Ελληνοτουρκικά

Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που θα χτυπήσουν "κόκκινο" τα Ελληνοτουρκικά-Ποιος υποστηρίζει πως "η Τουρκία σκότωσε τη συμφωνία για τα F-16"

"Η Τουρκία σκότωσε τη συμφωνία για τα F-16 με το Κογκρέσο των ΗΠΑ , σύμφωνα με τον καθηγητή Howard Eissenstat", είναι ο τίτλος άρθρου έγκριτου ΜΜΕ , του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα ακόλουθα:

"Η αντίρρηση της Τουρκίας για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ και η πρόσφατη ρητορική του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατέστρεψαν σε μεγάλο βαθμό τη συμφωνία με το Κογκρέσο των ΗΠΑ για την αγορά νέων F-16, δήλωσε ο Howard Eissenstat, αναπληρωτής καθηγητής Ιστορίας Μέσης Ανατολής στο St.Lawrence Πανεπιστήμιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πριν αποκλείσει η Άγκυρα τις συμμετοχές της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, οι πιθανότητες να προχωρήσει η συμφωνία για τα F-16 ήταν καλύτερες παρά ποτέ, είπε ο Eissenstat σε συνέντευξή του στη Nervana Mahmoud 

Υπήρχε μια καλή πιθανότητα ότι  η κυβέρνηση Μπάιντεν  θα μπορούσε  πουλήσει τη συμφωνία για εθνικό συμφέρον στο Κογκρέσο, αλλά τώρα δεν  το φανταζόμαστε, πρόσθεσε ο Eissenstat.

«Μου κάνει εντύπωση πόσο άσχημα εξελίσσεται αυτό όσον αφορά την επιθυμία της Τουρκίας να επαναφέρει τις σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Πέρυσι η Τουρκία υπέβαλε επίσημο αίτημα να αγοράσει 40 από τα πλέον σύγχρονα F-16 και σχεδόν 80 κιτ εκσυγχρονισμού για τα υπάρχοντα πολεμικά αεροσκάφη της από τη Lockheed Martin Corp, αφού η Ουάσιγκτον την εκτόπισε από το πρόγραμμα αγοράς του μαχητικού αεροσκάφους F-35 stealth και της επέβαλε κυρώσεις, σχετικά με την υπηρεσία αμυντικών προμηθειών της ως απάντηση στην απόκτηση ρωσικών πυραύλων αεράμυνας S-400  ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2019.

Σε επιστολή προς το Κογκρέσο με ημερομηνία 17 Μαρτίου, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε ότι μια πιθανή πώληση των αεροσκαφών θα ήταν προς το συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών των κρατών και της μακροπρόθεσμης ενότητας του ΝΑΤΟ.

«Αν επιστρέψουμε στις δύο ή τρεις εβδομάδες νωρίτερα, η κυβέρνηση Μπάιντεν προσπαθούσε ξεκάθαρα να βρει κάποιον τρόπο ανοικοδόμησης και διατήρησης  σε ότι είχε απομείνει στις σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ», είπε ο Eissenstat.

Αλλά παρά του  ότι θέλει ο Μπάιντεν, η επιθετική στάση της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο και ειδικότερα, το τρέχον βέτο της στη Φινλανδία και τη Σουηδία έχουν μειώσει δραματικά την ήδη χαμηλή θέση της Τουρκίας στο Κογκρέσο, συνέχισε.

Η Τουρκία εμποδίζει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι οι δύο χώρες πρέπει να σταματήσουν την υποστήριξη προς τους Κούρδους «τρομοκράτες» στο έδαφός τους και να άρουν τα εμπάργκο όπλων στην Άγκυρα.

Αυτό που δεν έχει καταλάβει πραγματικά ο Ερντογάν είναι πώς λειτουργεί το Κογκρέσο και ο ρόλος του, είπε ο Eissenstat.

Οι Τούρκοι πιστεύουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παρεξηγούν πόσο πολύτιμη είναι η Τουρκία και τελικά βάζουν τη χώρα τους  στη θέση του οδηγού, σύμφωνα με τον αναλυτή.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες χρειάζονται την Τουρκία περισσότερο από ότι η Τουρκία τις Ηνωμένες Πολιτείες, κατά την άποψη της τουρκικής ελίτ».

