Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Γεύμα Μητσοτάκη- Ερντογάν στην Πόλη στις 13:00 το μεσημέρι- Αιγαίο, Μεσόγειος, Ουκρανία στο ''μενού''

Υπενθυμίζεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσεκλήθη από τον Οικουμενικό Πατριάρχη, Βαρθολομαίο, για να συνεορτάσει την Κυριακή της Ορθοδοξίας στο Φανάρι και επ ευκαιρία αυτής της μετάβασης έλαβε την πρόσκληση από τον Ταγίπ Ερντογάν σε γεύμα, πρόσκληση την οποία και αποδέχθηκε. 

Ο κ. Μητσοτάκης φτάνει στην Κωνσταντινούπολη με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος και θα πάει κατευθείαν στο Πατριαρχείο, προκειμένου να δώσει το παρών στον εορτασμό της Κυριακής της Ορθοδοξίας, στο πλευρό του Πατριάρχη Βαρθολομαίου. 

Αμέσως μετά, θα αναχωρήσει από το Φανάρι με κατεύθυνση το Μέγαρο Βαχντετίν, στην περιοχή Ουσκουντάρ της ασιατικής πλευράς της Κωνσταντινούπολης, ώστε να γίνει δεκτός στη 13:00 από τον Τούρκο πρόεδρο. Με βάση τον επίσημο προγραμματισμό, το γεύμα των δύο ανδρών θα διαρκέσει περίπου δύο ώρες, ως τις 15:00 ώρα Ελλάδος.

Όπως είναι λογικό, οι εξελίξεις στον πόλεμο της Ουκρανίας θα μονοπωλήσουν τη συζήτηση, πλην όμως δεν θα είναι και το μοναδικό θέμα. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή θα είναι η τέταρτη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μέσα σε τρία χρόνια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συγκλίσεις μπροστά σε κοινές προκλήσεις με ήπιο κλίμα στην Ανατολική Μεσόγειο και όχι επιβάρυνση με ανάδειξη προβλημάτων θέλει η Αθήνα στην άτυπη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σήμερα το μεσημέρι , για πρώτη φορά στο πλαίσιο γεύματος επί τουρκικού εδάφους. Αν και ανεπίσημο, το ραντεβού της Κωνσταντινούπολης πραγματοποιείται σε εξαιρετικά κρίσιμη γεωπολιτική και διπλωματική συγκυρία και η κάθε πλευρά έχει προετοιμάσει το περιβάλλον με βάση τις επιδιώξεις της. Ο Ερντογάν προσπαθεί εμφανώς να ενισχύσει τον ρόλο του και ο Μητσοτάκης επιδιώκει τακτικές επαφές σύμπλευσης με συμμάχους και εταίρους σε ΕΕ και ΝΑΤΟ.

Λίγο προτού συναντήσει τον τούρκο πρόεδρο, ο Πρωθυπουργός είχε εκτεταμένες συζητήσεις με Ευρωπαίους στις Βερσαλλίες, ανάμεσά τους ο Ολαφ Σολτς, ενώ ακολουθούν οι Βρυξέλλες στις 24-25 Μαρτίου και στο βάθος μια θεσμική επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον. Με τον γερμανό καγκελάριο ο Μητσοτάκης τα έχει πει και τηλεφωνικά τόσο για το Ουκρανικό όσο και για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και στις Βερσαλλίες τον ενημέρωσε για το επικείμενο ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη, ενώ η τουρκική πλευρά περιμένει τον καγκελάριο στην Αγκυρα τη Δευτέρα. Εν μέσω γεωπολιτικών αναταράξεων, που κρατούν υπ’ ατμόν την Ευρώπη και τις ΗΠΑ και διαμορφώνουν ένα σκηνικό που «όλοι προσπαθούν να μιλούν με όλους», σύμφωνα με πρωθυπουργικούς συνεργάτες, το Μαξίμου και το Ακ Σαράι δείχνουν αντίστοιχη διάθεση για ανοιχτούς διαδρόμους. «Αν Μητσοτάκης και Ερντογάν δεν μιλούσαν τώρα, πότε θα μιλούσαν;» λένε οι ίδιες πηγές, δείχνοντας εμμέσως και τη βούληση για οριοθετημένη, περιφερειακή ατζέντα χωρίς αιτιάσεις από το «παράθυρο», με σταθερές απαντήσεις από την Ελλάδα, δίχως εκπτώσεις από πάγιες θέσεις της.

