Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Καθηγητής Λάβδας: Αν η Τουρκία έχει αποφασίσει την σύγκρουση, είναι πιο πιθανή τώρα από το 2025 ή 2026 (Βίντεο)

H Τουρκία παρουσιάζει στη Δύση συνολικά ένα πακέτο Τουρκία. Ένα πακέτο και λέει αυτό είναι η Τουρκία αν θέλετε το κρατάτε, αν δεν θέλετε να μας το πείτε δηλώνει ο καθηγητής Ευρωπαϊκής και Συγκριτικής πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κώστας Λάβδας, στον 98,9 Alpha Radio. 

Αυτή είναι η ουσιώδης εξέλιξη των τελευταίων δύο εβδομάδων για μένα συμπληρώνει ο καθηγητής και τονίζει ότι το πακέτο περιλαμβάνει και τη γαλάζια πατρίδα. Γιατί συμβαίνει αυτό; λόγω του ρωσο-ουκρανικoύ πολέμου. Ο πόλεμος δημιούργησε μία ευκαιρία για την Τουρκία τουλάχιστον έτσι το θεωρεί η ίδια. Μια ευκαιρία να δηλώσει ότι αν είναι απαραίτητη στη Δύση θα πρέπει να κερδίσει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε αυτό το πλαίσιο μιλάει για το κουρδικό για το συριακό για την άρση των κυρώσεων για τον επανεξοπλισμό και τα λοιπά. Σε πρώτο Πλαίσιο τοποθετεί όπως είδαμε και στην τελευταία συνάντησή του Καλίν με εκπροσώπους Γερμανίας, Γαλλίας, Ηνωμένων Πολιτειών τοποθετεί και τις Τουρκικές διεκδικήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και το Αιγαίο.

Άρα τα ελληνοτουρκικά μπαίνουν και σε ένα ευρύτερο Πλαίσιο όχι με την διεθνοποίηση που θέλαμε πάντα εμείς αλλά με την έννοια της διεκδίκησης από την Τουρκία προς τη δύση κάποιον παραχωρήσεων και αυτό είναι κρίσιμο Όχι ότι είσαι πρόκειται η Δύση να παραχωρήσει ελληνικά συμφέροντα στην Τουρκία για να είμαστε ξεκάθαροι.  Το δεύτερο είναι ότι αυτή τη στιγμή έχουμε μία συναίνεση πλέον πολιτικής στην Τουρκία σε σχέση με την τοποθέτηση των Ελληνοτουρκικών θεμάτων πολύ κοντά στην κορυφή ας το πούμε έτσι των θεμάτων αιχμής στην εξωτερική πολιτική και αυτό είναι πολύ αρνητικό. 

Όσο διαρκεί ο ρωσοουκρανικός πόλεμος είναι σαφές ότι η Τουρκία θα πιέζει βλέποντας το παράθυρο ευκαιρίας για μεγαλύτερη αναγνώριση από το ΝΑΤΟ και σε ένα βαθμό την Ευρωπαϊκή ένωση, της σημασίας και της αξίας της που πιστεύει ότι έχει. Ευτυχώς η Ελλάδα την τελευταία περίοδο έχει ενισχύσει την αποτρεπτική της ικανότητα και την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων, ταυτόχρονα όμως αυτό σημαίνει ότι αν η Τουρκία θέλει μία αναμέτρηση θα προτιμήσει να την κάνει το ‘22-΄23 και όχι το ‘25-‘26-‘27 οπότε θα έχουμε παραλάβει και τις φρεγάτες Γαλλικές και θα είμαστε κοντά στην ολοκλήρωση τις παραγγελίας των Rafale.

H λογική λέει ότι και Ελλάδα και Τουρκία χρειάζονται το καλοκαίρι για τον τουρισμό και την οικονομική δραστηριότητα μιας και έχουμε περάσει την Πανδημία και θέλουμε βεβαίως όλοι να δούμε την οικονομία και πάλι να ανεβαίνει. Αυτό λέει η λογική αλλά αυτό που δεν γνωρίζουμε είναι οι προτεραιότητες που έχει το Τουρκικό καθεστώς και κατά πόσο δηλαδή πράγματι η πλήρης αξιοποίηση του τουρισμού είναι πρώτη προτεραιότητα η δεύτερη ή τρίτη. Κατά συνέπεια μία ανησυχία υπάρχει όχι μόνο για θερμό επεισόδιο λόγω ατυχήματος αλλά και για θερμό επεισόδιο λόγω του ότι θα έρθει σε μία στρατηγική της γείτονος.

Δείτε το βίντεο που δημοσίευσε το Μια σταλιά ιστορίας και επικαιρότητα 

https://youtu.be/aIZWM_-fg0Q

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...