Η συμπεριφορά της Τουρκίας της οποίας συμπεριφοράς οι δηλώσεις Ερντογάν είναι είναι το αποκορύφωμα, δείχνει μία όξυνση της έντασης, μία αύξηση της έντασης να το πω καλύτερα, από όλες τις προηγούμενες εβδομάδες. Έχουμε υπερπτήσεις, παραβιάσεις, τις δηλώσεις κατά καιρούς του Τούρκου υπουργού Άμυνας. Δεν δεν μας έλειψαν αυτά παρά την συνάντηση στο Βόσπορο. Δεν έλειψαν ποτέ και δεν ξέρω γιατί υπάρχει αυτή η αίσθηση την οποία δεν μπορώ να δικαιολογήσω. Ότι δηλαδή έγινε η συνάντηση και μετά τα πράγματα όλα ήταν καλά. Έ όχι όχι δεν ήταν καλά η ένταση υπήρχε το ζήτημα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών που έρχεται συνεχώς δείχνει τι θέλει η Τουρκία.
Νομίζω ότι είναι ένας συνδυασμός εσωτερικών παραγόντων και εξωτερικών πιέσεων καθορίζει την στρατηγική Ερντογάν. Δηλαδή τι θέλω να πω εμπεδώνεται όσο περνάει ο καιρός η βεβαιότητα ότι η επόμενη εκλογική αναμέτρηση, όποτε και να γίνει, θα είναι στην καλύτερη περίπτωση για το καθεστώς Ερντογάν αμφίρροπη. Άρα τίθεται ολοένα και περισσότερο ζήτημα πολιτικής επιβίωσης και επόμενης μέρας. Υπάρχει το ζήτημα και του πως έχει έχει αποσταθεροποιηθεί συνολικά η κατάσταση εξαιτίας του πολέμου της Ουκρανίας και εξαιτίας της (αποσταθεροποίησης) προσπαθεί η Τουρκία, να ισορροπήσει όπως είδαμε μεταξύ των σχέσεων της με τη Ρωσία και των υποχρεώσεων της στο ΝΑΤΟ.
Όχι με ιδιαίτερη επιτυχία και χωρίς να κερδίζει και τίποτα από αυτή την ισορροπία επί της ουσίας. Το γεγονός ότι το τρίγωνο Αθήνας- Ουάσιγκτον - Άγκυρας έχει έχει γείρει προς την πλευρά της Αθήνας, δηλαδή οι σχέσεις η πλευρά του τριγώνου Αθήνα -Ουάσιγκτον είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από ότι την πλευρά του τριγώνου που ορίζεται από την Ουάσιγκτον - Άγκυρα εκνευρίζει την Τουρκία. Άρα αυτό που παλιά λέγαμε.
ο κομβικός ρόλος των Ηνωμένων Πολιτειών. στην ισορροπία μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας αυτή τη στιγμή, θεωρείται από την Τουρκία, θεωρείται ότι περισσότερο κλείνει προς την πλευρά της Ελλάδος. Αυτό προκαλεί μία στρατηγική αμηχανία στην Τουρκία.
Σε καθαρά επικοινωνιακό επίπεδο κάποιες δηλώσεις της Κομισιόν και του ΝΑΤΟ συγκαταβατικές προς την Τουρκία. Δεν βλέπω καμία ιδιαίτερη προσπάθεια να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις της Άγκυρας, ναι δεν θέλουν να ρίξουν λάδι στη φωτιά με δηλώσεις εναντίον της Άγκυρας αλλά όλοι είναι πολύ θυμωμένοι Δεν ξέρω τι θα γίνει μεθαύριο έτσι αλλά η κατάσταση είναι, και αυτό το καταλαβαίνει η Τουρκία και το καθεστώς Ερντογάν, ότι παρά την αδιάλλακτη στάση δεν έχει κερδίσει κάτι παρά μόνο καλά λόγια μέχρι Θα προχωρήσει με το ΒΕΤΟ στην ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας η Τουρκία;
Ο καθηγητής τονίζει “Είναι είναι ένα πάρα πολύ μεγάλο βήμα αυτό για την Τουρκία. Αν βάλει βέτο σημαίνει ότι ο εκβιασμός έχει αποτύχει δεν έχει κερδίσει τίποτα.