Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Προσοχή! Τι δείχνει η δράση των αντιπλοϊκών βρετανικών πυραύλων Brimstone στην Ουκρανία για την άμυνά μας σε Αιγαίο-Μεσόγειο

Έχει αποδειχθεί ιστορικά ότι κατά την διάρκεια  των στρατιωτικών επιχειρήσεων σε μια πολεμική αναμέτρηση, εξάγονται χρήσιμα συμπεράσματα τα οποία ενεργοποιούν αντανακλαστικά επανεξέτασης δογμάτων που ισχύουν από άλλες χώρες

Με βάση την παραπάνω οπτική παραθέτουμε στη συνέχεια άρθρο  έγκριτου ΜΜΕ  αναφορικά με την χρήση προκειμένου να εξάγουμε χρήσιμα συμπεράσματα για την άμυνα μας στο Αιγαίο, το οποίο έχουν βάλει για τα καλά στο στόχαστρό τους οι Τούρκοι

"Εμφανίζονται στοιχεία ότι η Ουκρανία χρησιμοποιεί τροποποιημένους βρετανικούς πυραύλους Brimstone, πολύ νωρίτερα από το αναμενόμενο", αναφέρει στην εισαγωγή το εν λόγω άρθρο, του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα ακόλουθα:

"Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις άρχισαν να χρησιμοποιούν τους πύραυλους Brimstone που προμήθευσε η Βρετανία λίγες μέρες αφότου το Ηνωμένο Βασίλειο είχε δεσμευτεί να προμηθεύσει στην Ουκρανία αυτά τα φονικά όπλα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από τις πρώτες γραμμές.

Οι εικόνες που δείχνουν υπολείμματα πυραύλων Brimstone άρχισαν να κάνουν τον γύρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ήδη από τις 6 Μαΐου, χωρίς πολλές πληροφορίες για το πού βρέθηκαν ή πότε χρησιμοποιήθηκαν, αλλά λαμβάνοντας υπόψη ότι η ανακοίνωση αυτού του όπλου έγινε μόλις πρόσφατα, μπορεί να υποτεθεί ότι οι πύραυλοι χρησιμοποιήθηκαν αμέσως μετά την άφιξή τους στην Ουκρανία.

Στις 28 Απριλίου, ο  Βρετανός James Heappey, υφυπουργός Εξωτερικών , επιβεβαίωσε ότι «εκατοντάδες» πυραύλους Brimstone θα σταλούν στην Ουκρανία, οι πρώτοι από τους οποίους επρόκειτο να φτάσουν τις «επόμενες εβδομάδες».

Την ίδια ώρα  ορισμένα ρωσικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η παράδοση αυτών των πυραύλων επρόκειτο να ξεκινήσει μόνο μετά τις 10 Μαΐου.

Ωστόσο, πρόσφατες εικόνες από την Ουκρανία δείχνουν ότι οι πύραυλοι έχουν ήδη τεθεί σε χρήση. Τα υπολείμματα του βλήματος που φαίνονται στη φωτογραφία που εμφανίζεται στις 6 Μαΐου δείχνουν ότι κατασκευάστηκε τον Σεπτέμβριο του 2001 και το όριο θερμοκρασίας που αναγράφεται στο κύτος του δείχνει ότι ο πύραυλος μπορεί να λειτουργήσει μεταξύ -46 και +71 βαθμούς Κελσίου.

Επιπλέον, ειδικοί που παρακολουθούν τα όπλα στην Ουκρανία δήλωσαν ότι ο πύραυλος τροποποιήθηκε ώστε να εκτοξεύεται από το έδαφος και ότι οι ρωσικές δυνάμεις ανέσυραν τα υπολείμματα του πυραύλου.

