Η Τουρκία έχει υιοθετήσει το αφήγημα της "Γαλάζιας Πατρίδας", με την ΝΑ Μεσόγειο να αποτελεί το πρώτο πεδίο εφαρμογής της, επιχειρώντας σε πρώτο χρόνο με το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο Σάρατζ-Ερντογάν, να υφαρπάξει μεγάλο μέρος της Ελληνικής αλλά και την Αιγυπτιακής ΑΟΖ νοτίως Κρήτης.
Η τρέχουσα κατάσταση και οι πιθανές εξελίξεις
Ελλάδα και Αίγυπτος έχουν προβεί σε μερική οριοθέτηση των ΑΟΖ τους και συγκεκριμένα δυτικότερα του 28ου μεσημβρινού, ο οποίος σημειωτέον τέμνει νοερά το νησί της Ρόδου, στο ύψος της Λίνδου.
Ανατολικότερα από τον 28ο μεσημβρινό και στην μεγάλη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου-Καστελορίζού-Κύπρου-Κρήτης-Κάσου-Καρπάθου-Ρόδου η χώρα μας δεν έχει προβείσε οριοθέτηση της ΑΟΖ της ούτε με την Αίγυπτο, όπως προαβέφερα, αλλά ούτε και με την Κύπρο.
Επίσης είναι προγραμματισμένη η νόμιμη διεξαγωγή θαλάσσιων γεωτρήσεων για λογαριασμό της Κύπρου, από τις Exxon-Mobil και Eni-Total, στα θαλάσσια οικόπεδα 10 και 6 αντίστοιχα, με την Τουρκία να προμηθεύεται και 4ο υπερσύγχρονο θαλάσσιο γεωτρύπανο και να απειλεί με διεξαγωγή θαλάσσιας γεώτρησης από την ίδια στη ΝΑ Μεσόγειο.
Παράλληλα τρέχουν οι διαδικασίες στην Λιβύη για τη διεξαγωγή των Προεδρικών εκλογών της 24ης Δεκεμβρίου, με το τοπίο να είναι πολύ θολό και αβέβαιο από πλευράς ασφαλείας, με πιθανή κατάληξη είτε την ακύρωση των εκλογών , είτε τη διεξαγωγή τους με κύριους διεκδικητές τον Στρατάρχη Χαφτάρ και τον τουρκόφιλο Πρωθυπουργό Αμπντουλχαμίντ Ντμπεϊμπά.
Σε όποια των περιπτώσεων η πιθανότητα νέου αιματοκυλίσματος στη Λιβύη είναι πάρα πολύ μεγάλη, αφού θεωρείται βέβαιο ότι ο Ντμπεϊμπά σε περίπτωση ήττας του από τον Χαφτάρ, με την προτροπή και στήριξη της Τουρκίας θα αμφισνητήσει έμπρακτα το αποτέλεσμα των εκλογών.
Αυτό το θεωρούμε βέβαιο γιατί σε περίπτωση νίκης και ανάληψης του Προεδρικού αξιώματος στη Λιβύη από τον Χαφτάρ, η Τουρκία θα βρεθεί αντιμέτωπη με την κατάργηση του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου και την υφαρπαγηή της ελληνικής ΑΟΖ νοτίως της Κρήτης.
Επίσης η Τουρκία προσπαθεί να τα "βρεί" με την Αίγυπτο και πληροφορίες κάνουν λόγο, ότι ο Ερντογάν θα προσπαθήσει να αποσπάσει την Αίγυπτο από τη συμμαχία με Ελλάδα και Κύπρο, καταθέτοντας σχέδιο του για διευθέτηση των ΑΟΖ Τουρκίας-Αιγύπτου στη βάση του Win-Win σε βάρος της Ελλάδας.
Τα παραπάνω δημιουργούν ένα πολύ "σύνθετο τοπίο" στην περιοχή, το οποίο μπορεί να δώσει απρόβλεπτες εξελίξεις, αφού ο Ερντογάν δείχνει αποφασισμένος να προβεί σε παράνομες γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ, με την επίφαση ότι αυτή γίνεται στην βαφτισμένη από τον ίδιο ΑΟΖ του ψευδοκράτους στα κατεχόμενα, αλλά και στην Ελληνική ΑΟΖ νοτίως της Κρήτης, εάν και εφόσον τα "βρεί" με την Αίγυπτο, ακόμη και στη θαλάσσια περιοχή ανατολικότερα Ρόδου και νοτίως Καστελορίζου σε μια προσπάθεια να οριοθετήσει με έκνομες ενέργειες την υποτιθέμενη ΑΟΖ της στην περιοχή.
Υπενθυμίζεται ότι σε καθε περίπτωση, η ΑΟΖ δεν κηρύσσεται μονομερώς από ένα κράτος αλλά κατόπιν συμφωνίας με το διάδικο γειτονικό κράτος, βάσει του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της θάλασσας.
