Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Μοναδική ευκαιρία για την Ελλάδα να εντάξει με σχεδόν μηδενικό κόστος το αμερικανικό αεροσκάφος Α-10 Warthog στις Ένοπλες Δυνάμεις της

Τα γεγονότα στην Ουκρανία κατέδειξαν ότι  πλέον Δύση και Ρωσία έχουν περιέλθει σε μια νέα κατάσταση Ψυχρού πολέμου, γεγονός ωστόσο το οποίο ισχύει  και μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας με αφορμή την Ταϊβάν και την θαλάσσια προσπάθεια επέκτασης της Κίνας στον Ινδοειρηνικό

Οι ΗΠΑ έχουν θέσει την Κίνα ως την νούμερο ένα απειλή για αμφισβήτηση της Παγκόσμιας κυριαρχίας τους και στο πλαίσιο αυτό, καταβάλουν προσπάθειες πυρηνικού εκσυγχρονισμού, ενώ  επενδύουν στην έρευνα και ανάπτυξη όπλων για την καταπολέμηση τυχόν μελλοντικών πολέμων κατά της Κίνας και της Ρωσίας.

 Με γνώμονα τα παραπάνω το Πεντάγωνο σχεδιάζει επίσης να μειώσει το  λειτουργικό του κόστος,  παροπλίζοντας παλαιότερα όπλα, όπως τα υπερβολικά ευάλωτα αεροσκάφη A-10 Warthog.

Σύμφωνα με το Reuters σε νέο άρθρο για τις αμυντικές δαπάνες των ΗΠΑ γράφτηκε μεταξύ άλλων πως: Το Πεντάγωνο σχεδιάζει επίσης να μειώσει το κόστος παροπλίζοντας παλαιότερα όπλα, όπως τα παράκτια πολεμικά πλοία, τα οποία είναι ακριβά στη λειτουργία τους, και τα υπερβολικά ευάλωτα αεροσκάφη A-10.

Το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ αποφάσισε ότι μόνο 44 από τα επιθετικά αεροσκάφη A-10 θα αποσυρθούν έτσι ώστε ο προϋπολογισμός του έτους να καλύπτει τις νέες τεχνολογίες.

Προβλέφθηκε επίσης ότι τα υπόλοιπα αεροσκάφη περίπου 130 θα εκσυγχρονιστούν εκ νέου  και θα διατηρηθούν στο απόθεμα.

H  ευκαιρία που πρέπει να εκμεταλλευθεί η Ελλάδα

Oι ΗΠΑ είδαν την Ελλάδα ως  χώρα αγκυροβόλιο,  για την καλύτερη εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους σε μια πολυτάραχη γεωγραφική περιοχή που απαρτίζεται από την Ανατολική Ευρώπη-Βαλκανική-ΝΑ Μεσόγειο-Μ. Ανατολή-Β. Αφρική.

Για το σκοπό αυτό ενεργοποιούν νέες στρατιωτικές βάσεις τους στην Ελλάδα, την οποία και εξοπλίζουν, ενάντια στην τουρκική προκλητικότητα-επιθετικότητα.

Η Ελλάδα πρόσφατα έγινε αποδέκτης τέτοιων οπλικών συστημάτων τα οποία πήρε από τις ΗΠΑ , καταβάλλοντας  εξαιρετικά χαμηλό, συμβολικό θα λέγαμε ποσό, ενώ στον αντίποδα η Τουρκία λόγω αγοράς των S-400 από τη Ρωσία, είναι αποκλεισμένη από τις ΗΠΑ αναφορικά με την απόκτηση οπλικών συστημάτων από αυτήν.

Από τα παραπάνω διαφαίνεται γενικότερα ότι η χώρα μας θα πρέπει να εκμεταλλευθεί την ευκαιρία στην παρούσα φάση και να αποκτήσει αμερικανικά οπλικά συστήματα τα οποία αποσύρονται από την υπερδύναμη, για ενίσχυση της αποτρεπτικής της ικανότητας. 

Σε αυτή την κατηγορία εντάσσεται και το αμερικανικό αεροσκάφος A-10 Warthog

 Ιστορικό των A-10

Τα ισχυρά επιθετικά αεροσκάφη που τέθηκαν σε υπηρεσία το 1976, που αναπτύχθηκαν στη Μέση Ανατολή, την Ευρώπη και τον Ειρηνικό, ονομάστηκαν «Warthog». 

Αυτό το αεροσκάφος είναι ένα υποηχητικό αεροσκάφος με δύο στροβιλοανεμιστήρες που αναπτύχθηκε από την Fairchild-Republic για τις ανάγκες της Πολεμικής Αεροπορίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Αποστολή του είναι η παροχή μάζας πυρών εγγύς αεροπορικής υποστήριξης εναντίον εχθρικών  ΤΟΜΑ, ΤΟΜΠΑ, αρμάτων μάχης και εχθρικών χερσαίων δυνάμεων.