Ο Eissenstat είπε ότι η λήψη αποφάσεων για την τουρκική εξωτερική πολιτική διεξάγεται σε μεγάλο βαθμό  από την Προεδρία, όχι μέσω του υπουργείου Εξωτερικών και των επαγγελματιών διπλωματών.

Και για αυτόν τον λόγο, νομίζω ότι η απόφαση της Τουρκίας έχει να κάνει με ορισμένες φιλοδοξίες όσον αφορά την εξωτερική πολιτική και τις εσωτερικές φιλοδοξίες του κυβερνώντος (Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης) AKP».

Ο Ερντογάν βλέπει όφελος από την σκληρή  προφορική στάση, λέγοντας ότι οι ανάγκες της Τουρκίας πρέπει να αντιμετωπιστούν, ενώ πιστεύει ότι  δεν βλάπτει την  χώρα του ακολουθώντας σκληρή γραμμή στην εξωτερική πολιτική, πρόσθεσε ο αναλυτής.

απιστώσεις-Συμπεράσματα

Το 2023 είναι έτος διεξαγωγής των Προεδρικών και βουλευτικών Ερντογάν στην Τουρκία.

Ο Ερντογάν σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις στην Τουρκία μέχρι στιγμής χάνει από  όλους τους πιθανούς αντιπάλους του, όπως τον  Δήμαρχο της Άγκυρας Μπαγίς, τον Δήμαρχο Κωνσταντινούπολης Ιμάμογλου ακόμη και από τον Πρόεδρο του CHP   Κιλιτζάρογλου , τον οποίο έχει  νικήσει αρκετές φορές στο παρελθόν σε εκλογές.

Οι κύριες αιτίες που ο Ερντογάν χάνει, είναι η κάκιστη οικονομική κατάσταση της χώρας, ο υψηλός πληθωρισμός, η φτώχεια και η ανεργία που χτυπάνε τα τουρκικά νοικοκυριά.

Πρό της διαγραφόμενης ήττας ο Τούρκος Πρόεδρος μιας και δεν μπορεί να διορθώσει τα παραπάνω, επιχειρεί να αλλάξει την ατζέντα, ποντάροντας στο εθνικιστικό συναίσθημα των Τούρκων που είναι υψηλό.

Επιχειρεί έτσι ο Ερντογάν  σε πρώτο χρόνο να εκμεταλλευθεί τον πόλεμο στην Ουκρανία για να "τελειώσει "με τους Κούρδους, τονώνοντας το εθνικιστικό συναίσθημα των Τούρκων  προκειμένου να ανέβει δημοκοπικά και εξηγώ.

Σουηδία και Φινλανδία επιθυμούν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, όπως και αντίστροφα η Συμμαχία επιθυμεί την ένταξή τους "στριμώχνοντας" έτσι τον Πούτιν ακόμη περισσότερο

Ο Ερντογάν το βλέπει σαν ευκαιρία να παζαρέψει την μη άσκηση veto από την Τουρκία στην ένταξη των 2 Σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ, αρκεί οι Κούρδοι του YPG της Συρίας να αναγνωρισθούν ως τρομοκρατική οργάνωση από τη Συμμαχία, τις ΗΠΑ, ΕΕ, προκειμένου να έχει το "πράσινο" φώς να επιτεθεί εναντίον τους, με την επίφαση ότι καταπολεμά την τρομοκρατία.

Το θέμα είναι ότι οι Κούρδοι του YPG της Συρίας έχουν αποδείξει στην πράξη ότι είναι σύμμαχοι των ΗΠΑ, πολεμώντας τους τρομοκράτες του ISIS σε αντίθεση με τους Τούρκους, οι οποίοι τους συνέδραμαν οικονομικά μέσω παράνομου λαθρεμπορίου καυσίμων αλλά και εξοπλιστικά.

Ο Ερντογάν βλέπει ότι αν επιτεθεί κατά των Κούρδων στη Συρία, ότι θα αποτρέψει την δημιουργία ανεξάρτητου-ημιαυτόνομου κουρδικού κρατιδίου στην εν λόγω χώρα, το οποίο μάλιστα εδαφικά θα συνορεύει στα ανατολικά του με το κουρδικό ημιανεξάρτητο κουρδικό κρατίδιο του Ιράκ και προς βορρά με τις ανατολικές επαρχίες της Τουρκίας που κατοικούνται σχεδόν αμιγώς από Κούρδους.

