Πρόσφορο έδαφος για ανάπτυξη θεωριών αποτελεί το ταξίδι του Οικουμενικού Πατριάρχη στις ΗΠΑ που ολοκληρώνεται την Τετάρτη...
Νέες θεωρίες και προφάσεις ακούγονται από την τουρκική πλευρά σχετικά με σχέδιο των ΗΠΑ για την δημιουργία δήθεν "κράτους του Φαναρίου", όπως το ονομάζουν,, και οι οποίες μας βάζουν σε σκέψεις για πιθανές τουρκικές προβοκάτσιες κατά του Φαναρίου. Ιδίως μετά τα "καρφιά" Βαρθολομαίου πως ''δεν μιλάμε για τα άγνωστα προβλήματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου'', αλλά και την αναφορά πως είναι άδικη και ατυχής μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί
Ο Τούρκος δημοσιογράφος Deniz Berktay σε άρθρο του σε μεγάλη τουρκική εφημερίδα, τονίζει ξεδιάντροπα ότι “ εάν το Φανάρι αναγνωριστεί επίσημα ως Οικουμενικό Πατριαρχείο, θα καταργηθεί απαίτηση για τον Πατριάρχη και τους υπόλοιπους ιερείς που το απαρτίζουν από τα να είναι Τούρκοι πολίτες. Αυτό θα σήμαινε τη δημιουργία ενός αυτόνομου κράτους εντός της τουρκικής επικράτειας, το οποίο η Τουρκία δεν θα μπορεί να ελέγξει, και το οποίο παρεμβαίνει στην πολιτική των ορθόδοξων χωρών των Βαλκανίων και αλλού. Αν οι ΗΠΑ εμπλέκονται τόσο πολύ σήμερα με το Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης, όπου ο Πατριάρχης είναι Τούρκος πολίτης, τότε δεν είναι δύσκολο να μαντέψει κανείς, τι θα έκαναν οι Αμερικανοί σε ένα Πατριαρχείο στην Τουρκία, στο οποίο θα υπηρετούσαν ως Ιερείς πολίτες των ΗΠΑ”, τονίζει ο ίδιος.
Φυσικά δεν πρόκειται για προσωπικές απόψεις ενός δημοσιογράφου, αλλά για την ημι-επίσημη πολιτική της Άγκυρας, η οποία ασφαλώς μοιάζει με ασανσέρ ενίοτε άλλοτε με "πυρά" και άλλοτε με εναγκαλισμούς, προς το θέμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Πάντως τόσο ο δημοσιογράφος Deniz Berktay, όσο και η ιστοσελίδα ODATV, αποτελούν όργανα του στυγνού καθεστώτος του Ερντογάν.
Σε αυτήν την....μπερδεμένη τουρκική πολιτική αναφορικά με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, που δεν φίλτραρε την επίσκεψη Βαρθολομαίου στον Τούρκο πρέσβη με το καλημέρα σας στις ΗΠΑ, κάποιους Τούρκους τους ενόχλησε σφόδρα η επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στον κ. Μπάιντεν και γενικά την πολιτική ηγεσία της υπερδύναμης.
Οι ίδιοι θεωρούν ότι “η επίσκεψη αυτή αποτελεί μέρος σχεδίου που θα έχει σοβαρές επιπτώσεις τόσο για την Τουρκία όσο και για τις χώρες της περιοχής”.
Εκεί που στέκονται οι “γείτονες” είναι στο γεγονός ότι, όλα τα νόμιμα αιτήματα του Πατριάρχη για το άνοιγμα της Σχολής της Χάλκης και άλλα ζητήματα, βρήκαν θετική ανταπόκριση τόσο από τον Αμερικανό πρόεδρο Μπάιντεν, όσο και από τον ΥΠΕΞ Α.Μπλίνκεν. Υπογραμμίζουν επίσης ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης περιέγραψε τον Μπάιντεν ως «ηγέτη με πίστη και όραμα», ενώ ο ίδιος επέκρινε σφοδρότατα τη θέση της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ουκρανία.
Ο Berktay τόνισε αναλυτικά : “Η κάλυψη της επίσκεψης του Βαρθολομαίου στα αμερικανικά ΜΜΕ δείχνει ότι η στάση των ΗΠΑ απέναντι στην Τουρκία και την περιοχή έχει γίνει πλέον ξεκάθαρη. Ας συνοψίσουμε τα εξής: Αν και το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης λέει ότι είναι «αδελφό» με αυτό του Κιέβου, στην πραγματικότητα δεν την λέει αλήθεια, αφού δεν έχει απόλυτες εξουσίες στον ορθόδοξο κόσμο (δεν έχει για παράδειγμα τις εξουσίες του Βατικανού στον καθολικό κόσμο).
Υπάρχουν 14 (ή 15) ανεξάρτητες (αυτοκέφαλες) εκκλησίες στον ορθόδοξο κόσμο και το Φανάρι θεωρείται ως η «πρώτη μεταξύ ίσων» ανάμεσά τους.
