Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Είναι επίσημο; Πιο κοντά η Τουρκία να αποκτήσει ρωσικά μαχητικά Su-35, Su-57 αν οι ΗΠΑ αρνηθούν τα F-16

Η Τουρκία, μπορεί να αγοράσει ρωσικά μαχητικά Su-35 και Su-57, εάν αποτύχει η συμφωνία για την προμήθεια αμερικανικών F-16. Αυτή τη δήλωση, έκανε ο επικεφαλής του τουρκικού τμήματος αμυντικής βιομηχανίας Ισμαήλ Ντεμίρ

Η Τουρκία έχει «στοχοποιήσει» αμερικανικά μαχητικά F-16, το αίτημα εστάλη στην Ουάσινγκτον και εγκρίθηκε προκαταρκτικά. Τουλάχιστον, αυτό λένε τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν, τάσσεται υπέρ της πώλησης μαχητικών τέταρτης γενιάς στους Τούρκους, η συμφωνία μπορεί να αποτύχει, επειδή υπάρχει και το Κογκρέσο, όπου το αντιτουρκικό αίσθημα είναι πολύ έντονο. Ορισμένοι Αμερικανοί σύνεδροι, εξακολουθούν να απαιτούν την τιμωρία της Άγκυρας για την αγορά του ρωσικού συστήματος αεράμυνας S-400.

https://www.youtube.com/watch?v=5JT90wZNX1E&t=5s

Στις αρχές Οκτωβρίου, η Τουρκία ανακοίνωσε την πρόθεσή της να αγοράσει 40 νέα μαχητικά τέταρτης γενιάς F-16V Block 70 από τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και 80 κιτ για τον εκσυγχρονισμό του F-16 Block 30, σε υπηρεσία με την Τουρκική Πολεμική Αεροπορία, ως αντίβαρο της συμφωνίας, είναι να περιλαμβάνει κεφάλαια που διατέθηκαν από την Τουρκία για την αγορά F-35. Σύμφωνα με την Τουρκία, η Άγκυρα έχει μεταφέρει 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια στις Ηνωμένες Πολιτείες και μέχρι στιγμής αυτά τα κεφάλαια δεν έχουν επιστραφεί σε αυτήν.

Στις αρχές του έτους, εκπρόσωποι της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Στρατιωτικής-Τεχνικής Συνεργασίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ανακοίνωσαν την ετοιμότητά τους να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, για την προμήθεια των τελευταίων μαχητικών αεροσκαφών.

Την Κυριακή, ο Τούρκος πρόεδρος  Ερντογάν δήλωσε, ότι η Ουάσινγκτον κάλεσε την Άγκυρα!! να αγοράσει μαχητικά F-16, ως ανταπόδοση για την επένδυσή της στο πρόγραμμα F-35.

«Εάν η διαδικασία (αγορά και αναβάθμιση F-16) δεν φέρει αποτελέσματα, τότε η Τουρκία δεν θα μείνει χωρίς εναλλακτικές λύσεις. Εάν είναι απαραίτητο, το θέμα των Su-35 και Su-57 μπορεί να ανοίξει ανά πάσα στιγμή. Η βιομηχανία μας θα κάνει τα πάντα για να διασφαλίσει την ασφάλειά μας, και αν χρειαστεί κάτι επιπλέον, τότε μπορούμε πάντα να βρούμε μια διέξοδο », δήλωσε ο Ντεμίρ στον αέρα του τηλεοπτικού σταθμού Kanal 7.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Προς το παρόν, μόνο τα τρία έθνη-οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Ρωσία, έχουν τα δικά τους stealth αεροσκάφη πέμπτης γενιάς. Ενώ οι ΗΠΑ μπορούν να υπερηφανεύονται για το μονοκινητήριο F-35 Lightning II και το δικινητήριο F-22 Raptor, η Κίνα και η Ρωσία διαθέτουν J-20 και Su-57 αντίστοιχα.

Νωρίτερα, η Valeria Reshetnikova, εκπρόσωπος της Ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Στρατιωτικής-Τεχνικής Συνεργασίας, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η Μόσχα, είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί τις παραδόσεις μαχητικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς  Su-57 και 4 ++ γενιάς Su-35.

Ο Τούρκος υπουργός Βιομηχανίας και Τεχνολογίας Μουσταφά Βαράνκ, είχε πει στο Sputnik ότι η Άγκυρα δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να αγοράσει Su-35 και Su-57, αλλά προτεραιότητα ήταν η ανάπτυξη δικών της μαχητικών πέμπτης γενιάς .

«Όσον αφορά τα πιθανά σχέδια για την Άγκυρα, να αγοράσει ρωσικά μαχητικά Su-35 και Su-57, αξίζει να σημειωθεί ότι η τουρκική πλευρά είναι πλήρως ενημερωμένη για τις τεχνικές προδιαγραφές τους. Εάν υπάρξει αίτηση από την Τουρκία για αυτά τα αεροσκάφη, είμαστε έτοιμοι να διαπραγματευτούμε αυτό το ζήτημα », δήλωσε η Reshetnikova.

