Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Λαχτάριασαν! Τούρκος στρατηγός: Είμαστε περικυκλωμένοι και σε δεινή θέση στην Α.Μεσόγειο-Μ.Ανατολή-Τρομερός άξονας Ελλάδας, Γαλλίας και ΗΠΑ

Σύμφωνα με τον Τούρκο Αντιστράτηγο ε.α. Naim Babüroğlu, η Ελλάδα και η Γαλλία επωφελήθηκαν από το «στρατηγικό κενό» που δημιούργησε η Άγκυρα το 2021, και σύναψαν μια αμυντική συνθήκη, όπως και με τις ΗΠΑ,με την οποία η Τουρκία ουσιαστικά “εξοβελίζεται” από την Α.Μεσόγειο.

Εφιστώντας ο ίδιος την προσοχή στην αδράνεια στην Ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε ότι οι Άραβες θα αμφισβητήσουν επίσης την παρουσία των τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων στη Λιβύη και τη Συρία και τελικά θα τις εκδιώξουν.

Ο Μπαμπούρογλου είναι της άποψης ότι η Άγκυρα πρέπει να αντιδράσει αντί να ενθαρρύνει την είσοδο των ΗΠΑ/ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα.

https://twitter.com/ceydak/status/1476161324157706243

“Οι πολιτικές της Τουρκίας στη Μέση Ανατολή γίνονται όλο και περισσότερο κομμάτι  μιας πιο περίπλοκης εικόνας για την Άγκυρα, που περιλαμβάνει την Ανατολική Μεσόγειο, την Ελλάδας και την Κύπρου.

Η  Τουρκία δημιούργησε ένα «στρατηγικό κενό» όσον αφορά την εξωτερική πολιτική της στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και άλλες περιοχές, το οποίο ωφέλησε τους περισσότερο  Ελλάδα και Γαλλία”, τόνισε ο ίδιος.

https://www.youtube.com/watch?v=mWojuLnPYMc

Εφιστώντας την προσοχή στο “πάγωμα” των δραστηριοτήτων στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Babüroğlu εξέφρασε την άποψη ότι εάν οι σχέσεις με το Ισραήλ, την Αίγυπτο, τη Συρία και άλλες χώρες ήταν καλές, αυτή η κατάσταση δεν θα είχε συμβεί.

«Δημιουργήθηκε ένα κενό στην τουρκική εξωτερική πολιτική στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και άλλες περιοχές, σαν αυτό που αποκαλώ «στρατηγικό κενό».

Αυτό το χάσμα ήταν πολύ ευεργετικό για την Ελλάδα, η οποία έχει εχθρική στάση απέναντι στην Τουρκία, από χώρες σαν την Γαλλία.

Η Τουρκία υποφέρει περισσότερο από τη στρατηγική και την ατμόσφαιρα της μοναξιάς τα τελευταία χρόνια.
Τι όμως έκανε η Τουρκία για αυτό;

Ανέστειλε τις δραστηριότητες εξερεύνησης και γεώτρησης φυσικών πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο για περίπου ένα χρόνο.

Δεν πραγματοποιεί σεισμικές έρευνες σε αμφισβητούμενες περιοχές, θεωρώντας ότι κάνει ένα θετικό βήμα προς τις ΗΠΑ και την Ε.Ε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ωστόσο, αυτοί είναι οι φυσικοί πόροι της Τουρκίας. Γιατί δεν κινείται όμως η τουρκική πλευρά;
Επειδή η Ελλάδα επηρέασε την ΕΕ, και τις ΗΠΑ, μπλοκάροντας έτσι κάθε τουρκική κίνηση.

Αν η Τουρκία δεν ήταν μόνη, αν η συνεργασία με το Ισραήλ, την Αίγυπτο, τη Συρία και άλλες χώρες  ήταν η ίδια όπως στη δεκαετία του 2010 και πριν, η Ελλάδα δεν θα είχε ωφεληθεί από αυτό το κενό που δημιούργησε η Τουρκία.

Νομίζω ότι αργήσαμε. Οποιαδήποτε διέξοδος από την απώλεια είναι κέρδος, αλλά μπορεί να χρειαστούν χρόνια για να αντισταθμιστεί η καθυστέρηση στη στρατηγική αυτή.

https://www.youtube.com/watch?v=_mrk5vESKqY

Γιατί όμως η Τουρκία δεν αναζητά τους φυσικούς της πόρους;

Τα τουρκοελληνικά προβλήματα έγιναν για πρώτη φορά προβλήματα Τουρκίας-ΕΕ», και αυτό ήταν το «στρατηγικό αποτέλεσμα» που πέτυχε η Άγκυρα, δίνοντας στην Αθήνα το πάνω χέρι”, υπογράμμισε ο Τούρκος Αντιστράτηγος.

"Στο παρελθόν υπήρχε “Ελλάδα εναντίον Τουρκίας”,  και συζητούσαμε στο τραπέζι οι δύο πλευρές, σε διμερές επίπεδο.

Τώρα η Ελλάδα έχει πλέον μια επιτυχία και μετέτρεψε αυτά τα προβλήματα σε προβλήματα Τουρκίας-ΕΕ.

Μπορεί να πει «θα λάβουμε υπόψη τις τουρκικές αιτιάσεις», προφορικά αλλά όχι γραπτά. Υπάρχουν όμως τόσα πολλά σημαντικά γεγονότα που η Τουρκία, έπρεπε να είχε πάρει μαθήματα από το παρελθόν.

