Οι σχέσεις της Τουρκίας με την Αίγυπτο «πρέπει να βελτιωθούν», καθώς οι αμοιβαίοι δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών «είναι σημαντικοί» για πολλές περιοχές, δήλωσε την Πέμπτη ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σύμφωνα με την τουρκική Daily Sabah.
Η Αίγυπτος και η Τουρκία πραγματοποίησαν δύο γύρους συνομιλιών πέρυσι ,ο πρώτος στο Κάιρο τον Μάιο και ο δεύτερος στην Άγκυρα τον Σεπτέμβριο.
Επικεφαλής των συνομιλιών ήταν ο υφυπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Hamdy Loza και ο Τούρκος ομόλογός του Sadat Onal.
Σύμφωνα με κοινές δηλώσεις μετά από κάθε γύρο συνομιλιών, οι συζητήσεις ήταν «ειλικρινείς και σε βάθος» και οι δύο χώρες συμφώνησαν να συνεχίσουν να συμμετέχουν σε διερευνητικές συνομιλίες στο μέλλον.
«Τώρα ο τρίτος γύρος των συνομιλιών είναι δυνατός. Μπορεί να συναντηθούμε με τον Αιγύπτιο Υπουργό Εξωτερικών Σούκρι και άλλους», είπε ο Τούρκος κορυφαίος διπλωμάτης, προσθέτοντας ότι μέχρι στιγμής δεν έχει οριστεί ημερομηνία.
Ο Τσαβούσογλου είπε την Πέμπτη ότι είναι δυνατός ο αμοιβαίος επαναδιορισμός των πρεσβευτών και ότι υπάρχει βούληση και από τις δύο πλευρές για εξομάλυνση των σχέσεων.
Οι σχέσεις της Αιγύπτου με την Τουρκία είναι τεταμένες χωρίς κοινούς πρεσβευτές μετά την ανατροπή του εκλιπόντος ισλαμιστή προέδρου της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι το 2013, ο οποίος υποστηρίχθηκε από την κυβέρνηση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Το ρήγμα μεταξύ των δύο χωρών συνέχισε στη συνέχεια να διευρύνεται, κυρίως όταν η Τουρκία εξέφρασε την αντίθεσή της στην Επανάσταση της 30ής Ιουνίου 2013 και καταδίκασε τις δικαστικές ποινές της Αιγύπτου εναντίον μελών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, την οποία η Αίγυπτος χαρακτήρισε τρομοκρατική οργάνωση το 2013.
Η Αίγυπτος έχει επίσης επικρίνει την Τουρκία ότι φιλοξενεί μέλη και ηγετικές προσωπικότητες της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και τους επιτρέπει να εκφράσουν την αντιαιγυπτιακή κυβερνητική ρητορική τους στα τουρκικά τηλεοπτικά κανάλια.
Αυτό προστίθεται στη στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στη Λιβύη, μια χώρα που μοιράζεται σύνορα μήκους 1.115 χιλιομέτρων με την Αίγυπτο και η σταθερότητα της οποίας θεωρείται κρίσιμη για την εθνική ασφάλεια της Αιγύπτου.
Οι δύο χώρες έχουν βρεθεί επίσης σε αντίθετες πλευρές στη Λιβύη, όπου το Κάϊρο υποστήριξε τον Στρατηγό Khalifa Haftar, γνωστό ως «ισχυρός άνδρας της Κυρηναϊκής»,σε αντίθεση με την Τουρκία η οποία στηρίζει τον Dbeibé ενώ διατηρεί στρατιωτικές δυνάμεις και μισθοφόρους στο έδαφος της χώρας
Στα τέλη Μαΐου, μετά τον πρώτο γύρο συνομιλιών με την Τουρκία, ο Υπουργός Εξωτερικών Σούκρι επιβεβαίωσε την ανάγκη να διατηρηθούν τα αιγυπτιακά συμφέροντα και να μην αναμειχθεί η Τουρκία στις εσωτερικές υποθέσεις της Αιγύπτου.
Η Αίγυπτος επιδιώκει να φτάσει σε ένα σημείο όπου υπάρχει «σαφές πολιτικό έδαφος» που να καλύπτει τις ανάγκες τόσο της Αιγύπτου όσο και της Τουρκίας, σε περίπτωση που οι διερευνητικές συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών αποφέρουν θετικά αποτελέσματα, είπε τότε ο Σούκρι.
Τα σημερινά σχόλια του Τσαβούσογλου έρχονται σχεδόν μια εβδομάδα μετά τα σχόλιά του ότι η Άγκυρα «θα λάβει σύντομα» πρόσθετα μέτρα για την εξομάλυνση των σχέσεων με την Αίγυπτο, βασιζόμενη στα βήματα που έχει ήδη λάβει.
Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα
Σε πρόσφατο άρθρο μας με τίτλο " Κάτι κινείται στη Λιβύη-Επίκειται συνάντηση αντιπροσωπειών Χαφτάρ-Ντμπέιμπε"αναφερθήκαμε στο γεγονός ότι έχει προγραμματιστεί συνάντηση αντιπροσωπειών των δύο ανδρών, στο Παρίσι όπου αυτή του Χαφτάρ θα επιχειρήσει να "πείσει" τον Ντμπέιμπε να πάψει να ασκεί τα τα καθήκοντα του Πρωθυπουργού της Λιβύης
Η Τουρκία θα είναι επίσης παρούσα σε αυτές τις διαπραγματεύσεις, μέσω του αρχηγού πληροφοριών του Ερντογάν, Χακάν Φιντάν.
Ο Φιντάν συναντήθηκε επίσης με τον Μπελκατσέμ Χάφταρ, γιό του Στρατάρχη ο οποίος θα ηγείται της αντιπροσωπείας Χαφτάρ στις επικείμενες συνομιλίες στο Παρίσι, στα τέλη Μαρτίου.
Η διατήρηση των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία πρέπει να είναι ένα επιτακτικό βήμα από την πλευρά του Χάφταρ για την επίτευξη συμφωνίας, με τον Ερντογάν να είναι ο κύριος διεθνής υποστηρικτής του Ντμπέιμπε.
Η τουρκική στρατιωτική παρουσία στη Λιβύη παραμένει ένα από τα μεγάλα εμπόδια για την κανονική και πολιτική ανάπτυξη στη χώρα.
Η τουρκική στρατιωτική αποστολή έχει, εκτός από τις ειρηνευτικές της λειτουργίες, στόχο να κρατήσει σταθερά στην εξουσία τον Dbeibé, ο οποίος διαφορετικά θα είχε ήδη ανατραπεί.
Όταν ο Dbeibé ανακοίνωσε την απόφασή του να μην παραχωρήσει την εξουσία παρά την κοινοβουλευτική του εντολή, αυτή έγινε με την σιωπηρή υποστήριξη ορισμένων στρατιωτικών συμμάχων του.
Ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν έχει ήδη καταγγείλει επανειλημμένα τον ρόλο της τουρκικής στρατιωτικής επέμβασης στη Λιβύη.
Η Ελλάδα θα πρέπει να "διατηρήσει την επαφή της" με τον Χαφτάρ, επικουρούμενη από Αίγυπτο και Γαλλία, έτσι ώστε αυτός να μην υπαναχωρήσει στα κελεύσματα της Τουρκίας περί win-win, στη βάση αποδοχής του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου από τον Στρατάρχη με αντάλλαγμα την αποδοχή από την Τουρκία αυτού ως Προέδρου και ταυτόχρονα διατήρηση των τουρκικών στρατιωτικών βάσεων στη χώρα
Κλείνοντας υπενθυμίζουμε ότι σε προγενέστερο άρθρο μας, είχαμε αναλύσει το γεγονός ότι η χρονική συγκυρία και η προσπάθειες της ΕΕ για εξεύρεση πηγών φυσικού αερίου είναι θετικές για την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου Αιγύπτου-Ελλάδας, το οποίο εκτός των άλλων έχει τεράστια Εθνική σημασία, αφού θα ακυρώνει στην πράξη το παράνομο τουρκοολιβυκό μνημόνιο
Η Ελλάδα θα πρέπει να κινηθεί στην σίγουρη παρακαταθήκη που έχει διασφαλίσει με την Αίγυπτο που εδράζεται, στην μερική οριοθέτηση των ΑΟΖ μας μέχρι τον 28ο μεσημβρινό κατόπιν συμφωνίας των 2 χωρών , καθώς και στην ενεργειακή διασύνδεση Ελλάδος -Αιγύπτου με καλώδιο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας που επίσης έχει συμφωνηθεί μεταξύ μας.
Με αφετηρία τα δύο παραπάνω η Ελλάδα θα πρέπει άμεσα να συμπράξει με την Αίγυπτο στην δημιουργία -κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου στην όδευση Αίγυπτος-Κρήτη-ηπειρωτική Ελλάδα-Ευρώπη, όσο γρηγορότερα γίνεται ,προλαβαίνοντας τις τουρκικές προσπάθειες για συμφωνια με το Ισραήλ για την κατασκευή που θα διοχετεύει το Ισραηλινό φυσικό αέριο στην Τουρκία
Για την χρηματοδότηση του έργου αυτού μπορούμε να ζητήσουμε άμεσα την βοήθεια της ΕΕ, ενώ κυρίαρχο ρόλο σε αυτό θα έπαιζε η Γαλλία η οποία ανέλαβε την Προεδρία της ΕΕ για το 1ο εξάμηνο του 2022.
Η χρονική συγκυρία και η προσπάθειες της ΕΕ για εξεύρεση πηγών φυσικού αερίου είναι θετικές για το παραπάνω έργο, το οποίο εκτός των άλλων έχει τεράστια Εθνική σημασία, αφού θα ακυρώνει στην πράξη το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.