Με το ισχυρό πυροβόλο των 30 χιλιοστών, έγινε πολύ δημοφιλές στο Ιράκ και το Αφγανιστάν για την εντυπωσιακή υποστήριξή του στον αμερικανικό στρατό.

Μέχρι σήμερα, 281 αεροσκάφη A-10 έχουν εισέλθει στον κατάλογο της Πολεμικής Αεροπορίας, με 173 από αυτά να  αναβαθμίζονται  το 2019 με το πρόγραμμα Enhanced Wing Assembly που ξεκίνησε το 2011.

Γιατί η  Ελλάδα θα πρέπει να αποκτήσει  τα A-10 ως αεροσκάφος εγγύς αεροπορικής υποστήριξης ;

Σε προγενέστερο άρθρο μας είχαμε επισημάνει την αναγκαιότητα αλλά και την ευκαιρία η  χώρα μας να αποκτήσει έναν αριθμό από τα 44 A-10 Thunderbolt τα οποία θα αποσύρουν οι ΗΠΑ, για τους εξής λόγους:

https://www.youtube.com/watch?v=-qQAsORd3Us

To εν λόγω μαχητικό είναι πιστοποιημένης αξίας και δοκιμασμένο σε πεδία μάχης, όπως στο Ιράκ και το Αφγανιστάν με εντυπωσιακά αποτελέσματα για τον Αμερικανικό στρατό.

Αποστολή του είναι όπως είπαμε  η παροχή μάζας  πυρών  εγγύς αεροπορικής υποστήριξης εναντίον εχθρικών  ΤΟΜΑ, ΤΟΜΠΑ, αρμάτων μάχης και εχθρικών χερσαίων δυνάμεων.

Αυτό φωτογραφίζει τις τουρκικές μηχανοκίνητες και τεθωρακισμένες Ταξιαρχίες στον έβρο, αλλά και την τουρκική Ταξιαρχία πεζοναυτών, τις  αεροκίνητες  δυνάμεις και μηχανοκίνητες -τεθωρακισμένες ακολουθείσες των πρώτων αποβατικών κυμάτων τουρκικές δυνάμεις που θα "κατεβούν" στο νησί μας για να το καταλάβουν.

Όπως αντιλαμβανόμαστε τυχόν απόκτηση έστω και μονοψήφιου αριθμού A-10  από την Ελλάδα θα αναβάθμιζε κατακόρυφα την αποτρεπτική μας ισχύ σε Έβρο και νησιά, αποτελώντας το φόβο και τρόμο των τουρκικών χερσαίων δυνάμεων.

Οι χερσαίες δυνάμεις της χώρας μας με την απόκτηση του Α-10 θα έχουν ένα πανίσχυρο αεροπορικό μέσο παροχής εγγύς αεροπορικής υποστήριξης, το οποίο θα μπορούσε σε συγκερασμό με τα υπόλοιπα οπλικά μας μέσα να αποτελέσει έναν πολλαπλασιαστή ισχύος 

Μην ξεχνάμε ότι στο πεδίο της μάχης δύο είναι  τα στοιχεία που κυριαρχούν, το πύρ και ο ελιγμός

Ειδικότερα για τον αμυνόμενο είναι πολύ υπέρ του η δυνατότητας  εκτόξευσης μάζας φονικών πυρών κατά του επιτιθεμένου σε μικρό χρονικό διάστημα,περιορίζοντας τις επιλογές ελιγμού του και αυξάνοντας τις πιθανότητες ήττας του στο πεδίο της μάχης

Αυτό το διασφαλίζει η προσθήκη του Α-10 στο ελληνικό οπλοστάσιο

Το γεγονός τέλος  ότι οι ΗΠΑ σκοπεύουν να τα διατηρήσουν στο οπλοστάσιο τους  έστω και ως απόθεμα μέχρι το 2030, θα εξασφαλίσει και ροή ανταλλακτικών προς τη χώρα μας για τα επόμενα χρόνια σε περίπτωση απόκτησής τους.

Κλείνοντας θα πρέπει να επισημάνουμε ότι τυχόν  απόκτηση του Α-10 από τη χώρα μας, θα έχει ως αποτέλεσμα την απεμπλοκή-αποδέσμευση μαχητικών αεροσκαφών της Πολεμικής μας Αεροπορίας σε ρόλους παροχής εγγύς αεροπορικής υποστήριξης των χερσαίων δυνάμεων μας, γεγονός που θα έχει πολλαπλά οφέλη αναφορικά με την εξασφάλιση και διατήρηση της υπερπολύτιμης  για την τελική έκβαση των επιχειρήσεων,  Αεροπορικής μας υπεροχής σε Αιγαίο, Θράκη και Ανατολική Μεσόγειο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