Ελληνοτουρκικά

Με αραβική συνταγή η Ελλάδα μπορεί να ενισχύσει με THAAD την αντιαεροπορική της άμυνα-Τι πρέπει να ζητήσει από τις ΗΠΑ;

Την ώρα που όλος ο πλανήτης έχει στραμμένη την προσοχή του στον πόλεμο στην Ουκρανία, μια πολύ σημαντική εξέλιξη διαδραματίζεται στον Περσικό κόλπο, η οποία μπορεί να επηρεάσει σημαντικότατα της αντιαεροπορική άμυνα της Ελλάδας, και εξηγώ

ΗΠΑ- THAAD-ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ

Σύμφωνα με πληροφορίες από ανοικτές πηγές συνήθους αξιοπιστίας, φαίνεται ότι συμφωνήθηκε μεταξύ ΗΠΑ και Σαουδικής Αραβίας, η παραγωγή από το Ριάντ εξαρτημάτων πυραυλικού συστήματος THAAD και  ιθαγενών drones «SkyGaurd» για ενίσχυση των στρατιωτικών δυνατοτήτων της Σαουδικής Αραβίας

Η κίνηση αποκτά μεγάλη σημασία καθώς έρχεται σε μια στιγμή που η χώρα του Κόλπου αντιμετωπίζει επιθέσεις με πυραύλους και UAV από αντάρτες Χούτι που υποστηρίζονται από το Ιράν στην Υεμένη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε μια άλλη εξέλιξη, μια κρατική αμυντική εταιρεία της Σαουδικής Αραβίας είπε ότι υπάρχουν σχέδια σε εξέλιξη για την παραγωγή των εγχώριων μη επανδρωμένων αεροσκαφών «SkyGuard» για τις ένοπλες δυνάμεις της.

Το drone Suadi δεν πρέπει να συγχέεται με το αμερικανικό MQ-9B SkyGuardian UCAV.

Στο περιθώριο της Έκθεσης Παγκόσμιας Άμυνας στις 7 Μαρτίου, η Γενική Αρχή Στρατιωτικών Βιομηχανιών (GAMI), η ρυθμιστική αρχή της αμυντικής βιομηχανίας της Σαουδικής Αραβίας, ανακοίνωσε την τοπική κατασκευή εκτοξευτών αντιαεροπορικών πυραύλων THAAD, ανέφερε η Saudi Gazette.

«Για περισσότερα από 50 χρόνια, η Lockheed Martin είναι ένας αφοσιωμένος εταίρος στη Σαουδική Αραβία, καθώς η χώρα συνεχίζει το ταξίδι της προς τη διασφάλιση ενός ασφαλούς και βιώσιμου μέλλοντος για τον λαό της»,  είπε ο Joseph Rank, διευθύνων σύμβουλος της Lockheed Martin στη Σαουδική Αραβία και την Αφρική.

Αυτόχθονα UAV

«Η Στρατιωτική Βιομηχανία της Σαουδικής Αραβίας (SAMI) συνεργάζεται με τη Γενική Αρχή Στρατιωτικών Βιομηχανιών (GAMI) για την παραγωγή ενός σαουδαραβικού drone», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος (CEO) Walid Abukhaled στο Al-Ekhbariya TV, στο περιθώριο του Worlds Defense Show. (WDS).

Το σύστημα drone αναπτύχθηκε από το Prince Sultan Defense Studies and Science Research Center (PSDSR) το 2015 και έκτοτε έχει παρουσιαστεί σε πολλές αμυντικές εκδηλώσεις διεθνώς.

Τον Αύγουστο του 2021, η Advanced Electronics Company (AEC), θυγατρική της SAMI σύναψε συμφωνία με την PSDSSR για τη μαζική παραγωγή του drone.

«Αυτό το σημαντικό ορόσημο στην κατασκευή προηγμένων τεχνολογιών θα βοηθήσει στη διασφάλιση της επιτυχούς μετάβασης από την έρευνα, τις δοκιμές και τα πειράματα στην κατασκευή και τη μαζική παραγωγή», δήλωσε ο Δρ Sami bin Mohammed Al-Alhumaidi, αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του PSDSSR.

Το 2018, δύο από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη SkyGaurd, «Haris Al-Ajwaa» και «Al-Nawras», παρουσιάστηκαν στην Έκθεση των Ενόπλων Δυνάμεων για την Ποικιλομορφία Απαιτήσεων και Δυνατοτήτων (AFED).

Οι ερευνητές του PSDSSR που επικαλείται το Arab News ισχυρίστηκαν ότι ο Haris Al Ajwaa ζύγιζε 250 κιλά και μπορούσε να πραγματοποιήσει αυτόματη απογείωση και προσγείωση και να πετάει συνεχώς για 10 ώρες σε εμβέλεια 200 χιλιομέτρων και υψόμετρο 18.000 ποδιών.

