Ελληνοτουρκικά

Τι θα κοστίσει στην Ελλάδα η επαναπροσέγγιση που επιχειρεί ο Ερντογάν με τη Σαουδική Αραβία;

"Ο Ερντογάν συναντά τον Σαουδάραβα διάδοχο στη Τζέντα μετά από χρόνια εχθρότητας ". Αυτός είναι ο τίτλος άρθρου έγκριτου ΜΜΕ, το οποίο αναφέρει στη συνέχεια τα εξής:

"Η διήμερη επίσκεψη αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης περιφερειακής προσέγγισης και έρχεται αφότου η Τουρκία σταμάτησε να διώκει τους υπόπτους του Σαουδάραβα Κασόγκι

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε με τον βασιλιά Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας και τον διάδοχο του θρόνου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν σε επίσημη τελετή στο παλάτι al-Salam στην πόλη Τζέντα στην Ερυθρά Θάλασσα, ανέφερε η τουρκική προεδρία σε δήλωση την Πέμπτη.

Η επίσκεψη, που αναφέρθηκε για πρώτη φορά από το Middle East Eye την Τρίτη, έρχεται μετά από χρόνια εντάσεων στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, σχετικά με τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι το 2018 στο προξενείο του βασιλείου στην Κωνσταντινούπολη.

Ο διάδοχος είχε αργότερα μια κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Ερντογάν, ανέφερε το γραφείο επικοινωνίας της Άγκυρας στο Twitter.

Η Τουρκία εκπλήρωσε ένα από τα βασικά αιτήματα της Σαουδικής Αραβίας για την αποκατάσταση των σχέσεών του νωρίτερα αυτόν τον μήνα, αποφασίζοντας να παραδώσει τη δίκη Κασόγκι στη Σαουδική Αραβία, μια υπόθεση που περιλαμβάνει 26 υπόπτους που συνδέονται με τη δολοφονία του.

Ο Ερντογάν είχε κατηγορήσει τα «υψηλά επίπεδα» της κυβέρνησης της Σαουδικής Αραβίας ότι έδωσαν τις εντολές, αλλά η Άγκυρα έκτοτε έχει αμβλύνει απότομα τον τόνο της.

Μια έκθεση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών που δημοσιεύθηκε πριν από ένα χρόνο ανέφερε ότι ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν είχε εγκρίνει την επιχείρηση για τη δολοφονία ή τη σύλληψη του Κασόγκι, αρθρογράφου της Washington Post και της Middle East Eye, αλλά η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη του πρίγκιπα διαδόχου και απορρίπτει τα ευρήματα της έκθεσης.

Οι σχέσεις Άγκυρας-Ριάντ επιδεινώθηκαν σημαντικά μετά τη δολοφονία, αλλά εμφανίζεται μια ευρεία περιφερειακή συναίνεση που έχει φέρει τους δύο πιο κοντά.

Ενίσχυση "αδελφικών δεσμών"

Μιλώντας σε δημοσιογράφους πριν αναχωρήσει για την Τζέντα, ο Ερντογάν είπε ότι η επίσκεψη της Πέμπτης ήταν «η εκδήλωση της κοινής μας βούλησης» να βελτιώσουμε τους δεσμούς και να ενισχύσουμε τις πολιτικές, στρατιωτικές και πολιτιστικές σχέσεις.

Πρόσθεσε ότι θα ήταν αμοιβαία επωφελές να ενισχυθεί η συνεργασία σε τομείς όπως η υγεία, η ενέργεια, η επισιτιστική ασφάλεια, η αμυντική βιομηχανία και τα οικονομικά.

«Με κοινές προσπάθειες, πιστεύω ότι θα μεταφέρουμε τους δεσμούς μας ακόμη ποιό πέρα ​​από εκεί που ήταν στο παρελθόν», είπε.

Σε συμβιβαστικά σχόλια που έρχονται σε έντονη αντίθεση με τον πόλεμο των λέξεων μετά τη δολοφονία Κασόγκι, ο Ερντογάν ανέφερε το τέλος του ιερού μουσουλμανικού μήνα του Ραμαζανιού ως κατάλληλη στιγμή για την επίσκεψη, λέγοντας ότι ήταν ο μήνας «αναπλήρωσης και ενίσχυσης για τους αδελφικούς δεσμούς».

Πριν από την επίσκεψη Ερντογάν, ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών Νουρεντίν Νεμπάτι δήλωσε την Τετάρτη ότι συζήτησε τρόπους βελτίωσης της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών σε μια διαδικτυακή συνάντηση με τον Σαουδάραβα ομόλογό του Μοχάμεντ αλ Τζαντάν.