Η Reshetnikova παρατήρησε, ότι η Τουρκία σκόπευε εδώ και καιρό να εφαρμόσει το έργο του δικού της μαχητικού πέμπτης γενιάς TF-X και η Ρωσία είναι έτοιμη να συνεργαστεί σε αυτό το πρόγραμμα, εάν λάβει αίτημα.

https://www.youtube.com/watch?v=XMpd7DyKEw8

Πρόσφατα ο Ντμίτρι Σουγκάγιεφ, Διευθυντής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Στρατιωτικής-Τεχνικής Συνεργασίας της Ρωσίας, ανακοίνωσε : «Σε αυτό το στάδιο, βρίσκονται σε εξέλιξη διαβουλεύσεις με την τουρκική πλευρά σε επίπεδο εξειδικευμένων ομάδων, για θέματα αλληλεπίδρασης στη δημιουργία του τουρκικού εθνικού μαχητικού».

Ο Σουγκάγιεφ, πρόσθεσε ότι η  Ρωσία θα μπορούσε να παράσχει τεχνική βοήθεια στην ανάπτυξη τουρκικών εθνικών αεροσκαφών . Και είμαστε έτοιμοι να μοιραστούμε την εμπειρία μας με τους Τούρκους εταίρους μας, πρόσθεσε.

Η μοναδική εναλλακτική επιλογή της Τουρκίας, είναι να «απογειώσει» το δικό της έργο με την κατασκευή του TF-X της Τουρκικής Αεροδιαστημικής Βιομηχανίας (TAI), αλλά ακόμη και αυτό μπορεί να αποδειχθεί προβληματικό.

Το σύνολο της υλικοτεχνικής υποδομής στην Τουρκία είναι δυτικής προέλευσης.

Το F-35 είναι πιο ‘αόρατο’ από όλες τις απόψεις, που σημαίνει ότι μπορεί να διεισδύσει βαθιά σε προστατευμένο εναέριο χώρο και να καταστρέψει τους βασικούς στόχους. Έχει επίσης ισχυρούς αισθητήρες και υπολογιστές, που σχεδιάστηκαν για να ‘συνεργάζονται’ με φιλικές δυνάμεις, μετατρέποντας κάθε μαχητικό σε κόμβο αναγνώρισης και (κέντρο) εντολής και ελέγχου.

Το Su-57 είναι λιγότερο ‘αόρατο’, αλλά πιο γρήγορο και πολύ πιο ευέλικτο, γεγονός που το καθιστά, πιο επικίνδυνο σε αερομαχίες μικρής εμβέλειας. Εάν η Τουρκία αγοράσει τελικά είτε το Su-57 είτε το Su-35  , θα χρειαστεί επίσης να αγοράσει πλήθος ρωσικών  όπλων για να τα μεταφέρει, αφού φυσικά τα νέα αεροσκάφη, δεν θα ήταν συμβατά με τα υφιστάμενα δυτικά συστήματα και τις υποδομές των πολεμικών  αεροδρομίων της, με άγνωστα μέχρι στιγμής οικονομικά κόστη για την καταρρέουσα Τουρκική οικονομία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 Η ίδια η Ρωσία διατρέχει μερικούς κινδύνους, αν τελικά εξάγει Su-57 στην Τουρκία, χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ.

Η Ρωσία θα ασχολείται με την ιδέα, ότι ο Τούρκος Πρόεδρος  Ερντογάν θα πρέπει να κυβερνά για πάντα!! και ποτέ δεν θα αντικατασταθεί από έναν επικεφαλής, που θα επιτρέψει στις ΗΠΑ να μάθουν για το μέλλον της ρωσικής αεροπορίας.

Η Τουρκία έχει βρει κάποια εμπόδια, όσον αφορά την ανάπτυξη των κινητήρων του TF-X. Η Rolls Royce, απέσυρε την προσφορά της για να βοηθήσει την Τουρκία να κατασκευάσει τους κινητήρες αεροσκαφών, υπό το φόβο, το έργο της να χρησιμοποιηθεί καταχρηστικά. Η Άγκυρα σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τον US General Electric F110, για το πρώτο της αεροσκάφος TF-X, πράγμα που σημαίνει ότι θα χρειαστεί να συμβιβαστεί με τις προγραμματισμένες δυνατότητές της. Αλλά δεν θα μπορούσε καν να είναι σε θέση να αποκτήσει αυτούς τους κινητήρες, υπό το πρίσμα των αποθεμάτων από την αγορά S-400.

Αν όμως, εξακολουθούν να επιδεινώνονται οι αμυντικές σχέσεις της με την Δύση και ιδιαίτερα με τις ΗΠΑ, το μέλλον της προδιαγράφεται ζοφερό με τον ενδεχόμενο και αυτού του εξοβελισμού της από το ΝΑΤΟ.

https://www.youtube.com/watch?v=2FZq0UUn1sA

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