Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Φουσκοθαλασσιές! Δύο Γάλλοι εν ενεργεία Αντιναύαρχοι στοχοποιούν την Τουρκία στην Μεσόγειο μιλώντας για επικείμενες πολεμικές κρίσεις

Πραγματικά είναι σημαντικό να αναφέρουμε, λόγω και της ελληνογαλλικής αμυντικής συμφωνίας, το επίσημο στρατιωτικό δόγμα που διέπει το γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό, (το οποίο “κινείται” ανεξάρτητα από την εναλλαγή προέδρων στην χώρα), από δύο εν ενεργεία Αντιναυάρχους επικεφαλής στόλων Μεσογείου και Ατλαντικού.

Οι δύο Γάλλοι ανώτατοι αξιωματικοί δείχνουν με το χέρι “σηκωμένο” την Τουρκία, ως το πιο επικίνδυνο αντίπαλο από αύριο έως τα επόμενα χρόνια, μιλώντας μάλιστα και για επικείμενες πολεμικές κρίσεις στην Μεσόγειο .

Οι δηλώσεις τους έχουν τεράστια βαρύτητα διότι ελέχθησαν ενώ οι ίδιοι είναι διοικητές γαλλικών μονάδων και ασκούν διοίκηση σε τεράστια ισχύ πυρός, στο γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό.             

Αρχικά ο Γάλλος Αντιναύαρχος Olivier Lebas, επικεφαλής του γαλλικού στόλου του Ατλαντικού.

Μιλώντας σε γνωστή αμυντική ιστοσελίδα για τα ζητήματα του Βόρειου Ατλαντικού και της Αρκτικής, περιοχής πολλών προκλήσεων, είτε οικονομικών, περιβαλλοντικών ή γεωστρατηγικών, απάντησε συγκρίνοντας την με την κατάσταση στην Α.Μεσόγειο και την Τουρκία.

Ερώτηση: Πώς θα χαρακτηρίζατε την περιοχή του Βόρειου Ατλαντικού, η οποία αυτή τη στιγμή βρίσκεται υπό τη στρατιωτική σας διοίκηση;

Αντιναύαρχος OLIVIER LEBAS: "Είναι ένας πολύπλοκος χώρος που αποτελείται από δύο μεγάλες περιοχές, τον Βόρειο Ατλαντικό και την υποαρκτική περιοχή.

Υπάρχουν επί του παρόντος πολλές προκλήσεις εκεί, η κύρια μεταξύ των οποίων είναι η ελευθερία της ναυσιπλοΐας, στην οποία η Γαλλία και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί της, καθώς και αυτοί στο ΝΑΤΟ είναι αυστηρά προσκολλημένοι.

Υπάρχουν επίσης ζητήματα οικονομικής χρησιμότητας, όπως τα υποθαλάσσια καλώδια που μεταφέρουν το 99% της εθνικής ροής του Διαδικτύου.

Είναι επίσης ένας χώρος αμφισβήτησης, ανταγωνισμού.

Βλέπουμε ξεκάθαρα την επιστροφή των παιχνιδιών εξουσίας, από ανταγωνιστικές δυνάμεις που αμφισβητούν το διεθνές δίκαιο, και ευνοούν την δική τους ισορροπία δυνάμεων έναντι της πολυμέρειας.

Βλέπουμε σε αυτή τη ζώνη την Ρωσία ειδικότερα, να υλοποιεί το ίδιο σενάριο όπως στην Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία ή Στην ζώνη του Ινδικού Ωκεανού, η Κίνα και το Ιράν.

Αυτή η τάση είναι παράγοντας κινδύνου και αστάθειας προς σε έναν πιο επικίνδυνο κόσμο όπου γινόμαστε μάρτυρες σημαντικών εξοπλισμών.

Η θάλασσες αυτές είναι ένας κοινός χώρος και βλέπουμε ακόμη καλύτερα την άσκηση αυτών των σχέσεων εξουσίας, να  παραμένουν κάτω από το κατώφλι μιας έκρηξης πολεμικής σύγκρουσης”, ανέφερε ο ίδιος.

Δηλαδή σε ότι αφορά την Ελλάδα, η Τουρκία στην Α.Μεσόγειο κινείται παίζοντας παιχνίδια εξουσίας και κυριαρχίας, και ενέχει όλο και πιο πολύ ο κίνδυνος πολεμικών συγκρούσεων.

