Τι μας ετοιμάζει πάλι η Άγκυρα και βγήκε και έκανε ξανά δηλώσεις ο Φ.Ντομνέζ αναφέροντας την Α.Μεσόγειο;
Ο Τούρκος υπουργός ενέργειας ανέφερε χαρακτηριστικά πως η Άγκυρα θα προβεί «σε νέες γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, έως το 2023, σε σημεία που έχουν σχεδιάσει οι ειδικοί στην Άγκυρα», κτυπώντας καμπάνες για τις προθέσεις των Τούρκων το επόμενο απροσδιόριστο διάστημα, ενώ Ελλάδα, Αίγυπτος, Ισραήλ και Κύπρος ετοιμάζουν τα δικά τους σχέδια με την μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας στην ίδια περιοχή.
Στο δρόμο που χάραξε ο ίδιος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Φατίχ Ντονμέζ κινείται με προκλητικές δηλώσεις. καθώς “έριξε προφανώς "άδεια'' για να πιάσει γεμάτα”.
Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τις δραστηριότητες της τουρκικής εταιρείας TPAO στην Α. Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα, ο Dönmez υπενθύμισε ότι 8 διερευνητικές γεωτρήσεις πραγματοποιήθηκαν στη Μεσόγειο, με τις 6 από αυτές σε αμφιλεγόμενες περιοχές (Ελλάδα και Κύπρο).
Ο υπουργός ενέργειας και φυσικών πόρων της Τουρκίας, συνέχισε λέγοντας ότι: "εστιάσαμε στο πλοίο Fatih πέρυσι, ενώ θέλουμε να φέρουμε το δικό μας αέριο στους πολίτες μας στην 100η επέτειο της Δημοκρατίας μας. Υπάρχει υπάρχει σοβαρός φόρτος εργασίας και το 3ο μας πλωτό γεωτρύπανο θα είναι έτοιμο στο τέλος του τρέχοντος έτους ή του χρόνου.
Στην αρχή, θα γίνουν διερευνητικές γεωτρήσεις σε ένα γειτονικό πεδίο. Οι προσδοκίες μας από τον Εύξεινο Πόντο είναι πολύ υψηλότερες από τα 540 δισ. κυβικά ανακοινώσαμε.
Ένα από τα τελευταία πλοία που αγοράσαμε, ήταν το Kanuni για 37,5 εκατομμύρια δολάρια. Συνολικά πληρώσαμε 744,5 εκατομμύρια δολάρια, συμπεριλαμβανομένου του κόστους απόκτησης και επανενεργοποίησης για Τρία πλωτά γεωτρύπανα τα οποία χρησιμοποιήσουμε ( σε Εύξεινο Πόντο και Α.Μεσόγειο).
Ουσιαστικά ο ίδιος μας δηλώνει ότι η Τουρκία έχει ήδη διεξάγει έρευνες στην περιοχή της Α.Μεσογείου, χωρίς να αναφέρει για τα αξιοποιήσιμα κοιτάσματα, ενώ όλες οι τουρκικές προκλήσεις επικεντρώνονται ΝΑ της Κρήτης όπου υπάρχουν τεράστια κοιτάσματα.
Το ζήτημα αφορά την ξεκάθαρη προσπάθεια σύγκρουσης της Τουρκίας με την Ελλάδα με αφορμή την ενέργεια, την οποία τόσο απεγνωσμένα αποζητά το καθεστώς Ερντογάν, θέτοντας τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις πιθανόν λέμε σε εγρήγορση και πάλι το επόμενο μελλοντικό διάστημα.
Πηγές αναφέρουν ότι θα έχουμε πιθανόν ακόμα μεγαλύτερη ένταση μεταξύ Τουρκίας, Ελλάδας και Κύπρου, για τους ενεργειακούς πόρους και την ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο, από τον Αύγουστο του 2020, όταν τουρκικές και ελληνικές φρεγάτες κινούνταν κατά κόρον στην περιοχή αυτή οπλισμένες με όλα τα όπλα τους.
Αν τελικά οι Τούρκοι επιχειρήσουν εξόρυξη νοτίως της Κρήτης, ενός νησιού που είναι "αστακός" από όλες τις απόψεις, θα τεθούν σε ισχύ πιθανόν σενάρια τα οποία παραπέμπουν σε επικίνδυνες καταστάσεις, και τα οποία οι Τούρκοι τρέμουν, αφού η Ελλάδα δεν είναι ούτε Λιβύη , ούτε φυσικά Συρία.
Η Τουρκία όπως όλοι βλέπουν, ειδικά το τελευταίο διάστημα, θέλει να "στηρίξει" την Γαλάζια Πατρίδα και ειδικά το τουρκολιβυκό μνημόνιο με κάθε τρόπο, για αυτό και παράλληλα με τους εξοπλισμούς, η Άγκυρα προσπαθεί, ανεπιτυχώς βέβαια, να συνάψει διμερείς συμμαχίες με Αίγυπτο, Συρία, Λίβανο, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η δήθεν κοινή ΑΟΖ Τουρκίας-Λιβύης "ακουμπά" στα εδάφη που ελέγχει ακόμα ο στρατηγός Χαφτάρ, ο οποίος σήμερα μετέβη στο Ισραήλ.