Αν και τα υπόλοιπα Πατριαρχεία αποκαλούν το Φανάρι «αδελφή εκκλησία», κανένας από τους υπόλοιπους Πατριάρχες δεν αποδέχεται την οικουμενικότητα του Πατριάρχη Βαρθολομαίου (σ.σ. κάτι που είναι βέβαια απόλυτα ψευδές!) Οι μόνοι που προσπαθούν να κάνουν το Φανάρι τον πραγματικό ηγέτη του ορθόδοξου κόσμου είναι οι ΗΠΑ.
Από τη δεκαετία του 1940, οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν το Φανάρι για να επηρεάσουν τους Ορθόδοξους λαούς που ζουν στην Ανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια, για αυτό και οι Αμερικανοί θέλουν να αναγνωριστεί το Φανάρι ως Οικουμενικό από τους υπόλοιπους Ορθόδοξους, για την καλύτερη εφαρμογή αυτής της πολιτικής.
Γι' αυτό και οι ΗΠΑ επίσης, ασκούν πίεση στην Τουρκία να «αναγνωρίσει το Φανάρι ως Οικουμενικό Πατριαρχείο».
Όπως γνωρίζετε, στο πλαίσιο της Συνθήκης της Λωζάνης, η Τουρκία αποδέχεται το Πατριαρχείο ως θρησκευτικό ίδρυμα της ελληνορθόδοξης κοινότητας στην Τουρκία, αλλά δεν θέλει επουδενί, ο Πατριάρχης να αποκτήσει εξουσίες όπως αυτές του Βατικανού.
Το Πατριαρχείο Μόσχας, είναι αυτό που είναι στο επίκεντρο των περισσότερων συγκρούσεων με το Φανάρι στον ορθόδοξο κόσμο.
Σύμφωνα με το Πατριαρχείο Μόσχας, “το Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης είναι ανώτατη θρησκευτική αρχή στην ελληνορθόδοξη κοινότητα μερικών χιλιάδων που παραμένουν στην Τουρκία, και όχι σε μια εκκλησία 200 εκατομμυρίων στην Ρωσία.
Η ανακήρυξη από τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως του αυτοκέφαλου της εκκλησίας του Κιέβου πριν από τρία χρόνια, προκάλεσε την σφοδρή αντίδραση της Μόσχας.
Σύμφωνα με τη Ρωσία, αυτές οι κινήσεις είναι μέρος της στρατηγικής των ΗΠΑ για τον περιορισμό της Ρωσίας.
Ο Μπάιντεν όμως υποστηρίζει μια ακόμα πιο αποτελεσματική πολιτική για το Φανάρι από την κυβέρνηση Τραμπ. Όταν εξελέγη ο Μπάιντεν, ένας από τους πρώτους που τον συνεχάρη ήταν ο Πατριάρχης της Κωνσταντινούπολης, αφού το σχέδιο είναι γνωστό.
Επίσης όλοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης πρέπει να είναι οικουμενικό, είναι κυρίως προτεστάντες και καθολικοί πολιτικοί μαζί με πολιτικούς και αξιωματούχους των ΗΠΑ.
Με άλλα λόγια, το ζήτημα δεν είναι καθόλου θρησκευτικό μεταξύ των Ορθοδόξων λαών, αλλά είναι ένα πολιτικό ζήτημα, που αφορά τους πολιτικούς σχεδόν όλων των θρησκειών.
Επιπλέον, είναι ένα θέμα που αφορά στενά την κυριαρχία της Τουρκίας, η οποία οφείλουμε να πούμε ότι το παρακολουθεί πολύ στενά”, καταλήγει ο ίδιος.
Σε συνάρτηση με το θερμό κλίμα στο Αιγαίο
Προφανώς δεν είναι τυχαία η ανακίνηση του θέματος της Οικουμενικότητας του Πατριαρχείου από τουρκικούς κύκλους του καθεστώτος Ερντογάν, σε καμία περίπτωση.
Το σκηνικό αρχίζει εκ νέου να μυρίζει ‘‘μπαρούτι" στο ελληνικό Αρχιπέλαγος, με το θέμα της ΑΟΖ, ενώ στο εσωτερικό της Τουρκίας ο λαός “βράζει” κατά του Ερντογάν για τα δεινά που έχει φέρει στην χώρα.
Αν δούμε δε ψύχραιμα όλες αυτές τις κινήσεις των Τούρκων, θα διαπιστώσουμε ότι οι νεο-Οθωμανοί ( όπως έκαναν πάντα σε κρίσιμες περιόδους), φανατίζουν για κάποιο λόγο τώρα υπέρμετρα τον λαό τους, ( αφού δεν έχουν να τον ταΐσουν), για να τον προετοιμάσουν πιθανότατα για πολλά γεγονότα που έχουν σχεδιαστεί στο προσκήνιο, και τα οποία κάποτε δεν διανοείτο κανένας ότι μπορούν να συμβούν.
Δηλώσεις με νόημα
Πάντως σε τελευταίες του δηλώσεις ο Οικουμενικός Πατριάρχης υπήρξε επιθετικός εκ νέου κατά της Ρωσικής Εκκλησίας λέγοντας πως "εκίνησαν την πτέρναν κατά του ευεργέτου" . Πρωτοφανής όμως ήταν η δήλωσή του "σκασίλα μου" που δεν τον μνημονεύει το Πατριαρχείο Μόσχας