Επίσης, καθώς περνούσαν οι μέρες, άρχισαν να εμφανίζονται περισσότερες εικόνες, όπως στις 8 Μαΐου, υπήρχαν εικόνες ενός βλήματος Brimstone που δεν είχε εκραγεί να κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που παρείχαν μερικές περισσότερες λεπτομέρειες για το όπλο.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πύραυλος βρέθηκε στην περιφέρεια Zaporizhzhya της Ουκρανίας και ότι δεν κατάφερε να εκραγεί και έπεσε πριν φτάσει στο στόχο του. Οι φωτογραφίες δείχνουν ότι ο πύραυλος κατασκευάστηκε το 2004.

Το σύστημα καθοδήγησης και η κεφαλή του βλήματος που δεν εκραγεί κατασκευάστηκαν πιθανότατα στις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με όσα αναγράφονται στην πινακίδα του.

Η ονομασία WHD, όπως φαίνεται στην εικόνα, είναι συνήθως γνωστό ότι σχετίζεται με την αμερικανική ονομασία πυραύλων κεφαλής και η ονομασία AAW σημαίνει σύστημα Anti Air Warfare.

Ένας πυραυλοκινητήρας στερεού καυσίμου τροφοδοτεί τον πύραυλο και σύμφωνα με την περιγραφή του, κατασκευάστηκε τον Σεπτέμβριο του 2001 από την Alliant Techsystems, Inc., μια αμερικανική εταιρεία αεροδιαστημικής και άμυνας με έδρα στην κομητεία Άρλινγκτον της Βιρτζίνια των ΗΠΑ, η οποία δεν υπάρχει πλέον αφού διέκοψε τη λειτουργία της το 2015.

Το διαδέχθηκε η Northrop Grumman Innovation Systems και η Vista Outdoor. Η ονομασία HIA στην πινακίδα είναι ο κωδικός κατασκευαστή για την Alliant Techsystems, Inc.

Ο πύραυλος Brimstone

Ο πύραυλος Brimstone, που παράγεται από τον πανευρωπαϊκό κατασκευαστή πυραύλων MBDA Systems, είναι διαθέσιμος για εκτοξεύσεις  από αέρος, εδάφους και εκτόξευσης από πλοία. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως όπλο κατά των πλοίων ή για επίθεση επίγειων στόχων, ή ίσως και τα δύο.

Ανεξάρτητα από την τακτική του χρησινοποίηση, κάθε Brimstone έχει μήκος 1,8 μέτρα, ζυγίζει 50 κιλά και έχει διάμετρο 1,8 μέτρα.

Καθοδηγείται από ραντάρ διπλού ενεργού χιλιοστομετρικού κύματος και ημιενεργό λέιζερ, που σημαίνει ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε αντίξοες καιρικές συνθήκες και τη νύχτα. Υπάρχει επίσης ένας αυτόματος πιλότος συστήματος αδρανειακής πλοήγησης για να το μεταφέρει στη γενική περιοχή στόχου σε εκτεταμένες εμβέλειες προτού αρχίσει αυτόνομα να αναζητά τον στόχο του.

Η κεφαλή είναι μια γόμωση σε σχήμα σειράς με διαφορετικούς τρόπους σύντηξης καθυστέρησης και εγγύτητας.

Η αεροπορική έκδοση λέγεται ότι μπορεί να πλήξει στόχους σε απόσταση μεταξύ 7 και 25 km και ενώ το μέγιστο βεληνεκές της έκδοσης επιφανειακής ετόξευσης δεν είναι ξεκάθαρο, μπορεί να υποτεθεί ότι είναι χαμηλότερο από την έκδοση από αέρος, αφού δεν έχει το "όφελος" από  την ταχύτητα και το ύψος του αεροσκάφους.

