Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Οι Τούρκοι "έριξαν στη θάλασσα" το οπλισμένο μη επανδρωμένο θαλάσσιο όχημα SANCAR-Αυξάνεται η απειλή στο Αιγαίο

"Νέα δύναμη έρχεται στην υπεράσπιση της Γαλάζιας Πατρίδας! Το SANCAR SİDA συνάντησε τη θάλασσα", είναι ο τίτλος άρθρου τουρκικού ΜΜΕ, του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα εξής:

"Καθελκύστηκε με τελετή το οπλισμένο μη επανδρωμένο θαλάσσιο όχημα SANCAR, που αναπτύχθηκε για τη Διοίκηση των Ναυτικών Δυνάμεων για χρήση, στην υπεράσπιση της «Γαλάζιας Πατρίδας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύμφωνα με τη γραπτή δήλωση της Προεδρίας των Αμυντικών Βιομηχανιών (SSB), η τουρκική αμυντική βιομηχανία συνεχίζει να αναπτύσσει νέα προϊόντα προκειμένου να αυξήσει την αποτελεσματικότητα των δυνάμεων ασφαλείας στην υπεράσπιση της Γαλάζιας Πατρίδας.

Αναπτύχθηκε για τη Διοίκηση Ναυτικών Δυνάμεων σε συνεργασία με τα Ναυπηγεία Yonca-Onuk και Havelsan, το Sancar SİDA , η καθέλκυση του οποίου πραγματοποιήθηκε σε μια τελετή στην οποία παρευρέθηκε ο Πρόεδρος της Προεδρίας της Αμυντικής Βιομηχανίας İsmail Demir.

Στην τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Yonca-Onuk Shipyard στην Τούζλα της Κωνσταντινούπολης, ο Demir ενημερώθηκε για τα χαρακτηριστικά και τις δυνατότητες του Sancar SİDA.

Στην ομιλία του εδώ, ο Demir δήλωσε ότι στοχεύουν να γίνουν μία από τις κορυφαίες χώρες σε αυτόν τον τομέα δείχνοντας την εμπειρία και την επιτυχία που αποκτήθηκε στα οπλισμένα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα και στα θαλάσσια οχήματα, και είπε:

"Έχουμε πολλές μελέτες για SİDA.  Το SANCAR είναι ένα από αυτά. Είναι πολύ σημαντικό για εμάς να εργαζόμαστε σε ένα λειτουργικό περιβάλλον όσον αφορά την προετοιμασία για το επιχειρησιακό περιβάλλον του μέλλοντος. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσους συνέβαλαν σε αυτό το βήμα.» .

Αναπτύχθηκε με σκοπό την εκτέλεση αποστολών αναγνώρισης και επιτήρησης, επιφανειακού πολέμου και αντιμέτρων ναρκών . Το Sancar SİDA θα ελαχιστοποιήσει αυτόν τον κίνδυνο με την έννοια της μη επανδρωμένης χρήσης σε αποστολές που είναι επικίνδυνες για την ανθρώπινη ζωή και θα επιτρέψει την εκτέλεση πολλών εργασιών με υψηλότερη αποτελεσματικότητα. 

Στη δήλωση, τα χαρακτηριστικά του Sancar SİDA αναφέρονται ως εξής:

- Εκτόπισμα 9 τόνων,

- Έχει μέγιστη ταχύτητα 40 κόμβων και ελάχιστη αυτονομία πλεύσης 400 NM,

- Δυνατότητα κρουαζιέρας ακόμη και σε 4 μποφώρ,

- Δυνατότητα πλεύσης για 40 ώρες,

- Σταθεροποιημένο οπλικό σύστημα STAMP-2 12,7 mm,

- Ενσωμάτωση 2x2 UMTAS / L-UMTAS

- Τηλεσκοπικός ιστός MILMAST (ραντάρ πλοήγησης, κάμερα, συστήματα κατά της σύγκρουσης) σε αρθρωτή δομή.

