Ελληνοτουρκικά

Σπ. Λιβανός για το επεισόδιο με Ακάρ: Δεν περιμέναν την αντίδρασή μας στην έδρα τους

Την αποτίμηση της λεκτικής αντιπαράθεσης με τον Tούρκο υπουργό Άμυνας έκανε στην ΕΡΤ ο Σπήλιος Λιβανός, ο οποίος ήταν ένας εκ των τεσσάρων Ελλήνων βουλευτών που αντέδρασαν στα όσα προκλητικά και αβάσιμα δήλωσε την Τρίτη ο Χουλούσι Ακάρ στο περιθώριο κοινοβουλευτικής επιτροπής του ΝΑΤΟ στην Κωνσταντινούπολη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία ως προς την ένταση της συζήτησης και ως προς τη λάθος αντίληψη της φιλοξενίας την οποία είχε η τουρκική ηγεσία απέναντι στην αποστολή των βουλευτών του ΝΑΤΟ» δήλωσε στην εκπομπή «Συνδέσεις» ο κ. Λιβανός.

Αναφερόμενος στην προκλητική ρητορική του Ακάρ είπε ότι «είχαμε την επιθετικότητα και τις αίολες αιτιάσεις από τη μεριά του Τούρκου υπουργού Άμυνας».

Σχολιάζοντας τον εκνευρισμό του Τούρκου αξιωματούχου ο βουλευτής της ΝΔ επισήμανε ότι «ήταν μάλλον αναπάντεχο αν κρίνουμε από τις αντιδράσεις του αλλά και των υπολοίπων στην αποστολή του: δεν περιμέναν την αντίδρασή μας μέσα στην έδρα τους, σε ήπιους τόνους, πλην όμως με απόλυτες και εμπεριστατωμένες θέσεις».

Το σφοδρό επεισόδιο με τον Ακάρ

Ανοίγοντας όλη τη βεντάλια της παράνομης ρητορικής ο Ακάρ έθεσε θέμα χωρικών υδάτων, αποστρατικοποίησης νησιών και κατηγόρησε την Ελλάδα για υποστήριξη τρομοκρατίας, με αποτέλεσμα οι Έλληνες Βουλευτές να απαντήσουν.

Η αντιπαράθεση διήρκεσε περίπου 12 με 13 λεπτά με τον κ. Ακάρ φανερά εκνευρισμένο να απαντά στις ερωτήσεις των Ελλήνων βουλευτών, οι οποίοι του ζήτησαν να εξηγήσει «πώς ανήκει σε νατοϊκή συμμαχίας όταν υπάρχει το casus belli και αυτή η εχθρική συμπεριφορά».

Περιγράφοντας την ομιλία του κ. Ακάρ  και τα όσα ακολούθησαν ο κ. Λιβανός, ως επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας, εξήγησε τον αποτελεσματικό τρόπο που αντέδρασε τόσο ο ίδιος όσο και τα υπόλοιπα μέλη της αποστολής: οι βουλευτές Θεοδώρα ΤζάκρηΜανούσος Κωνσταντίνος Βολουδάκης και Ανδρέας Λοβέρδος.

«Ουσιαστικά αναδείξαμε ότι η Τουρκία, που αυτήν την στιγμή καταλαμβάνει ένα τμήμα  ανεξάρτητης άλλης χώρας, της βόρειας μεριάς της Κύπρου, δεν μπορεί αυτή η χώρα η οποία έχει Casus Belli απέναντι σε έναν υποτίθεται σύμμαχό της εδώ και δεκαετίες, η χώρα που προβάλει το επιθετικό δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας», η χώρα που απαιτεί την αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου δεν μπορεί να εγκαλεί την Ελλάδα για προσπάθεια ανατροπής καλής γειτονίας», δήλωσε ο κ. Λιβανός.

«Έχω την αίσθηση ότι δεν περίμεναν αυτήν τη σθεναρή αντίδραση από την ελληνική πλευρά» τόνισε για άλλη μια φορά.

Συνεχίστηκε στους διαδρόμους η αντιπαράθεση

«Ο κ. Ακάρ άσχετα από το αν είχε έναν έντονο λόγο και αν όντως στην αντιφώνησή του σήκωσε λίγο τους τόνους, άκουσε όμως υπομονετικά όλους τους συνομιλητές του. Μετά από λίγο πήρε το λόγο ο Μανούσος Βολουδάκης από τη ΝΔ, ο οποίος τοποθετήθηκε για το θέμα των υπερπτήσεων. Πάλι του απάντησε ο κ. Ακάρ σε έντονο ύφος. Στη συνέχεια, όταν ζήτησε το λόγο η κ. Τζάκρη, τότε ο προεδρεύων Τούρκος βουλευτής είπε ότι ο κ. Ακάρ πρέπει να φύγει και δεν της έδωσε το λόγο», εξιστόρησε.

Όπως αποκάλυψε στην ΕΡΤ ο κ. Λιβανός «αυτός ο διάλογος συνεχίστηκε στους διαδρόμους της αίθουσας με μεταφραστές».

Στη συνάντηση της Πολιτικής Επιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ (NATO PA) και της Ειδικής Ομάδας Μεσογείου και Μέσης Ανατολής, συμμετείχαν από την ελληνική πλευρά οι βουλευτές Θεοδώρα ΤζάκρηΜανούσος Κωνσταντίνος ΒολουδάκηςΣπήλιος Λιβανός και Ανδρέας Λοβέρδος.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