Ποια έκδοση Brimstone χρησιμοποιεί η Ουκρανία;

Υπήρχε μεγάλη σύγχυση σχετικά με το ποια έκδοση του πυραύλου θα παρασχεθεί στην Ουκρανία και εάν θα ήταν αντιπλοϊκό όπλο ή για επίθεση επίγειων στόχων ή και τα δύο.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο πόλεμος επικεντρώνεται επί του παρόντος στην ανατολική Ουκρανία, όπου οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις αντιμετωπίζουν τους μεγάλους ρωσικούς τεθωρακισμένους σχηματισμούς, το Brimstone θα μπορούσε να είναι πολύ χρήσιμο σε αυτό το μέτωπο, καθώς η διπλή του κεφαλή λέγεται ότι είναι ικανή να διεισδύσει σε όλα τα γνωστά συμβατικά  τεθωρακισμένα.

Ενώ το Brimstone θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί ως αντιπλοϊκό όπλο για να αποκρούσει μια πιθανή ρωσική αμφίβια επίθεση, ίσως στραμμένη εναντίον του βασικού λιμανιού της Οδησσού της Ουκρανίας ή αλλού κατά μήκος της νότιας ακτής της χώρας.

Αυτό θα παρείχε στον ουκρανικό στρατό την τόσο αναγκαία ικανότητα να εκτοξεύει όπλα ακριβείας από την ακτή που του λείπει επί του παρόντος. Ωστόσο, αυτοί οι πύραυλοι προστέθηκαν πρόσφατα στην υπηρεσία και η διαθεσιμότητά τους σε επαρκή αριθμό είναι αμφισβητήσιμη.

Επίσης, το Maritime Brimstone είναι πολύ πιο κινητό και μπορεί εύκολα να κρυφτεί, ειδικά όταν είναι προσαρμοσμένο για εκτόξευση από μικρότερα οχήματα.

Εκτός από μια αμφίβια επίθεση, η Ρωσία θα μπορούσε ακόμη και να μεταφέρει στρατεύματα στα νώτα των Ουκρανικών δυνάμεων , κάνοντας χρήση του τεράστιου ποταμού Δνείπερου και των πολλών παραποτάμων του.

Η Ρωσία φέρεται να χρησιμοποιεί τουλάχιστον ένα περιπολικό σκάφος κλάσης Mangust για να ξεκινήσει μυστικές αποστολές πίσω από τις ουκρανικές γραμμές και εδώ θα μπορούσε κάλλιστα να χρησιμοποιηθεί το Maritime Brimstone.

Αυτό μπορεί να είναι μια πιο πιθανή εκδοχή, καθώς η αναφορά ρωσικών ΜΜΕ υποδηλώνει ότι τα υπολείμματα των πυραύλων Brimstone που βρέθηκαν στην περιοχή Zaporozhye εκτοξεύτηκαν στην ανατολική πλευρά του Δνείπερου.

Με βάση τις διαθέσιμες φωτογραφίες, η ίδια έκθεση ανέφερε επίσης ότι αυτοί οι πύραυλοι δεν εκτοξεύτηκαν από επίγειους ή αερομεταφερόμενους εκτοξευτές, υποδηλώνοντας ότι μπορεί να είχαν εκτοξευθεί από πλοίο.

Εάν αληθεύει, η Ουκρανία θα είναι η πρώτη επιβεβαιωμένη χώρα που έχει αναπτύξει μια έκδοση Brimstone που εκτοξεύεται από πλοίο, καθώς κανένας από τους προηγούμενους πελάτες δεν έχει χρησιμοποιήσει εκδόσεις Brimstone που τοποθετούνται σε όχημα ή εκτοξεύονται σε πλοίο. Αντίθετα, έχουν βασιστεί μόνο στο Brimstone που εκτοξεύεται από αέρα.

Τον Οκτώβριο του 2021, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ουκρανία ήταν σε συζητήσεις για την ενσωμάτωση των πυραύλων Brimstone σε ουκρανικά περιπολικά σκάφη και αεροσκάφη. Ωστόσο, στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες που μιλούν στους EurAsian Times πιστεύουν ότι αυτή η πιθανότητα είναι αμφίβολη καθώς πρόκειται για μια μακρά και περίπλοκη διαδικασία και η πραγματοποίηση της αυτή τη φορά είναι ακόμη πιο περίπλοκη.