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Σε προγενέστερο άρθρο μας , είχαμε αναφερθεί στο γιατί  τα... κατορθώματα της "αυτόνομης" τουρκικής πολεμικής βιομηχανίας στερούνται βάσης, ένα εκ των οποίων είναι το θαλάσσιο UAV SANCAR για το οποίο ο Demir είχε αναφέρει:

"Ας ελπίσουμε ότι, με αυτό το έργο, θα καλύψουμε μια άλλη σημαντική ανάγκη των δυνάμεων ασφαλείας μας που υπηρετούν στη "Γαλάζια Πατρίδα". Η αμυντική μας βιομηχανία έχει προχωρήσει πολύ στην ανάπτυξη ναυτικών πλατφορμών. Σήμερα, είχα την ευκαιρία να εξετάσω το SANCAR μας Πλατφόρμα Unmanned Marine Vehicle, την οποία λανσάραμε στην Τούζλα.

Πραγματοποιούμε σημαντικά έργα για να πετύχουμε και στα μη επανδρωμένα ναυτικά οχήματα.

Θα ήθελα επίσης να πώ ότι στα θαλάσσια έργα μας, πολλές κρίσιμες τεχνολογίες που εισάγονταν στο παρελθόν έχουν αναπτυχθεί με εγχώριους και εθνικούς πόρους"

Σε προγενέστερο άρθρο μας  εδώ και 1,5 χρόνο με τίτλο "Τουρκική πολεμική βιομηχανία- Μύθοι και πραγματικότητες",  εξηγούσαμε ότι όσοι θεωρούν ότι εύκολα η Τουρκία μπορεί να απεμπλακεί  εξοπλιστικά από τη Δύση, μάλλον θα πρέπει να αναθεωρήσουν την άποψή τους, όπως φαίνεται, αφού η Τουρκία σε περίπτωση εμπάργκο θα ξεμείνει από ανταλλακτικά για κρίσιμα οπλικά της συστήματα τα οποία είναι Δυτικής προέλευσης.

Πέραν των  παραπάνω δέον όπως παρακολουθούνται στενά από τους αρμόδιους φορείς της χώρας μας, τα τουρκικά εξοπλιστικά προγράμματα  προκειμένου να υπάρξει η δέουσα "απάντηση" κυρίως μέσω ΕΕ, δηλαδή  εξοπλιστικών προγραμμάτωντης ενοποιημένης πολεμικής βιομηχανίας της, PESCO.

Σε όποια των περιπτώσεων υπάρχει  μια σημαντική χρονική καθυστέρηση των τουρκικών εξοπλιστικών προγραμμάτων, αφού αναγκαιοί η εισαγωγή βασικών απάρτιων των υποτιθέμενων εγχώριων οπλικών συστημάτων από χώρες του εξωτερικού, ενώ το κόστος  πληρωμής τους ανεβαίνει δραματικά, λόγω της κατρακύλας της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου και του ευρώ.  

Η τουρκική πολεμική βιομηχανία, παρά τους κομπασμούς των Τούρκων υπευθύνων και αρμοδίων , φαίνεται ότι σε βασικά εξοπλιστικά προγράμματα όπως του άρματος Altay και του TF-X μαχητικού αεροσκάφους 5ης γενιάς  έχει ανάγκη από κινητήρες από τρίτες χώρες ή από τεχνογνωσία που θα λάβει από τρίτες χώρες.

Συμπερασματικά η τουρκική αμυντική βιομηχανία εξαρτάται ακόμη από τρίτες χώρες και σε συγκερασμό με την κάκιστη οικονομική κατάσταση της χώρας, αλλά και την αλλοπρόσαλλη εξωτερική πολιτική του Ερντογάν, οδηγούν αυτή σε τέλμα και μεγάλες χρονικές καθυστερήσεις.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