Ελληνοτουρκικά

Τούρκοι πειρατές, σύγχρονοι χρυσοθήρες-Ψάχνουν για κοιτάσματα με χάρτη του 1889

Τους χρυσοθήρες που δραστηριοποιούνται ακόμα και σήμερα, οι οποίοι αναζητούν χρυσές λίρες και άλλα πολύτιμα αντικείμενα, στη βάση ενός μύθου ή ενός παλιού χάρτη που έπεσε στα χέρια τους, θυμίζουν οι τακτικές που ακολουθεί η Τουρκία στην προσπάθεια της να ανακαλύψει κάποιο κοίτασμα στην ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με την ιστοσελίδα reporter.com.cy.  

Τι κι αν η τεχνολογία έχει προχωρήσει, τι κι αν υπάρχουν πλέον τα εργαλεία για να δει κάποιος εάν κάτω από το βυθό της θάλασσας κρύβεται κάποιο κοίτασμα, η Τουρκία εξήγγειλε πως οι νέες έρευνες που θα πραγματοποιήσει το νέο γεωτρύπανο που αναμένεται να ξεκινήσουν τον Αύγουστο, θα γίνουν στη βάση ενός χάρτη που άφησε παρακαταθήκη ο  Αμπντούλ Χαμίτ Β΄, ο οποίος είχε σχεδιάσει έναν χάρτη με τα σημεία που κρύβουν φυσικούς πόρους.

Στην Τουρκία η ύπαρξη του συγκεκριμένου χάρτη, παρουσιάστηκε ως εκπλήρωση του ονείρου του Αμπντούλ Χαμίτ Β’, του οποίου το όνομα φέρει το γεωτρύπανο. Ο Αμπντούλ Χαμίτ Β΄ γεννήθηκε στη Κωνσταντινούπολη στις 22 Σεπτεμβρίου του 1842. Διαδέχθηκε στον θρόνο τον αδελφό του Μουράτ Ε΄ το 1876. Έμεινε στην ιστορία ως ένας Σουλτάνος, από τη μια με φιλελεύθερες απόψεις και πολλές μεταρρυθμίσεις και από την άλλη ως ένας αιμοσταγής Σουλτάνος.

Κατά τη θητεία του ξέσπασε η επανάσταση των νεοσουλτάνων. Εκθρονίστηκε το 1909 και πέθανε το 1918, όπου του δόθηκε το προσωνύμιο του «Μέγας Χαν». Σύμφωνα με τους σημερινούς κυβερνώντες της Τουρκίας, ο Αμπντούλ Χαμίτ είχε δώσει μεγάλη σημασία στην ανακάλυψη πετρελαίου και είχε μάλιστα ενσκήψει στην ανακάλυψη των σημείων που έκρυβαν φυσικούς πόρους. Σε αυτό το πλαίσιο ετοίμασε έναν χάρτη με σημεία ενεργειακών πόρων σε διάφορες περιοχές της Τουρκίας. Το 1889 ανακοίνωσε, όπως σημειώνουν σήμερα οι Τούρκοι, την ύπαρξη φυσικών πόρων στην ανατολική Μεσόγειο.

Σήμερα, 133 χρόνια μετά, ένα γεωτρύπανο που αγόρασε η κυβέρνηση Ερντογάν, στο οποίο έδωσε το όνομα αυτού του Σουλτάνου ετοιμάζεται να βγει στην ανατολική Μεσόγειο για έρευνες. Μάλιστα με περηφάνια οι αρμόδιοι της ΤΡΑΟ και του τουρκικού Υπουργείου Ενέργειας, δηλώνουν πως τις κινήσεις του γεωτρύπανου, θα καθοδηγούν τα σημάδια που εντοπίστηκαν στον συγκεκριμένο χάρτη. Μάλιστα γίνεται προσπάθεια, να παρουσιαστεί το πρώτο ταξίδι του γεωτρύπανου, το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει τις παράνομες έρευνες του τον Αύγουστο, ως εκπλήρωση του οράματος του Αμπντούλ Χαμίτ.

Σε δημοσιεύματα στον τουρκικό Τύπο, γίνεται αναφορά σε λάθη και παραλείψεις τουρκικών κυβερνήσεων που δεν επέτρεψαν να εξορυχθούν οι φυσικοί πόροι της ανατολικής Μεσογείου προς όφελος της Τουρκίας και σημειώνουν πως σήμερα πλέον αυτό το όνειρο μπορεί να γίνει πραγματικότητα, υπό τις διαταγές του Ταγίπ Ερντογάν.