Ο Γάλλος αντιναύαρχος Gilles Boidevezi επικεφαλής του γαλλικού στόλου Μεσογείου, μόλις τον Οκτώβριο του 2021, είχε αναφέρει σε ερώτηση ποια χώρα έχει αυξημένη ναυτική παρουσία στην περιοχή τα εξής:

"Φυσικά  πρώτη είναι η Τουρκία, η οποία είχε πάντα έναν μεγάλο και ενεργό πολεμικό στόλο. Είναι όμως σαφές ότι η Άγκυρα ενισχύει τη ναυτική της δραστηριότητα και απομακρύνεται από τις ακτές της, όπως είδαμε στη Λιβύη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η τουρκική ναυτική δραστηριότητα, προωθείται μέσω της στρατηγικής έννοιας της αποκαλούμενης «Γαλάζιας Πατρίδας»,  διαχέεται  στην κεντρική Μεσόγειο και επεκτείνεται έως το Σουέζ.

Στην Μεσόγειο υπάρχει μεγάλη δραστηριότητα και οι εντάσεις που υπάρχουν στην ξηρά μπορούν να μεταφερθούν στη θάλασσα.

Αυτή η λεκάνη χαρακτηρίζεται από έναν ισχυρό χαρακτήρα ραγδαίων εξελίξεων και περιλαμβάνει πολλά μέρη όπου μπορεί να προκύψουν επεισόδια.

Θα αναφέρω επίσης την Ελλάδα, ακόμη και αν είμαστε πιο απομακρυσμένοι και οι δραστηριότητες δεν είναι ίδιες, η συνεργασία έχει ενισχυθεί, διεξάγουμε πολλές δραστηριότητες μαζί και μερικές φορές σε μια μορφή που περιλαμβάνει και άλλες χώρες, όπως η Κύπρος και η Αίγυπτος.

Κατά τη διάρκεια του ψυχρού Πολέμου υπήρχε ο Έκτος Στόλος με έδρα τη Νάπολη και το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ ήταν ύ παρόν και ενεργό στην Μεσόγειο.

Η πρώτη προτεραιότητα για τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι τώρα ο Ινδο-Ειρηνικός και η δεύτερη η Μέση Ανατολή.

Η Μεσόγειος, που θεωρείται χώρος διέλευσης των εκστρατευτικών τους δυνάμεων, έχει πολύ μικρότερη σημασία για αυτούς τώρα,  και ως εκ τούτου υπάρχουν πολύ λίγα αμερικανικά πλοία που αναπτύσσονται εκεί”, είχε καταλήξει ο ίδιος μεταξύ άλλων.

Ο κατεξοχήν υπεύθυνος του Γαλλικού πολεμικού Ναυτικού για Μεσόγειο, μας αναφέρει με έμμεσο τρόπο, ότι οι Τούρκοι εισχωρούν μεθοδικά στο κενό που τους αφήνουν οι ΗΠΑ, στην περιοχή μας, ενώ υπογραμμίζει την έννοια της “Γαλάζιας Πατρίδας”, ως κατ’εξοχήν κίνησης που μπορεί να επιφέρει σύγκρουση με την Ελλάδα φυσικά.

Η κατάσταση στη Μεσόγειο γίνεται όλο και πιο τεταμένη, επειδή εν μέρει επειδή οι παλιοί κανόνες και οι συμμαχίες στην περιοχή έχουν γίνει θολές, ενώ η αποχώρηση των ΗΠΑ έδωσε την δυνατότητα σε χώρες όπως την Τουρκία να διεκδικήσει περιοχές που δεν τολμούσε να το κάνει πριν.

Είναι μαθηματικά προδιαγεγραμμένο ότι η Τουρκία θα προκαλέσει στρατιωτική κρίση στην Α.Μεσόγειο το επόμενο απροσδιόριστο διάστημα, και με τον στόλο των μη επανδρωμένων εναερίων και ναυτικών της συστημάτων, και αυτό αποτελεί οδηγό για πολλές χώρες της περιοχής, να προετοιμάζονται εδώ και καιρό για τα χειρότερα, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδος.
  

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