Μπορεί να εξοπλιστεί με κάμερες υψηλής ανάλυσης και επίσης ένα σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου (EWS) για να μπλοκάρει τα ραντάρ και τις επικοινωνίες του εχθρού. Στο drone θα μπορούσαν να προστεθούν δύο βόμβες καθοδηγούμενες με λέιζερ βάρους 12 κιλών η καθεμία και εκρηκτικές βόμβες έως 7 κιλά.

Το Al-Nawras σχεδιάστηκε για να είναι ένα ελαφρύ σύστημα μη επανδρωμένου εναέριου οχήματος (UAV) που μπορεί να εκτοξευτεί από διαφορετικές τοποθεσίες και εκτελεί επιτήρηση, παρακολούθηση και παρακολούθηση, καθώς και υποστήριξη και διόρθωση βολών.

Έχει μήκος 4 μέτρα,  βάρος 38 κιλά και μπορεί να πετάξει για 5 ώρες σε υψόμετρο 4.000 μέτρων και, λόγω του μικρού του μεγέθους, μπορεί να εκτοξευθεί από πλοία χρησιμοποιώντας εκτοξευτή, πρόσθεσε η Arab News.

Απειλή από πληρεξούσιους που υποστηρίζονται από το Ιράν

Πρόσφατα, το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας (KSA) αντιμετώπισε επιθέσεις με drone και πυραύλους από πολιτοφυλακές Χούτι που υποστηρίζονται από το Ιράν. Η χώρα βοηθά επίσης την κυβέρνηση της Υεμένης να καταπολεμήσει αυτά τα στοιχεία. Η KSA θέλει να ενισχύσει τη στρατιωτική της ικανότητα με προηγμένα drones καθώς παρακολουθεί το Ιράν να γίνεται σημαντικός  στρατιωτικός παράγοντας στη Μέση Ανατολή.

Στα βόρεια της, η KSA έχει χερσαία σύνορα με το Ιράκ, μια ασταθή χώρα με τεράστια επιρροή πολιτοφυλακών που υποστηρίζονται από το Ιράν και την παρουσία τρομοκρατικών ομάδων όπως το ISIS και η Αλ Κάιντα.

Η άνοδος της τρομοκρατικής ομάδας ISIS το 2013 ώθησε την KSA να επενδύσει τεράστιες επενδύσεις σε ένα πολυεπίπεδο φράκτη ασφαλείας μήκους 900 χιλιομέτρων κατά μήκος των βόρειων συνόρων της με το Ιράκ που αποτελείται από 78 πύργους παρακολούθησης, οκτώ κέντρα διοίκησης, 10 κινητά οχήματα επιτήρησης, 32 κέντρα ταχείας αντίδρασης και τρία τμήματα ταχείας επέμβασης, όλα συνδεδεμένα με ένα δίκτυο επικοινωνιών οπτικών ινών.

Περίπου 3.400 άτομα έχουν εκπαιδευτεί για να επανδρώσουν  αυτό το φράγμα, σύμφωνα με το Σαουδικό Πρακτορείο Τύπου.

Αυτή η αυξανόμενη ανάγκη για ασφάλεια στα σύνορα μπορεί να έχει παρακινήσει το Ριάντ να αναπτύξει τις δυνατότητές του με drone, καθώς τα UAV είναι σε θέση να καλύπτουν μια μεγάλη χερσαία περιοχή ενώ εντοπίζουν τις αλλαγές στο έδαφος πιο αποτελεσματικά, παρέχοντας έτσι μια φθηνότερη εναλλακτική λύση για την κατασκευή και τη διατήρηση ενός φυσικού φράχτη στα σύνορα.

Η KSA και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα χρησιμοποιούν drones κινεζικής κατασκευής Wing Loong και Cai-Hong (CH) 4B. Αυτά τα drones έχουν αναπτυχθεί σε μάχες εντός της Υεμένης.

Το 2017, η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας και η China Aerospace Science and Technology Corp (CASC) συνήψαν συμφωνία για τη συμπαραγωγή μη επανδρωμένων αεροσκαφών CH-4 σε ένα νέο εργοστάσιο στο Ριάντ.

Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος CH-4 θεωρείται παρόμοιο με το General Atomics MQ-1 Predator της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, το οποίο οι ΗΠΑ απέφυγαν να πουλήσουν στην KSA για να σταματήσουν την πιθανή ανάπτυξή τους στην Υεμένη.

