Σύμφωνα με τον Κώστα Μελισσόπουλο και την Βραδυνή, οι γαλλικές κορβέτες Gowind θα είναι κατά πάσα πιθανότητα η επιλογή του Πολεμικού Ναυτικού.
Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο αυτό είναι και το επικρατέστερο σενάριο στο οποίο φέρονται να κατέληξαν η κυβέρνηση και η ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού.
Η ουσία είναι ότι η επίσημη απόφαση για το θέμα θα τραβήξει μερικούς μήνες ακόμη, λόγω σοβαρών ζητημάτων που αφορούν ζητήματα που αφορούν τον εξοπλισμό και ειδικά την τελική τιμή της γαλλικής Κορβέτας, η οποία οποία θα πρέπει να “πέσει” για να “πέσουμε’ και εμείς το χρήμα για να τις αποκτήσουμε.
Η πρόταση που έχουν κάνει εδώ και καιρό οι Γάλλοι αφορά Πέντε Κορβέτες Gowind 2500, από τις οποίες οι Τρεις θα κατασκευαστούν σε ελληνικά ναυπηγεία σε 32 μήνες, ενώ οι υπόλοιπες δύο θα κατασκευαστούν στη Γαλλία, καθώς θα έχουμε και μεταφορά τεχνογνωσίας, από Γάλλους ειδικούς.
Οι Γάλλοι μας προσφέρουν Κορβέτες GOWIND 2500, με χωρητικότητα και οπλισμό μιας μεσαίας Φρεγάτας στην τιμή Κορβέτας, ενώ η περίπτωση κατασκευής της σε ελληνικά ναυπηγεία θα μειώσει το κόστος κατά 10-20%, γεγονός τρομερά σημαντικό για τον προϋπολογισμό του ΥΠΕΘΑ.
Πρόκειται για ένα πλοίο 102 μέτρων, χωρητικότητας 2400 τόνων, που θα διαθέτει 8 αντι-πλοϊκούς πυραύλους EXOSET MM40 BLOCK-3C, πυροβόλο 57, ή 75 χιλιοστών, δύο πυροβόλα των 20 χιλιοστών.
Είναι εξοπλισμένη με το ραντάρ 3D SMART-S mk2 της Thales, καθώς και τα σόναρ Kingklip Mk.2, CAPTAS VDS, επίσης από την ίδια εταιρεία. Είναι οπλισμένη επίσης με 16 πυραύλους VL-MICA NG, ενώ διαθέτει δύο δίδυμους εκτοξευτές για τορπίλες MU90.
Οι Γάλλοι αναφέρουν ότι οι ελληνικές Κορβέτες θα είναι τρομερές ναυτικές πλατφόρμες μάχης, οι οποίες υπερισχύουν κατά πολύ των Τουρκικών Κορβετών κλάσεως ADA, ενώ είναι ισάξιες των τουρκικών Φρεγατών “Κωνσταντινούπολη”, με την πρώτη Φρεγάτα των γειτόνων να είναι στην τελική φάση.
Σε συνέδριο για την “Γαλάζια Πατρίδα” ο Γιατσί μίλησε για ισχυρό τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό που θα την επιβάλει
Σε συμπόσιο για την “Γαλάζια Πατρίδα”, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο Μαύρης Θάλασσας, ο Πρόεδρος του Κέντρου Ναυτιλίας και Παγκόσμιας Στρατηγικής του Πανεπιστημίου Bahcesehir, απόστρατος Αντιναύαρχος Cihat Yaycı είπε ότι η Τουρκία βρίσκεται στο μέσο όλων των ενεργειακών λεκανών.
Αναφερόμενος στα αποθέματα φυσικού αερίου που έχει ανακαλυφθεί στη Μαύρη Θάλασσα, ο Yaycı τόνισε ότι τα κοιτάσματα που βρέθηκαν, βρίσκονται εντός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Τουρκίας, και ως εκ τούτου δεν θα δημιουργήσουν πρόβλημα.
Ο Yaycı συνέχισε τα λόγια του ως εξής: «Η συμφωνία για την υφαλοκρηπίδα υπογράφηκε το 1978 και η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας υπογράφηκε το 1982.
Η Τουρκία ήταν η πρώτη χώρα, η οποία το 1986 οριοθέτησε την αποκλειστική οικονομική της ζώνη. Τα επόμενα 11 χρόνια έκανε συμφωνίες με τα κράτη της περιοχής, ένα προς ένα μέχρι το 1997.
Όταν τελείωσε ο ψυχρός πόλεμος και η Σοβιετική Ένωση κατέρρευσε το 1991, προκύπτοντας τρία ξεχωριστά κράτη στη Μαύρη Θάλασσα, η Ουκρανία, η Ρωσία και η Γεωργία. Η οικονομική μας ζώνη, που είναι οριοθετημένη στη Μαύρη Θάλασσα, έχει καθοριστεί και καταγραφεί».
Ο Τούρκος πρώην πρέσβης Uluç Özülker τόνισε ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις πρέπει να είναι ισχυρές και να κυριαρχούν στις θάλασσες.
Δηλώνοντας ότι η αποτροπή είναι sine qua non της διπλωματίας, ο Özülker είπε, "Όταν λέμε “Γαλάζια Πατρίδα”, το πιο σημαντικό πράγμα για μένα είναι ότι δεν είχαμε αρκετ'α αποτρεπτικά μέτρα μέχρι σήμερα.
Φανταστείτε ότι οι Αμερικανοί εισήλθαν μεταξύ μας δύο φορές για να μην κάνουμε απόβαση στην Κύπρο, και δεν μπορούσαμε να στείλουμε δύο πλοία στην άλλη πλευρά.
Σε κάθε περίπτωση, δόξα τον Αλλάχ, τώρα έχουμε ισχυρές ένοπλες δυνάμεις παρ' όλες τις αδυναμίες του παρελθόντος. Έχουμε πλέον αποτρεπτικό Πολεμικό Ναυτικό».
Οι Τούρκοι έχουν σχεδιάσει ότι έκαναν στην Μαύρη Θάλασσα με την επέκταση στα 12 μίλια, να κάνουν τώρα σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο.
Ο τρόπος που θέλουν να το πράξουν αποτελεί ευθεία απειλή για την Ελλάδα και τα χωρικά της ύδατα, για αυτό ο μόνος δρόμος που έχουμε είναι αυτός του συνεχή εξοπλισμού, και της απόφασης να το χρησιμοποιήσουμε όταν απαιτηθεί, δηλαδή σχετικά σύντομα με βάσει όλα τα δεδομένα.