Όσο πάει και γίνεται ακόμα πιο περίπλοκο τελικά το πράγμα με τις γαλλικές Φρεγάτες Belhara, παρότι τις έχουμε “εξοπλίσει” ήδη πάρα πολύ καλά, ειδικά όσον αφορά τον κύριο εξοπλισμό τους.
Πληροφορίες αναφέρουν, αν και είμαστε στο στάδιο της τελικής διαπραγμάτευσης με την NAVAL Group, δεν θα έχουμε κατά πάσα πιθανότητα, την παρουσία των δύο παρεμβολέων του Συστήματος Ηλεκτρονικού Πολέμου (ECM) που απεικονίζονταν στην μακέτα της γαλλικής έκδοσης, αφού δεν θα διαθέσουμε τα απαραίτητα κονδύλια για αυτό, σύμφωνα με ελληνική πηγή.
Αν συμβεί τελικά αυτό, διότι δεν γνωρίζουμε που θα καταλήξουν τελικά οι διαπραγματεύσεις με τους Γάλλους, οι ελληνικές Belhara θα είναι υποθετικά ανίσχυρες χωρίς το σύστημα ECM κατά των τουρκικών απειλών, ειδικά στο πολύ “μολυσμένο’ ηλεκτρομαγνητικά περιβάλλον του Αιγαίου, που πρωτίστως μας ενδιαφέρει, αλλά και στα βαθύτερα ύδατα της Α.Μεσογείου που παίζεται το παιχνίδι της ενεργειακής “ανάστασης” της Ελλάδος, νοτίως της Κρήτης.
Χωρίς σύστημα ECM, δεν θα είναι καθόλου εύκολο να αποκρύψουμε τις φρεγάτες μας σε μεγάλη απόσταση από τα τουρκικά ραντάρ, του συστήματος UZUN UFUK, για παράδειγμα, όπως και από τα επίγεια συστήματα CORAL( σε αποστάσεις κοντά στα μικρασιατικά παράλια), ενώ η Άγκυρα αναμένεται να μεταμορφώσει και 4 αεροσκάφη Bombardier Global 6000.
Τα αεροσκάφη αυτά θα εξοπλιστούν με συστήματα εντοπισμού ηλεκτρομαγνητικών εκπομπών ραντάρ και τηλεπικοινωνιών καθώς και με συστήματα παρεμβολών προς εξουδετέρωση των εχθρικών συστημάτων που πραγματοποιούν αυτές τις εκπομπές
Έτσι, πιθανότατα σύμφωνα με μια μερίδα ειδικών, οι φρεγάτες μας, θεωρητικά, θα είναι στόχοι εντοπίσημοι σε μακρινές αιφνιδιαστικές επιθέσεις από τους Τούρκους, κάτω όμως από ορισμένες συνθήκες και προϋποθέσεις που θα αφορούν όμως, ένα σενάριο ολικής ελληνοτουρκικής σύγκρουσης.
Το σύστημα ECM έχει μεγάλη σημασία σε περίπτωση που κατασκευαστούν οι τουρκικές TF-2000, και τοποθετηθούν σε αυτές πύραυλοι επιφανείας-επιφανείας ( ATMACA ή GEZKIN), οι οποίοι θα έχουν μεγαλύτερη εμβέλεια των ελληνικών πυραύλων EXOCET.
Χωρίς το εν λόγω γαλλικό σύστημα παρεμβολών, οι Belharra, θα εντοπίζονται πιθανότατα με πιο εφικτό τρόπο από τα τουρκικά συστήματα, και αυτό είναι σίγουρα κάτι που δεν επιθυμεί το ελληνικό πολεμικό ναυτικό μας.
Οι ελληνικές Belharra όμως, σύμφωνα με άλλους ειδικούς, διαθέτουν το τρομερό ραντάρ Sea Fire, με εμβέλεια 500 χλμ, και για αυτόν τον λόγο, τα πλοία μας θα έχουν την δυνατότητα να εντοπίζουν στόχους από μεγάλη απόσταση, οπότε για αυτό και δεν απαιτείται η τοποθέτηση συστήματος ECM.
Οι Γάλλοι όμως, σύμφωνα με την μακέτα του πλοίου, θα τοποθετήσουν σύστημα ECM στις δικές τους Φρεγάτες, με στόχο την επιπρόσθετη προστασία του πλοίου, λόγω φυσικά άλλου τύπου αποστολών του γαλλικού πολεμικού ναυτικού στην Μεσόγειο και αλλού.
Την πρακτική αυτή όμως του γαλλικού πολεμικού ναυτικού, οφείλουμε να την αναλύσουμε και την κατανοήσουμε διεξοδικά, ώστε να λάβουμε την καλύτερη απόφαση, τώρα σε αυτό το στάδιο της όλης διαδικασίας, ώστε να μην χρειαστεί να “τρέχουμε” αργότερα.
Ένα πρόβλημα που θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν για παράδειγμα οι νέες ελληνικές Φρεγάτες, θα ήταν ένα σενάριο πιθανής παρουσίας πολλών τουρκικών πολεμικών πλοίων σε μια περιοχή, σε μια ενδεχόμενη επίθεση κορεσμού κατά των καλύτερων ελληνικών πολεμικών πλοίων, παρουσία εχθρικών UAV, και μαχητικών αεροσκαφών, κά.
Βέβαια και σε αυτό το σενάριο, ειδικοί εκτιμούν ότι, τα πλοία μας δεν έμεναν ποτέ μόνα , αφού τα ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη θα είχαν δημιουργήσει μια "ασπίδα" γύρω τους.
Η ουσία όμως παραμένει και αφορά το ακραίο ενδεχόμενο να θελήσουν να "ξεμοναχιάσουν" τις ελληνικές Φρεγάτες οι Τούρκοι, απασχολώντας τα αεροσκάφη μας σε άλλα σημεία του Αιγαίου ή αλλού, κατά την διάρκεια ενός πιθανού σεναρίου ελληνοτουρκικής διένεξης.
Όλες τις απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα και σενάρια, βρίσκονται στα χέρια των Ελλήνων επιτελών του Πολεμικού Ναυτικού, οι οποίοι θα αποφασίσουν μαζί με την ηγεσία του υπουργείου την καλύτερη δυνατή λύση, το επόμενο διάστημα.
Δεν γνωρίζουμε το ακριβές κόστος των συστημάτων ECM, αλλά επαναλαμβάνουμε ότι τελικά, το πολεμικό ναυτικό μας και η ηγεσία του, θα κάνει ότι μπορεί, για να δημιουργήσει μια ισχυρή ελληνική αρμάδα, έναντι όλων των τύπων των απειλών από την γειτονική Τουρκία, σε ένα πάντα υποθετικό σενάριο ναυτικής σύγκρουσης σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο με φόντο τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην ελληνική ΑΟΖ.