Τούτου λεχθέντος, καθώς ο πόλεμος εξελίσσεται, θα προκύψουν περισσότερα στοιχεία για το Brimstone σε δράση, το οποίο έχει αναπτυχθεί τόσο σύντομα μετά την άφιξή του στην Ουκρανία, προσφέροντας έτσι περισσότερες λεπτομέρειες για την έκδοση και τον επιδιωκόμενο σκοπό των πυραύλων που παρέχονται στον ουκρανικό στρατό."

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι η χρήση των εν λόγω Βρετανικών πυραύλων αποτελεί σημαντικό πολλαπλασιαστή ισχύος για τους Ουκρανούς τόσο σε ξηρά όσο και σε θάλασσα, έχοντας τη δυνατότητα να πλήξουν  από ρωσικά άρματα και μικρά περιπολικά σκάφη  στο Δνείπερο ποταμό, μέχρι πολεμικά ρωσικά πλοία στη Μαύρη θάλασσα

Επίσης έχουν τη δυνατότητα εκτόξευσης από αέρος-ξηράς και πιθανόν από θαλάσση

Αν έρθουμε τώρα στο επιχειρησιακό περιβάλλον του Αιγαίου-ΝΑ Μεσογείου  με την πληθώρα των νησιών μας και με δεδομένη την τουρκική επιθετικότητα όπως αυτή εκδηλώνεται,θα πρέπει να επισημάνουμε τα εξής:

Το Αιγαίο και τη ΝΑ Μεσόγειο, από πλευράς θαλάσσιων ζωνών θα μπορούσαμε να το "διαμερισματώσουμε" σε τρείς γενικές κατηγορίες, αυτή της ανοικτής θάλασσας , κατηγορία 1η, όπου δεν υφίστανται νησιά- νησίδες-βραχονησίδες σχεδόν καθόλου, σε εκείνη όπου η θάλασσια περιοχή του είναι διάσπαρτη από αυτά  κατηγορία 2η, και τέλος σε εκείνη που διαθέτει μικρό αριθμό νησων-νησίδων βραχονησίδων καητγορία 3η

Κατηγορία 1η

Εδώ ανήκουν

α. Η θαλάσσια περιοχή  νοτίως Κρήτης  και συγκεκριμένα νοτίως Γαύδου-Χρυσής- Κουφονησίου Λασηθίου

β Η θαλάσσια περιοχή ανατολικά της γραμμής Κρήτη-Κάσος-Κάρπαθος-Ρόδος-Μαρμαρίς, μέχρι το σύμπλεγμα Ρώ- Καστελορίζου- Στρογγύλης και των παρακείμενων βραχονησίδων

γ. Η θαλάσσια περιοχή ανατολικά της γραμμής του συμπλέγματος Ρώ Καστελορίζου- Στρογγύλης και των παρακείμενων βραχονησίδων, μέχρι Κύπρο

Κατηγορία 2η

Η θαλάσσια περιοχή που περικλείεται προς Βορρά  από Εύβοια-Άνδρο-Τήνο-Μύκονο-Ικαρία-Σάμο-Φούρνοι-Σάμο  και προς νότο από Ρόδο-Χάλκη-Τήλο-Νίσυρο-Κώς-Αστυπάλαια-Ανάφη- Σαντορίνη

Κατηγορία 3η

Οι υπόλοιπες θαλάσσιες περιοχές του Αιγαίου

Στις πολεμικές επιχειρήσεις δύο στοιχεία κυριαρχούν και τα οποία είναι αλληλένδετα μεταξύ τους, το πύρ και ο ελιγμός