Έτσι θα πετύχει αφενός να απομακρύνει τον κίνδυνο απόσχισης των κουρδικών ΝΑ επαρχιών της Τουρκίας μελλοντικά και αφετέρου την δημιουργία κουρδικού κράτους.

Παράλληλα αυτό θα του δώσει την επίφαση να διαλύσει παντελώς το κουρδικό κόμμα του HDP στην Τουρκία, το οποίο ανήκει στον συνασπισμό της αντιπολίτευσης, προκειμένου να κερδίσει τις εκλογές

Τα παραπάνω εξηγούν τη στάση του Ερντογάν αναφορικά με την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Ωστόσο αυτό είχε ως αντίκτυπο να διαπιστώσουν ακόμη και οι τελευταίοι υποστηρικτές της Τουρκίας στις ΗΠΑ, ότι ο Ερντογάν είναι καιροσκόπος και αφερέγγυος, με αποτέλεσμα οι ΗΠΑ να θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα του πουλήσουν τα  40 F-16 Block 70 και τα 80 κλιτ εκσυγχρονισμού για ισάριθμα μαχητικά F-16 που διαθέτει.

Τέλος η Ουάσιγκτον αντιλαμβανόμενη όλα τα παραπάνω "στηρίζεται" ολοένα και περισσότερο στην Ελλάδα στην περιοχή διευρύνοντας τη συμμαχική σχέση μαζί της , αφού η Αθήνα έχει αποδείξει ότι είναι αξιόπιστη σύμμαχος, πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας για την ΝΑ Μεσόγειο και Βαλκάνια

Ειδικότερα το Αιγαίο είναι η θαλάσσια διαδρομή που εγγυάται την ασφαλή μεταφορά φυσικού αερίου και πετρελαίου από την Μ.Ανατολή προς τα Βαλκάνια  και εκείθεν προς την ΕΕ, κάτι το οποίο είναι εξαιρετικά κρίσιμο στην παρούσα φάση, ιδίως μετά την ενεργειακή απεξάρτηση που επιχειρεί η ΕΕ από τη Ρωσία

Αυτό είναι που έχει κάνει έξαλλο τον Ερντογάν, ο οποίος διαπίστωσε με την επίσκεψη του Πρωθυπουργού μας στις ΗΠΑ, ότι η  ασφάλεια της Ελλάδας αποτελεί προτεραιότητα για τις ΗΠΑ και το Ισραήλ και για αυτόν το λόγο βλέπουμε μια κατακόρυφη αύξηση της τουρκικής επιθετικότητας σε βάρος της χώρας μας τις τελευταίες ημέρες, τόσο φραστικά όσο και στην πράξη, με πρωτοφανείς παραβιάσεις του ΕΕΧ και προσωπικές επιθέσεις κατά του κ. Μητσοτάκη.

Κλείνοντας επισημαίνουμε ότι εκτίμηση μας είναι ότι ο Ερντογάν θα δυναμιτίσει το κλίμα σε βάρος της Ελλάδας ακόμη περισσότερο στη συνέχεια, με απρόβλεπτες εξελίξεις

Πιθανές περιοχές έκφανσης της τουρκικής επιθετικότητας είναι το Κεντρικό Αιγαίο και συγκεκριμένα η θαλάσσια περιοχή μεταξύ, Σκύρου- Ψαρών-Χίου-Λέσβου-Λήμνου- Σποράδων-Σκύρου, η περιοχή μεταξύ Ρόδου-Συμπλέγματος Καστελορίζου-Κύπρου-Κρήτης-Κάσου-Καρπάθου-Ρόδου και η περιοχή του Λιβυκού πελάγους νοτίως Κρήτης.

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΗΠΑ 0

«Έσπασε» ρεκόρ 224 χρόνων: O Τραμπ νέος πρόεδρος των ΗΠΑ συντρίβοντας την Χάρις - «Θα είναι η χρυσή εποχή της Αμερικής» - «Θα γιατρέψω τις πληγές της χώρας μας» (upd)

Ο Τραμπ κέρδισε Βόρεια Καρολίνα, Τζόρτζια και Πενσιλβάνια - Προβάδισμα σε όλες τις πολιτείες-κλειδιά