Για παράδειγμα, όταν ήταν επικεφαλής της χώρας ο Κενάν Εβρέν το 1980, και ήρε το βέτο της Τουρκίας  για την επιστροφή της Ελλάδας στη στρατιωτική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, με  το «Σχέδιο Ρότζερς».

Ο Κενάν Εβρέν είπε στα απομνημονεύματά του, «ο Ρότζερς μας υποσχέθηκε, και δεν κράτησε τον λόγο του.
Εκμεταλλευόμενη αυτό το κενό, η Ελλάδα τόλμησε να εξοπλίσει, και να στρατιωτικοποιήσει τα νησιά, τα οποία δεν της ανήκουν.

Τώρα φτάσαμε στο τέλος του 2021, και είμαστε στην ίδια  κατάσταση», τόνισε ο Μπαμπιούρογλου, ο οποίος πιστεύει ότι η Τουρκία βρίσκεται αντιμέτωπη με τη στρατηγική που θα ακολουθήσει στα τέλη του 2021.

https://www.youtube.com/watch?v=2ajEjBPoaGM

Ο ίδιος απαρίθμησε κρίσιμα προβλήματα μπροστά της ως «να γίνει η Τουρκία, η χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό μεταναστών στον κόσμο, ενώ πρόβλημα υπάρχει και με το Ιντλίμπ, που είναι ένα μικρό Αφγανιστάν».

Σύμφωνα με τον Babüroğlu, οι επιπτώσεις αυτών των προβλημάτων δεν μπορούν να επιλυθούν ούτε σε 10 χρόνια.

«Έχουμε γίνει η χώρα που φιλοξενεί το μεγαλύτερο αριθμό μεταναστών που καμία χώρα στον κόσμο δεν μπορεί να δεχτεί.

Ούτε οι ΗΠΑ, αλλά ούτε η Γερμανία είναι στη θέση της Τουρκίας. Τα σύνορα Τουρκίας-Συρίας έχουν μήκος περίπου 911 km, καμία χώρα στον κόσμο δεν θέλει να είναι γειτονική με μια χώρα που εξάγει τρομοκράτες, αλλά η Τουρκία βρίσκεται σε αυτή τη θέση τώρα.

Καμία χώρα στον κόσμο δεν θέλει να είναι γειτονική με το “μικρό Αφγανιστάν το  Idlib, στο οποίο υπάρχουν 130  ριζοσπαστικές ομάδες που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ, το ISIS, μαζί με μισθοφόρους που προέρχονται από την Αλ Κάιντα.

Καμία χώρα στον κόσμο δεν θέλει να είναι σε αυτή τη θέση. Τα προβλήματα που παράγονται έχουν τη δυνατότητα να διαιωνιστούν και στις επόμενες γενιές.

Εκτιμώ επίσης, ότι μετά την απομόνωση στην Ανατολική Μεσόγειο, θα αμφισβητηθεί και η τουρκική παρουσία στη Λιβύη και τη Συρία”, τόνισε ο ίδιος.

Ο Μπαμπούρογλου επέστησε την προσοχή στη δυσφορία της Αιγύπτου και του Αραβικού Συνδέσμου με την τουρκική παρουσία τόσο στη Λιβύη όσο και στη Συρία.

«Η Τουρκία έμεινε μόνη στην Ανατολική Μεσόγειο. Ίσως τον επόμενο χρόνο, βιώσει αυτή τη μοναξιά στη Λιβύη. Γιατί η Αίγυπτος και ο Αραβικός Σύνδεσμος δεν θέλουν την Τουρκία στη Λιβύη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Αλγερία θα αναλάβει την εκ περιτροπής προεδρία του Αραβικού Συνδέσμου και η Συρία πιθανότατα θα κληθεί να συμμετάσχει.Έτσι, η στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στη Συρία θα αντιμετωπιστεί με αντίδραση από τον Αραβικό Σύνδεσμο, και θα δοθούν ανάλογα μηνύματα.

Υπηρέτησα στην περιοχή του Κόλπου, όπου υπάρχουν περίπου 13 χιλιάδες Αμερικανοί στρατιώτες στο Κατάρ, στην μεγαλύτερη βάση των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή.

Η Τουρκία έχει λίγους στρατιώτες εκεί. Οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν βάσεις σε χώρες όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και το Κουβέιτ.

Όταν τα ΗΑΕ ή το Κατάρ κάνουν ένα σημαντικό βήμα στη Λιβύη, την Ανατολική Μεσόγειο ή οπουδήποτε στην περιοχή, σίγουρα θα συντονιστούν με τις ΗΠΑ.

Μπορούμε να συμπεριλάβουμε τη Βρετανία διπλωματικά. Δεν υπάρχει τομέας όπου η Βρετανία δεν υποστηρίζει τις Ηνωμένες Πολιτείες.», τόνισε ο ίδιος μεταξύ πολλών άλλων.

Η απομόνωση της Τουρκίας στην Α.Μεσόγειο, ήταν κάτι που γνωρίζαμε μέχρι, τώρα, αλλά δεν γνωρίζαμε ότι η αντίδραση του αραβικού συνδέσμου κατά της Άγκυρας, με προεξάρχουσα την Αίγυπτο, θα ταρακουνούσε τις τουρκικές δυνάμεις στην Λιβύη και την Συρία, καθώς έπεται και συνέχεια.   

https://www.youtube.com/watch?v=4yOcYZous7g

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