Ελληνοτουρκικά

Δώσε θάρρος στον χωριάτη! 4 αιτήματα του Σοϊλού στον Μηταράκη

Σε μια προσπάθεια να εκβιάσει την ελληνική πλευρά, ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού απηύθυνε τέσσερα αιτήματα προς τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου της Ελλάδας Νότη Μηταράκη, όταν συναντήθηκαν στην Άγκυρα την προηγούμενη Τρίτη, ανέφεραν ελληνικές και τουρκικές πηγές στο Middle East Eye.

«Η Τουρκία και η Ελλάδα προσπαθούν να επιλύσουν τις διμερείς διαφορές τους με διπλωματικά μέσα μετά τη σύγκρουση πλοίων του τουρκικού και του ελληνικού πολεμικού ναυτικού πέρυσι στην ανατολική Μεσόγειο, όπου οι δύο χώρες έχουν αλληλεπικαλυπτόμενες διεκδικήσεις χωρικών υδάτων και αποκλειστικών οικονομικών ζωνών».

«Ωστόσο, οι συνομιλίες δεν έχουν επιλύσει ελάχιστα, με την Άγκυρα να συνεχίζει να κατηγορεί την Ελλάδα ότι απωθεί τους αιτούντες άσυλο πίσω στο Αιγαίο Πέλαγος», αναφέρει η ιστοσελίδα.

Σύμφωνα με τις πηγές, ο Σοϊλού έκανε τέσσερα αιτήματα από τις ελληνικές αρχές.

Πρώτον: τερματισμός των απωθήσεων μεταναστών από την Ελλάδα στην Τουρκία.

Το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών δημοσιεύει συχνά προπαγανδιστικά βίντεο της ελληνικής ακτοφυλακής και της αστυνομίας να συλλαμβάνουν πρόσφυγες και μετανάστες και να τους στέλνουν πίσω, υποτίθεται χωρίς τα τιμαλφή τους, σε ορισμένες περιπτώσεις με βάρκες χωρίς μηχανή ή κουπιά.

«Νομίζω ότι και οι δύο πλευρές πιέζουν τους μετανάστες», είπε μια από τις πηγές στο MEE. «Πρέπει να τερματίσουμε το παιχνίδι ευθυνών και να προσπαθήσουμε να βρούμε μια λύση σε αυτό το πρόβλημα».

Η δεύτερη απαίτηση, που αποτελεί και έμμεσο εκβιασμό, αναφέρει ότι εάν η Αθήνα σταματήσει τις απωθήσεις, η Τουρκία θα δεχόταν περισσότερους από 1.000 μετανάστες που ταξίδεψαν στην Ελλάδα από το τουρκικό έδαφος, όπως συμφωνήθηκε από τη συμφωνία της ΕΕ του 2016 που απαιτεί από την Άγκυρα να πάρει πίσω τους Σύρους πρόσφυγες που έχουν περάσει το Αιγαίο.

Η συμφωνία σημαίνει επίσης ότι για κάθε Σύριο που επιστρέφεται στην Τουρκία από τα ελληνικά νησιά, ένας άλλος Σύρος θα επανεγκαθίσταται στην ΕΕ.

Το τρίτο αίτημα του Σοϊλού ήταν το άνοιγμα μιας νέας γραμμής επικοινωνίας μεταξύ της ελληνικής και της τουρκικής ακτοφυλακής μέσω των αντίστοιχων αξιωματικών τους, για τον καλύτερο συντονισμό των προσπαθειών κατά της παράνομης μετανάστευσης.

Τέλος, πηγές ανέφεραν ότι ο Σοϊλού ζήτησε την έκδοση Τούρκων πολιτών που βρίσκονται στην Ελλάδα και κατηγορούνται για δεσμούς με τον κληρικό Φετουλάχ Γκιουλέν με έδρα την Πενσυλβάνια και το κίνημά του, το οποίο έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική ομάδα στην Τουρκία λόγω εικαζόμενων δραστηριοτήτων, συμπεριλαμβανομένης της απόπειρας στρατιωτικού πραξικοπήματος το 2016.

Ο Σοϊλού φέρεται να είπε ότι αν η Τουρκία ήταν μια ασφαλής χώρα για τους μετανάστες, σίγουρα ήταν επίσης μια ασφαλής χώρα για τους Τούρκους που ξεφεύγουν από το νόμο.

Το αίτημα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές στο Middle East Eye, φέρνει τους Έλληνες αξιωματούχους σε δύσκολη θέση. Οι Τούρκοι πολίτες που επιθυμεί η Άγκυρα είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα φυλακιστούν εν αναμονή των κατηγοριών εάν εκδοθούν, όπως συνέβη νωρίτερα φέτος, και οι ελληνικές αρχές δύσκολα θα συναινέσουν σε κάτι τέτοιο.

Πηγές περιέγραψαν την ημερήσια συνάντηση ως μια καλή αρχή για τη δημιουργία προσωπικής σχέσης μεταξύ του Σοϊλού και του Μιταράκη, η οποία πιστεύουν ότι θα μπορούσε να είναι πολύ χρήσιμη σε περίπτωση μελλοντικών εξάρσεων στη Μεσόγειο ή κατά μήκος των χερσαίων συνόρων.

Όμως, όπως έχει δείξει η Άγκυρα με την συμπεριφορά της τα τελευταία χρόνια, η ελληνική πλευρά θα πρέπει να κρατάει «μικρό καλάθι» και να είναι σε εγρήγορση, καθώς η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από την τουρκική πλευρά και τα σκηνικά που ζήσαμε στον Έβρο μπορούν ανα πάσα στιγμή να ξαναεμφανιστούν, ενώ με τις ψεύτικες καταγγελίες περί κακομεταχείρισης προσφύγων και μεταναστών από την Ελληνική Ακτοφυλακή, οι Τούρκοι διεξάγουν έναν πόλεμο προπαγάνδας κατά της Αθήνας, για να ξεπλύνουν τις δικές τους ''αμαρτίες''.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