Προς απότομη κλιμάκωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων κινείται η Άγκυρα, όπως διαφάνηκε από τη χθεσινή παραληρηματική τοποθέτηση του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δηλώνοντας με κατηγορηματικό τρόπο για τον Έλληνα Πρωθυπουργό πως «για μένα δεν υπάρχει πια Μητσοτάκης».
Η ακραία αποστροφή του Τούρκου Προέδρου μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού του συμβουλίου, με την οποία επιχείρησε να κόψει τις γέφυρες επικοινωνίας με την Αθήνα, σηματοδοτεί την αλλαγή γραμμή πλεύσης από πλευράς της γειτονικής χώρας, η οποία επιχειρεί να θέσει και τη διμερή σχέση της με την Αθήνα στο μακρύ τραπέζι των διεθνών της διεκδικήσεων.
Δυναμιτίζοντας ενσυνείδητα το κλίμα, ο κ. Ερντογάν δήλωσε πως «για μένα δεν υπάρχει πια Μητσοτάκης» αναφερόμενος μεν σε προσωπικό τόνο στον Έλληνα Πρωθυπουργό, αλλά την ίδια ώρα έκλεινε και τους διπλωματικούς διαύλους μεταξύ των δύο χωρών, γνωστοποιώντας την πρόθεσή του να απόσχει από το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας, το οποίο είχε αναθερμανθεί μετά την τελευταία συνάντησή του με τον Έλληνα Πρωθυπουργό τον περασμένο Μάρτιο, στην Κωνσταντινούπολη.
Αντίθετα, στην προσπάθειά του να «δαιμονοποιήσει» τον Έλληνα Πρωθυπουργό, ο κ. Ερντογάν πρόδωσε τη «ρίζα του κακού» του, που δεν είναι άλλη από τον απολογισμό του πρόσφατου ταξιδιού του κ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, με φόντο την ομιλία του και μαζί την άσκηση επιρροής προς το Κογκρέσο. «Οι ΗΠΑ θα αποφασίσουν μόνες τους για την πώληση F-16 στην Τουρκία, δεν θα συμβουλευτούν τον Έλληνα πρωθυπουργό» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τούρκος Πρόεδρος, παραδεχόμενος ως ιδιαίτερα βαρύνουσες πλέον τις ελληνικές θέσεις, αναφορικά με την έκβαση της διμερούς ατζέντας ΗΠΑ -Τουρκίας.
Ξεδιπλώνοντας, μάλιστα, όλο το «κουβάρι» της ενόχλησής του απέναντι στην στρατηγική συνεργασία Ελλάδας -ΗΠΑ, ο κ. Ερντογάν σχολίασε πως «αυτή την στιγμή υπάρχουν σχεδόν δέκα βάσεις στην Ελλάδα. Και άραγε με αυτές τις βάσεις η Ελλάδα ποιον απειλεί; Και γιατί στήνονται αυτές οι βάσεις στην Ελλάδα». Στην ίδια κατεύθυνση, «αυτή την στιγμή η Ελλάδα έχει χρέος 400 δισ. ευρώ προς την Ευρώπη. Συνομιλήσαμε μαζί τους και συμφωνήσαμε να μην βάζουμε τρίτους μεταξύ μας. Αλλά, παρ' όλα αυτά, ο Μητσοτάκης μίλησε στη Γερουσία και είπε να μην δώσουν τα F-16 στην Τουρκία» υποστήριξε ο Τούρκος Πρόεδρος και πρόσθεσε πως «φέτος θα κάναμε το Συμβούλιο Στρατηγικής Συνεργασίας. Πλέον για εμένα δεν υπάρχει Μητσοτάκης».
«Πλέον δεν δέχομαι με τίποτε να κάνω μια τέτοια συνάντηση μαζί του, διότι εμείς πορευόμαστε με έντιμους πολιτικούς, που κρατάνε την υπόσχεσή τους. Τα παραπέρα ας τα σκεφτεί ο Μητσοτάκης. Ας συναντηθεί με όποιον θέλει και ας κάνει βάσεις με όποιους θέλει. Και δεν πιστεύω πως η Αμερική θα αποφασίσει σύμφωνα με αυτά που είπε ο Μητσοτάκης», κατέληξε ο ίδιος, χωρίς να κρύβει την έντονη δυσαρέσκειά του για τις εξελίξεις.
Πίσω από το χθεσινό κρεσέντο προκλητικότητας του Τούρκου Προέδρου προβάλλει η πρόσφατη επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, παρότι στο ενδιάμεσο και κατόπιν της συνάντησής του κ. Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη, δεν είχαν εκλείψει οι προκλητικές κινήσεις από μέρους της γειτονικής χώρας, όπως παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου, αλλά και εμπρηστικές δηλώσεις κορυφαίων Τούρκων αξιωματούχων, όπως για παράδειγμα του Υπουργού Άμυνας της γειτονικής χώρας, Χουλουσί Ακάρ περί «αποστρατικοποίησης 16 νησιών» του Αιγαίου, με αφορμή την ολοκλήρωση της άσκησης «Γαλάζια Πατρίδα», τον περασμένο Απρίλιο.
Η απάντηση της Ελλάδας
Με δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, η Ελλάδα απάντησε στην προκλητική και ακραία στάση του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε βάρος του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο κ. Οικονόμου ανέφερε μεταξύ άλλων πως δεν πρόκειται να υπάρξει αντιπαράθεση δηλώσεων, καθώς η ελληνική κυβέρνηση βασίζει την πολιτική της σε αρχές και αξίες, τονίζοντας πως πάνω από όλα είναι το εθνικό συμφέρον και το Διεθνές Δίκαιο. Αυτή είναι και η πάγια θέση της Αθήνας στη διαμάχη με την Άγκυρα, επιβεβαιώνοντας επί της ουσίας τη ρήση «όσο περισσότερο φωνάζει κάποιος, τόσο περισσότερο άδικο έχει».
«Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπερασπίζεται σθεναρά και αποτελεσματικά τόσο τα εθνικά μας δίκαια όσο και τη διεθνή νομιμότητα. Η ελληνική εξωτερική πολιτική είναι ισχυρά βασισμένη στην ιστορία, το διεθνές δίκαιο και τις συμμαχίες μας, όσο κι αν αυτό ενοχλεί κάποιους. Δεν θα μπούμε σε αντιπαράθεση δηλώσεων με την ηγεσία της Τουρκίας. Η πολιτική μας είναι πολιτική αρχών», ήταν η δήλωση του κ. Οικονόμου.
Σημειώνεται πως και η αξιωματική αντιπολίτευση με ανακοίνωσή της καταδίκασε τις δηλώσεις Ερντογάν, χωρίς την παραμικρή αναφορά στην κυβέρνηση στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας παράλληλα έμπρακτη στήριξη της Ελλάδας από τους συμμάχους και εταίρους της.