Πιστοποιήθηκε πλέον κατηγορηματικά, ότι ο πρώτος στόχος των ελληνικών υποβρυχίων σε περίπτωση πιθανής ελληνοτουρκικής κρίσης, το τουρκικό πλοίο υποκλοπών/ ηλεκτρονικού πολέμου TCG UFUK, θα εξέλθει στην διακλαδική άσκηση "Γαλάζια Πατρίδα" με ειδική αποστολή.
Το πρώτο πλοίο πληροφοριών της Τουρκίας που εντάχθηκε στην δύναμη του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, θα έχει ως κύρια αποστολή την παρακολούθηση των ελληνικών πολεμικών πλοίων, των επικοινωνιών ελληνικών μονάδων στα νησιά, ενώ η παρουσία του στο μέλλον, θα είναι προπομπός τουρκικών επιχειρησιακών σχεδίων σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο.
Σε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου άμυνας, μαζί με τα 122 πλοία, 14 αεροσκάφη ΑΦΝΣ, 14 UAV, για την άσκηση “ Γαλάζια Πατρίδα” θα βγει το τουρκικό πλοίο υποκλοπών/ ηλεκτρονικού πολέμου TCG UFUK, μαζί με UCAV Aksungur, με στόχο την εκτέλεση σεναρίων προσομοίωσης επιθέσεων σε ελληνικά νησιά, τα οποία η Άγκυρα τα θέλει “αποστρατικοποιημένα”.
Το τουρκικό πλοίο ηλεκτρονικού πολέμου TCG UFUK έχει μήκος 99,5 μέτρα, διαθέτει τέσσερις ηλεκτρικές γεννήτριες 750 kVA, ενώ έχει πλήρες εκτόπισμα 2.400 τόνων .
Το πλοίο, το οποίο μπορεί να εκτελέσει αποστολές SIGINT και ELINT και μπορεί να φτάσει σε μέγιστη ταχύτητα 18 κόμβων την ώρα. Επίσης διαθέτει εξοπλισμό κεραίας και ραντάρ παρόμοιο με το σύστημα ραντάρ ÇAFRAD, μαζί με ελικοδρόμιο κατάλληλο για την απονείωση και προσνείωση ελικοπτέρων κλάσης 10 τόνων.
Το TCG Ufuk, το οποίο έχει τη δυνατότητα να λειτουργεί σε δύσκολες κλιματολογικές και θαλάσσιες συνθήκες, και διαθέτει αυτονομία στην ανοιχτή θάλασσα 45 ημερών.
Παρουσία του UCAV Aksungur σε Αιγαίο/Α.Μεσόγειο τεστάρονται νέα σενάρια από το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό
Στην άσκηση “Γαλάζια Πατρίδα”, θα κάνει την εμφάνιση του και UAV Aksungur, που ανήκει στο τουρκικό πολεμικό ναυτικό.
Το μη επανδρωμένο επιθετικό εναέριο όχημα είναι σχεδόν το ίδιο με το Anka μόνο που έχει 2 κινητήρες.
Με αυτόν τον τρόπο το Aksungur αναπτύχθηκε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και με πολύ χαμηλό κόστος σε σύγκριση με ένα τόσο προηγμένο σύστημα.
Το UAV AKSUNGUR θα εκτελέσει στο Αιγαίο αποστολές πληροφοριών πολλαπλών ρόλων, επιτήρησης, αναγνώρισης και επιθετικού χαρακτήρα.
Πρόκειται για ένα UAV μεσαίου υψομέτρου που εκτελεί αποστολές πληροφοριών ημέρας/νύχτας, επιτήρησης, αναγνώρισης και επίθεσης ( EO/IR, SAR και SIGINT και διάφορα όπλα αέρος-εδάφους).
Το Τουρκικό Ναυτικό διαθέτει αυτή τη στιγμή δύο Aksungur, αλλά μέχρι το τέλος του 2022, θα προμηθευτεί με άλλα 3 UAV αυτού του είδους.
Το απόθεμα σε drone του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, περιλαμβάνει ακόμη δέκα UCAV TB2-BAYRAKTAR, τέσσερα UAV ANKA-S και τέσσερα UAV ANKA-B, μαζί με Τρία αεροσκάφη ATR-72, Έξι P-235 (αεροσκάφη γενικής χρήσης), Τέσσερα TB-20 εκπαιδευτικά αεροσκάφη και 24 ελικόπτερα SH-70B SeaHawk ASW/ASuW 9xAB212.
Οι Τούρκοι θεωρούν ότι με το Aksungur, που μπορεί να πετά για 60 ώρες, θα αυξήσει σημαντικά την παρατήρηση, την ισχύ σε σχέδια επιθετικού χαρακτήρα σε χερσαίους στόχους των Τουρκικών Ναυτικών Δυνάμεων, σε συνδυασμό με την ικανότητα μεγάλου ωφέλιμου φορτίου 750 kg.
Πρόκειται για μια νέου τύπου τακτική, και όπως είχε αναφέρει το Naval News, κατά την διάρκεια της προηγούμενης άσκησης (Mavi Vatan) 2021 τον Μάρτιο του 2021, όταν μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα TB-2 Bayraktar (UCAV) του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, είχαν εξουδετερώσει θαλάσσιους στόχους από μέγιστη εμβέλεια 15 χιλιομέτρων.
Το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό και τα σχέδια του σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο
Αναμένουμε την παραλαβή ελικοπτέρων ROMEO, των εκσυγχρονισμένων αεροσκαφών P-3 ORION, ενώ θα παραλάβουμε μη επανδρωμένα ελικόπτερα Alpha 900 για τα πολεμικά πλοία μας.
Όλα αυτά ενώ αναμένουμε τις Τρεις Φρεγάτες Belhara, εκκρεμεί η απόφαση για τις Κορβέτες, ενώ το UAV αρχύτας εισέρχεται στην τελική φάση κατασκευής, για εξοπλίσει ενδεχομένως μελλοντικά και το Πολεμικό Ναυτικό μας.
Κινούμαστε στον ορθό δρόμο και σύντομα θα έχουμε πιθανότατα και άλλα καλά νέα με στόχο την προάσπιση των εθνικών μας δικαιωμάτων στο Αιγαίο.