Την ώρα που, τόσο το ερευνητικό σκάφος Μπαρμπάρος όσο και το Όρουτς Ρέις έχουν προβεί σε εκατοντάδες παράνομες έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο για να εντοπίσουν κοιτάσματα φυσικού αερίου, η κυβέρνηση Ερντογάν αποφάσισε να τα «αντικαταστήσει» με έναν χάρτη που χρονολογείται για πάνω από 100 χρόνια. Εξάλλου, όπως σημειώνουν οι ίδιοι οι Τούρκοι, οι έρευνες των ερευνητικών σκαφών, δεν έφεραν τα αναμενόμενα αποτελέσματα, αφού οι γεωτρήσεις που ακολούθησαν πέριξ της Κύπρου από τα γεωτρύπανα Φατίχ και Γιαβούζ, δεν έφεραν κανένα αποτέλεσμα.

Οι Τούρκοι παρουσιάζουν και κάποια ιστορικά στοιχεία σε σχέση με τις προσπάθειες του Αμπντούλ Χαμίτ να εξόρυξη πετρέλαιο. Όπως σημειώνουν ανέθεσε την εργολαβία στο Αχμέτ Νεκατί, έναν εργολάβο του στρατού, ο οποίος αφενός ανακάλυψε πετρέλαιο σε διάφορες περιοχές, αφετέρου δεν κατάφερε ποτέ να το εξορύξει. Αυτός ήταν όμως ο άνθρωπος που φαίνεται να είχε σχεδιάσει τον χάρτη που σήμερα παρουσιάζεται ως ιερό κειμήλιο που θα οδηγήσει την Τουρκία σε μεγάλες ανακαλύψεις.

Μάλιστα υποδεικνύουν πως ανάμεσα σε εκείνους τους χάρτες, ήταν και κάποιοι που αφορούσαν την περιοχή του Βόρειου Ιράκ. Όπως σημειώνουν ο Σουλτάνος είχε στείλει μηχανικούς, οι οποίοι εντόπισαν είκοσι σημεία στην ανατολία, κάνοντας λόγο για πολύ μεγάλα κοιτάσματα. Σήμερα, σημειώνει ο συντάκτης του κειμένου στην εφημερίδα Yeni Safak, ακόμα το Ιράκ εξορύσσει πετρέλαιο από αυτά τα σημεία.

Οι έρευνες των Τούρκων

Επιστρέφοντας στο παρόν, το τέταρτο γεωτρύπανο της Τουρκίας, παραμένει αγκυροβολημένο στο λιμάνι Τασουζτού της Μερσίνας, όπου γίνονται οι προετοιμασίες για την πρώτη γεώτρηση. Σύμφωνα με τους Τούρκους η επάνδρωση και η τεχνική αναβάθμιση του πλοίου ολοκληρώθηκαν και σύντομα θα είναι έτοιμο για τον απόπλου, στον οποίο θα δοθεί πανηγυρικός χαρακτήρας.

Ήδη τα τουρκικά μέσα δίνουν πανηγυρικό τόνο σε ότι αφορά την πρώτη γεώτρηση του Αμπντούλ Χαμίτ, σημειώνοντας πως το τεράστιο πλοίο των 238 μέτρων μήκους και των 42 μέτρων πλάτους θα υλοποιήσει εργασίες που εξυπηρετούν το δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας.

Το καυτό ερώτημα που παραμένει, δεν είναι άλλο από το σημείο που θα επιλέξουν οι Τούρκοι για να πραγματοποιήσουν την γεώτρηση, με τον Φατίχ Ντονμέζ να έχει ήδη δηλώσει πως έχουν εντοπιστεί 5-6 στόχοι. Οι αναφορές που έγιναν μέχρι σήμερα, κάνουν λόγο για την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Αυτό σημαίνει πως το πεδίο δράσης, ξεκινά από το Αιγαίου και καταλήγει στα αδειοδοτημένα οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ, μέρος της κυριότητας της οποίας, η Τουρκία αμφισβητεί.

Ανάλογα, λοιπόν, με το που θέλει να προκαλέσει, στην Ελλάδα ή την Κύπρο, θα ληφθεί και η απόφαση για το που θα γίνει η γεώτρηση, φτάνει βέβαια να… υπάρχει και στον περιβόητο χάρτη του 1889.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΗΠΑ 0

«Έσπασε» ρεκόρ 224 χρόνων: O Τραμπ νέος πρόεδρος των ΗΠΑ συντρίβοντας την Χάρις - «Θα είναι η χρυσή εποχή της Αμερικής» - «Θα γιατρέψω τις πληγές της χώρας μας» (upd)

Ο Τραμπ κέρδισε Βόρεια Καρολίνα, Τζόρτζια και Πενσιλβάνια - Προβάδισμα σε όλες τις πολιτείες-κλειδιά