Είναι κοινή διαπίστωση ότι οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις διέρχονται μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο, με τον Ερντογάν να απογειώνει κυριολεκτικά το επίπεδο της τουρκικής προκλητικότητας, τόσο σε πρωτόγνωρο για τα παγκόσμια δεδομένα λεκτικό επίπεδο κατά του Πρωθυπουργού μας, όσο και στην πράξη με πρωτοφανείς παραβιάσεις του ΕΕΧ και τις μεταναστευτικές ροές να αυξάνονται μέρα με τη μέρα σε Έβρο και νησιά.
Απέναντι στις παραπάνω τουρκικές προκλήσεις η χώρα μας προτάσει την σθεναρή αποφασιστικότητά της, να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της, όπως αυτά πηγάζουν για κάθε κυρίαρχη χώρα από τις θεμελιώδης αρχές του Διεθνούς Δικαίου, αλλά και την εδαφική κυριαρχία και εθνική ανεξαρτησία της, ορθώνοντας το ατσάλινο τείχος των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίες τελούν σε εγρήγορση από τον Έβρο μέχρι τη Στρογγύλη.
Με βάση τα παραπάνω οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες των Ενόιπλων Δυνάμεων συνεχίζονται με αμείωτη ένταση αλλά και με μεγάλη αληθοφάνεια σε Θράκη και Αιγαίο, ακολουθώντας τη ρήση, " Όσος περισσότερος ιδρώτας χύνεται στο πεδίο των ασκήσεων, τόσο λιγότερο αίμα θα χυθεί στον πόλεμο".
Έτσι στα πλαίσια της εκπαίδευσης των Ενόπλων μας Δυνάμεων, πραγμματοποιήθηκαν στη Λέσβο βολές ΠΕΠ, με απόλυτη επιτυχία.
Τέλος στη Θράκη μας και συγκεκριμένα στο ΠΒ Ξάνθης Μονάδες πυροβολικού από το Δ ΣΣ και την 1η Στρατιά πραγματοποίησαν βολές ΠΕΠ, οβιδοβόλων και Α/Κ Πυροβολικού.
Το παρόν στις βολές στην Ξάνθη έδωσαν ο Διοικητής 1ης Στρατιάς Στρατηγός Άγγελος Χουδελούδης και ο Διοικητής του Δ΄ΣΣ Αντιστράτηγος Ιωάννης Τσιόπλος.
Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα
Από τα παραπάνω διαπιστώνουμε ότι οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις κρατούν "αναμένες τις μηχανές τους", αφού ο κίνδυνος θερμού επεισοδίου ακόμη και σύγκρουσης με την Τουρκία αυξάνεται μέρα με τη μέρα.
Ο Ερντογάν επιθυμεί να ανεβάσει το επίπεδο της έντασης στα Ελληνοτουρκικά, αντιλαμβανόμενος ότι οι ΗΠΑ πλέον, μετά και τα τελευταία παζάρια του αναφορικά με την ένταξη της Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θέτοντας στο στόχαστρο τους Κούρδους της Συρίας του YPG, του κλείνουν την πόρτα αναφορικά με την αγορά των 40 F-16 και τον εκσυγχρονισμό 80 ήδη υπαρχόντων στην πολεμική αεροπορία του.
Ωστόσο ο Τούρκος Πρόεδρος στρέφει τα πυρά του κατά του Πρωθυπουργού μας, θεωρώντας τον υπεύθυνο αποκλειστικά για την μεταστροφή της στάσης των ΗΠΑ εναντίον της Τουρκίας.
Στην πραγματικότητα αποκελιστικά υπεύθυνος για τις κακές σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας, είναι ο ίδιος ο Τούρκος Πρόεδρος, ο οποίος μάλλον έχει "χάσει κεφάλαια", θεωρώντας ότι οι ΗΠΑ του Μπάϊντεν είναι οι ίδιες με τις ΗΠΑ επί Προεδρίας Τράμπ, όπου στην κυριολεξία αλλώνιζε η Τουρκία.
Τότε ο Ερντογάν είχε τη στήριξη και εν πολλοίς την ανοχή του Προέδρου Τράμπ, με αποτέλεσμα να επιτίθεται κατά πάντων και φυσικά και κατά της Ελλάδας, αφού το καλοκαίρι του 2020 είχαμε φθάσει στο παρά ένα μιας Ελληνοτουρκικής στρατιωτικής αντιπαράθεσης.