Τα πολλά και σύγρονα μέσα πυρός και επιτηρήσεως έχουν ως αποτέλεσμα το πύρ να κυριαρχεί του ελιγμού στα σύγχρονα θέατρα επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα όσα πληρέστερα συστήματα επιτηρήσεως του πεδίο της μάχης αλλά και οπλικά συστήματα παροχής όγκου πυρός σε τόπο και χρόνο, διαθέτει ο αμυνόμενος, τόσο δυσκολότερη και αιματηρή να γίνεται η επικράτηση-νίκη για τον επιτιθέμενο

Η "αλυσίδα" των οπλικών συστημάτων-μέσων που πρέπει να διαθέτει μια χώρα για να προτάξει αποτελεσματική άμυνα έναντι μιας άλλης είναι η ακολουθη:

Υπάρξη πολλαπλών μέσων επιτηρήσεως του εχθρού, εν προκειμένω δορυφόρους, αεροσκάφη έγκαιρης προειδοποιήσεως, ραντάρ επίγεια, ηλεκτρονικά μέσα επιτηρήσεως-ακροάσεως-υποκλοπών, προσωπικό πληροφοριών, όλα εννοποιημένα σε ένα σύστημα προκειμένου να γνωρίζουμε ανά πάσα ώρα και στιγμή τις κινήσεις του εχθρού, προς αποφυγή  αιφνιδιασμού από αυτόν , αλλά και μελέτη του δόγματος του

Στη συνέχεια απαιτείται η ύπαρξη μέσων ηλεκτρονικού πολέμου για εφαρμογή αντιμέτρων αλλά και αντι-αντιμέτρων σε βάρος του εχθρού, καθώς και μέσων-προσωπικού για διεξαγωγή αποτελεσματικής κυβερνοεπίθεσης αλλά και κυβερνοάμυνας

Ακολούθως απαιτείται η ύπαρξη ενός πλέγματος οπλικών συστημάτων τα οποία να παρέχουν σε ένα θαλάσσιο περιβάλλον, όπως αυτό του Αιγαίου- ΝΑ Μεσογείου, τη δυνατότητα επαρκούς αντιαεροπορικής, αντιπλοϊκής άμυνας σε συγκερασμό με την δυνατότητα καταστροφής με πυρά των εχθρικών λιμενικών εγκαταστάσεων στα μικρασιατικά παράλια

Τέλος είναι οι χερσαίες δυνάμεις μας που θα αμυνθούν πάνω στα νησιά-νησίδες-βραχονησίδες μας, αποκρούοντας αποβατική-αεροκίνητη εχθρική ενέργεια-ενέργειες

Με βάση την κατηγοριοποίηση των θαλάσσιων ζωνών σε Αιγαίο και ΝΑ Μεσόγειο, προκύπτει ότι η Ελλάδα θα πρέπει κατά προτεραιότητα  για την 1η κατηγορία και μετά για την δεύτερη κατηγορία, να προβεί σε ενίσχυση της αντιπλοϊκής και αντιαεροπορικής της  άμυνας, ιδίως μετά την επικείμενη ένταξη  του TCG Anadolu στο τουρκικό πολεμικό ναυτικό

Περιοχές κρίσιμες για το Αιγαίο είναι η περιοχή μεταξύ Λέσβου-Λήμνου-Σκύρου-Ψαρών-Χίου, η περιοχή βόρεια και νοτίως Κρήτης καθώς και αυτή μεταξύ Ρόδου-Καστελορίζου-Κρήτης

Τυχόν αγορά και εγκατάσταση αντιπλοϊκών πυραύλων και αντιαεροπορικών μέσων σε κάποια από τα παραπ΄νω νησιά μας σε συγκερασμό με την πολεμική αεροπορία και πολεμικό μας ναυτικό, θα καθιστούσαν απαγορευτική την οποιαδήποτε σκέψη των Τούρκων , αφού θα δημιουργούσαν συνθήκες άρνησης πρόσβασης θαλάσσια περιοχής για το τουρκικό πολεμικό ναυτικό

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