Χθες είχαμε τον απερίγραπτο τύπο από το κόμμα του Ερντογάν που έλεγε: Η Τουρκία θα βρίσκεται στην Αθήνα σε 5 ώρες σε περίπτωση ελληνικής πυραυλικής επίθεσης
Οι στρατιωτικές ασκήσεις της Ελλάδας καθώς και οι προκλητικές δηλώσεις της δεν γίνονται αποκλειστικά από μόνες τους, αλλά υποκινούνται από ορισμένες δυνάμεις, δήλωσε επίσης χθες Δευτέρα ο αντιπρόεδρος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), Numan Kurtulmuş.
Σαν πολλές δηλώσεις δεν μαζεύονται;
«Το κύριο ζήτημα εδώ είναι η δυσφορία που αισθάνονται από την ισχυρή παρουσία της Τουρκίας στη Μεσόγειο», είπε ο Kurtulmuş σε Συνέδριο μέσων ενημέρωσης.
Πιο πρόσφατα, η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες πραγματοποίησαν κοινή στρατιωτική άσκηση στο Αιγαίο εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων με την Τουρκία.
Η άσκηση έρχεται μια εβδομάδα αφότου ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι «η Ελλάδα, στο σύνολό της, έχει μετατραπεί σε στρατιωτική βάση των ΗΠΑ».
Ο Τούρκος ηγέτης αναφέρθηκε στις πολυάριθμες στρατιωτικές εγκαταστάσεις των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση σε αυτή της Αλεξανδρούπολης.
Η κατά τα άλλα σύμμαχος της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, Τουρκία εγείρει παράνομες και παράλογες διεκδικήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, τον εναέριο χώρο, την ενέργεια, την Κύπρο και το καθεστώς των νησιών στο Αιγαίο.
Υπογραμμίζοντας ότι η Τουρκία δεν θα παραιτηθεί από τα δικαιώματά της στην περιοχή και θα συνεχίσει την παρουσία της, ο Kurtulmuş είπε:
"Επειδή κάποιοι αισθάνονται άβολα με την ύπαρξη της Τουρκίας, εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο. υποστηρίζοντας την Ελλάδα, όπως έκαναν από παλιά.
Η Τουρκία, η οποία έχει τη μεγαλύτερη ηπειρωτική ακτή στην Ανατολική Μεσόγειο, έχει απορρίψει τους ισχυρισμούς για τα θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας και της ελληνοκυπριακής διοίκησης, τονίζοντας ότι αυτές οι υπερβολικές αξιώσεις παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα τόσο της Τουρκίας όσο και των Τουρκοκυπρίων
Ωστόσο, η Άγκυρα έχει επανειλημμένα τονίσει ότι είναι υπέρ της επίλυσης όλων των εκκρεμών προβλημάτων στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων των θαλάσσιων διαφορών, μέσω των σχέσεων καλής γειτονίας, του διαλόγου και των διαπραγματεύσεων." , είπε
Ο Kurtulmuş είπε επίσης αναφερόμενος στη συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη ,ότι η Άγκυρα δεν θα παραιτηθεί από τα δικαιώματά της στους πόρους υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ υπενθύμισε ότι στις 27 Νοεμβρίου 2019, η διεθνώς αναγνωρισμένη λιβυκή κυβέρνηση υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας και οριοθέτησης θαλάσσιων συνόρων με την Τουρκία.
"Η συμφωνία επιβεβαίωσε επίσης ότι η Τουρκία και η Λιβύη είναι θαλάσσιοι γείτονες. Η οριοθέτηση ξεκινά από τη νοτιοδυτική ακτή της Τουρκίας, Fethiye, Marmaris και Kaş, και εκτείνεται στην ακτογραμμή Derna-Tobruk-Bardia της Λιβύης" είπε και συνέχισε κάνοντας μνεία για το μεταναστευτικό ζήτημα αναφέροντας:
"Από την άλλη πλευρά είπε ότι ένας άλλος λόγος εντάσεων με την Ελλάδα είναι η μεταναστευτική κρίση στην περιοχή.
Η Τουρκία έχει επανειλημμένα καταδικάσει την παράνομη πρακτική της Ελλάδας να απωθεί τους αιτούντες άσυλο, λέγοντας ότι παραβιάζει τις ανθρωπιστικές αξίες και το διεθνές δίκαιο θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές ευάλωτων μεταναστών, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών.
13 παράτυποι μετανάστες που απωθήθηκαν από την Ελλάδα διασώθηκαν τη Δευτέρα από την τουρκική ακτοφυλακή στις περιοχές Dikili της δυτικής επαρχίας Σμύρνης και των περιοχών Κουσάντασι της επαρχίας Aydın.
Οι διασωθέντες μετανάστες μεταφέρθηκαν στην επαρχιακή διεύθυνση μετανάστευσης.
Οι πέντε επαρχίες του Αιγαίου της Τουρκίας – το Τσανάκκαλε, το Μπαλικεσίρ, η Σμύρνη, η Μούγλα και το Αϊδίν – είναι πρωταρχικά σημεία για τους πρόσφυγες που φεύγουν από την Τουρκία για την Ευρωπαϊκή Ένωση, με τα ελληνικά νησιά να βρίσκονται σε οπτική επαφή από τις τουρκικές ακτές.
