Η Ελλάδα απέναντι στον εντεινόμενο νεοοθωμανικό αναθεωρητισμό ενισχύει τις συμμαχίες της αναδεικνυόμενη σε πυλώνα σταθερότητας. Ενδεικτικό αυτού είναι το γεγονός πως λίγες ημέρες μετά την συμφωνία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων να επενδύσουν στην Τουρκία, ο Νίκος Δένδιας δέχθηκε την Κυριακή τηλεφώνημα από τον ομόλογό του των ΗΑΕ, προκειμένου να συζητήσει όλα τα ζητήματα της περιοχής.
Πληροφορίες του Πενταπόσταγμα αναφέρουν πως το τηλεφώνημα του Άραβα υπουργού είχε να κάνει με εξηγήσεις που δόθηκαν προς την Ελληνική πλευρά πως σε τίποτα δεν αλλάζει η ευρύτερη συμμαχία που υπάρχει ανάμεσα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Ελλάδα. Εξάλλου γεγονός είναι πως ούτε η Αθήνα επιθυμεί επί της ουσίας την οικονομική κατάρρευση της Τουρκίας καθώς η Ελλάδα είναι από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς στην Τουρκία και κάτι τέτοιο θα είχε ως αποτέλεσμα οικονομική ζημιά και για πολλούς Έλληνες επιχειρηματίες.
Η Αθήνα ωστόσο συνεχίζει και τον διπλωματικό της μαραθώνιο. Ο Αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών επισκέπτεται την Ρωσία.
Ενόψει της επίσκεψής του στη Μόσχα στις 29-30 Νοεμβρίου, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών και συμπρόεδρος της Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ρωσίας- Ελλάδας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης παραχώρησε συνέντευξη στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ITAR-TASS (TASS) και τον δημοσιογράφο Yury Malinov.
Η Ελλάδα αντιλαμβάνεται το κομβικό ρόλο της Ρωσίας στην αρχιτεκτονική ασφαλείας της Ευρώπης, καθώς και σε περιφερειακές κρίσεις, δήλωσε ο κ. Βαρβιτσιώτης. Υπογράμμισε ότι κατά την παραμονή του στη Μόσχα σκοπεύει να συζητήσει σημαντικά διεθνή προβλήματα με τον Ρώσο υφυπουργό Εξωτερικών, Αλεξάντερ Γκρουσκό. “Έχω συναντήσει τον κ. Γκρούσκο στο πρόσφατο παρελθόν και θα ήθελα να συνεχίσω μαζί του την ενδιαφέρουσα ανταλλαγή απόψεων”, πρόσθεσε. “Προτιθέμεθα να προβούμε σε επισκόπηση των διμερών μας σχέσεων και να ανταλλάξουμε απόψεις για επίκαιρα περιφερειακά και διεθνή θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Η Ελλάδα κατανοεί τον βασικό ρόλο της Ρωσίας στην αρχιτεκτονική ασφάλειας της Ευρώπης, σε περιφερειακές κρίσεις της άμεσης γειτονίας μας”.
O κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε ότι εκτός από τις καταστάσεις κρίσης σε περιοχές άμεσης γειτνίασης, είναι απαραίτητο να συζητηθούν κρίσεις, όπως στο Αφγανιστάν, που μπορεί να έχουν αντίκτυπο και στην Ελλάδα. “Αναγνωρίζουμε ότι σε θέματα σημαντικά για εμάς, όπως το Κυπριακό, η Ρωσία παίζει θετικό ρόλο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Πιστεύουμε ότι η επικοινωνία μας θα πρέπει να είναι τακτική και ουσιαστική”, είπε ο υπουργός.
Σε επίπεδο «στρατιωτικής» διπλωματίας ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Χαρδαλιάς πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Αίγυπτο από την Κυριακή 28 έως την Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2021. Ο κ. Χαρδαλιάς θα επισκεφθεί τη Διεθνή Έκθεση στρατιωτικού εξοπλισμού “EDEX 2021” (Egypt Defence Expo), που διοργανώνεται από 29 Νοεμβρίου έως 2 Δεκεμβρίου 2021 στο Κάιρο, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου και Aνώτατου Διοικητή των Αιγυπτιακών Ενόπλων Δυνάμεων, κ. Abdel Fatah El Sisi.
Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Αίγυπτο, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας θα έχει προγραμματισμένες επίσημες συναντήσεις με την Αυτού Θειοτάτη Μακαριότητα τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο Β΄, τον Υπουργό Άμυνας της Αιγύπτου Στρατηγό Mohamed Zaki, τον Υπουργό Επικρατείας αρμόδιο για Αμυντικές Υποθέσεις των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων κ. Mohammed bin Ahmed Al Bowardi, καθώς επίσης με μέλη της Διοίκησης της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξάνδρειας, Αιγύπτου.
Την ίδια στιγμή ωστόσο η Τουρκία με νέο προπαγανδιστικό βίντεο από στρατιωτικές επιχειρήσεις σε περιοχές που έχει εισβάλλει και από ασκήσεις, απειλεί ότι θα δώσει ένα μάθημα ιστορίας σε όσους θεωρεί ότι μπαίνουν στο δρόμο της.
«Σημαία σημαίνει τιμή. Πατρίδα σημαίνει τιμή. Η ιερή μας ανεξαρτησία είναι για να πεθάνουμε. Η θρασύδειλη πράξη του προδότη που δεν κλονίζει την πίστη μας. Είναι απαραίτητο να δώσουμε ένα μάθημα από την ιστορία σε όσους μας μπαίνουν μπροστά» αναφέρει χαρακτηριστικά το κείμενο που συνοδεύει το βίντεο του τουρκικού υπουργείου Άμυνας.
O Ερντογάν βλέποντας πως η exxonmobil βάζει μπροστά στο οικόπεδο 10 της Κυπριακής ΑΟΖ ζήτησε να βγεί από την διεθνή απομόνωση του ψευδοκράτος στα κατεχόμενα.
«Ενθαρρύνουμε την ανάπτυξη σχέσεων σε τομείς όπως ο αθλητισμός, ο πολιτισμός, η εκπαίδευση και ο τουρισμός, προκειμένου να αμβλυνθεί η απομόνωση που αντιμετωπίζουν οι Τουρκοκύπριοι, που είναι μέλη-παρατηρητές της οργάνωσής μας» είπε χαρακτηριστικά.
Ο πρόεδρος της τουρκικής βουλής Μουσταφά Σεντόπ επιτέθηκε κατά της Ελλάδας αντιστρέφοντας την πραγματικότητα λέγοντας μεταξύ άλλων: «Η Μεσόγειος έχει μετατραπεί σε ομαδικό τάφο μεταναστών. Καλώ την Ελλάδα, που σπρώχνει βάρκες μεταναστών προς την Τουρκία, λιμοκτονεί μετανάστες και βυθίζει βάρκες μεταναστών και τις ευρωπαϊκές χώρες που δεν παίρνουν θέση εναντίον της, να πράξουν υπεύθυνα και ανθρωπιστικά.»