με συνεκπαιδεύσεις και κοινές ασκήσεις που αυξάνουν τη διαλειτουργικότητα, καθώς και τη διευρυμένη παρουσία στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ σε νέες περιοχές και στρατηγικά σημεία της ελληνικής επικράτειας, όπως ανέφερες, αποτελεί απόδειξη της κοινής μας θέλησης και επιθυμίας να αυξήσουμε την ετοιμότητά μας προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις κοινές απειλές και προκλήσεις και να προστατέψουμε τα συμφέροντά μας στην ευρύτερη περιοχή, η οποία αποτελεί περιοχή ιδιαίτερης γεωπολιτικής σημασίας.

Από αυτές τις περιοχές, η Σούδα είναι γνωστή για την ιδιαίτερη στρατηγική σημασία της στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, ενώ η Αλεξανδρούπολη, όπως ανέφερες, με την εγγύτητά της στη Μαύρη Θάλασσα αποδείχθηκε κρίσιμης σημασίας για τις προσπάθειές μας για παροχή υποστήριξης στην Ουκρανία.

Κύριε Υπουργέ,

επιτρέψτε μου να εξάρω τον καταλυτικό ρόλο που διαδραματίσατε και την ηγεσία σας όσον αφορά τις προσπάθειες από μεγάλο αριθμό χωρών για παροχή υποστήριξης στην Ουκρανία. Η αντίδραση της Ελλάδας στην απρόκλητη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ήταν πράγματι άμεση και αποφασιστική. Προσφέραμε κάθε δυνατή βοήθεια στην Ουκρανία, μια χώρα η οποία δέχεται επίθεση κατά παράβαση κάθε κανόνα του Διεθνούς Δικαίου. Υλοποιήσαμε το σύνολο των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στον επιτιθέμενο παρά το κόστος που έχουν και είμαστε πρόθυμοι να εξετάσουμε τυχόν άλλες ενέργειες, οποιαδήποτε άλλη μορφή βοήθειας.

Η Ελλάδα αποτελεί σημαντικό κόμβο για την υποστήριξη και προστασία – προβολή της συμμαχικής παρουσίας σε μια περιοχή που αντιμετωπίζει διάφορες μορφές αναθεωρητισμού. Ο αναθεωρητισμός, είτε λαμβάνει τη μορφή αμφισβήτησης βασικών κανόνων που διέπουν τη διεθνή έννομη τάξη, είτε εκφράζεται επιδιώκοντας τη μεταβολή των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων, είτε και τα δύο, όπως συχνά συμβαίνει, αποτελεί κύρια απειλή για τα συμφέροντα της Ελλάδας, τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών και τη Βορειοατλαντική Συμμαχία εν γένει. Συνεπώς, ο αναθεωρητισμός οποιασδήποτε μορφής αποτελεί απειλή για τη σταθερότητα. Ο αναθεωρητισμός δεν πρέπει να επικρατήσει.

Πρέπει να επαγρυπνούμε, να εμμένουμε στις αρχές μας και να είμαστε αποφασισμένοι να αποφύγουμε κάποιο αρνητικό προηγούμενο και να προβάλλουμε μια κοινή θέση έναντι οποιασδήποτε τέτοιας παράνομης και αποσταθεροποιητικής συμπεριφοράς. Βασικός κοινός στόχος πρέπει να είναι η προστασία της διεθνούς έννομης τάξης με βάση κυρίως το Διεθνές Δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας.

Αγαπητέ Λόιντ,

είναι ιδιαίτερη η χαρά μου που η συνάντησή μας σήμερα θα αποτελέσει ευκαιρία να συζητήσουμε τρόπους περαιτέρω εμβάθυνσης και διεύρυνσης της αμυντικής συνεργασίας μας, η οποία είναι ήδη σε εξαιρετικό επίπεδο. Ένα νέο ορόσημο σε αυτή τη στρατηγική συνεργασία αποτελεί αναμφίβολα η προμήθεια από την Ελλάδα του σύγχρονου μαχητικού αεροσκάφους F-35, η οποία αποτελεί ένα μεγάλο βήμα για την ενίσχυση της αποτροπής μας και την ακόμα στενότερη αλληλεπίδραση, συντονισμό και διαλειτουργικότητα μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Όπως είπα, έχουν γίνει πολλά, αλλά όσον αφορά την περαιτέρω ανάπτυξη της στρατηγικής συνεργασίας μας, δεν υπάρχουν όρια, κάτι που ταιριάζει απόλυτα σε σχέση και με την προμήθεια του επόμενου μαχητικού αεροσκάφους πέμπτης γενιάς του ΝΑΤΟ.

Σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία».

ΛΟΪΝΤ ΩΣΤΙΝ: «Κύριε Υπουργέ, είναι ιδιαίτερη η χαρά μου που σας υποδέχομαι στο Πεντάγωνο, χαίρομαι πολύ που σας ξαναβλέπω μετά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, η οποία ήταν μια εξαιρετική και ιστορική σύνοδος.

Η σύνοδος αυτή υπογράμμισε τη σημασία των διατλαντικών σχέσεων για την κοινή μας ασφάλεια. Αυτό είναι ιδιαίτερα κρίσιμης σημασίας καθώς η Ουκρανία συνεχίζει να αντιστέκεται στην απρόκλητη και άδικη εισβολή της Ρωσίας. Έτσι, κύριε Υπουργέ, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τη βοήθεια που προσφέρει η Ελλάδα στον τομέα της ασφάλειας, υποστηρίζοντας την Ουκρανία η οποία αντιμετωπίζει την αδικαιολόγητη επίθεση της Ρωσίας εναντίον της ειρηνικής γείτονος χώρας της.

Ο Πρωθυπουργός σας επισκέφθηκε τον Μάιο την Ουάσιγκτον για να συναντηθεί με τον Πρόεδρο Μπάιντεν και να δώσει μια ιστορική ομιλία στην κοινή συνεδρίαση του Κογκρέσου, κατά τη διάρκεια της οποίας σημείωσε ότι οι δύο χώρες μας μοιράζονται κοινές αξίες και ιδανικά και οι αρχές αυτές αποτελούν το θεμέλιο πάνω στο οποίο χτίστηκε η ισχυρή και διαρκώς διευρυνόμενη μεταξύ μας σχέση. Αποτελούν επίσης τον λόγο για τον οποίο συνεχίζουμε να σημειώνουμε πρόοδο ως εταίροι στον τομέα της ασφάλειας εδώ και πολλά χρόνια.

Οι σχέσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας στον τομέα της άμυνας είναι πιο ισχυρές από ποτέ. Η επικαιροποιημένη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας ΗΠΑ – Ελλάδας αντικατοπτρίζει την ακλόνητη δέσμευση των χωρών μας για κοινή ειρήνη και ασφάλεια και έχει επιτρέψει την ενίσχυση των αμερικανικών δυνάμεων στην Ελλάδα προς υποστήριξη των στόχων των Ηνωμένων Πολιτειών και του ΝΑΤΟ για στρατηγική πρόσβαση στην περιοχή.

Ευχαριστούμε ιδιαίτερα την Ελλάδα για τη φιλοξενία των αμερικανικών ναυτικών δυνάμεων υποστήριξης στη Σούδα, η οποία αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της σχέσης μας στον τομέα της άμυνας. Θα ήθελα επίσης να τονίσω την κατά προτεραιότητα πρόσβαση που παρείχε η κυβέρνησή σας στις δυνάμεις μας στον λιμένα της Αλεξανδρούπολης η οποία μάς επιτρέπει να συνεχίζουμε να παρέχουμε στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία και να αντιμετωπίζουμε εχθρικά στοιχεία, καθώς και να διεξάγουμε ασκήσεις και επιχειρήσεις στα Βαλκάνια, την Ανατολική Μεσόγειο και την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.

Κύριε Υπουργέ,

σας ευχαριστώ και πάλι που ήρθατε. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που είστε μαζί μας. Ανυπομονώ να έχουμε μια εξαιρετική συζήτηση σήμερα για τη συνεχιζόμενη συνεργασία μας, εργαζόμενοι για την ειρήνη και την ασφάλεια».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