Τούτου λεχθέντος, τα εγχώρια μη επανδρωμένα αεροσκάφη SkyGaurd θα αποτελούσαν μεγάλη ώθηση στην ικανότητα UAV της KSA, καθώς η χώρα φαίνεται να έχει στόλο 900 drones 

Η Ελλάδα τάσσεται ανοιχτά υπέρ ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-Ουκρανίας

Είναι γεγονός ότι οι σχέσεις Ελλάδας και Ρωσίας βρίσκονται σε όξυνση λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, κάτι το οποίο δεν αναμένεται να διορθωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Αιτία για αυτό είναι πολλές παράμετροι, οι κυριότεροι των οποίων είναι οι εξής:

Η χώρα μας είναι μέλος του ΝΑΤΟ-ΕΕ και ακολουθεί τις χώρες που λαμβάνουν μέτρα κατά της Ρωσίας λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία.

Η Αθήνα απέστειλε πρόσφατα χιλιάδες ελαφρά όπλα (καλάζνικωφ) στην Ουκρανία.

Μέχρι στιγμής 10 ομογενείς μας έχουν χάσει τη ζωή τους στην ευρύτερη περιοχή της Μαριούπολης -Σαρτανά λόγω του πολέμου, γεγονός που ώθησε το ΥΠΕΞ μας σε διάβημα προς την Ρωσική πλευρά.

Η Ελληνική πολιτική ηγεσία επέκρινε τα υπάρχοντα ρωσικά όπλα στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις ως πεπαλαιωμένα , αφήνονας έτσι ανοικτό το ενδεχόμενο  αντικατάστασής τους με σύχγρονα δυτικής προέλευσης.

Η Ελλάδα λόγω Σούδας αλλά κυρίως λόγω Αλεξανδρούπολης, χρησιμοποιείται ευρέως από ΗΠΑ-ΝΑΤΟ για την αποστολή οπλικών συστημάτων, πολεμικού υλικού και ενισχύσεων στις χώρες της Ατλαντικής Συμμαχιας που συνορεύουν με Ρωσία και Ουκρανία.

Η Ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα και οι πρόσφατες δηλώσεις της  εκροσώπου τύπου του Ρωσικού ΥΠΕΞ Ζαχάροβ, είναι αρνητικές απένατι στην Ελλάδα , υποδηλώνοντας ότι οι σχέσεις των δύο χωρών δεν είναι όπως παλαιότερα και πως διέρχονται περίοδο κρίσης.

Η Ελλάδα πρόσφατα προέβη σε Στρατηγική Αμυντική Συνεργασία με τις ΗΠΑ, ενώ το ελληνικό λόμπυ στην Ουάσιγκτον είναι ισχυρό. επηρεάζοντας θετικά την πορεία των πολύ καλών Ελληνοαμερικανικών σχέσεων.

Η Τουρκία παρά την κρίση στην Ουκρανία εξακολουθεί να διατηρεί υψηλή ρητορική κατά της χώρας μας.

Τι πρέπει να ζητήσει η Ελλάδα από τις ΗΠΑ;

Η χώρα μας σύμφωνα με τις παραπάνω επισημάνσεις-εξελίξεις και με δεδομένο ότι αντιμετωπίζει παρόμοια προβλήματα  με αυτά της Σαουδικής Αραβίας ανφορικά με το γειτονικό της Ιράν, εν προκειμένω για εμάς με την Τουρκία και εκμεταλλευόμενη την παροχή διευκολύνσεων που παρέχει μέσω Αλεξανδρούπολης και Σούδας στη Συμμαχία-ΗΠΑ, γεγονός που ας μην κρυβόμαστε την έχουν στοχοποιήσει από τη Μόσχα ,εκτιμούμε ότι είναι ευκαιρία να ζητήσει αντιεροπορική θωράκιση της με αντιπυραυλικά συστήματα THAAD παράγοντας απάρτια αυτού στα πρότυπα της Σαουδικής Αραβίας καθώς και συμπαραγωγή drones με τις ΗΠΑ.

Θα πρέπει εδώ να πτοτάξουμε στις ΗΠΑ-ΝΑΤΟ τον διπρόσωπο ρόλο και τη στάση της Τουρκίας αποκομίζοντας τα μέγιστα δυνατά οφέλη για την άμυνα της χώρας μας.

Η χρονική συγκυρία είναι ευνοϊκή προκειμένου με τους υπάρχοντες αντιαεροπορικούς πυραύλους Patriot ενισχυόμενους με 2 συστοιχίες THAAD σε Αλεξανδρούπολη και Σούδα  να κλειδώσουμε πλήρως τον εναέριο χώρο σε Αιγαίο και ΝΑ Μεσόγειο, αφαιρώντας παντελώς από το μυαλό του Ερντογάν τις σκέψεις που κάνει για κατακτηση των νησιών μας.

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