Οι δύο αξιωματούχοι αντάλλαξαν επίσης απόψεις για το εμπόριο και τους τομείς των επενδύσεων, ανέφερε ο Νεμπάτι στο Twitter.

Τρεισήμισι χρόνια αφότου η Σαουδική Αραβία επέβαλε μποϊκοτάζ στα τουρκικά αγαθά για τη δολοφονία Κασόγκι, ο διάδοχος θα επιχειρήσει να χρησιμοποιήσει την επίσκεψη του Ερντογάν ως μοχλό για να θέσει οριστικό τέλος στη διαμάχη 

«Για τον διάδοχο MBS, όλα έχουν να κάνουν με τον Κασόγκι. Του έχει εμμονή. Είναι προσωπικό», είπε στο MEE νωρίτερα αυτή την εβδομάδα μια πηγή με γνώση του ταξιδιού, χρησιμοποιώντας ένα κοινό ψευδώνυμο για τον Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

«Κατηγορεί προσωπικά τον Ερντογάν για την εμπλοκή της Αμερικής και για το ότι δεν έκλεισε την υπόθεση εντός των πρώτων ημερών».

Εκτός από την τουρκική υπόθεση, εξακολουθεί να υπάρχει μια δεύτερη αγωγή σε ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ που κατατέθηκε από τη Hatice Cengiz, την αρραβωνιαστικιά του Khashoggi, και την ομάδα υπεράσπισης Democracy for the Arab World Now (Dawn) που εδρεύει στις ΗΠΑ, την οποία ίδρυσε και διηύθυνε ο Khashoggi πριν από τον θάνατό του. .

Αυτή η μήνυση, υποστηρίζουν Τούρκοι αξιωματούχοι, είναι πέρα ​​από τις δυνατότητες τους."

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Το άνοιγμα του Ερντογάν προς τη Σαουδική Αραβία, έρχεται σε συνέχεια παρόμοιων κινήσεων αποκατάστασης των σχέσεων της Τουρκίας με άλλες αραβικές χώρες, όπως τα ΗΑΕ και η Αίγυπος, αλλά και με το Ισραήλ

Ο πόλεμος στην Ουκρανία χρησίμευσε επίσης στον Τούρκο Πρόεδρο προκειμένου να αποκαταστήσει τις σχέσεις της χώρας του με τη Δύση, κάτι το οποίο διαφαίνεται στον ορίζοντα ήδη

Όλα τα παραπάνω έχουν έναν κοινό παρανομαστή που λέγεται Ελλάδα

Κοινώς η Τουρκία επιχειρεί να αποδομήσει  αργά αλλά σταθερά όλες τις περιφερειακές συμμαχίες που είχε συμπράξει η χώρα μας σε Μ. Ανατολή , Βόρεια Αφρική και Δυτικό κόσμο

Υπενθυμίζουμε ότι Ελλάδα και Σαουδική Αραβία έχουν λίαν αναβαθμισμένες σχέσεις σε στρατιωτικό επίπεδο, με μαχητικά της Σαουδικής Αραβίας να μετέχουν σε  Διεθνείς αεροπορικές ασκήσεις της χώρας μας, ενώ η Ελλάδα έχει αποστείλει μια συστοιχία Patriot και 200 στρατιωτικούς στο Ριάντ, ενισχύοντας την αντιαεροπορική του άμυνα απέναντι στις επιθέσεις των ανταρτών Χούτι της Υεμέμης

Η επαναπροσέγγιση που επιχειρεί ο Ερντογάν με την Σαουδική Αραβία  στοχεύει σε συνεργασία σε θέματα ενέργειας και σε οπλικά συστήματα

Ίσως η Άγκυρα επιχειρήσει να πουλήσει drone Βayraktar στο Ριάντ, προκειμένου να έχει τη σιωπηρή  του συγκατάβαση στις επικείμενες προκλητικές ενέργειες και κινήσεις  της στη ΝΑ Μεσόγειο και Αιγαίο

Όπως όλα δείχνουν άλλωστε οι επόμενοι μήνες θα είναι καυτοί για τον Ελληνισμό, σε Ελλάδα και Κύπρο, χάρη στη άκρατη τουρκική επιθετκότητα

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

meloni
Κόσμος 0

Βγήκε από τα ρούχα της η Μελόνι με τον Πούτιν παρουσία Μητσοτάκη-«Η Ρωσία στέλνει αράδα λαθρομετανάστες σε όλη την ΕΕ, μας απειλεί πολύπλευρα»

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός τόνισε την απειλή που θέτει η Ρωσία για την «ασφάλεια και την δημοκρατία της Ευρωπαϊκής Ένωσης»...