Τώρα βλέπουμε ότι ο Ερντογάν επανέρχεται εκ νέου, δείχνοντας τις επιθετικές προθέσεις του.
Το κύριο πρόβλημα όμως για τον Τούρκο Πρόεδρο, ενόψει μάλιστα και των τουρκικών Προεδρικών και Βουλευτικών εκλογών του 2023, είναι οι Κούρδοι της Συρίας του YPG στο εξωτερικό και το κουρδικό κόμμα HDP στην Τουρκία το οποίο συντάσσεται με την αντιπολίτευση και το οποίο αν τελικά κατέβει στις εκλογές θα πάρει ποσοστό άνω του 10%.
Συνεπώς η ιεράρχηση των προτεραιοτήτων του Ερντογάν εκτιμούμε πως είναι πρώτα οι Κούρδοι και μετά η Ελλάδα και η Κύπρος.
Ωστόσο γνωρίζοντας καλά το χαρακτηριστικό γνώρισμα του Τούρκου Προέδρου, που είναι το "ταυτόχρονο άπλωμα" για την επίτευξη πολλών στόχων , θεωρούμε ότι το να επιχειρήσει μια εκτεταμένη εισβολή στη Βόρεια Συρία, με στόχο την καταστροφή και την απώθηση των Κούρδων του YPG νοτιότερα , δεν αποτελεί εμπόδιο για την αποστολή γεωτρύπανου για έρευνες, συνοδεία πολεμικών πλοίων και μαχητικών αεροσακφών και drones, εντός της Ελληνικής ΑΟΖ.
Αναλόγως ποιά περιοχή θα επιλέξει ο Τούρκος Πρόεδρος να στείλει το τουρκικό γεωτρύπανο συνοδεία των παραπάνω πολεμικών μέσων, θα δείξει και τις προθέσεις του , μέχρι που θέλει να φθάσει το θέμα με την Ελλάδα προκαλώντας την απάντηση της.
Ωστόσο εδώ υπενθυμίζουμε δύο βασικές διαφορές σε σχέση με το καλοκαίρι του 2020.
Πρώτη είναι ότι τώρα Ελλάδα και Γαλλία έχουν υπογράψει αμυντική συμφωνία με πρόβλεψη για στρατιωτική συνδρομή της μιάς στην άλλη σε περίπτωση εχθρικής ενέργειας από τρίτη χώρα.
Η δεύτερη είναι ΗΠΑ και Ισραήλ αναγνωρίζουν και εμπράκτως την Ελλάδα ώς αξιόπιστη σύμμαχό τους στην περιοχή και όχι την Τουρκία, με αποτέλεσμα να έχουν αναβαθμίσει τη στρατιωτική τους παρουσία στη χώρας μας, ιδιαίτερα οι ΗΠΑ.
Συνεπώς θα ήταν πάρα πολύ δύσκολο για την Ουάσιγκτον να ανεχθεί εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία, ένα τουρκικό γεωτρύπανο καταμεσίς του Αιγαίου πχ μεταξύ Χίου-Λέσβου-Σκύρου, περιστοιχιζόμενο από πολεμικά πλοία και αεροπλάνα Τουρκίας και Ελλάδας, έτοιμα να αντιπαρατεθούν.
Ο θαλάσσιος δίαυλος Σούδας-Αλεξανδρούπολης τόσο για τις ΗΠΑ, όσο και για την ΕΕ θα πρέπει να διατηρηθεί ασφαλής και προσβάσιμος για μεταφορά φυσικού αερίου από την Μ.Ανατολή στην ΕΕ.
Συνεπώς τυχόν τουρκικός λεονταρισμός σε Έβρο αλλά και στο Αιγαίο θα πρέπει να αποκλειστεί.
Ανάλογα θα πρέπει να θεωρείται απαγορευτική για τουρκικούς λεονταρισμούς από τις ΗΠΑ-Ισραήλ-ΕΕ και η θαλάσσια περιοχή της ΝΑ Μεσογείου.
Ωστόσο όλα τα παραπάνω σκοντάφτουν σε ένα χαρακτηριστικό του Ερντογάν, ο οποίος ήταν, είναι και θα είναι απρόβλεπτος.