Ελληνοτουρκικά

Έχει εστιάσει! Οι ημερομηνίες της Συνθήκης της Λωζάνης και της Μικρασιατικής καταστροφής "προκαλούν" τον Ερντογάν

Το τελευταίο χρονικό διάστημα οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις έχουν "χτυπήσει κόκκινο" , με τον Ερντογάν και τα εξαπτέρυγά του να συντηρούν κλίμα παρατεταμένης έντασης, έχοντας μάλιστα ανακοινώσει ο Τούρκος Πρόεδρος, ότι διακόπτει κάθε επαφή με τον Πρωθυπουργό μας και με αξιωματούχους της χώρας μας. 

Ερμηνεύοντας a la turka τις Διεθνείς Συνθήκες, οι Τούρκοι κατηγορούν την Ελλάδα ότι καταπατά τις συνθήκες Λωζάνης και Παρισίων , προβαίνοντας σε στρατικοποίηση των νησιών μας στο Αιγαίο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παράλληλα Τούρκοι Υπουργοί, κρατικοί αξιωματούχοι και ΜΜΕ της γείτονας χώρας, έχουν αναδειθεί σε ένα  κρεσέντο απειλών κατά της Εθνικής κυριαρχίας μας στα νησιά του Αιγαίου, αξιώνοντας την αποστρατικοποίησή τους, διαφορετικά θα επέμβουν...

Εύλογη είναι η ανησυχία όλων μας για το πού οδεύει η κατάσταση στα Ελληνοτουρκικά και αν το Αιγαίο θα πάρει φωτιά καταμεσίς του καλοκαιριού.

Σε πρόσφατο άρθρο μας αναφερθήκαμε στις τουρκικές αιτιάσεις απέναντι στη χώρα μας όπως στάλθηκαν με επιστολή στον ΟΗΕ, που είναι οι ακόλουθες.

Οι απαιτήσεις της Τουρκίας

Άρθρο 1: Σύμφωνα με το άρθρο 12 της Συνθήκης της Λωζάνης, η κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά εξαρτάται από το μη στρατιωτικό καθεστώς των νησιών στο παρελθόν και σήμερα.

Άρθρο 2: Η Σύμβαση του Μοντρέ δίνει μόνο στην Τουρκία το δικαίωμα να οπλίσει τα στενά, δεν περιέχει καμία ρητή ή σιωπηρή διάταξη για την Ελλάδα. Η περιοχή που περιγράφεται ως Μαύρη Θάλασσα δεν περιλαμβάνει την Ελλάδα.

Άρθρο 3: «Εάν δεν υπάρχει πολιτική δέσμευση μεταξύ των μερών στις διαπραγματεύσεις, δεν υπάρχει νομική υποχρέωση.

Άρθρο 4: Αν και η Τουρκία δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος, η Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων είναι το υψηλότερο επίπεδο συμφωνίας αφοπλισμού και είναι δεσμευτική για όλους.

Άρθρο 5: Η λύση του προβλήματος του αρχιπελάγους Aaland μεταξύ Φινλανδίας και Σουηδίας αποτελεί παράδειγμα για τις απαιτήσεις της Τουρκίας.

Άρθρο 6: Η νομική βάση των ελληνικών διεκδικήσεων είναι αδύναμη, παρουσιάζουν νοοτροπία αποκομμένη από την πραγματικότητα, επομένως δεν αξίζουν περαιτέρω απάντηση.

 Το σκεπτικό Ερντογάν

Αν προσέξουμε τον Ερντογάν θα παρατηρήσουμε ότι πάντα επιλέγει "συμβολικές ημερομηνίες και ονομασίες" προκειμένου να προβεί σε νέους επιθετικούς λεονταρισμούς σε βάρος της χώρας μας.

Όταν λέμε "συμβολικές ημερομηνίες και ονομασίες " , εννοούμε χρονικά ή ονομαστικά συμβάντα στο παρελθόν που η Τουρκία έχει  "πονέσει" την Ελλάδα, προκειμένου να μας τα υπενθυμίζει.

Σε αυτό το πλαίσιο εσχάτως το νέο τουρκικό γεωτρύπανο με την ονομασία Αλ. πασλάν, αφίχθη από τη Νότια Κορέα στην Τουρκία στις 19 Μαίου .

Υπενθυμίζουμε ότι 19 Μαιου είναι η επέτειος της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού από τους Τούρκους και Αλμπασλάν ήταν ο Σελτζούκος Τούρκος που νίκησε τον  Βυζαντινό Αυτοκράτορα Ρωμανό Δ Διογένη στη Μάχη του Ματζικέρτ, γεγονός που είχε ως συνέπεια την απώλεια μεγάλου μέρους της Μ.Ασίας και την εγκατάσταση των Τούρκων σε αυτή.

Οι επικίνδυνες ημερομηνίες

Συνεπώς από τώρα και μέχρι τέλος Αυγούστου οι κρίσιμες συμβολικές ημερομηνίες εκδήλωσης της τουρκικής επιθετικότητας σε βάρος μας στο Αιγαίο είναι :

1.H 20η Ιουλίου (Αττίλας 1)

2.H 24η Ιουλίου (Συνθήκη Λωζάνης)

3. H 6η Αυγούστου (ημερομηνία υπογραφής της συμφωνίας Ελλάδας-Αιγύπτου για τις ΑΟΖ)

4. H 14η Αυγούστου (Αττίλας 2)

5. H 30η Αυγούστου (ημέρα νίκης των Τούρκων σε βάρος μας το 1922).

Eπικρατέστερες  ως πλέον συμβολικές είναι η 24η Ιουλίου (Συνθήκη Λωζάνης) και η 30η Αυγούστου (ημέρα νίκης των Τούρκων σε βάρος μας το 1922).

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω εκτιμούμε ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος πρόκλησης θερμού επεισοδίου με την Τουρκία τις παραπάνω ημερομηνίες.

Ωστόσο το να αλλάξει το status Qvo στο Αιγαίο, το θεωρούμε ακατόρθωτο, αφού η Τουρκία θα πρέπει για να πετύχει αυτό, νωρίτερα να έχει καταλάβει και να διατηρήσει ελληνικό έδαφος.

Και όταν λέμε ελληνικό έδαφος , εννοούμε νησί-μικρόνησο-βραχονησίδες.

Κατά συνέπεια αυτό θα συνεπάγεται πόλεμο.

Τα ερωτήματα απευθύνονται προς την Τουρκία. 

Είναι έτοιμη για πόλεμο με την Ελλάδα;

Είναι διατεθειμένη να πληρώσει πάρα πολύ ακριβά κάτι τέτοιο;

Πόσο σίγουρος είναι ο Ερντογάν ότι θα νικήσει, αφού αν χάσει τον περιμένει η τύχη του Μεντερές;

Ποιά είναι η αντιαεροπορική άμυνα της Τουρκίας σήμερα.... και ποιές οι δυνατότητες της πολεμικής αεροπορίας -του πολεμικού ναυτικού και του στρατού της;

Ποιές χώρες έχει στο πλευρό της η Τουρκία και τι θα συνεπάγεται ένας πόλεμος με την Ελλάδα που έχει στο πλευρό της ΗΠΑ-ΕΕ-Γαλλία-Ισραήλ;

 


 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