Τα τελευταία χρόνια, εκατοντάδες χιλιάδες έχουν κάνει σύντομα αλλά επικίνδυνα ταξίδια στο Αιγαίο σε μια προσπάθεια να φτάσουν στη βόρεια και δυτική Ευρώπη αναζητώντας μια καλύτερη ζωή.
Εκατοντάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη θάλασσα καθώς βυθίστηκαν ή ανατράπηκαν πολλά σκάφη που μετέφεραν πρόσφυγες. Η Διοίκηση της Τουρκικής Ακτοφυλακής έχει διασώσει χιλιάδες άλλους" ανέφερε και συνέχισε.
"Η Τουρκία και η Ελλάδα υπήρξαν βασικά σημεία διέλευσης για μετανάστες που στοχεύουν να περάσουν στην Ευρώπη, φεύγοντας από τον πόλεμο και τις διώξεις για να ξεκινήσουν νέες ζωές. Η Τουρκία έχει κατηγορήσει την Ελλάδα για μεγάλης κλίμακας απωθήσεις, συνοπτικές απελάσεις και άρνηση πρόσβασης μεταναστών σε διαδικασίες ασύλου, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου. Κατηγορεί επίσης την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι κάνει τα στραβά μάτια σε αυτή την κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Οι απωθήσεις θεωρούνται αντίθετες με τις διεθνείς συμφωνίες για την προστασία των προσφύγων, οι οποίες υπαγορεύουν ότι οι άνθρωποι δεν πρέπει να απελαύνονται ή να επιστρέφουν σε χώρα όπου η ζωή και η ασφάλειά τους ενδέχεται να κινδυνεύει λόγω φυλής, θρησκείας, εθνικότητας ή συμμετοχής σε κοινωνική ή πολιτική ομάδα"
Εκτίμηση
Η Τουρκία δεν έχει λάβει την έγκριση από ΗΠΑ-Ρωσία για την πραγματοποίηση νέας επιθετικής ενέργειας της στη Συρία κατά των δυνάμεων του Άσαντ και των Κούρδων του YPG.
Συνεπώς υπάρχει ένα στρατιωτικό τέλμα εκεί με τις τουρκικές δυνάμεις ωστόσο να μην εγκαταλείπουν τα κεκτημένα τους σε Αφρίν και Ιντλίμπ καθώς και των περιοχών που ελέγχουν βορείως του στρατηγικής σημασίας αυτοκινητόδρομου Μ4 στη Συρία.
Δύο γεγονότα θα λάβουν χώρα το επόμενο χρονικό διάστημα και μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου θα έχουν διαμορφωθεί, τα οποία είναι τουρκικού ενδιαφέροντος και τα οποία θα επιδεινώσουν ραγδαία τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Το πρώτο είναι ότι εδώ και λίγες ημέρες ξεκίνησε τις εργασίες της η Αμερικανική εταιρεία Exxon Mobil στο οικόπεδο 10 της Κυπριακής ΑΟΖ, το οποίο γειτνιάζει με το οικόπεδο 6 το οποίο βρίσκεται βορείως αυτού και στο οποίο θα ενεργήσουν σε μεταγενέστερο χρόνο η Γαλλική Total και η Ιταλική Eni.
Η Τουρκία έχει απειλήσει να εμποδίσει τις γεωτρήσεις αυτές με στρατιωτικά μέσα, ωστόσο αυτό εάν γίνει θα έχει τρομερά και δυσάρεστα επακόλουθα για την Άγκυρα και δεν θα γίνει, ειδικά με την Exxon Mobil.
Το βέβαιο είναι ότι η Τουρκία θα τρυπήσει στην Κυπριακή ΑΟΖ η ίδια σε άλλη θαλάσσια τοποθεσία προκειμένου να δηλώσει έτσι εμπράκτως ότι μέρος της Κυπριακής ΑΟΖ είναι δική της ΑΟΖ , με μικρή πιθανότητα να επιχειρήσει να το κάνει ακόμη και στο θαλάσσιο οικόπεδο 6 , προκαλώντας Γαλλία και Ιταλία.
Το δεύτερο γεγονός είναι οι εκλογές στη Λιβύη, όπου θέλει να μην εκλεγεί ο Χαφτάρ, αλλά ο νύν τουρκόφιλος Πρωθυπουργός της μεταβατικής κυβέρνησης Αμπντουλχαμίντ αλ Ντμπεϊμπά , προκειμένου να ισχύσει το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.
Αν αυτό δει η Τουρκία ότι δεν της βγαίνει, τότε είναι πολύ πιθανό και σε συγκερασμό με το πρώτο γεγονός που αναλύσαμε, να προσπαθήσει να μεταφέρει το κέντρο βάρους των στόχων της στο Αιγαίο, αφού τίποτε δεν θα εξελίσσεται καλά σε ΝΑ Μεσόγειο και Λιβύη στήνοντας στρατιωτική κρίση μεγάλης κλίμακας με τη χώρα μας, ενώ κάτι ανάλογο έχει μεγάλη πιθανότητα να γίνει και στην Κύπρο, όχι όμως στη θάλασσα και τον αέρα , αλλά στην ξηρά από τις κατοχικές δυνάμεις του Αττίλα.