Εστίαση της τουρκικής απειλής
Όλα τα παραπάνω δείχνουν ότι απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή το επόμενο χρονικό διάστημα με την Τουρκία, τηρώντας αυξημένα μέτρα επιτήρησης των συνόρων μας, αφού είναι γνωστό ότι η Άγκυρα όταν διέρχεται μεγάλη εσωτερική κρίση, όπως τώρα που η οικονομία της χώρας είναι στα τάρταρα, την εξάγει προκαλώντας μείζονα εξωτερική κρίση με τακτικό αποδέκτη την Ελλάδα.
Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στα Δωδεκάνησσα, με έμφαση στο Σύμπλεγμα Καστελορίζου-Ρώ-Στρογγύλης αλλά και σε Ρόδο-Κάρπαθο-Κάσο-Κρήτη, αφού τα εν λόγω νησιά αποτελούν το νησιωτικό τόξο που βρίσκεται εγγύτερα στη θαλάσσια περιοχή όπου θα εκδηλωθεί αρχικά η τουρκική επιθετικότητα.
Στο πλαίσιο αυτό η χώρα μας διεξάγει στη ΝΑ Μεσόγειο τακτικά, αεροναυτικές συνήθως ασκήσεις είτε μόνη της , είτε μαζί με σύμμαχες χώρες, όπως Κύπρος, Γαλλία, Ισραήλ, Αίγυπτος, ΗΑΕ, Σ. Αραβία.
ΤΑΜΣ "ΚΟΛΟΣΣΟΣ 2021"
Στo πλαίσιo αυτά πραγματοποιήθηκε μεγάλης κλίμακας διακλαδική άσκηση στη Ρόδο, με την επωνυμία ΤΑΜΣ «ΚΟΛΟΣΣΟΣ 2021», στην οποία μετείχαν μαχητικά αεροσάφη F-16, ελικόπερα Apache και χερσαίες δυνάμεις.
Η άσκηση την παρακολούθησαν οι Α/ΓΕΕΘΑ, Α/ΓΕΣ, Διοικητής ΑΣΔΕΝ, χαρακτηρίστηκε για την ταχύτητα εκτέλεσης της, την απόλυτη και εντυπωσιακή ομολογουμένως ακρίβεια των πυρών της και τον απόλυτο συντονισμό των πυρών βαρέων όπλων πεζικού, πυροβολικού, ελικοπτέρων και μαχητικών αεροσκαφών με τις δυνάμεις ελιγμού που αποτελούνταν από άρματα μάχης και μηχανοκίνητο πεζικό.
Η άσκηση πραγματοποιήθηκε στο πεδίο βολής-ασκήσεων στην Κατταβιά και σύμφωνα με το σενάριο της προέβλεπε την διενέργεια εχθρικής αποβατικής και αεραποβατικής εχθρικής ενέργειας, την δημιουργία προγεφυρώματος και αεροπρογεφυρώματος από τον εχθρό, την αναχαίτισή τους από τα φίλια τμήματα και στη συνέχεια την εξάλειψή τους και καταστροφή του εχθρού με χρήση πυρών αρμάτων μάχης, πυροβόλων μεγάλου διαμετρήματος, ρουκετών από ελικόπτερα αλλά και βομβών από μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας.
Tην ίδια ώρα που στη Νότια Ρόδο διεξαγόταν η ΤΑΜΣ "Κολοσσός 2021" στη θαλάσσια περιοχή Βορειοανατολικά του νησιού πραγματοποιήθηκε η άσκηση έρευνας-διάσωσης (SAR) «ΑΕΤΟΣ 21» με συμμετοχή ελικοπτέρου SUPERPUMA της Πολεμικής Αεροπορίας και Α139 της Εθνικής Φρουράς από την Κύπρο.
Η εν λόγω άσκηση είχε επίσης υψηλό συμβολισμό σε περιοχή όπου η Άγκυρα εγείρει συνεχώς δικαιώματα και διεκδικεί την έρευνα και διάσωση.
Άλλωστε σε αρκετές περιπτώσεις ναυαγίων σε λέμβους μεταναστών έχει σπεύσει να προκαλέσει και να παρεμποδίσει Ελληνικά θαλάσσια και εναέρια μέσα με κίνδυνο ακόμα και πρόκλησης σοβαρού ατυχήματος.
Στις ασκήσεις των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων οι γείτονες επιχείρησαν να απαντήσουν με παραβιάσεις του ΕΕΧ μας από τουλάχιστον τέσσερα μαχητικά F-16 με τα Τουρκικά μαχητικά να κινούνται στο Βόρειο-Ανατολικό Αιγαίο μεταξύ Λήμνου, Λέσβου, Χίου και να αναχαιτίζονται από τα «γεράκια» της Πολεμικής Αεροπορίας μας, ως συνήθως.