Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Ευθεία αμφισβήτηση ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Καστελόριζο

Κάλεσμα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που συνεδριάζει σήμερα και αύριο να εξετάσει την επιβολή εμπάργκο όπλων στην Τουρκία, απηύθηνε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) Μάνφρεντ Βέμπερ, που αντιμετωπίζει θετικά την πρόταση. 

Την ίδια στιγμή η Τουρκία συνεχίζοντας την αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας προχώρησε σε μια έκδοση δύο παράνομων οδηγιών προς ναυτιλομένους (NAVTEX).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συγκεκριμένα η Ελλάδα με την NAVTEX HA19-460/22 δέσμευσε περιοχή νοτίως του Καστελόριζου και της Ρόδου για αεροναυτική άσκηση σήμερα. Η Τουρκία με την παράνομη NAVTEX 0621/22 ισχυρίζεται πως ο χώρος είναι τουρκικής δικαιοδοσίας ως προς την έκδοση οδηγιών προς ναυτιλομένους και με την NAVTEX 0622/22 που ακολούθησε μετέδωσε τις ίδιες συντεταγμένες με την ελληνική προκειμένου να ενημερωθούν από την «αρμόδια» αρχή οι ναυτιλομένοι της περιοχής.

Η Τουρκία δηλαδή «ενέκρινε» την διενέργεια της ελληνικής άσκησης…

Φαιδρότητα το λιγότερο θα μπορούσε να πει κανείς ωστόσο είναι απλά ένα ψηφίο από την καθημερινή αμφισβήτηση ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Χθες το κρατικό πρακτορείο της Τουρκίας, το περίφημο Anadolu, με μια επιχείρηση που θύμιζε περισσότερο αποστολή ανιχνευτών παρά ρεπορτάζ, προσέγγισε την Ψέριμο με πλωτό τονίζοντας πως το νησί αυτό έχει παράνομα στρατικοποιηθεί από την Ελλάδα ενώ βρίσκεται μέσα σε τουρκικά χωρικά ύδατα και μόλις 8 χιλιόμετρα από την τουρκική ακτή.

Στο βίντεο που μοίρασε η Τουρκία ακόμα και μέσω του διεθνούς πρακτορείου Reuters, κάτι που δείχνει το πόσο ισχυρά εξακολουθούν να είναι τα λόμπι που στηρίζουν την Άγκυρα, εμφανίζεται ο απόστρατος αξιωματικός της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας Γκουρσέλ Τοκμάκογλυ να δηλώνει μεταξύ άλλων:«Γεγονός είναι ότι το Κετς (Ψέριμος) είναι 3 μίλια κοντά στην ηπειρωτική μας χώρα και σύμφωνα με το άρθρο 12 της Συνθήκης της Λοζάνης το νησί είναι δικό μας. Αλλά η Ελλάδα έβαλε σημαία. Με άλλα λόγια αυτή η σημαία που διεκδικεί το νησί μας είναι ένα έγκλημα σύμφωνα με την διεθνή νομοθεσία.»

Στο βίντεο από την αποστολή αυτή που έδωσε στη δημοσιότητα το Anadolu επισημαίνονται όλες οι θέσεις των βαρέων όπλων που υπάρχουν στο νησί, τα ελικοδρόμια, οι κοιτώνες της μονάδας που βρίσκεται σε αυτό.

Στο ίδιο ρεπορτάζ οι Τούρκοι δείχνουν την ενόχλησή τους από την επίσκεψη του έλληνα πρωθυπουργού στις 2 Ιουνίου και την ανάρτησή του στην οποία τόνιζε ότι το γαλάζιο της ελληνικής σημαίας συναντά το γαλάζιο του Αιγαίου, υπενθυμίζοντας την δήλωση Ερντογάν από το πεδίο της άσκησης «ΕΦΕΣ». 

«Με την ευκαιρία αυτή, καλούμε για άλλη μια φορά την Ελλάδα να σταματήσει να εξοπλίζει τα νησιά με μη στρατιωτικό καθεστώς και να ενεργήσει σύμφωνα με τις διεθνείς συμφωνίες. Δεν αστειεύομαι, σοβαρά μιλάω» είχε πει χαρακτηριστικά ο Σουλτάνος στις 9 Ιουνίου

Ο Έλληνες υπουργός Εξωτερικών στο πλαίσιο της συνάντησής του με τον Ούγγρο ομόλογό του δήλωσε σχετικά με τα ελληνοτουρκικά:«Είμαστε μάρτυρες μιας προσπάθειας αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας. Μιας προσπάθειας σπίλωσης της εικόνας της Ελλάδας, αλλά και μιας προσπάθειας αμφισβήτησης, δυστυχώς και στο πεδίο, με υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά εδάφη και με παραβιάσεις του εναέριου χώρου και των ελληνικών χωρικών υδάτων.«

Την στιγμή που έβλεπε το φως της δημοσιότητας το βίντεο του Anadolu, τούρκος βουλευτής είχε στήσει ενέδρα στην πρόεδρο της Δημοκρατίας που μιλούσε στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Ο Τούρκος βουλευτής έκανε το μαύρο άσπρο λέγοντας ότι είναι αντιφατικό η Ελλάδα να ζητά προσφυγή στη Χάγη, ενώ δεν αναγνωρίζει το διεθνές δικαστήριο και έκανε λόγο για αποστρατιωκοποίηση των νησιών. 

«Εξοχοτάτη, ίσως γνωρίζετε ότι η ένταση στην ανατολική Μεσόγειο αυτή τη στιγμή εκτυλίσσεται, η Ελλάδα λέει ότι θα αποταθεί στο Διεθνές Δικαστήριο. Όμως, το 2015 η Ελλάδα ανανέωσε κάποιες επιφυλάξεις, όσον αφορά τη νομολογία του Διεθνούς Δικαστηρίου για την αποστρατιωτικοποίηση, το εύρος του εθνικού εναερίου χώρου, την οριοθέτηση των χωρικών υδάτων και την αποκλειστική οικονομική ζώνη και υφαλοκρηπίδα. Νομίζετε, λοιπόν, ότι είναι δυνατόν να πάει στο Διεθνές Δικαστήριο τη στιγμή που η Ελλάδα εξακολουθεί να διατηρεί αυτές τις επιφυλάξεις; Δεν βρίσκετε ότι κάτι τέτοιο είναι ιδιαίτερα αντιφατικό;» ρώτησε επιτήδεια ο «ανεξάρτητος» τούρκος βουλευτής Ziya Altunyaldiz.

Η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, απάντησε: «Η Ελλάδα έχει αναγνωρίσει την υποχρεωτική δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, σύμφωνα με το άρθρο 36 του καταστατικού του, ήδη από το 1994. Το 2015, η χώρα μου ανανέωσε την αναγνώριση προβαίνοντας σε σχετική δήλωση και προσθέτοντας κάποιες συγκεκριμένες εξαιρέσεις, ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών και μη κρατών. Αντιθέτως η Τουρκία, όπως γνωρίζουμε, δεν έχει αναγνωρίσει την ως άνω δικαιοδοσία του δικαστηρίου.»

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...