Ο Πρωθυπουργός πάντως κρατά χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών, διαμηνύοντας ότι το πλαίσιο της ελληνικής πλευράς εδράζεται στον ρεαλισμό και – με τα δικά του λόγια – «στην αυτοπεποίθηση την οποία μας προσφέρουν οι τεκμηριωμένες εθνικές απόψεις μας». Προτεραιότητα της Αθήνας είναι οι δυσμενείς επιπτώσεις από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ιδίως σε ό,τι αφορά την ενεργειακή ασφάλεια και το Προσφυγικό – ζητήματα που υπάρχουν στο «μενού» στο τραπέζι της προεδρικής κατοικίας στον Βόσπορο. Επιπλέον ζητούμενο είναι η υιοθέτηση ήπιων τόνων από την Αγκυρα και η αποφυγή οποιαδήποτε περαιτέρω έντασης. «Καλούμαστε να δοκιμαστούμε και στο πεδίο που επιβάλλει η διεθνής συγκυρία» είναι η πρωθυπουργική αποστροφή που αποτυπώνει την προσέγγισή του.

Παραγωγικό διάλογο άλλωστε προσδοκά η Αθήνα για τα περιφερειακά θέματα, όπως το ενεργειακό. Αναμένεται συζήτηση για πιθανή αύξηση της μεταφοράς αζέρικου φυσικού αερίου, από το Αζερμπαϊτζάν προς την Ευρώπη δηλαδή μέσω Τουρκίας και Ελλάδας. Το Μαξίμου θεωρεί ότι είναι «σημαντικά αναβαθμισμένο» το γεωστρατηγικό και γεωπολιτικό αποτύπωμα της Ελλάδας, αλλά ταυτόχρονα έχει στο μικροσκόπιο τις αντιδράσεις και την κινητικότητα της Αγκυρας στο γεωπολιτικό τερέν. Αρμόδιες πηγές απαντούν λακωνικά ότι είναι «προς το συμφέρον όλων» και στη σωστή κατεύθυνση οποιαδήποτε κίνηση προς την ταύτιση με το διεθνές δίκαιο απέναντι σε αναθεωρητισμούς. Ηδη η Αθήνα έχει ταχθεί υπέρ των ευρωπαϊκών κυρώσεων στη Ρωσία (και να συνεχιστούν και να ενταθούν) και θα ήθελε να πιεστούν στην υιοθέτησή τους όλες οι χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ. Στάση στην οποία δεν έχει οδηγηθεί η Τουρκία. «Οι στρατηγικές επιλογές μας δεν αλλάζουν», διαμηνύουν πηγές. «Ούτε ψευδαισθήσεις, ούτε διαφοροποιήσεις από τις διατυπωμένες θέσεις μας» προσθέτουν για το ενδεχόμενο ο Ερντογάν να επιχειρήσει, πέραν των «κοινών προκλήσεων» και της θετικής ατζέντας, να θέσει θέματα που η Αθήνα απορρίπτει ως βάση ή περιεχόμενο συζήτησης.

Το παρασκήνιο του ραντεβού


Τον χειρισμό της προετοιμασίας του ραντεβού έκαναν, ως συνήθως, οι δύο διπλωματικοί σύμβουλοι, Ελένη Σουρανή και Ιμπραήμ Καλίν, οι οποίοι, με βάση τον αρχικό προγραμματισμό, θα έχουν θέση και στο τραπέζι του γεύματος. Μένει, βεβαίως, αυτό να επιβεβαιωθεί στην πράξη, διότι ο κ. Ερντογάν έχει μια τάση για εκπλήξεις, αν και το πρωτόκολλο έχει διαμορφωθεί προσεκτικά. Το γεύμα στο Βαχντετίν, πάντως, θα είναι «το τέλος μιας σχέσης», καθώς η κ. Σουρανή αποχωρεί ως το τέλος του μήνα από τη θέση της για την πρεσβεία της Ρώμης.

Τούτων δοθέντων, κατά πληροφορίες στην αποστολή συμμετέχει και η νέα διπλωματική σύμβουλος του πρωθυπουργού πρέσβης Άννα Μαρία Μπούρα, η οποία θα αναλάβει πλήρως σε μερικές μέρες και έτσι θα έχει μια πρώτη επαφή με τον κ. Καλίν, για τη συνέχιση αυτού του παρασκηνιακού δίαυλου μεταξύ των γραφείων των δύο ηγετών.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

meloni
Κόσμος 0

Βγήκε από τα ρούχα της η Μελόνι με τον Πούτιν παρουσία Μητσοτάκη-«Η Ρωσία στέλνει αράδα λαθρομετανάστες σε όλη την ΕΕ, μας απειλεί πολύπλευρα»

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός τόνισε την απειλή που θέτει η Ρωσία για την «ασφάλεια και την δημοκρατία της Ευρωπαϊκής Ένωσης»...